Reklama

Reklama

Král Tulsy

(seriál)
  • USA Tulsa King (více)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 12 h 16 min (Minutáž: 36–43 min)

Série(2) / Epizody(18)

Člen newyorské mafie Dwight "The General" Manfredi, propuštěný po 25 letech z vězení, je svým šéfem vyhnán na venkov v Oklahomě, aby rozšířil operace, ale když podezřívá svou gangsterskou rodinu, že pracuje proti němu, pomalu si buduje vlastní tým. (SkyShowtime)

Recenze (125)

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.Séria__ Sylvester Stallone na staré kolená v úlohe mu ušitej na mieru a výrazne si ju vychutnáva. Jeho pästi opäť dostali ráz a dávajú dole každého, kto nabúra jeho mafiánsku charizmu. Prvý diel to doslova odpáli a valcuje hláškami či trefnými scénkami. Ďalšie diely trochu poľavia ale len trochu. Prevažne každý má nejaké dobré grády, či zápletku, fajn uletené postavy ktoré si človek obľúbi. Scenárista Taylor Sheridan zas trafil klinček po hlavičke, ide mu neskutočne karta.  /90%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TULSA. CHCI, ABYS TAM ODJEL. ZABER ÚZEMÍ, USAĎ SE…“  Jednoduchej seriál, sázející na to, že všichni budeme chtít vidět stárnoucího Stalloneho v nějaký sérii. A řekl bych, že to funguje. Jinak je to fakt dost triviální a průměrná gangsterka. Občas vyloudí úsměv svou naivitou nebo chováním postav. Takže pro celkový vyznění je nejdůležitější, že Slayovi role mafiánskýho dinosaura sedí!   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Dal jsem chlapovi práci a vrátila se mi jen bunda. 2.) Je mi pětasedmdesát a přemejšlím, která věková kategorie by se mnou ještě šla.  ///  Thx za titule „saurix“.                 PŘÍBĚH  ***  HUMOR  *  AKCE  *  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Taylor Sheridan a jeho chlapácká seriálová krasojízda pokračuje. Sheridan je v top formě a každý jeho seriálový počin trhá rekordy a Tulsa není vyjímkou, k dispozici je totiž Sylvester Stallone, který předvádí nejlepší herecký výkon od Rockyho. Je to staromilská gangsterka, kde Stalloneho propustí z vězení po 25 letech a šéf ho vysílá do zapadákova Tulsa, kde si bude moct vybudovat své vlastní kriminální podsvětí a k dispozici bude mít hodně nečekanou partu. Seriál se nese v klidnějším duchu, ale rozhodně baví. Stallone má charisma na rozdávání a sedí mu všechny polohy a bavilo mě jak se pomalu a jistě rozrůstá. Vedlejší postavy jsou sympatické a záporák vévodící motorkářskému gangu je dobrý hajzl. Akce tu je minimum a zaujme především akčnější finále, ale dá se to přežít ( byť mám radši gangsterky plné mrtvol, drog, mučení a přestřelek), tak tohle je spíše feel good žánrovka ze staré školy, ale potěší všechny už jen díky Stallonemu. 75% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

S01: Stallone jako sympaťácký starý gangster v zapadákově je zase ve svý poloze a možná ještě další z ikonických rolí. Nikdo nemá jeho charisma. Trvá polovinu série, než se to trošku rozjede a nabere děj (humor dost na jedno brdo), zbytek už pak přesvědčivý. Finále je drsný a obsahuje solidní motivační proslov - vzpomněl jsem na "world ain’t no sunshine & rainbows" :) Akorát tak spokojenost na rozjezd, nenáročná "chlapská" zábava, Sheridan opět boduje. 75% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zatímco z čerstvého trajleru na Arnoldův Fubar smrdí devadesátková přiblblost, Král Tulsy servíruje stylovou inteligentní chlapskou podívanou ohlížející se za kriminálkami 70. let a klidně by se dal považovat za nepřiznané kvalitnější pokračování Slyova remaku Sejměte Cartera. Spojením s Sheridanem Sly po delší době trefil jackpot a připsal si jednu ze svých nejlepších rolí, která mu sedí jako ty na míru šité obleky, co tady nosí. A Sheridan zase ve Slyovi našel perfektního tahouna své pohodové, slušně napínavé i vtipné gangsterky, kde není nouze ani o nějaké to násilíčko. Sem s druhou sérií. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Sly se vrátil a neskutečně si to užívá. TULSA KING má sympatický půlhodinový formát, díky kterému jsem schopen neusnout před koncem, navíc se tu pořád něco děje. Sheridan si pohlídal úvod a závěr a ty díly pravda patří k nejlepším. Především příjezd do Tulsy a etablování se v novém prostředí výborně odsypá. Herecky moc fajn, především agentka FBI Andrea Savage zaujme. Pár chybek, zkratek a podivných rozhodnutí se sice najde, ale celkově hodně podařený projekt. Jsem zvědavý na další řadu. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za svou mafiánskou rodinu si odkroutil 25 let, než aby někoho napráskal. Hodně četl, složil pár básní a snažil se vyhnout konfliktům. A teď zpátky New York? Těžko, o obchody se má vysloužilý gangster Dwight Manfredi starat v jednom zapadákově, teda v oklahomské Tulse. Staré časy jsou pryč, kroutí hlavou nad moderními vymoženostmi: způsoby komunikace, kafe jen do kelímku, kreditky či obchody, kde neberou hotovost. Přesto sype hlášky. Streamovací služba Paramount+ na to vůbec nejde špatně, s Taylorem Sheridanem několikrát pomohla do sedla stárnoucím hvězdám: Helen Mirren a Harrison Ford právě odstartovali se seriálem 1923, charismatický Sam Elliot táhl 1883 o Duttonových předcích, Kevin Costner roky vévodí oblíbené sérii Yellowstone. A teď Slyovo charisma… tvůrci na něm a jeho přednostech seriál vyloženě postavili. Stallone moc dobře ví, že je za vrcholem, nicméně sledovat ho v jeho první seriálové roli je obrovská radost. Právě Sheridan, ač nevypráví nějak objevně, si diváka stejně jako u Yellowstonu zaháčkuje velice rychle. Přitom i tady platí to samé: z hlediska příběhu se toho vlastně moc nestane a dění na obrazovce by se dalo bez větších obtíží vměstnat do menšího počtu epizod. Ale prostě Sly je Sly. Gangstera, jehož vyjednávání je založené hlavně na přesně mířené ráně, mu každopádně věříme měrou vrchovatou. Máme tu šéfa motorkářského gangu, zkorumpované poldy i federální agenty, kteří z přítomnosti bývalého newyorského kápa nejsou nadšení, a hlavně Dwightovy bývalé kumpány (kteří určitě sehrají podstatnou roli u avizované druhé série). Rozhodně nečekejte akční hody, když už ale akce přijde, přál bych si ji intenzivnější a syrovější. Tak třeba příště. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Je oprávnené cítiť, že som sledoval počin, ktorý vôbec nemal potuchy čím chcel byť? Kúsok odkrojený z koláča Sons of Anarchy, kúsok z Ozarku, kúsok z Hell or High Water, kúsok z klasických newyorských Cosa Nostra záležitostí... plus tradičný koncept gangstera/mafiána prepusteného z basy po troch dekádach vracajúceho sa do nového neznámeho sveta, ktorého terajšie zvyklosti sú mu úplne cudzie a sú v kontraste s tým, čo nie je. Mišmaš takéhoto kalibru som z (väčšinou pevne uchopenej) Sheridanovej tvorcovskej vízie veru nečakal. Výsledkom je kúsok zo všetkého, no bez akejkoľvek akútne potrebnej intenzity. Protagonistove lamentovanie nad minulosťou a prítomnosťou (či jeho integrácia do súčasnosti) vlažná. A "extrémne vlažné" platí rovnakým dielom aj pre zatuchnutosť motorkárskych gangov, eskapády mafie, pretrhnuté rodinné väzby, prítomnosť kovbojskej Ameriky a indiánskych regiónov a detto platí aj pre základný stavebný kameň deja celého seriálu – takzvaný "setting up the shop" v oklahomskej Tulse, úvodne portrétovanej ako úplná vidiecka prdel – ktorý bol z môjho pohľadu (hlavne po zhliadnutí prakticky dokonalého počinu menom Ozark) absolútne a nevýslovne odfláknutý, no primárne ABSURDNÝ a nedávajúci žiadny zmysel. Z dna priemeru dielo po celú stopáž vyťahoval Stallone, ktorý to seriózne bez väčších problémov herecky kočíruje, čo by som neveril, že niekedy poviem... Tulsa King je za mňa krok vedľa, ktorý ale aj tak Sheridanovi neberie a nevezme titul súčasného kráľa televízie. Otázne je, čo áno... #1 'In the Air Tonight' od Phila Collinsa tam nemalo počas klimaxu a záveru poslednej epizódy čo robiť. Toto nie je Miami Vice... #2 Na Sheridanovi obdivujem, že nestavia všetko na jednu kartu, ako napr. Vince Gilligan, ale skúša a skúša rôzne. Treba ceniť... "Okay, OG got on them Isotoners. I see you." (S1 9.1.2023-10.1.2023) (S2 ) ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Se současnýmy neduhy Netflixu a občas až dětsky naivní, přesto díky Stallonemu stylovka. A když porovnám s FUBAR, tak ty 4 dát musim. 