Reklama

Reklama

Harry měl v životě jen dvě lásky: magii a Bess. Jenže přes veškerou snahu spolu jeho milé málokdy vycházely... Jeden z nejznámějších světových iluzionistů a kaskadérů se narodil v Budapešti roku 1874 jako Erik Weisz a o pár let později se s rodinou nalodil na parník mířící do Spojených států. S vystupováním začal už jako devítiletý, tehdy se však věnoval visuté hrazdě a až jako náctiletý přešel ke kouzelnictví. Aby také ne, jeho pseudonym je poctou zakladateli moderní magie jménem Jean-Eugene Robert-Houdin. Než ale Harry Houdini se svým novým přízviskem prorazil, živil se vším možným – mimo jiné vystupováním za „divého muže“ v rámci pouťové atrakce na Coney Islandu. Opravdový zlom však přišel až díky dvěma náhodám: když objevil svůj talent pro eskapistické kousky a když se seznámil se svou budoucí ženou Bess. Americký životopisný film z roku 1953 těží vedle fascinujícího příběhu o kouzelníkovi, jenž při svých kouscích často pokoušel smrt, také z ústřední herecké dvojice. Tony Curtis a Janet Leighová si tehdy teprve razili cestu k velké hollywoodské slávě, avšak už v tomto raném snímku lze jen těžko přehlédnout jejich jedinečné nadání. Hereckou souhru navíc usnadňovala skutečnost, že oba představitelé byli manželé i mimo filmové plátno. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kdyby chtěl někdo natočit film o kouzelníkovi Harrym Houdinim dnes, nejspíš by ho pojal jako mysteriózní film na způsob Dokonalého triku a jako základní stavební kámen příběhu použil jednu z konspiračních teorií, odkud že Houdini své zázračné schopnosti vzal nebo za jakých tajemných okolností odešel ze světa (přestože zemřel velmi neromanticky na zanedbané slepé střevo). Houdini z roku 1953 nevybočuje ze zvyklostí tehdejšího hollywoodského receptu, jak točit životopisné filmy, a dá se říct, že jako film je skrz naskrz průměrný. Proč mu tedy k čertu dávám čtyři hvězdičky? Asi proto, že je zajímavější sledovat scény, ve kterých se hrdina dostává ze zamčeného trezoru, svěrací kazajky nebo jiných vizuálně vděčných nástrah, než vidět řekněme hudebního skladatele, jak věčně sedí u piána, vztekle se snaží najít správný tón a je kolem dokola obklopen zmačkanými listy partitury. A také proto, že uličnické charisma Tonyho Curtise dodává filmu víc přirozenosti a humoru, než bylo ve scénáři. Nebo že Janet Leigh je dostatečně roztomilá, aby se její paní Houdiniová, nabádající manžela, aby si našel nějaké rozumné zaměstnání, nejevila jako přízemní a sebestředná kráva, ale jako milující choť, která má o svou polovičku skutečnou starost. Takže v kostce řečeno, přijímám film i s jeho romantickou stylizací, vyhýbání se kontroverzím a s některými formálními nedostatky (jako jsou např. příliš zjevné stop-triky), které bych mladšímu filmu netoleroval. 70% ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Na kouzelnické triky Houdiniho z Someone Likes It Hot a gf z Hitchcockova Psycha se dívá skvěle a s úžasem na tváři, též jejich výkony. Osobně mě pobavilo, jak se potkali, nevím, zda-li to bylo podle reality. Ostatně v tehdejším Hollywoodu se mnoho scén i vysoce uznávaných seriózních děl nebralo zas tak vážně, přestože nároky na obsazení byly mnohem vyšší. Že by ta odlehčenost byla volnou reakcí po veřejné panice a strachu z války (Amíci takoví byli odjakživa, přestože dnes se to zdát nemusí)? Ale nejvíc mrzí otevřený (?) konec vzhledem k tomu, co se tenkrát stalo. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tenhle film dělá Tony Curtis, a až pak Houdini. Docela zajímavý pokus o zachycení života velkého umělce, škoda jen že jsou triky trochu odbyté a nešlo se víc do hloubky, například v oblasti showbyznysu, snaha o proražení shrnutá do kapitoly "a my si teďka na vás zahážeme rajčaty" - tady byl potenciál pro ještě zajímavější příběh. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tento klasický americký štúdiový produkt pomáhal rozbiehať karieru obom hlavným predstaviteľom. Film veľmi zjednodušenou formou predstavuje asi 20- ročné obdobie plodného života maďarského prisťahovalca v Amerike, známeho na celom svete pod menom Harry Houdini. Berie si na mušku predovšetkým vzťah k manželke a predvádzaniu najznámejších kúskov. Z dnešného pohľadu však neponúka nič prevratného, oceniť ho môžu len milovníci starších filmov. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příjemný film. Nejen že na Tony Curtise i Janet Leigh se dobře dívá, ale i děj je zajímavý, nepřeplácaný a uvěřitelný. Novou, kanadskou verzi Houdiniho životopisu jsem zatím neviděla, takže nemohu srovnávat. Ale tento Marshallův film se mi líbil. Určitě víc, než Nolanův Dokonalý trik, který považuji za nudný a herce v něm za extra nudné. Proto hodnotím nadprůměrně. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Curtis je dobrý Houdini, ale film ukazuje len vybrané okamihy zo života slávneho kaskadéra, dáva priveľký dôraz jeho romantickému životu a je poňatý až príliš odľahčene. Niekedy to až smrdí komédiou. Eskamotérske triky pôsobia dnes už prekonane a málo zaujímavo. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

