Reklama

Reklama

The Woodsman

Trailer

Obsahy(1)

Jak překoná dospělý fakt, že jej přitahují nezletilé dívky? Je možné se zbavit touhy a zařadit se zpět do společnosti, která je odmítavá a nepřátelská? O tom je Dřevař režisérky Nicole Kassellové, jež si ke své režijní prvotině vybrala právě toto závažné společenské téma. Hlavní hrdina, kterého odvážně ztvárnil známý Kevin Bacon, se po 12 letech strávených ve vězení snaží začít nový život. Kasselová zvládá složité téma s mistrnou přesvědčivostí a její pohled do komplikovaného nitra lidské duše donutí k zamyšlení každého diváka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Pedofilie neni chřipka, nelze ji vystrnadit čajem s citrónem, nelze se jí zbavit ani dvanácti lety vězení. Walter chce žít správně, chce mít klid, nechce ubližovat. Jeho vidění světa, které zpracovává do deníku, správné je. Je mu zle, když mu policista šťavnatě popisuje vraždu malé dívky, je mu zle, když vidí muže poflakujícího se den co den před školou, je mu zle, když mu holčička v parku vypráví, že tatínek "chtěl taky, aby si mu sedla na klín", je mu zle, ale stejně TO v něm je a já bych dítě nesvěřila ani Walterovi ani Kevinu Baconovi, tak byl ve své roli opravdový. Jeho životní partnerka Kyra Sedgwick rovněž, i policista (a jeho závěrečné "vím, že víš, že vím"), takže co filmu malinko vyčítám je, že koncentrace obětí i "úchylů" byla na pováženou a taky jeho nenápadnost, což je při tématu, vynikající režii, scénáři a hereckých výkonech velká škoda. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jako vždy skvělý Kevin Bacon hraje tak působivě, že postava pedofila Waltera, kterého Bacon ve filmu ztvárňoval, vzbuzovala ve mně nejen zamítnutí, ale i potřebu vžít se do jeho pocitů a překvapivě i jistou účast nad jeho nelehkým začleňováním do společnosti. Ale asi to takhle funguje jenom ve filmu. V reálném životě, kdybych se ocitl tváří v tvář skutečnému pedofilovi, choval bych se asi stejně, jako většina lidí, která Waltera odsuzovala, tak nějak podle věty, která ve filmu sice nezazněla, ale byla tam hmatatelná - "O.K., chlapče, vracíš se z lochu, chceš začít nový život, ale já ti stejně nedůvěřuju a důvěřovat nechci a na tom se do budoucna nic nezmění." To samozřejmě i s přihlédnutém k faktu, že pedofilie je těžko léčitelná úchylka (bez medikamentů, případně kastrace prakticky nevyléčitelná) a recidiva, ve filmu naprosto zřejmá, je vysoká. Inteligentně napsaný scenář a skromná vizuální stránka dává vyniknout hercům, což mám rád a ještě jednou musím zopakovat, že Kevin Bacon byl tady, aspoň pro těch 80 minut, hereckým titánem. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dívat se na, společensky velmi ožehavé téma, pedofilie skrz hledáček kamery, aniž by došlo ke stranění nebo odsouzení někoho ze zúčastněných, je téměř nemožné téměř. Prapůvodního základu filmu, který leží v divadelní hře, se pevně drží režisérka Nicole Kassellová tak, že celý snímek nechává probíhat v minimálně obsáhlých exteriérech a většinu práce nechává na hercích. Nad celým tématem si navíc dokázala uchovat nezávislý, profesionální, až téměř dokumentaristický nadhled, ve kterém se nesnaží stranit ani jedné ze zúčastněných stran. Hlavními rivaly překvapivě nejsou pedofilové vs. děti, ale pedofil propuštěný po 12 letech z vězení a proti němu stojící rodiče, kteří (možná oprávněně, možná plni předsudků) nechtějí dovolit zločinci návrat do společnosti. Rozhodně však nečekejte sladkobolnou rozprávku o polepšeném chudákovi, kterému všichni křivdí. Walter, v dechberoucím podání Kevina Bacona, je možná obětí sebe sama, možná že se opravdu nenávidí a možná, že má doopravdy chuť se polepšit, ale stále je to TEN, který TO má na svědomí. Ale ani rodiče nejsou ze škatulky, „těch, kteří odmítají dát šanci“ a „těch, kteří všemožnými prostředky brání své nepřímo ohrožené děti“. Jsou to taky lidé, pro jejichž jednání si divák najde pochopení. Největším problémem filmu však zůstává nedořečenost některých naklepnutých témat a scén. I přes svou nezdravě krátkou délku osmdesáti minut je navíc z mnoha záběrů cítit, že je režisérka Kassellová cíleně protahuje, aby alespoň minimální stopáže dosáhla. Flashbacky „do nikam“ a nebo dlouhé a odvázané sexuální scény (samozřejmě, že mezi dospělými), působí, více než okatě, dojmem nastavované kaše. Neodbytně se pak vtírá pocit, že někdo snad nechtěl, aby se ve filmu objevilo všechno, co mělo. Producenti? Cenzoři? Kdo ví? I přesto je Woodsman filmem, který vypráví o něčem, co tu ještě nebylo (a nebo možná ano, ale tak velkými znalostmi neoplývám) a vypráví o tom setsakramentsky dobře. