Reklama

Reklama

Krvavé pobřeží

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh filmu Krvavé pobřeží se odehrává v roce 208 v Číně během vlády dynastie Han. Ačkoliv Číně vládl jeden císař - Han Xiandi, země byla rozdělena do mnoha proti sobě bojujících států. Na západě měl vládu v rukou ambiciózní premiér Cao Cao, který používal císaře jako svoji loutku, východ ovládal císařův strýc Liu Bei. Cílem Cao Caa bylo zničit všechna království a prohlásit sebe za jediného vládce sjednocené Číny. Jeho protivník Liu Bei se snažil získat na svoji stranu království Wu, ležící na jihu zemi, kterému vládnul Sun Quan. Liu Bei k němu vyslal svého vojenského poradce Zhuge Lianga, který se zde seznámil s místním vicekrálem Zhou Yu, s nimž se velmi spřátelil.

Když Cao Cao zjistil, že se tato dvě království stala spojenci, vyslal proti nim armádu osmi tisíc mužů a dvou tisíc lodí. Doufal, že zabije dvě mouchy jednou ranou. Armáda se utábořila v lese Crow u řeky Yangtze, na jejímž druhém břehu, tzv. Krvavém pobřeží tábořili spojenci. Zdálo se, že se zmenšujícími zásobami jídla a prořídlou armádou, jsou spojenci v koncích. Zhou Yu a Zhuge Liang dali hlavy dohromady a díky své moudrosti se jim podařilo obrátit vývoj války. Následovaly nespočetné bitvy na zemi i na moři, které vyvrcholily nejslavnější bitvou v čínské historii - bitvou u Rudého útesu (Čchi´ Pi) na jižním břehu Jang-tse. V boji bylo potopeno dvě stě lodí a směr čínské historie byl navždy změněn.

Tato slavná bitva byla jednou pro vždy zachycena v románu „Romance of the Three Kingdoms“. Přesto, že je kniha stará více než 700 let, pořád je v celé Asii velmi populární. Bylo podle ní uděláno více než tucet počítačových her a množství komiksových knížek. Režiséra Johna Woo tento příběh přitahoval více než 20 let, ale v tehdejší době neexistovaly vhodné podmínky, technické ani finanční, které by umožnily vznik tak velkého a nákladného filmu. Příležitost přišla v létě 2004, když producent Terence Chang poprvé přiletěl do Pekingu a začal dávat dohromady plán i potřebné finanční prostředky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 10/10/// +dobře rozlišitelné postavy, sympatičtí herci, hlavně Takeshi Kaneshiro, výborná hudba, perfektní scény, záběry a souboje -přecijen hlavně v bojích je to hodně nepřehledné/// Tak s tímhle se nám Jonh Woo posledních pár let piplal. No byl jsem na jeho výtvor zvedavý. Před zhlédnutím jsem měl obavy, zda-li ten film vůbec pochopím, nebo zda mě to nebude nudit. Ani jedno z toho se naštěstí nestalo a i když u páté hvězdičky váhám, přeci jen ji udělím. Snímek totiž nemá žádný velký neduh, který by mi příliš vadil. Děj je přehledný, postavy rozpoznatelné a příběh jednoduchý. Navíc mě fascinovalo, že se film více blíží žánru "válečný" a v tomto směru jsem asi lepší válešný film neviděl. I když někdo asi bude namítat, že si pletu válku a akční film. Jako válečný film je to reálné, bez nějakých podivností a velice mě nadchla strategická část válečných postupů. To teda jsem koukal s otevřenou pusou. Rozhodně jsem zvědav na oba původní filmy, asi vyzní úplně jinak. S touto verzí jsem však spokojen./// Celkem 86%/// ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

