Reklama

Reklama

Hrabě Monte Christo

(TV film)
  • Velká Británie The Count of Monte-Cristo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý námořník Edmont Dantes se krátce před svatbou s milovanou Mercedes stane obětí zákeřného plánu čtyř mužů a bez vysvětlení skončí ze dne na den v kobce pevnosti d'If daleko od snoubenky, otce i kariéry. Po čtrnácti letech se mu podaří uprchnout a dostat se k ohromnému jmění. Jako hrabě Monte Christo se pln touhy po pomstě vrací... (Filmhouse)

(více)

Recenze (108)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Několik známých herců zaručuje tomuhle snímku alespoň slušnou úroveň, i když srovnávat film s knihou by bylo přinejmenším pošetilé. Na rozdíl od jiných verzí tenhle hrabě má aspoň svůj "styl", nebo jak to nazvat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, tak jsem Hrabě Monte Crista viděl zfilmovaného stokrát lépe, zajímavěji, a prostě celkově originálněji než je tato adaptace, která rozhodně není špatná, jen je to prostě průměr průměrovatý, který ničím nenadchne, ba ani hereckými výkony, v čele Richarda Chamberlaina. Proto jsem se ani na další jeho filmy nechystal. Možná vypadá na zajímavého herce, ale přitom se nestačím divit, jak je to všecko i s ním průměrné. Hrabě Monte Cristo na jiný ale přesto naprosto stejný způsob, tak trošku o ničem. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný spád, přímočarý děj a nepřítomnost jediné zbytečné scény, zbytečného slova nebo i jen gesta, což se bohužel nedá říci o mnoha jiných filmových zpracováních tohoto příběhu a podle mého názoru ani o slavné knižní předloze. Co je na tom, že samotný příběh se nám na druhý pohled asi příliš věrohodným zdát nebude a samotná pomsta zůstane pouze silně šablonovitým náčrtem. Když už toto dílo "továrny na lidská dramata" točit, tak do něj asi musíme zahrnout trochu nadsázky nebo ironie, nebo se neubráníme zívání či nevhodně způsobenému úsměvu. Nic z tohoto nám tu nehrozí, a proto se podle mě jedná o nejlepší zpracování Hraběte Monte Christa, které jsem kdy viděl. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Jsem velký fanda románu Hrabě Monte Cristo a tahleta adaptace se mi moc líbila, ostatně jako všechny, co jsem zatím viděl, tzn.: z roku 2002 a 1998 ! Všechny skvělé ! Na to, že je to vlastně televizní film, je to víc jak výborné ! ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Chamberlainovi sice role tajemného, mstivého hraběte velmi sedne, ani další herci nepředvádějí odsouzeníhodné výkony, leč tento Monte Christo je tak kratičký, že jisté eliptické kompromisy nevyhnutelně poněkud przní filmové vyprávění. Kde delší hrabata trpělivě shromažďují důkazy, spřádají intriky, užívají rozličných převleků, tam Chamberlain přichází k hotovému. Film neřeší, kde našel Haydée, prostě ji má, jak se dozvěděl o jistém pohřbeném dítěti, prostě to věděl, jak se etabloval v Paříži, prostě tam je s nějakým postavením. Že děj zcela pomíjí rejdaře lze ještě docela dobře akceptovat, že však uvádí do děje Valentine de Villefort a Noirtiera de Villefort lze vysvětlit obtížně - dramaturgu, dramaturgu. Monte christí msta nakonec sdílí podobnosti s mraženou pizzou z mikrovlnky - rychle a snadno hotová, jenže chuť nic moc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebuďte príliš milosrdný, pane. Boh vám bude závidieť.“ Keby som mal vybrať jedinú knihu na svete, ktorá by mala prežiť koniec sveta a dožiť sa príletu dobrých mimozemšťanov, do najužšieho výberu by sa dostal Gróf Monte Christo. Dumasova kniha je geniálna. Obsahuje DESIATKY postáv, z nich KAŽDÁ má svoj príbeh a skôr či neskôr nám na KAŽDEJ začne záležať. To je kruté a skvelé zároveň, pretože dobro je vďaka tomu do nemalej miery svinské a zlu sa dá svojím spôsobom porozumieť. Takže nás paradoxne desí, ako hrôzostrašne vychádza tajomnému grófovi jeho detailne naplánovaná pomsta. Tá knižka je krásna a monumentálna. Dumas musel dušu zapredať diablovi, pretože tak dobre písať žiadny človek nemôže. Filmy a knižky o pomste vznikajú dodnes, ale ich matkou je práve Gróf Monte Christo (mnohé sa k nemu otvorene hlásia – SPÁČI). NIKTO (už z čisto logických dôvodov) NEMÔŽE napísať LEPŠÍ príbeh pomsty. Prepáčte za dlhý nefilmový úvod, ale ono to s filmovými adaptáciami tohto gigantického románu (a že ich je) súvisí. Ťažko povedať, ako snímku s Richardom Chamberlainom (tie jeho modré oči by ho museli prezradiť!) prijmú ne-čitatelia. Myslím si, že sa k nej budú trpezlivejšie správať skôr tí, ktorí knižku čítali a filmu mnohé odpustia. Kým „bežný divák“ bude znudene pozerať priemerný príbeh o pomste, znalec knižky sa bude tolerantne usmievať nad zjednodušenou zápletkou. Ale treba povedať, že ak musel scenárista vtesnať stovky strán do dvoch hodín, a to musel, urobil to asi tak dobre, ako sa tá masakra previesť dala. Všetko má logiku, miesto, motiváciu. Lenže napriek silnému hereckému obsadeniu (Pleasence, Curtis) a kvalitnej výprave, môže byť kvalitnou filmovou adaptáciou len 200-minútová verzia (narážam na rôzne televízne mini-série, ktoré som v čase písania týchto riadkov nevidel). Najviac mi prekážala stručnosť – gróf sa musí pomstiť minimálne štyrom ľuďom, no žiadny z nich nie je (vzhľadom na minutáž) dostatočne vykreslený a tak strávi na plátne 10 minút, čo je pre príbeh pomsty, kde zloduchov musíme poznať (iba tak ich môžeme dôveryhodne nenávidieť), zásadný problém. Ale ak to porovnáme s tým humusom, ktorý v roku 2002 vymočil Američan Kevin Reynolds, nie je to úplne beznádjené. DODATOK 2. 4. 2010: Videl som televíznu mini-sériu s Gérardom Depardieuom a nemám slov, napriek tomu pri tejto verzii ponechávam 60%, ale len čo budete mať možnosť vybrať si medzi Chamberlainom a Depardieuom, nerozmýšľajte. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Postupem času jsem přišel na to, že výrazné zkrácení příběhu jenom prospělo. Zatčení sice přichází poměrně brzy, ovšem nepůsobí to jinak nepatřičně. Jinak film po celou dobu neztrácí spád, působí drsně, atmosféricky a romanticky zároveň a všichni představitelé jsou dokonalí (z Richarda Chamberlaina s hlasem Miroslava Moravce jsem měl v dětství málem osypky). Zajímavé je, že jakmile se u nějaké filmové adaptace Dumase objeví Chamberlain, půjde o nejlepší zpracování. 95%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Slušné zpracování, přecejenom v tomto budu modernější a dám na kvalitnější verzi s panem Depardieuem.. Nicméně čsl. dabing a komornější příběh mají šmrnc. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

60% - Filmů o hraběti Monte Cristo bylo natočeno už hodně. Tohle není špatné, zpracování s Gérardem Depardieuem z roku 1998 je však o mnoho lepší... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Moje najobľúbenejšie filmové spracovanie tohto príbehu. V podstate tu nie sú žiadne hluché miesta. Dej je plynulý, zaujímavý a postupne graduje do veľkého finále. Herci zahrali tiež skvelo. Pomsta muža, ktorý si ide za svojou spravodlivosťou tak dostáva reálnejšie kontúry ako v iných spracovaniach. Pre mňa dôkazom toho je aj skutočnosť, že vždy keď tento film dávajú v telke, tak si to rád opätovne pustím. 80/100 ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Je to tak napěchované hereckými hvězdami, že z toho mohl vzejít další vesmír. Ale byl bych v něm hvězdou já? P.S.: Snesl bych to i o hodinku delší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, prečo sú asi dve verzie tohto filmu, pričom tá kratšia pôsobí ako z rýchlika. Až mám chuť sa pustiť do seriálu. Známy príbeh je nakrútený príťažlivo najmä v prvej polovici, po návrate na súš strávime väčšinu času v nezaujímavých interiéroch a začne byť jasné, že ide o televízny film. Čo však nie je primárne výčitka, dej poriadne odsýpa, slávni herci hrajú vynikajúco, teda okrem Chamberlaina, ten mi pripadal pri Howardovi, Pleasenceovi a Curtisovi trochu drevený. Ale tá vážnosť a pátos k tejto postave asi patrí. Občas pôsobí film úsmevne, dokonalý chrup aj po 14 rokoch vo väznici, postarší Chamberlain na začiatku ako 19 ročný chlapec a neschopnosť postáv rozpoznať známu tvár iba vďaka sivému prelivu by dnes už asi neprešli. 70% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená, i když určitě ne nejlepší verze. Richard Chamberlain jako Monte Christo je velmi charismatický, zbožňuji jeho vyvolávání "První!" "Druhý," atd. když zničí některého ze svých nepřátel a obzvláště se mi líbí scéna, ve které podplácí správce majáku... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dumasovo najlepšie dielo, ktoré som v mladosti prečítal za dva dni a dve noci priam volá po filmovom spracovaní, i keď hneď v počiatkoch realizátori narazia na problém v podobe epickej rozsiahlosti diela. Čo vynechať, čo skrátiť, aby to bolo ešte zrozumiteľné, a akú celkovú dĺžku pripustiť, aby to diváka ešte bavilo? Nezanedbateľným problémom je, koho obsadiť do úlohy Dantésa. Už som sa niekde vyjadril, že takéto diela sú nevhodné na sfilmovanie, možno by seriálová forma vyhovovala najlepšie. Videl som viacero verzií, ale iba verzia so Jeanom Maraisom a táto zhruba zodpovedajú mojej predstave. Pikantné na tejto verzii je, že ju nakrútili vo Veľkej Británii a dokázali pritom uchovať ducha literárnej predlohy. K čomu sa paradoxne verzia so slávnym francúzskym opilcom ani nepriblížila. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Adaptační klasika, s výrazným Richardem Chamberlainem (a Donaldem Pleasencem jako padouchem) a ještě výraznějším skvělým dabingem z Barrandova (Miroslav Moravec, Soběslav Sejk, Eduard Cupák). I když dvouhodinové, uteklo rychle. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Podle mnohých nejlepší zpracování známého románu o pomstě neprávém obviněného muže, který se se svými nepřáteli vypořádá tím nejrafinovanějším způsobem. Nemohu posoudit o kolik je film horší než kniha ani nakolik je toto filmové zpracování lepší než novější verze ale mohu říct, že se jedná o povedený, avšak v mých očích příliš obyčejný film, kde chybí napětí i divákova radost z pomsty, kterou hlavní hrdina plánoval dlouhých 14 let.. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že kombinaci Richard Chamberlain- Miroslav Moravec neodolám a opětovně podléhám, on celý ten dabing je velice povedený (Jiří Holý, Vladimír Brabec, Eduard Cupák atd.) a pravdou je, že pro Richarda Chamberlaina mám dlouhodobou slabost, ať už to byl Agent beze jména nebo kněz Ptáci v trní.. Tento TV film si to valí expresem, spoustu událostí vynechá, některé postavy mají málo prostoru, přesto se znalostí příběhu funguje bezvadně, pochopitelně míněno mýma očima.. Hodnocení ponechávám tam, kde už roky je, opakovaně filmová spokojenost.. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ZASE TEN PREKLIATY ŽALÚDOK VYHRAL NAD STATOČNÝM SRDCOM." __ Chamberlainovi stačilo 100 minút na to, na čo Depardieu potreboval 4 tak dlhé filmy. Na jednej strane film nemá v podstate hluché miesta, na druhej strane mu ale chýba hĺbka a herci to odohrali tak leda-bolo. A už by to mohli prestať sústavne vysielať v telke. ()

Reklama

Reklama