3,5* ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.séria - 85%. Neuveriteľne ako táto rola mafiánskeho bosa Slyovi zapasovala. Radosť sledovať. Príbeh ušiel, vedľajšie postavy v pohode, klasický Slyov humor a akcia tu taktiež nechýba a aj keď ma seriál deväť dielov, nenudí, pretože žiadny diel nie je zbytočne dlhý a majú len okolo pol hodinky. Spokojnosť, teším sa na druhu sériu. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Taylor Sheridan získal výrazné renomé díky filmovým scénářům k filmům jako první Sicario či jím režírované Wind River, více se ovšem Sheridan věnuje seriálům. Jeho Yellowstone se dočkal již 5. sérií a dvou prequelů, Mayor of Kingstown s Jeremy Rennerem se dočkalo již 2. sérií, těch se nakonec dočká i Tulsa King. Sylvester Stallone se vůbec poprvé objevuje v hlavní roli nějakého seriálu, jeho kooperace s Taylorem Sheridanem je poté šťastnou volbou.  O hereckých kvalitách Sylvestera Stallonea se často vedou spory, on sám sice několikrát ve své kariéře dokázal, že hrát umí (první a šestý Rocky, první Creed, první Rambo), od původního plánu, který počítal s tím, že bude Stallone pracovat s těmi největšími tvůrčími esy, se ovšem Stallone nakonec stal spíše akční hvězdou, kdy se nevyhnutelně na Stalloneho bude vzpomínat především jako na akční legendu. Dwight "Generál" Manfredi je poté v kariéře Stallonea další výraznou úlohou, kdy sice Generálovi nechybí drsné atributy průměrného charakteru ztvárňovaného Stallonem, zároveň jde ovšem o člověka, který si odseděl výraznou část svého života ve vězení, kriminální činnosti se přitom odmítá zbavit, zároveň se musí potýkat s nějakými traumaty z minulosti, do velké míry jednoduše splňuje atributy antihrdiny.  Carlitova cesta Briana De Palmy též pojednává o zločinci, který si odseděl trest, Carlito Al Pacina se ovšem hodlá od kriminální činnosti vzdálit v moment, kdy najde dostatečný zdroj financí, který mu zaručí bránu k novému životu. Dwight Manfredi je na tom jinak. po 25 letech vězení je místo New Yorku poslán do zapadákova Tulsa, dochází mu, že se již nachází v poslední fázi života, přesto po 25 letech života vlastně nemá šanci na nějaký nový začátek. Ke Generálovi je vlastně těžké hledat jakékoliv sympatie i přes Stalloneovo nesmrtelné charizma, pouť v rámci 9-dílné první série je ovšem s králem Tulsy dostatečně zábavná.  Sheridan a zbylý scenáristický tým sice nepřicházejí s kdovíjak novými formulemi k zajetému formátu o starém kriminálním ševci, který se nadále snaží držet svého kopyta, přesto je ve výsledku servírováno dostatek emocí, je přitom snadné sjet většinu epizod naráz, protože jednotlivé epizody mají tempo, nešustí papírem, především se těží z toho, že je Generál ze staré školy a snaží se aplikovat stará pravidla v pro něj novém světě, i skrze střetávání dvou světů dokáže Stallone předvést slušné herecké kreace.  Obavy tak mohou snadno přijít s faktem, že příběh Tulsa King nekončí, kdy je celá ta sázka na natahování do budoucna možná přeci jen krapet škoda. Tulsa King je příjemnější v momentech, kdy jede spíše na vážnější notu, sázení na humor je někdy možná krapet příliš. Tulsa King tak možná sice láká na 1. výraznou televizní roli Stalloneho, mimo jeho herectví a slušně nastavený scénář jde pořád pouze o slušný nadprůměr, který ovšem možná až příliš působí po tvůrčí stránce rutinně a nelákavě. Nejsympatičtější je tak skutečně pokus o to skloubit koncept staré gangsterké školy s moderním světem, kdy pochopitelně musí dojít i na motorkářské gangy či kriminalistické organizace, příjemným překvapením je ve finále i pár akčních scén, sílu má i několik dialogů, chvílemi se jen možná ukazuje, že Tulsa King skutečně nemá jasno v tom, čím chce vlastně úplně být. Bude se Tulsa King i v 2. sérii trochu hledat? Je to pravděpodobné, 1. série nicméně naznačuje, že by bylo zajímavé v tom hledání pokračovat s ním. Z tvůrčí dílny Taylora Sheridana toho vychází dost, i skrze dělbu práce je vlastně v součtu těžké odhadovat jeho procentuální roli v úspěšnosti, Tulsa King je ovšem sympatickou kriminální záležitostí, kdy Sylvester Stallone opět po čase působí dojmem, že našel roli, která ho naplňuje a zvládá v ní i dostatečně zazářit.... () (méně) (více)

