Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý detektivní film podle povídky spisovatelky Hany Proškové se odehrává krátce po válce na jednom zámku, kde na brigádě pracuje parta studentů na reevidenci archivu. Za dlouhých večerů si při společných sedánkách vymyslí fiktivní postavu „Přízrak“, která se záhadně pohybuje v prostorách zámku a ruší jeho klid. Recese se však pro někoho stává příležitostí uskutečnit svůj zlý úmysl. Fikce se zhmotní a nebezpečí začíná být krutě skutečné… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hrubiánský správce Vávra slintá nad výstřihem Švandové, študent Suchoš pro změnu propadl dekoltu spolužačky Mahuleny. Kdo ale jde po nahém pozadí lehce labilní Ivanky Vránové? Obstarožní obšoust Navrátil? Budoucí ministr kultury? Nebo snad sám tajemný Přízrak..? Anachronicky vyhlížející rádoby thriller, u kterého forma absolutně nekoresponduje s tou snahou o nějakou psychologii či napětí. Sic tam není žádný Číňan ani dvojník, Desatera pátera Knoxe se Klein moc nedrží. Není tam žádný detektiv, za to duchem chudých „Watsonů“ je tam až přespříliš.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Najslabšie spracovanie Proškovej tvorby. Potešil mysteriózny námet, no kde nie je tajomno, tam nie je ani atmosféra. Veľká slabota. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

V podstatě dost banální příběh, ale některý scény mají docela slušnou atmosféru, i když ta nevhodně zvolená hudba to trochu kazí. Pointa je pak lehce předvídatelná, ale neurazilo mě to a jako jednohubka se to dá zkouknout, ale podobně jako jiní se nemůžu zbavit dojmu, že nejenom zde Klein svým tuctovým televizním zpracováním trochu zazdil slibnej námět. I když předlohu jsem nečetl, takže nemůžu úplně soudit, ale nemohl jsem se zbavit dojmu, že se z toho dalo při trochu větším množství invence vytáhnout víc.55% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Odhalit kolaboranta a vraha v jedné osobě, to nebude vůbec pro partu mladých studentů jednoduché, zvláště, když jeho obětí byla jejich kamarádka... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Hana Prošková psávala nepochybně kvalitní detektivní příběhy, žel, jejich televizní adaptace jsou většinou skomírajícím stínem téhož. Klein v případě Přízraku navíc rezignoval na příslušné ukotvení v dobovém milieu (1947) i na kvalitní herecké obsazení (s výjimkou výtečného Bořivoje Navrátila), tím pádem není příliš o co stát. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět (motiv hada) zpracoval Dušan Klein v duchu svých (Knoxových) zásad. Zaujme parta mládežníků (debut Táborského vedle "ostříleného" Suchánka nebo Langmajera). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Typická „Kleinovka“ – příběh sice k zahození není, ale to zpracování…Krimi stojící na poněkud prapodivné zápletce, plná známých tváří – jenž ovšem předvádí skoro až ochotnické výkony. Asi to dělali za málo peněz, jinak si to neumím představit. Třeba Bočanka nebo Taborský jakžtakž dobré, ale Suchoš, Langoš a Vávra podprůměr svých možností. Už jsem jenom čekal, kdy se ve finále začne Jandák chlámat nad tým trapným vyvrcholením a bylo hotovo. Vávrová měla asi slabost pro Langoše, v Copak je to za vojáka si lehala do trávy, no a tady si už lehnout ani nestihla….Slabá atmosféra jako třešnička na rozteklém dortu, naprosto nevyužitý potenciál povídkové předlohy… ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Takový malý český horror. Ještě teď mě z toho mrazí, když si vzpomenu, jak mě to tekrát vzalo, když jsem to před lety viděla. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatný, kamera byla moc pěkná, prostředí zámečku taky výborný, herci taky skvělí, tady se sešla elita mlad´ochů - Langmajer, Táborský, Suchánek, Mejzlík, Bočanová, Vávrová. Ze starších hereckých kolegů byl nejlepší Miloš Vávra v roli agresora Grubera, on už jinší role hrát snad ani nemůže, jenom padouchy. Dále se zde předvedla moje velká oblíbenkyně Emma Černá, kterou jsem si zamiloval ve Vláčilově kultovním snímku Adelheid. Navrátil i Jandák byli taky výborní. Příběh byl zajímavej a až ke konci filmu jsem ho prokoukl, nicméně pointa byla výborná. Hudba dotvářela skvělou inscenační atmosféru. Takže vlastně všechno v pořádku. Co mě ale opravdu vadilo, tak to, že příběh se odehrával v roce 1946 a herci byli oblečení do hadrů z let devadesátých, to mě opravdu moc rušilo, stejně tak, jak i některé rekvizity, které rozhodně pocházely z doby nedávno minulé. To si teda Dušan Klein měl pohlídat a rekvizitáře a kostymérku pořádně seřvat! Jinak kdyby to mělo tu pravou poválečnou atmosféru, která tady opravdu hodně chyběla (vzhledem k tomu, že se v ní odvíjí celý příběh), tak bych neváhal i s plným počtem. Televizní filmy se dají taky zvládnout s patřičnou atmosférou a ne je jen takhle odfláknout. Ale určitě jinak zajímavej snímek. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Klasická "Kleinovina", sice zajímavá, nicméně bez napětí. Vítězslav Jandák už také zrovna neoplýval mrštností. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Povedená záležitost, spousta sympatických mladých herců, pěkně stavěná atmosféra, byť zápletka se dala uhodnout. ;-) A Jandák, jak si přes rameno přehodí Mejzlíka, to se musí vidět. :-D ()

