Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mira (Alicia Vikanderová) je americká filmová hvězda, která již ztratila veškeré iluze o svém oboru. Po nedávném rozchodu přijíždí do Francie, aby si zahrála roli slavné Irmy Vepové v současné adaptaci klasického francouzského němého filmu Les Vampires. Mira se však příliš ztotožňuje se svou postavou v tomto temném thrilleru a hranice mezi ní a její rolí se nebezpečně stírají. Minisérie zkoumá šedou zónu, která odděluje realitu od fikce, imaginární svět od skutečného a umění od každodenního života. (HBO Max)

(více)

Recenze (20)

Botič 

všechny recenze uživatele

Seriálová lahůdka ze střech pod Eiffelovou věží. Olivier Assayas vyšívá tenhle projekt z otázek točících se kolem existence filmového a seriálového průmyslu, umělecké hodnoty a tvůrčí svobody v době, kdy je všechno ovlivňováno MARVELem, algorytmy a statistikami, co publikum touží vidět. Na děj nahlíží očima hlavní herečky, režiséra a do toho skládá poklonu původní Irmě Vep z 1915 i Irmě Vep z 1996. Mysteriózní část je pak třešnička na dortu snažící se vrátit řemeslu určitou tajemnost a kouzelnost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tematy jsou situace filmoveho umeni po nastupu streamovacich platforem a premena filmovych standartu od dob neme kinematografie. Serial ale nejvic pusobi v oblasti vsednich vztahovych trejic postav ,nebo pratelskych pracovnich vztahu. Postavy si prochazeji katarzi a obcas hovori az prilis akademicko-teoreticky. Stridaji se zde ruzne metaroviny. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Alicii Vikander vždy rád uvidím, ale příště raději v něčem zábavném a snesitelném. Tohle nebylo ani nijak napínavé, nebo jakkoliv zajímavé ale nudné opravdu řádně a nebýt té krásné Paříže, bylo by to k nepřežití. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

osobitá, zvláštní a rozhodně zajímavá série, která nesedne každému a osobně se budu ještě chvíli probírat tím co sem viděl.Irma Vep propojuje hned několik dějových linií, kdy v jedné se natáčí seriál inspirovaný klasickým němým filmem (ukázkami z něj je Irma Vep přímo přesycena), v té druhé vidíme zákulisí natáčení a to jak je ovlivňováno nejen vztahy, ale třeba i tím, že režisér je vizionář a trochu blázen a v té třetí hlavní pak sledujeme Alicci Vikander jakožto hlavní hvězdu natáčení, která je ale nucena řešit ještě svoje vlastní problémy a lehce se jí rozplývá hranice mezi ní samou a postavou kterou hraje.Celé je to pak trochu drama, trochu komedie, trochu mysteriozní a trochu bizár a dohromady to funguje víc než slušně...70% ()

Jolinar 

všechny recenze uživatele

Zvláštní zážitek - pro fajnšmekry. Tragikomedie. Spíše zajímavé, než zábavné. Bavily mě diskuse postav o filmech a umění celkově. Nejlepší postava: potrhlý režisér René Vidal a jeho duchové. Alicia úžasná! ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Trochu mi trvalo naladit se na vlnu tvůrců. ale pak to bylo parádní a nejen díky vynikající Vikanderce. Ten postmoderní mix satiry, braku a kdovíčeho ještě za to zkrátka stojí. Popravdě jsem netušil, že ten seriál Les Vampires není fiktivní :-) ()