To skvělé hodnocení zde mě celkem děsí. I vzhledem k tomu, že většina ostatních návštěvníků kina vypadala po konci tak trochu nešťastně. Tempo je od začátku dosti rychlé, ale k čemu je se dívat na bitvu, kde dojemně umírají tucty absolutně neznámých lidí, co nemají s dějem ani pořádně nic společného. Tohle se režisér později snaží zlepšit, a tak nastupují i nějaké ty dialogy. Jenže z devadesáti procent jsou to samé rádobychytré hlášky a to osobno stále schází. Postavy si tak oblíbíte nejdříve v polovině filmu, ale jejich skon by vás stejně asi moc nemrzel. Proto zůstávají už jen boje... Věřím, že se Sun Tzu bude v hrobě z takových strategií ještě pár let za břicho popadat. V podstatě jde o docela chytré věci, ale jen za předpokladu, že soupeřem je lumík s úsudkem nadrženého býka. Navíc jsou všechny ještě několikrát vysvětleny a náležitě pochváleny všemi stranami, aby si i ten spící divák uvědomil, že jsou fakt chytré. Čekal bych poetickou čínskou bojovku ve stylu Hrdina, ale vypadá to spíš jako nějaký jeho americký remake, kde schází už jen pejsánek v ohrožení. Alespoň, že ježeček byl moc zábavnej. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgie, bitvy podobné těm, které známé z trilogie Pán prstenů, sofistikované odkazy na čínskou kulturu (čajové obřady, láska k hudbě, ale hlavně na legendární válečnický spis Umění války). Škoda jen, že si jsou všichni ti kluci čínští, tak moc podobní, přiznávám, že jsem se občas v té bitevní vřavě ztrácel, zkrátka jsem netušil, která strana je která, to je ale můj problém, ne režisérův. Přesto všechno to dnes necháme na čtyřech hvězdičkách. 75% ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Všetky americké historické veľkofilmy môžu ísť s prepáčením do prdele. Pri sledovaní Krvavého pobrežia mi doslova spadla sánka až na podlahu. Krásne scenérie, bravúrne bojové scény, uveriteľné krájanie mečmi zvuk a spracovanie. No asi najviac ma ohromili autenticky vyzerajúce bojové formácie so skutočnými ľuďmi nie 10 komparzistov niekoľkonásobne počítačom znásobených. Samozrejme niektoré bojové scény sú pritiahnuté za vlasy alá Jackie Chan 1 na 87 ale aj tak nepokazili celkový dojem z filmu. Čína si nepodmaňuje už len obchodný svet stáva sa jednotkou strieborného plátna v historických filmoch. Pochybujem že v blízkej dobe sa dožijeme filmov o vládnych spiknutiach by CHINA ale v histórii sú veľmi veľmi dobrý (však majú aj z čoho čerpať). Teším sa na ďalšie čínske historické veľkofilmy. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pořád mi to připadalo nějaké překotné, jankovité a prázdné, až z promo materiálů jsem se dozvěděl, že Woo sestříhal pro západní publikum "akční verzi". Většinu stopáže "západního cutu" tvoří líté rubačky všeho druhu, odvedené s naprostým perfekcionismem (co také od Wooa čekat). Když se zrovna neválčí, přichází čas na čajovou esoteriku, která ale jen párkrát zapůsobí neokoukaným dojmem – rozhodně nevyzařuje takovou vnitřní sílu jako Zhangovy nejlepší momenty. V akční verzi se navíc poztrácely charaktery postav, úspěch je, když se divák naučí v mlatě rozeznávat jednotlivé hrdiny, proniknout do jejich nitra je skoro nemožné... jen Kaneshirův čínský Odysseus si mě zcela podmanil. Celkově mi Red Cliff připomíná Dvě věže bez Společenstva prstenu před tím. Fajn zábava, efektní režie, ale taky žádný duch a velký příběh. Nepochybuju o tom, že v nesestříhané verzi všechno tohle být může, v evropském cutu bohužel šlo spíše o bitevní epiku. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (9)

  • Okrem kontinentálnej Číny prebiehalo natáčanie snímky aj na ostrovnom Tajwane. (MikaelSVK)
  • Natáčení trvalo přes 200 dnů, závěrečná scéna se připravovala více než rok a bylo pro ni postaveno osmnáct funkčních lodí. (vendy63)
  • Tento dvoudílný film bude v západních zemích sestříhán do jednodílné verze. Filmy obsahují mnoho čínských jmen a znaků čínské kultury, která by prý pro západní publikum mohla působit zmateně a nepřehledně. (TomikZlesa)

Související novinky

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

26.12.2010

V květnu odstartuje Christopher Nolan natáčení The Dark Knight Rises a jeden by čekal, že Christian Bale se v klidu připravuje na návrat do Batmanova kostýmu a v další sebevražedné tělesné proměně… (více)

Království zabijáků Johna Woo

Království zabijáků Johna Woo

15.06.2010

Po megaprojektu Krvavé pobřeží a krachu velkofilmu z dob čínské revoluce 1949 se John Woo odmlčel. Najednou je tady ale s filmem, který nejen produkoval (spolu se svým dlouholetým parťákem Terencem… (více)

Reklama

Reklama