Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mira (Alicia Vikanderová) je americká filmová hvězda, která již ztratila veškeré iluze o svém oboru. Po nedávném rozchodu přijíždí do Francie, aby si zahrála roli slavné Irmy Vepové v současné adaptaci klasického francouzského němého filmu Les Vampires. Mira se však příliš ztotožňuje se svou postavou v tomto temném thrilleru a hranice mezi ní a její rolí se nebezpečně stírají. Minisérie zkoumá šedou zónu, která odděluje realitu od fikce, imaginární svět od skutečného a umění od každodenního života. (HBO Max)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (20)

Belphegor 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho unesený, Irma Vep je natočena pro milovníky, ale opravdu pro ty, kteří milují kinematografii se vším všudy. Debat o umění je tu spoustu a podle mě seriál nesedne každému. Pro někoho to bude nuda, protože zakončení je dosti jemné, ale pro mě dokonale podané. Seriál výstižně vyobrazuje "ducha" kinematografie a umění herce stát se hranou postavou. Je to podané jistotu formu nadpřirozena, trochu mi to připomíná mojí milovanou Magnolii, kde se, tak jako tady, stane něco né úplně realistického, a to vynikajicně kontrastuje s jinak realistickým laděním snímku. Ten je vlastně o natáčení seriálu a problémech na place, spojené s problémy režie, produkce a herectví a svých vlastních pochybách ve vytváření umění. Obdivuji kolik postav (i vedlejších) se seriálu podařilo vést a vystavět jen v osmi dilech. Natáčení dokreslují archivované černobílé záběry z původní serie Irma Vep, o kterou se idea minisérie opírá, ještě to je proloženo "novými" materiály, který jakože se natáčí v tomto seriálu. Občas šikovně navazují a prolínají se. Režisér, jenž je také scénáristou, si zaslouží poklonu. Co se týká herců, všechno je to trefa do černého. Alicia Vikander mě udolala, což je co říct, protože její obsazení a hraní v nedávném Tomb Raider filmu mě nijak nenadchlo a tudíž jsem kvůli tomu Irmu Vep odkládal. Tady je ale dokonalá. Moc dobrý seriál, který udělá radost lidem, kteří věčně hledají duši ve filmech. ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Jak zde píše většina lidí, tak tento seriál opravdu nesedne každému a já patřím k jedním z nich. Asi po třetím díle jsem si od toho dal na měsíc pauzu, protože mě to jednoduše nebavilo. Nic jsem o tom seriálu netušil a nevěděl jsem do čeho jdu. Pak jsem měl nějaký čas navíc a řekl jsem si, že se k tomu vrátím, ale nic by se nestalo, pokud bych to nedokoukal. Komedie to má asi jako Marvel hororu. Zápletka vlastně žádná a tedy nějaké to vyvrcholení nulové. Herci ale velmi dobří, Alicia jako vždy půvabná a hlavně režisér René byl velmi přesvědčivý. Cením, že se ve filmu objevovaly původní záběry z roku 1915 a prolínaly se právě s novými z tohoto natáčení. Jinak ale za mě docela nuda, nemělo to tu šťávu, abych hltal další díly. Hlavně osm epizod mi přišlo až moc a bylo to hodně natahované. Chápu ale, že pro některé se jedná o skvělé dílo, já nejspíš nedokážu takovýto styl pořádně ocenit. ()

Reklama

chozze008

všechny recenze uživatele

Nedal jsem to. Po druhém díle jsem skončil proto ani nehodnotím. Běžně jsem pro takováto ulítla, ale tenhle seriál, jakoby se nemohl rozhodnout co nám bude nabízet (humor, historii filmu, současnost filmu, sex, rádoby-art (podtrženo tím, že půlka dialogů je ve francoužtině)) nebo apoň prioritně nabízet. Je tam od všeho trochu a nic pro mě nevyčnívá, vše je takové plytké a skáče z jedné roviny do druhé. Chvíli se začnete bavit šíleným režísérem a CUT a už jste zase v éře němého filmu. Začnete si užívat femme fatale a CUT scéna na fetujícího herce, kterému došel crack. ()

Silhouette 

všechny recenze uživatele

Tento seriál přímo oplývá charismatem neskutečné síly, je naprosto uhrančivý. Je zvláštní, jak na základě celkem mdlého námětu "filmu o filmu", z reinterpretace svého dvacet šest let starého filmu, se režisérovi povedlo natočit tohle žánrově nezařaditelné, hravé, legrační, dojemné, snové dílo o síle umění a o překonávání životních traumat. Casting je fantastický (Alicia Vikander, Lars Eidinger, Vincent Macaigne, Fala Chen), parádní hudba, mimo jiné od Jozefa van Wissema, Anny von Hauswolff, Haxan Cloak a Sonic Youth. ()

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani komedie, ani drama. Co to je, pravděpodobně netuší ani autor. LGBT komunita a gender jistě jásá. Pro obyčejného diváka je to salát prázdných scén, grotesky a vylágrovaných dialogů o ničem. Tváří se to velmi inovativně, velmi sofistikovaně a velmi nadčasově. Nenechte se klamat. Je to jen obyčejný povrchní pokus už dlouhodobě dost neúspěšného  Oliviera Assayase. Jediné, co lze ocenit je absolutně dokonalý výkon Vincenta Macaigneho. ()

Galerie (222)

Zajímavosti (3)

  • Píseň, která hraje při úvodních titulcích, je jiná, než u zbylých dílů série. Tato píseň zazněla už na konci epizody The Spectre (2022). Song nazpívala sama Alicia Vikander. (M__)
  • Irma Vep je přesmyčkou pro „Vampire“, stejně jako u jména herečky, Mira (Alicia Vikander), jenž Irmu ztvárňuje. (M__)
  • René Vidal (Vincent Macaigne), postava režiséra, se několikrát vyjadřuje ke svému dřívějšímu filmu Irma Vep z roku 1996. Tato postava tak nepřímo odkazuje na skutečného režiséra seriálu (Olivier Assayas), jenž je taktéž režisérem filmu Irma Vep (1996). (M__)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama