Reklama

Reklama

Recenze (7)

Matty 

všechny recenze uživatele

Bylo to jako strávit hodinu na psychologickém sezení s herci a tvůrci Přeletu. Na rozdíl od tradičních „makings of“ má toto zvláštně pomalé tempo (dané i delšími prolukami mezi slovy), které účinněji pohlcuje a v závěru se alespoň v mém případě dostavil podobný pocit jako na konci samotného filmu (katarze, hořkost a něco navíc). Zvláštní prostor je věnován jednotlivým scénám, jejich vzniku a významu. Nechybí ani úsměvné historky z natáčení: kterak Louis Fletcherová ostatním hercům záviděla jejich bláznovství, kterak Sydney Lassick začal svým ponorem do role dělat starosti zaangažovanému psychiatrovi… . Neodfláknutá práce. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film, který se úplně nese v duchu samotného filmu, a spíše než o technikách natáčení se tu mluví o jednotlivých scénách a o jejich filmovém, symbolistickém významu. Viděl jsem poprvé, že by nějakému herci zvlhly oči pouze při vzpomínání na příběh filmu, v kterém navíc hrál (myslím, že Christopher Lloyd). Stejně se však dozvíme plno zajímavých informací. Např. proč se vlastně za kameru postavil neznámý československý režisér Miloš Forman. (Že by peníze?) Co mají s filmem společného otec a syn Douglasové (spíše pozapomenutá a jen párkrát provedená divadelní inscenace, která Kirka i Michaela motivovala natolik, že se pustili do shánění financí na skutečný film). A dokonce, kdo byl osloven jako možný představitel McMurphyho (Dokážete si tu představit Gena Hackmena či dokonce Marlona Branda?). Jak těžké bylo sehnat obřího indiána a jak byl z něj Forman unešený. Nejsilnější je však rozhodně popsání atmosféry, která vládla při natáčení, opravdový "blázinec", blázni i doktoři, kdy nebylo možno rozeznat blázna od herce, který se od něj učil svou roli. Chudák Louise Fletcher, která se musela veřejně svlékat, aby jí kolegové uvěřili, že je obyčejnou ženou, a ne neskutečnou středověkou frigidní čarodějnicí! Dokument je k mání například na speciální dvoudiskové DVD edici v anglickém znění s francouzskými, španělskými, italskými, německými nebo holandskými titulky. PS:Řekl bych, že tento film má asi něco přes 50 minut, 70 určitě ne. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

K takovému filmovému velikánu se sluší samozřejmě vědět nějaké ty zajímavosti a tady jich je myslím docela požehnaně. Vždyť 85 minut není na making of zrovna málo. Dozvíme se kdo měl hrát McMurphyho, scény které se musely předělat, jak moc má Danny DeVito rád plavbu lodí a ještě mnohem více. ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších "making of", čo som videl. Myslím, že má aj cez hodinu. Veľa pekných rozhovorov, ale čo mi tam veľmi chýbalo bol Jack Nicholson, ktorý sa za celých 70 minút ani raz neukázal. ()

Reklama

Reklama