O hrdinovi, který rád hodiny a hodiny pokoušel pozemské hroudy. Odhodlaný. Hodit se/be, své touhy. Spouštět se, proudy, do neznámých vod. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Film v podstatě ani moc příběh nemá a o životě Houdiniho se toho také moc nedozvíte, je to spíše ukázka jeho nejslavnějších kousků a lehké nahlédnutí do zákulisí. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Velmi volné zpracování Houdiniho života bez nějaké nosné kostry. Ani pořádný příběh to nemá. Pouze sexy mladý lidi v hlavních rolích. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Za mých pijanských let bych to vysvětlil..." Solidní zpracování života Houdiniho. "Proč si musíš pořád zahrávat se smrtí?" ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film Houdini, i díky hlavním představitelům, není špatný film. Zaujmou především záběry pod ledem nebo kouzelníka visícího na domě nad ulicí. Já mám s filmem ale ten problém, že zcela nepopisuje jeho život. Jsme svědky toho, jak se dá na hvězdnou dráhu, jak se stane slavným a své kousky předvádí i před soudem. Ani smrt samotná ale neodpovídá skutečnosti. Jak už to tak v padesátých letech bylo běžné, řada scén je navíc natočena ve studiu. Film opravdu chvílemi působí jako komedie. ()

Gor'seye 

všechny recenze uživatele

Spočiatku klasický "dobový" americký romantický film a postupne zmenil na príjemný viac-menej životopisný kúsok. Len s tou Houdiniho smrťou to trošku zbabrali... ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Sice by se dala vytknout spousta věcí, jako trochu odbyté všechny ty triky, zjednodušený děj, kdy jsme se vlastně moc nedozvěděli, co Houdiniho na těch únicích tak fascinovalo nebo jak se k tomu všemu dostal. Ale což. Já tuhle verzi životopisu velkého kouzelníka vidím jako romanci, protože vztah Houdiniho a jeho ženy tady hraje hlavní roli a mně to vyhovovalo, protože vím, že novější verze s Brodym je naopak velice přesná, ale zase chladná. Tady jsem se ráda nechala vtáhnout do starého světa kouzel, do doby, kdy se točily úplně jiné filmy než dnes, taková nostalgie, romantika a pro mě krásný vizuál. Nevím, co to je, ale tyhle staré filmy se mi vzhledově hrozně líbí, možná barvy, nasvícení, nevím. Každopádně Tony Curtis byl ten, kdo celý film táhnul jako kůň dopředu nepřístupným terénem, byl sympatický, charismatický a pokorný. K tomu mu úspěšně sekundovala roztomilá Janet Leigh, s kterou tvořili na plátně dobře fungující pár. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Houdini nikdy nebol historickou osobou, ktorá by ma nejako zaujímala. Tento snímok ma však neskutočne bavil, dokonca som mu fandil pri všetkých útekoch. Čaro hereckých protagonistov? Neviem, možno čaro starých filmov. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Kvalitne natočený životopisný príbeh Veľkého Houdiniho. Žiaľ z produkčného hľadiska je už film zastaralý, ale na svoju dobu výborný. Z filmu dýcha atmosféra ameriky 50-tych rokov. Veľmi dobré herecké výkony. 70% ()

Reklama

Reklama