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani komedie, ani drama. Co to je, pravděpodobně netuší ani autor. LGBT komunita a gender jistě jásá. Pro obyčejného diváka je to salát prázdných scén, grotesky a vylágrovaných dialogů o ničem. Tváří se to velmi inovativně, velmi sofistikovaně a velmi nadčasově. Nenechte se klamat. Je to jen obyčejný povrchní pokus už dlouhodobě dost neúspěšného  Oliviera Assayase. Jediné, co lze ocenit je absolutně dokonalý výkon Vincenta Macaigneho. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nápady - zejména prolínání několika rovin (zákulisí natáčení filmu, samotný film, předloha, počátek 20. století), a zapojení jistého "meta" aspektu (dialogy či monology o významu filmu a jeho vztahu ke kultuře obecně). Dále mě zaujaly správně jeté postavy (hlavně režisér a Gottfired/Moreno). Ale nemůžu si pomoci - výsledek mohl vypadat trochu víc dynamicky. Zjistil jsem, že mě v průběhu sledování více lákalo objevování oněch "meta" kreací než samotný děj. Necítil jsem takřka žádnou gradaci a po poněkud sterilním finále veškeré dojmy odezněly tak nějak do ztracena. Škoda. ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Jak zde píše většina lidí, tak tento seriál opravdu nesedne každému a já patřím k jedním z nich. Asi po třetím díle jsem si od toho dal na měsíc pauzu, protože mě to jednoduše nebavilo. Nic jsem o tom seriálu netušil a nevěděl jsem do čeho jdu. Pak jsem měl nějaký čas navíc a řekl jsem si, že se k tomu vrátím, ale nic by se nestalo, pokud bych to nedokoukal. Komedie to má asi jako Marvel hororu. Zápletka vlastně žádná a tedy nějaké to vyvrcholení nulové. Herci ale velmi dobří, Alicia jako vždy půvabná a hlavně režisér René byl velmi přesvědčivý. Cením, že se ve filmu objevovaly původní záběry z roku 1915 a prolínaly se právě s novými z tohoto natáčení. Jinak ale za mě docela nuda, nemělo to tu šťávu, abych hltal další díly. Hlavně osm epizod mi přišlo až moc a bylo to hodně natahované. Chápu ale, že pro některé se jedná o skvělé dílo, já nejspíš nedokážu takovýto styl pořádně ocenit. ()

M__ 

všechny recenze uživatele

Seriál o tom, jak se natáčí nový seriál, podle filmu Les vampires z roku 1915, zahrnující také film Irma Vep z roku 1996. Bomba!! Naprosto skvěle natočený seriál jenž je dokonalou komedií. Nejen, že se v seriálu často objevují scény právě z původního filmu Les vampires, zároveň jsou k vidění již sestříhané záběry k „novému“ seriálu a samozřejmě i ono natáčení a zákulisí. Irma Vep tak přináší vlastně hned několik různých druhů seriálu. Zároveň je skvělé pozorovat nepřímé propojování seriálu s reálným životem tvůrců a herců. Alicia Vikander si poprvé zahrála v seriálu hlavni roli a byla naprosto úžasná, těžko si místo ní představit někoho jiného. 100 % ()

Silhouette 

všechny recenze uživatele

Tento seriál přímo oplývá charismatem neskutečné síly, je naprosto uhrančivý. Je zvláštní, jak na základě celkem mdlého námětu "filmu o filmu", z reinterpretace svého dvacet šest let starého filmu, se režisérovi povedlo natočit tohle žánrově nezařaditelné, hravé, legrační, dojemné, snové dílo o síle umění a o překonávání životních traumat. Casting je fantastický (Alicia Vikander, Lars Eidinger, Vincent Macaigne, Fala Chen), parádní hudba, mimo jiné od Jozefa van Wissema, Anny von Hauswolff, Haxan Cloak a Sonic Youth. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Skvělej seriál pro náročnější diváky. Výbornej casting a výkony, parádní hudba. Alicia se předvedla snad ve všech hereckejch polohách. ()

bedn1 

všechny recenze uživatele

Námět zajímavý a lákavý, zpracování nudné a povrchní se strojenými dialogy a šablonovitými postavami. Hodně to celé dře a působí nepřirozeně. Vzdal jsem na začátku třetího dílu. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Dal bych 4, ale poslední třetina vyprávění se podle mě absolutně rozpadla a nemyslím tím "mysteriózní" snovou linku ale vyprávění jako takové. ()