sator 

všechny recenze uživatele

Strašidelný film mít strašidelnou atmosféru, ta tu ale naprosto chybí a tím to celé padá.Knížce to nesahá ani po "kotníci". Prošková sice psala scénář, ale Klein to totálně pohnojil... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Parta mladých studentů z filozofické fakulty si vyjede na jakýsi zámek, kde uklízí velkou knihovnu a další části zámku. Vymyslí si, že pana správce vystraší, a tak si zahrají na přízrak. Jedna dívka však netuší, co všechno rozpoutá, když si vymyslí podobu onoho přízraku. Sem tam je film opravdu strašidelný, do konce nevíme, kdo nebo co je oním přízrakem, hudba je slušně temná, i když teda úplně blbá. Celkově to není nic úžasného, místy postavy jednají zcela zmateně a předjatě vůči situaci, kterou scénárista potřebuje. Pro mně podprůměr televizní tvorby. Hudba: Zdeněk Marat, žádný Miloslav Ducháč tu hudbu nedělal ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Sýpal, kulhal, postarší, měl takový řídký plnovous, a na ruce měl zlatý prsten s hadem." Tohle není přízrak, tohle je dávná krutá realita... Prostředí zámku Červený hrádek vytváří tomuto zdánlivě mysterióznímu příběhu vyprávěném mladým adeptem malířství Horácem (Martin Mejzlík) vcelku příhodné kulisy. Závěrečná pointa tohoto filmu na pomezí krimi a thrilleru sice není vůbec marná, ale zpracování je přesto takové šedivé s hudbou, která ne vždy odpovídá ději. I když je herecké obsazení vcelku svěží ("mladí a rozverní" Táborský, Suchánek, Langmajer, Bočanová), celkově hodnotím jen coby takový průměr. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé zpracování výborné detektivky mé oblíbené Hany Proškové, která sice napsala scénář, tudíž měl Dušan Klein dostatek indicií, aby to nepodělal, ale stalo se. Napadlo mě, že možná kdyby se režie chopil Juraj Herz byla by atmosféra hezky děsivá jako v knize... Takhle se z nudy člověk soustředí na takové faily typu nedodržení dobových reálií viz. Bočanová s neonovou gumičkou ve vlasech. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Spoiler! Jedna hvězdička za Jandáka, padajícího z půdy. Jinak mi i ta hodina přišla dost. Jak už tady někdo psal, dostat to do rukou třeba Herz, mělo by to atmosféru, bohužel toto zpracování ji nemá, a zajímavé je v podstatě jen rozuzlení. Škoda. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé...takový malý český televizní horůrek...Tenkrát mě to dost vyděsilo. Sýpající a kulhající přízrak chodící po chodbách... ()

Reklama

Reklama