Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý detektivní film podle povídky spisovatelky Hany Proškové se odehrává krátce po válce na jednom zámku, kde na brigádě pracuje parta studentů na reevidenci archivu. Za dlouhých večerů si při společných sedánkách vymyslí fiktivní postavu „Přízrak“, která se záhadně pohybuje v prostorách zámku a ruší jeho klid. Recese se však pro někoho stává příležitostí uskutečnit svůj zlý úmysl. Fikce se zhmotní a nebezpečí začíná být krutě skutečné… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Ve sve dobe mne film strasil svym napetim a atmosferou, jenz byla velice dobre vytvorena. V soucasne dobe uz ucinek neni tak silny.Filmarum se podarilo dat dohromady zajimave herecke slozeni mladych,zacinajicich hercu podporovanych na druhe strane skupinou jiz ostrilenych borcu.Vysledek zdarily. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Sýpal, kulhal, postarší, měl takový řídký plnovous, a na ruce měl zlatý prsten s hadem." Tohle není přízrak, tohle je dávná krutá realita... Prostředí zámku Červený hrádek vytváří tomuto zdánlivě mysterióznímu příběhu vyprávěném mladým adeptem malířství Horácem (Martin Mejzlík) vcelku příhodné kulisy. Závěrečná pointa tohoto filmu na pomezí krimi a thrilleru sice není vůbec marná, ale zpracování je přesto takové šedivé s hudbou, která ne vždy odpovídá ději. I když je herecké obsazení vcelku svěží ("mladí a rozverní" Táborský, Suchánek, Langmajer, Bočanová), celkově hodnotím jen coby takový průměr. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele

S televizní výpravou let osmdesátých se smíříte, s tím, že víte, co se stane a jak to dopadne, už ale ne. Klein mne zklamal, jeho Básníky mám rád. Ostatně, právě svůj vhled do studentské generace osmdesátých let nedokázal opustit a uškodil tak tomuto dílu. Těžko zkrátka uvěřit, že takto mluví a chová se parta studentů v roce 1946. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Typická „Kleinovka“ – příběh sice k zahození není, ale to zpracování…Krimi stojící na poněkud prapodivné zápletce, plná známých tváří – jenž ovšem předvádí skoro až ochotnické výkony. Asi to dělali za málo peněz, jinak si to neumím představit. Třeba Bočanka nebo Taborský jakžtakž dobré, ale Suchoš, Langoš a Vávra podprůměr svých možností. Už jsem jenom čekal, kdy se ve finále začne Jandák chlámat nad tým trapným vyvrcholením a bylo hotovo. Vávrová měla asi slabost pro Langoše, v Copak je to za vojáka si lehala do trávy, no a tady si už lehnout ani nestihla….Slabá atmosféra jako třešnička na rozteklém dortu, naprosto nevyužitý potenciál povídkové předlohy… ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý scénář by asi zasloužil lepší zpracování. Na to, jak hvězdně jsou role obsazeny (i když v době natáčení vlastně ještě většina mladičkých hvězdiček hvězdami nebyla), je ve výsledku film celkem roztříštěným a zmateným dílem. Asi nejvíc mi vadí Ivana Vávrová v hlavní roli, protože ta svým hereckým (ne)výkonem prostě roli nezvládá. No, ano, svlékne se a ukáže neforemný zadek na kameru, ale to je asi tak maximum jejího výkonu. Jinak je v gestech zoufale teatrální a nepřesvědčivá a všichni její méně zabíraní "spolužáci" hrají viditelně líp. (Mimochodem tato herečka mi pila krev i ve filmu Copak je to za vojáka a děkovala jsem Koubovi, když ji vysadil v lese.) Vyloženě nevhodná je i hudba. Napětí a hrůzu si představuju naprosto odlišně, než jsou tradiční samohrajkové brnkačky televizních inscenací 80. let. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Přízrak je natočen na základě stejnojmenné povídky, která je dostupná v knize „Smrt programátora“ od Hany Proškové z roku 1971. (Winster)
  • Filmový zámek je Červený hrádek u Sedlčan. V době natáčení sloužil Okresnímu archívu v Příbrami. Po roce 1989 byl zámek v restituci vrácen rodu Mladotů. (rakovnik)
  • Píseň, kterou parta studentů zpívá na zámku, nese název „It's A Long Way To Tipperary“. (majky19)

Reklama

Reklama