chozze008

všechny recenze uživatele

Nedal jsem to. Po druhém díle jsem skončil proto ani nehodnotím. Běžně jsem pro takováto ulítla, ale tenhle seriál, jakoby se nemohl rozhodnout co nám bude nabízet (humor, historii filmu, současnost filmu, sex, rádoby-art (podtrženo tím, že půlka dialogů je ve francoužtině)) nebo apoň prioritně nabízet. Je tam od všeho trochu a nic pro mě nevyčnívá, vše je takové plytké a skáče z jedné roviny do druhé. Chvíli se začnete bavit šíleným režísérem a CUT a už jste zase v éře němého filmu. Začnete si užívat femme fatale a CUT scéna na fetujícího herce, kterému došel crack. ()

Belphegor 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho unesený, Irma Vep je natočena pro milovníky, ale opravdu pro ty, kteří milují kinematografii se vším všudy. Debat o umění je tu spoustu a podle mě seriál nesedne každému. Pro někoho to bude nuda, protože zakončení je dosti jemné, ale pro mě dokonale podané. Seriál výstižně vyobrazuje "ducha" kinematografie a umění herce stát se hranou postavou. Je to podané jistotu formu nadpřirozena, trochu mi to připomíná mojí milovanou Magnolii, kde se, tak jako tady, stane něco né úplně realistického, a to vynikajicně kontrastuje s jinak realistickým laděním snímku. Ten je vlastně o natáčení seriálu a problémech na place, spojené s problémy režie, produkce a herectví a svých vlastních pochybách ve vytváření umění. Obdivuji kolik postav (i vedlejších) se seriálu podařilo vést a vystavět jen v osmi dilech. Natáčení dokreslují archivované černobílé záběry z původní serie Irma Vep, o kterou se idea minisérie opírá, ještě to je proloženo "novými" materiály, který jakože se natáčí v tomto seriálu. Občas šikovně navazují a prolínají se. Režisér, jenž je také scénáristou, si zaslouží poklonu. Co se týká herců, všechno je to trefa do černého. Alicia Vikander mě udolala, což je co říct, protože její obsazení a hraní v nedávném Tomb Raider filmu mě nijak nenadchlo a tudíž jsem kvůli tomu Irmu Vep odkládal. Tady je ale dokonalá. Moc dobrý seriál, který udělá radost lidem, kteří věčně hledají duši ve filmech. ()

Hugho 

všechny recenze uživatele

Viacvrstevné kaleidoskopické vyznanie vášne k filmu, umeniu a životu vôbec. Vychutnajú si to hlavne  fajnšmekri a podobne postihnutí. Skrátenie a zhutnenie by deju výrazne prospelo, ale aj tak sa na to dobre pozeralo. 4 hviezdy za Vikanderku, ktorá mi v trikote pripomenula postavu zo starého francúzskeho filmu Osamelá vlčica (1968). :-)    Letí to. ()

xterri 

všechny recenze uživatele

Tohle urcite neni serial pro kazdeho. Bohuzel pro me rozhodne ne. Vzdala jsem to zhruba v polovine tretiho dilu. Zivot je prilis kratky na takovou plytkou nudu, ac napad znel skvele a pravdebodobne ve mne vyvoval prilis vysoke ocekavani. Nejak jsem to cele tem postavam nebastila (snad krome rezisera). ()

m62 

všechny recenze uživatele

Zhodou okolností som mal možnosť behom krátkej doby vidieť pôvodný film i seriál. Mne osobne pripadá seriál o triedu lepší. Prejavilo sa, že tvorca mal oveľa viac priestoru na vykreslenie postáv i vypracovanie príbehu. Postava režiséra je proste skvelá a Alicia Vikander perfektne zvláda svoju úlohu sexy hviezdy. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama