Reklama

Reklama

Foylova válka

(seriál)
  • Velká Británie Foyle's War
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2002–2015), 43 h 35 min (Minutáž: 87–100 min)

Tvůrci:

Anthony Horowitz

Hrají:

Michael Kitchen, Honeysuckle Weeks, Anthony Howell, Ellie Haddington, Julian Ovenden, Daniel Weyman, Tim McMullan, Jeremy Swift, Rupert Vansittart (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(28)

Obsahy(1)

Válka budí v různých lidech různé pocity: vlastenectví, solidaritu, obětavost, touhu ze všech sil pomoci ohrožené zemi. Ale i nenávist, ziskuchtivost, snahu urvat pro sebe co nejvíc, přiživit se na cizím neštěstí... Je to na jednu stranu pochopitelné, protože válečná vřava a všechny její průvodní jevy nahrávají těm nejtemnějším lidským pudům, jsou živnou půdou pro zločiny malého i většího kalibru. V Británii, v níž se celý národ cvičil v zabíjení, v níž byly povolány do zbraně tisíce policistů, v níž existoval přídělový systém a v noci zahalilo celou zemi do neproniknutelné tmy zatemnění, stoupla kriminalita od roku 1939 do roku 1945 o více než padesát procent...

Touto skutečností se nechal inspirovat scenárista Anthony Horowitz (autor např. Vražd v Midsomeru či Poirota) při psaní svého nového seriálu kriminálních případů, propojujících dva žánry: detektivku a válku. Jejich dějištěm je půvabné jihoanglické pobřeží, konkrétně městečko Hastings v hrabství Sussex. V místech, kde se před mnoha staletími odehrála jedna z největších bitev anglické historie, dnes vede svůj malý boj se zločinem superintendant Christopher Foyle. Celým svým srdcem touží být jinde, chtěl by své vlasti sloužit v první linii. Jeho nadřízení však dobře vědí, že nejužitečnější může být právě tady. Neboť i v tomto zdánlivě poklidném koutě Anglie se začínají množit zločiny poznamenané či motivované válkou, zločiny, jejichž vyřešení dá zabrat i tak dobrému policajtovi, jakým je právě Foyle. A důkazem je hned první Foylův případ: vražda německé manželky jistého místního hodnostáře, která unikla internaci, jež je jinak pro všechny "nepřátelské cizince" povinná...

V titulní roli exceluje jeden z předních britských herců Michael Kitchen - pamatujeme si jej např. ze seriálu Hrát králem či z detektivky Smrt pampeliškám, hrál i v několika "bondovkách" či ve filmu Vzpomínky na Afriku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele IvcaSammet k tomuto seriálu (13)

Foylova válka (2002) 

Další vynikající anglický detektivní seriál, který si mě získal hned na první případ. Foyle's War mě ihned zaujal svým námětem, protože detektivek z druhé světové války opravdu moc není. Netušila jsem, co přesně od seriálu čekat, po první epizodě jsem se ale od sledování nemohla odtrhnout. Kromě vynikajícího scénáře a krásného zpracování za to určitě může z velké části i herecké obsazení. Michael Kitchen je opravdu obrovský sympaťák, na jehož filmografii se v budoucnu určitě zaměřím. I Honeysuckle Weeks a Anthony Howell mi byli sympatičtí hned na první pohled, a právě proto jsem si sledování seriálu tak užívala. Já osobně jsem divák "rýpal", kterému jen tak někdo nesedne, a ve většině případů si najdu alepoň jednu hlavní postavu, které mi něčím vadí, tentokrát se tak ale naštěstí nestalo. Všechny díly si držely svou kvalitu, ať už v období za války nebo po ní, a i když mi v některých dílech přišlo, jako by případy posunuli až na druhou kolej, na celkovém dojmu to nijak neubralo. Přiznám se, že jsem měla z dílů "po válce" trochu strach. Přece jenom byl děj založen na vyšetřování případů v průběhu války, proto jsem úplně netušila, co od v podstatě uzavřeného děje seriálu čekat. Foyle's War ale v žádném případě nezklamal a dokázal naservírovat dalších devět pětihvězdičkových případů. Je sice pravda, že jsem ze začátku nemohla zkousnout poválečné rozdělení původního tria, návrat Sam "zpět do služby" mě ale nakonec přece jenom uspokojilo. Samotný závěr seriálu mě ale trošku zklamal, přece jenom jsem doufala, že se Foyle na konci vzdá své funkce jednou pro vždy a bude mít svůj zasloužený klid. Bohužel nejsem zrovna fanoušek otevřených konců, protože pak vždycky zbytečně doufám, že se tvůrci k seriálu třeba jednou vrátí. Každopádně bych jim ale přece jenom chtěla poděkovat za obsazení Andrewa Scotta, díky kterému jsem seriál objevila. Foyle's War je opravdu skvělý seriál, který rozhodně doporučuju shlédnout a který okamžitě řadím do top desítky. Díky, pane Foyle, bylo mi potěšením Vás poznat. ()

Němka (2002) (S01E01) 

Další parádní anglický detektivní seriál, navíc ještě z druhé světové války, víc bych si snad ani nemohla přát. Skvělá zápletka, výborné herecké výkony, prostě všechno jak má být. Snad jen délka epizody může diváka odradit, každopádně za mě určitě pět hvězdiček. ()

Den orla (2002) (S01E04) 