HAL 

všechny recenze uživatele

Ne že bych se nebavil, ale notak, to lidem toto mohutně hypujících vážně stačí tak málo? Z toho snad nebudem dělat druhé Goodfellas, vždyť to je jen taková odpočinková blbina postavená kolem toho že Sly je pořád badass a cool i když už má za sebou třičtvrtě století. Některé scény jsou hodně fajn, některé velmi fungují i emočně, ale děj celkově a obzvlášť vztahy postav jsou hodně přitažené za vlasy, s uvěřitelností čehokoli si Sheridan fakt hlavu ani trochu nelámal. 7/10 ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozvláčné, místy trochu ubíjející. Ale na druhou stranu se tomu nedá upřít klasická atmosféra středozápadu. Stallone překvapivě uvěřitelný ve všech jeho polohách.  Za mě 4* a 79% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Sedemdesiatpäťročný trtkač, žrebec Stallone, je v závideniahodnej forme! Keby hral on Indiana Jones, tak by bol uveriteľný aj teraz, po tridsiatich rokoch, a hlavne bez  CGI úprav! Ale predstava Slaya v klobúku a s bičom v ruke ma teda desí. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Fakt moc příjemný překvápko a to myslím smrtelně vážně. Nečekal jsem moc, ale dostal jsem poměrně slušnou porci zábavy. Sice, jednoduchý a jasně daný příběh, ale namixovaný v tom nejlepším poměru. Něco mezi Ozarkem a dalšími podobnými seriály, z nichž tenhle možná není až tak scenáristicky vypilovaný zato má nestárnoucího Slye, který to má totálně všechno na háku, umí si udělat prdel sám ze sebe a hlavně, když promluvil svým hlubokým hlasem, měl jsem chvílemi pocit, že se dívám i na herce. Tohle kdyby mi někdo řekl, před pár lety, měl bych ho za totálního blázna , takhle se už teď těším na další sérii. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Stallone,  poprvé v seriálu, se na hraně komedie vrací v  nerozmáchlé gangsterce jako  mafián z vidieku.  S grácií hraje svůj archetyp  trochu pomalejšího drsoně prorostlého rodinnými hovnotami. Scénář mu přihrál pár typických srdceryvných monologů, kde si může  i naplno zamudrovat jako ten správnej  Rocky, nicméně a naštěstí Tulsa vůbec nestojí na nějakém sentimentu, ale s lehkostí a potutelným úsměvem oslavuje starýho akčního hrdinu, kterej to  rozhodně ještě umí rozbalit. Přicmrndávači  z jeho "gangu" tvoří moc fajnovou směsku outsiderů, v pětasedmdesáti pak sympaticky Sheridan svému hrdinovi nežene do postele plakátové krásky, ale vcelku přitažlivé milfky.   Celou dobu jsem se pohyboval v pohodovém čtverkovém rozpoložení, ale poslední díl si zaslouží pětihvězdu, tak ji nakonec rád dám i celé sérii, byť těch nudnějších či letargičtějších pasáží tam přece jen pár je. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Tady má každé povolání strašně komické stereotypy. Venkovští policajti jsou zkorumpovaní balíci. Italská mafie vypadá tak směšně. Silvestr zkouší vylákat emoce. Moc mu to nejde. Ale nakonec ta akční linka funguje. Stane se z něj vidlácký mafoš a všichni mu divně fandíme. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Je to mašina, ten Stallone. Dobre napísané, s jednoduchou premisou, zaujímavá parta sidekickov, krátke epizódy, bez vaty, drsné tak akorát. A Sly v top forme. Moc fajn seriál. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

1923 dostane i druhou sérii

1923 dostane i druhou sérii

26.10.2022

Taylor Sheridan (Wind River, Sicario) si před pár lety řekl, že J. J. Abramsovi ukradne nálepku největší workoholik v současném Hollywoodu. Jeho seriálová expanze na Paramount+ začala nenápadně, dnes… (více)

Reklama

Reklama