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výborné drama s fascinujícím Kevinem Baconem. Příběh člověka, který bojuje sám se sebou. Možná se snaží, ale možná si vlastně ani není jist, zda to vůbec chce. Walter by chtěl být normálním, ale sám ví a cítí, že to nedokáže. Ale jak neodolat pokušení a touze, která je tak silná, ale zároveň na druhou stranu k ní cítí odpor. Nedokáže o sobě mluvit, nechce, protože by musel poslouchat to, čím se snaží přestat být a na to, čím nikdy nepřestal být. Pro mě byly nejsilnějšími scénami dialog s psychiatrem o vztahu ke své sestře a závěrečná strhující a mrazivá scéna s malou dívkou v parku. Jaké množství zcela neznámých dětských herců nám projde před zraky a svým mimořádným výkonem nás naprosto ohromí? Až si říkáme, jak je vůbec možné, že dokáží tak náročné role a citlivé scény ve svém věku zahrát tak přirozeně a opravdově. Mnohdy si pomyslím, že jsou kolikrát stejně tak výborní jako dospělí herci. Někdy je dokáží i přehrát. Takových filmů jsem už několik zhlédla a často jsem přemýšlela nad tím, že kdyby toto nějaké dítě prožívalo doopravdy, naprosto by ho to muselo zničit a vzít mu jeho nevinnost. Co v sobě mají takoví herci, děti, že takové situace, které snad nikdy nezažily, ani se s nimi nesetkaly, dokáží přednést tak dospěle, až nás z toho mrazí...? ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Už dobrých pár dnů přemýšlím o tom, co k tomu filmu napsat. Téma je ožehavé, o obětech pedofilů už nějaké ty filmy jsou, ale tenhle se na to dívá z úplně jiné perspektivy. Co se mi především nelíbilo bylo to, jak se nám film snažil podsunout, že si to hlavní hrdina nevybral a že je sám obětí své vlastní touhy. Chápu, že je to taky jenom člověk a člověk dělá chyby, ale ten skrytý podtext "litujte ho, i on si zaslouží lítost a druhou šanci" se mi zkrátka úplně nelíbil. Nepřipadalo mi to úplně nestranné, jak tu někteří komentující píší. Je pravda, že v některých chvílích jsem ho až měla chuť litovat, ale za chyby se platí a ve skutečnosti bych se spíše přiklonila na stranu těch, kteří by ho chtěli vykastrovat. Nicméně je to brané ze zajímavého úhlu, ale forma mě úplně neoslovila, nemluvě o tom, že občas se opravdu nic nedělo... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vezmu si pár tabletek a bude to zase fajn. Návrat do nepřátelské společnosti, která se postupně stejně dozví, proč strávil posledních dvanáct let v chládku, bude přetěžký. Začleňování do běžného života, do běžných mezilidských vztahů se snaží pojmout tenhle komorní kousek, ze kterého tenhle pedofil stejně pokukuje po recidivě. Až dokumentární nadhled pak předvádí debutující režisérka, která nabízí antihrdinu, který se tak trochu nenávidí a tak trochu neví, jak z toho ven. Tenhle part si nevybral, jen netuší, co může jeho sledování hřiště u základní školy ze zdánlivě bezpečné vzdálenosti, stejně jako ornitologické povídání v parku, přinést. Zajímavou kreaci znovu předvedl dle mého obecně nedoceněný Kevin Bacon, který drží svou postavu v civilní poloze. Uznání si zaslouží i jeho životní partnerka Kyra Sedgwick. Pokud něco může vadit, tak nedořečenost některých témat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pedofília je niečo, čo si so sebou nesie človek celý život. Nedá sa to liečiť, podobne ako mnohé ďalšie psychické choroby alebo úchylky. Čo sa týka uchopenia tejto citlivej problematiky je film naozaj veľmi slušne napísaný a ešte lepšie zahraný. K. Bacon tu podal hádam svoj najlepší herecký výkon, klobúk dole. To platí aj pre koniec snímku, ktorý bol veľmi dobrý, podľa mňa sa vo veľkej miere priblížil realite a výsledku ako by to asi s takýmto človekom mohlo po prepustení na slobodu vyzerať, vrátane postavičiek, ktoré ho obklopovali. Veľmi dobré psychologické zvládnutie tohto problému. Spornou zostáva iba otázka, či a v akej miere by ľútosť nad svojou obeťou dokázala tento chorý pud potlačiť. 75/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Malý film, která nechá málokoho chladným. Palčivé téma tentokrát prostřednictvím citlivého přístupu filmařů a Kevina Bacona, který svým přesvědčivým minimalistickým herectvím utáhne každou scénu a umožní divákům nahlédnout do rozpolcené duše své komplikované role, skutečně pomohlo stvořit podnětné a po celou dobu stopáže poutavé psychologické drama. Diváci naštěstí nejsou do identifikace s hlavní postavou nijak násilně nuceni (což by bylo pro mnohé oprávněně naprosto nepřijatelné), takže záleží pouze na každém z nich, jaký postoj k ní na základě jejího jednání zaujmou. 80 % ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Walterova léčba šokem, útočícím z vlastních řad... Užitečný film, který žádá pochopení tam, kde pochopit nelze, nebo jen hodně vzdáleně, řekněme, tři sta dvacet stop? Tak proč je tedy užitečný? Třeba v tom, že někomu může zabránit být ještě více nešťastným, než právě je, díky toleranci lidí, vedle kterých chce a také musí žít. A že je dobré jít této snaze naproti, mě svým výkonem utvrzuje vynikající Kevin Bacon v roli Waltera, na jehož nepatrné záblesky štěstí minulost nepřestává vrhat svůj temný stín a vy nemáte jinou volbu, než mu přát, aby mohl nechat školní dvůr jednou provždy za sebou... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Napriek výhradám k spracovaniu príbehu, ktorý mi miestami prišiel ťažko neuveriteľný som spokojná. Našťastie boli vo filme momenty, ktoré celý príbeh zdvíhali vždy o niečo vyššie. Scenár by teda potreboval podľa mňa mierne prekopať, ale čo sa týka celkového spracovania a najmä výkonu Kevina Bacona tam nemám čo vytknúť. Videné v rámci projektu 52 films by women. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zneklidňující film, ve kterém Kevin Bacon coby pedofilní Walter celou dobu působí jako prst chvějící se na spoušti. Pořád vyvolává napětí, kdy už padne rána. Ublíží někomu? Ublíží někdo jemu? I nevinné scény jsou tak nesnesitelné, že podvědomě na tu ránu čekáte. Režisérka se snažila podat příběh z Walterova pohledu tak, aby se s ním ztotožnil i divák. Do značné míry se jí to daří. Ztrápený Walter je vykreslený spíše jako nešťastná oběť pronásledovaná vlastními běsy (i když evidentně v dětství jeho vztah k sestře nebyl tak jednoduchý, jak ho popisuje). _____Walter nemůže za to, s jakou sexuální preferencí se narodil, stejně jako někdo nemůže za to, že se narodil s modrýma očima. Nedá se to změnit. Jak se ale dá žít s tím, že ho všichni ostatní vidí jako monstrum a on sám sebe takhle v některých momentech vidí taky?____ I když se do pozvolného vyprávění děje moc nehodila, tak scéna, ve které nahání muž malého chlapce, zfilmovaná jako sportovní zápas mezi predátorem a obětí, působila hrozivě - s až humornou nadsázkou podaná příšerná situace, která je absolutním společenským tabu.______ Jen si říkám, jestli tenhle film obraz pedofilů ve společnosti ještě nezhorší. Já vím, zní to absurdně, ale většina pedofilů se nikdy sexuálního násilí na dětech nedopustí a naopak, velkou část sexuálních zločinů na dětech spáchají lidé, kteří nemají pedofilní sklony. Jestli mi nevěříte, tak se podívejte na heslo pedofilie na Wikipedii. ____ Právě proto dávám jen tři hvězdy a to přes famózní herecký koncert Kevina Bacona. V příběhu se totiž koncentruje takové množství úchylů, že to až vypadá, jakoby v tom městě, kde se film odehrává, zrovna měli sjezd. Snímek tak posiluje pocit ohrožení, vyvolává představu, že děti si před nikým nemohou být jisté, a že téměř každý jim chce ublížit. Umocňuje tak ještě víc společenskou představu, že každá úchylka se jednou musí projevit, a proto by bylo lepší každého takového nešťastného jedince rovnou preventivně zavřít a už nikdy ho nepustit ven. ()

anderson

všechny recenze uživatele

Na problém pedofílie sa dívam optikou človeka ktorý má malé deti, a ktorý by určite nechcel prežiť ich prznenie nejakým úchylom. Už len písanie o tom mi je odporné. Preto všetkým podobne zmýšľajúcim ľuďom odporúčam radšej 2. epizódy z prvej série CSI:MIAMI v ktorých HORATIO CAINE poriadne "zatočí" s jedným takýmto úchylom. V tejto otázke nemám v sebe štipku tolerancie ani súcitu s podobnými kreatúrami. A to ešte nevravím o výrobcoch detskej pornografie, ktorí ani nie sú pedofilmi a robia takéto zverstvá len pre zisk. (Absolútne chápem postavu detektíva STABLERA z L&O:SVU, ktorý má sny o tom že vraždí pedofilov. Vie o akom svinstve hovorí.) No a som šokovaný, že tento film nakrútila žena. Tá asi matkou nebude. (25.9.2006) ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Hodně silný film o pedofilii, který nutí k přemýšlení. Jak to asi musí hrozné, prožívat každý den takové pocity a muka, které prožívá Walter. Chtě nechtě jsem byla na jeho straně...i když v reálném životě bych to asi opravdu prožívala jinak. Chválím oba hlavní představitele i nenápadnou režii a v neposlední řadě slovní hříčku s názvem (Walter pracuje na pile, vyrábí stoly, chodí pozorovat malé holčičky do lesa...). Jen víc takových filmů! ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Jako vždy, Kevin Bacon v suprové roli pěkného dramatu ze života pár lidí na naší planetě, kteří se bohužel opravdu vyskytují. V tomto filmu je pěkně ukázáno jak se asi tak nějak mohou cítit, a v provedení Kevina Bacona, to bylo vážně dost dobré. Pěkné drama s hlavní roli Bacona, které stojí o zapřemýšlení. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Když jsem na tenhle film narazila na csfd, tak jsem si říkala, že to bude fakt něco. Podle toho zvolenýho tématu, ale docela jsem se zmýlila. Film se od začátku táhnul a moc mě to nebavilo. Celý mi to přišlo bez náboje a bez spádu. Přitom s takovým tématem by se to určitě dalo natočit mnohem líp. Líbil se mi Kevin Bacon a výborně zvolená hudba, ale bohužel na víc jak na dvě hvězdičky to nemá. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Minimalistický pohľad na svet, s ktorým sa málokto stotožní, na problém, ktorý málokto pochopí, na človeka, s ktorým sa málokto (rád) skamaráti. A napriek tomu (alebo práve pre-to) som s Walterom v podaní K.Bacona celý film sympatizoval, čo može posobiť prvoplánovo, ale zároveň i ako premyslená cesta k divákovi (odkazujúc na prvú vetu v tomto texte). Životná rola KB, o ktorej sa málo vie, v kongeniálnom spojení s jeho manželkou K.Sedgwick, ktorá mi nikdy neprišla herecky tak zaujímavá (a sexy). Ťažká, ale veľmi zaujímavá skúsenosť. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Úspěšná režijní prvotina je pohledem do nitra muže s pedofilními sklony a líčí jeho znovuzačleňování do společnosti. // Febiofest 2005 ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Další epizodka ze života starého dobráka pedofila, tentokrát s tváří Kevina Bacona, jehož zálusku na osmileté šťabajzny zbavilo 12 let v kriminále. Inu, komu by nezkazila apetit dekáda propůjčování tělních otvorů bratrům všech barviček a velikostí, ale o to tady vůbec nejde. Nad čím se mé čichové buňky odpalují do povětří jak muslim v podzemce, jsou ty nehorázně samoúčelné tvůrčí berličky, jejichž vrcholem je tatínkem zneužívaná holčička, která se hlavnímu hrdinovi sama nabídne, na nějž má situace tak hluboký introspektivní dopad, že okamžitě vypustí nedůležitou skutečnost, že si jí chtěl sám před minutou osedlat a jde rozbít hubu pedofilovi rozdávajícímu lízátka na ulici. A vůbec, taková koncentrace v mládí przněných občanů je nevídaná a pak jsou tu ty jejich uslzené držky s rozptatlaným mejkapem a politická korektnost táhnoucí z každého pixelu. Smrdělo mi to, nevěřil jsem tomu, považuji to za ztrátu času a pedofilům už byly zhotoveny mnohem odvážnější a inteligentnější ortely. ()

Reklama

Reklama