Reklama

Reklama

Kuciak: Vražda novináře

  • angličtina The Killing of a Journalist (více)
Trailer
Dánsko / Česko / USA, 2022, 102 min

Obsahy(1)

Chladnokrevná vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Proč museli zemřít? Dánský koprodukční dokument Kuciak: Vražda novináře rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy a s potřebným odstupem. Divákům přináší nikdy nezveřejněné záběry, málo známé informace a také autentické rozhovory s rodiči Jána a Martiny i s obhájcem hlavního obžalovaného podnikatele Mariana Kočnera. Unikátní policejní záběry a materiály vrhají na celý případ nové světlo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

I když o tom má divák ledacos načteno, vidět to na vlastní oči na záběrech v dokumentu je prostě síla. A síla je to o větší, když si divák uvědomí, jak krátkou paměť Slováci při posledních volbách měli. A že si opět do čela zvolili onu přidrzlou typicky devadesátkovou mafii, která nelení a od první chvíle, zcela bez skrupulí a bezprecedentním tempem pracuje na rozkladu právního státu, uchvácení všech institucí v zemi a zajištění beztrestnosti vlastních lidí. Zase jsem o něco vděčnější za to, co tu v Česku máme a co jsme si zvolili. A do dalších voleb nezbývá než doufat, že příklad Slovenska pro nás bude dostatečným odstrašujícím případem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové naše média informovala dost zevrubně a upřímně řečeno nepřišlo mi, že bych tu dostal nějakou novou informaci. Nicméně všechny ty zprávy jsem dostával v jednotlivých a tudíž i menších dávkách a ta zrůdnost celého systému najednou působí úplně jinak, když to člověk dostane naservírované najednou. Hrůza a děs a nabízí se otázka, jak ten stát vůbec mohl fungovat. O to horší je, že Fico, který to měl z velké části všechno na svědomí, se hrabe zpátky k moci a má velkou šanci uspět. Držím našim východní sousedům palce, ať se z toho marastu vyhrabou. 90% ()

Reklama

Tunri 

všechny recenze uživatele

Frustrující, nepříjemné. Je dobře, že dokument na Netflixu existuje, snad bude mít na Slovensku adekvátní dosah a lidé nezapomenou. Je důležité si připomínat, co se ve vrchních částech státního aparátu dělo a co se znovu může snadno dít, a to i v jiných státech. Tento dokument zkoumá tragédii do podrobna včetně archivních záběrů z tiskovek, rekonstrukce a výslechů. Podívaná je to nepříjemná, ale důležitá. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

O této kauze jsem měl jen povrchní informace, proto mne překvapilo, jak vysoko chapadla slovenské mafie sahají. Nejtragikomičtější postavou filmu je dnes již bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, který na tiskovce bezprostředně po vraždě na otázku "Proč policie Kuciaka neochránila, když se vědělo, že mu Kočner vyhrožoval?" zoufale odpovídal ve stylu "prepáčtě, toto nie je predmetom tlačouky, dalšia otázka" a později vyšlo najevo, že on sám byl součástí mafie a vraždě de facto napomohl. Nebo dnes již taky bývalý premiér Fico (kdo neznáte, větší zmrd než Babiš a Okamura dohromady) se svým milionem eur na stole. Soudní procesy na Slovensku stále probíhají, tak doufejme, že to dopadne dobře a Slovensko není zcela ztraceno. Zážitek z filmu byl umocněn tím, že pár metrů ode mě seděly matky obou zavražděných a proplakaly celý film. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2022) Solídna práca so známym i nevideným materiálom, ktorá má pre domáce publikum skôr rekapitulačný charakter. Pre zahraničných však možno chýba trochu témy i kontextu navyše – problém korupcie je univerzálny a dokument nevyužíva naplno šancu zasadiť príbeh o Janovi a Martine do širších súvislostí. Takto je z toho solídne spracovaný true crime, ktorý by sa na Netflixe, ktorý teraz žánru kraľuje, nestratil. Ale prevláda vo mne otázka, či to nie je predsa len málo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Alena Zsuzsová byla v dokumentu přirovnána k Mariánu Kočnerovi jako jeho zrcadlo z pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků (1937), jelikož ho neustále chválila, tak jako v pohádce zrcadlo neustále chválilo královnu. (griph)
  • Na českou premiéru filmu přijel režisér Matt Sarnecki 23. března 2023 osobně do pražského Kina Lucerna. (Moco)

Související novinky

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 56. ročníku MFF Karlovy Vary

09.07.2022

Největší filmový svátek v Česku se po devíti dnech uchýlil ke svému konci. V sobotu večer proběhlo ve Velkém sále hotelu Thermal slavností zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v… (více)

Reklama

Reklama