Vcelku slabší epizoda, případ sice byl hodně zajímavý, stejně jako jeho rozuzlení, bohužel mě ale přílišné rozebírání osobních záležitostí zas až tak úplně nebavilo. Mrzí mě, že bylo samotné vyšetřování posunuto až na druhou kolej. ()

Jeden z hrstky pilotů (2003) (S02E02) 

Absolutně parádní epizoda, sice ne zrovna nejakčnější nebo nejzajímavější, zápletka a závěr ale zatím nejlepší. Nikdy by mě nenapadlo, že budu u Foyle's War na konci epizody brečet. Ano, je to z války, ano, lidé umírají, ale ne takovým způsobem. Škoda, že nejde dát šest hvězdiček. ()

Zašívárna (2003) (S02E04) 

Dávám pět, myslím čtyři a půl. Nemám ráda romantiku a i když mi bylo jasné, že přesně tady této zápletce se nevyhnu, přece jenom jsem se při sledování trochu nudila. Naštěstí to ale dokonale nahradil vynikající případ, možná zatím jeden z nejlepších. ()

Invaze (2006) (S04E01) 

Čtyři a půl hvězdičky, vyšetřování případu zase přesunuto na druhou kolej. Na můj vkus trochu víc "nudné omáčky" okolo. ()

Ruský dům (2010) (S07E01) 

Přiznám se, že jsem měla z dílů "po válce" trochu strach. Přece jenom byl děj založen na vyšetřování případů v průběhu války, proto jsem úplně netušila, co od v podstatě uzavřeného děje seriálu čekat. Foyle's War ale jako vždy nezklamal a dokázal naservírovat další pětihvězdičkový případ. Sice je pravda, že mě začíná neustálá Foylova rezignace trochu nudit, a taky mě mrzí, že se původní trojka zase rozpadla, ale na celkový dojem to zatím nemá žádný vliv. ()

Zabíjení času (2010) (S07E02) 

I přes to, že se epizoda soustředila spíše na osudy postav, než kriminální zápletku, a i přes to, že jsem pořád nějak nestrávila rozpad "původního tria", Killing Time si stále udržuje stejnou laťku jako předchozí díly. Možná je to ale kvůli silnému tématu, které tvůrci vybrali. ()

Posed (2010) (S07E03) 

Epizoda, která mě donutila se podívat na celý seriál. Tím samozřejmě mířím na roli Andrewa Scotta, který mi zase a znovu dokázal, že dle mého žebříčku tím nejlepším a nejtalentovanějším hercem absolutně právem. Přiznám se, že mi epizoda přišla hodně odlišná od ostatních, a to nejenom samotnou kriminální zápletkou, ale i celkovým zpracováním, hlavně tedy z pohledu kamery. Možná jsem si ale podobných úhlů v předchozích dílech jenom nevšimla. Každopádně na mě i taková maličkost jako je záběr kamery udělala obrovský dojem, protože dokonale dodala na atmosféře. Možná je to všechno jenom mým "osobním zájmem" o postavu, kterou Andrew hraje, ale mám pocit, že právě The Hide měl tu nejsilnější atmosféru. Celkově epizodu hodnotím jako jednu z nejlepších, ale znovu zdůrazním, že je dost možné, že za to může právě Andrew. Jeho výkon byl opravdu dechberoucí, asi se ho budu muset někdy zeptat, jak to dělá, že se dokáže tak věrohodně rozbrečet "na povel" :) ()

The Eternity Ring (2013) (S08E01) 

S každým dalším dílem se Foyle's War oddaluje svému původnímu námětu, nic to ale nemění na tom, že napětí i dějová linka si stále drží svou úroveň. Ano, chybí mi "staré dobré vraždy" a hlavně "staré dobré trio", a abych pravdu řekla, tak dějová linka Sam Stewart se svým manželem mi taky začíná připadat spíše jako výplň děje než aby k celkovému vyšetřování nějak zapadala, ale i přes to všechno mě Christopher Foyle stále baví a pokud nebudu porovnávat "díly za války" a "díly po válce", Foyle's War má stále ještě co nabídnout. ()

The Cage (2013) (S08E02) 

Po dlouhé době zase díl, který se svým případem hodně přibližuje těm válečným. Navíc mě těší, že se tvůrci konečně rozhodli Sam Stewart zase naplno zapojit do případů. ()

Sunflower (2013) (S08E03) 

A přece jenom jsem se konečně dočkala závěru, na který jsem čekala prakticky už od začátku. Spravedlnost v rukách Christophera Foyleho není nikdy slepá, ať už se jedná o kohokoliv. ()

Elise (2015) (S09E03) 

Poslední epizody jsou vždycky nejhorší. A to nejenom proto, že to znamená, že už žádné další pokračování nebude, ale hlavně proto, že seriál ne vždy skončí podle představy diváka. I u Foyle's War jsem měla ten zvláštní pocit, že to neskončí tím, že Christopher Foyle konečně od všeho toho vyšetřování v klidu odejde. Přiznám se, že ukončení války v epizodě All Clear mi přišel jako ten nejideálnější závěr, který by seriál uzavřel naprosto dokonale, na druhou stranu jsem ale opravdu moc ráda, že se tvůrci rozhodli ukázat nám cestu, kterou se superintendent Foyle po válce vydal . Přiznám se, že mě otevřený konec trochu mrzí, samotná epizoda se mi ale velmi líbila a uznávám, že "poslední případ" byl opravdu velkolepý. Skvělý seriál, vynikající herecké obsazení, rozhodně řadím do top desítky. Díky, pane Foyle, bylo mi potěšením Vás poznat. ()

Reklama

Reklama