Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Málokterý panovník moderních evropských dějin je tak notoricky proslaven coby ctitel ženských půvabů - neřku-li přímo coby nenapravitelný sukničkář - jako anglický král Jindřich VIII. Historie jeho šesti manželství je dostatečně známá, málo se už ovšem připomíná zřejmě nekonečná řada jeho milenek či souložnic. Doba ovšem jeho "zálibě" nahrávala. Neomezenému vládci nad životem a smrtí svých poddaných stačilo jen kývnout, aby se ta, která se mu zalíbila, ocitla v jeho posteli. A jednoho dne spočinulo královo oko se zalíbením i na Mary Boleynové, mladší dceři z váženého šlechtického rodu. Co na tom, že Mary je vdána - dokonce za králova dvořana Williama Careyho! - a že ji vyhlídka stát se královou milenkou nejen nenaplňuje štěstím, ale přímo děsí? Výhody, postavení a moc, které by její rodina mohla získat, jsou příliš lákavé a nemilost, do níž by mohla upadnout, příliš hrozivá. A tak nebohé Mary nezbývá, než se podvolit. V tu chvíli ovšem netuší, nemůže tušit, že její sokyní se za pár let nestane nikdo jiný než její vlastní sestra... O existenci Mary Boleynové, mladší sestry nešťastné anglické královny Anny, a její roli v životě Jindřicha VIII., neměl dlouhá léta nikdo tušení. Na její jméno narazila víceméně náhodou spisovatelka Philippa Gregoryová, když shromažďovala dokumentaci o tudorovském námořnictvu a objevila zmínku o lodi toho jména, kterou král Jindřich VIII. spouštěl na vodu. V první chvíli se dokonce domnívala, že jde o kronikářův omyl, že ta loď se zřejmě jmenovala po královně Anně. Při hlubším studiu historických faktů ji pak nesmírně zaujala ta skutečnost, že Mary Boleynová byla nejen jednou z nesčetných králových milenek, ale že svým způsobem to byla právě ona, kdo, i když nechtěně, silně ovlivnila budoucí osud Jindřicha i své starší sestry. Scénářem a režií této historické fresky byla pověřena dokumentaristka Philippa Lowthorpeová, která k práci na ní přistoupila zcela netradičně - i když pochopitelně v duchu své profese. Všichni herci strávili celý měsíc v jakési tvůrčí dílně, kde ve vzájemné improvizaci - za pomoci zkušeného scénáristy Andrewa Daviese a autorky literární předlohy Philippy Gregoryové, jejímž úkolem bylo uhlídat dobové reálie - vytvářeli scénář. Podle režisérčiných slov tak vznikl daleko živější, modernější a pro herce přijatelnější text, než kdyby scénář napsala klasicky "od stolu". Natáčení samotné pak probíhalo na zámku Berkeley nedaleko Bristolu. Nelehkými rolemi dvou sester, jejichž ambivalentní vztah ovlivnil nejen jejich vlastní životy, ale i události té doby, pověřila režisérka Nataschu McElhoneovou (Mary), známou např. z filmů Solaris, Přežila jsem Picassa, Město duchů či Truman Show, a Jodhi Mayovou (Anna) - Noční host, Válečníci, Uprchlíci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

seba 

všechny recenze uživatele

Celkem mě zajímaly osudy druhé ženy Jindřicha VIII-ého (co vím, tak film 6 žen Jindřicha VIII. začíná její popravou, takže se toho o níc moc nedozvíme). Po obsahové stránce jsem sice spokojen, ale forma byla hodně špatná. Sice slušní herci, ale jinak suché, divadelní zpracování, kde exteriéry byly naprosto zbytečné. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem zhlédla hned dvakrát a jeho zvláštně pojaté zpracování už nepřekonal ani stejnojmenný film z roku 2008, ani výřez vztahu mezi Jindřivhem VIII. a sestrami Boleynovými v jinak pro mě velmi zdařilém seriálu Tudorovci. Tento film z roku 2003 mi ve vzpomínkách vždy splývá s nádherným motýlem, kterého si objeví jen ti, kteří se za ním vydají skrze džungli komerciálního škváru. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Zase jednou Jindřich VIII. a jeho ženy (pro Brity to musí být skoro kultovní postava :)) Příběh, který si o historických postavách nedělá iluze, nabízel víc, než co předvedla dokumentární režisérka. Na Anně vám kvůli její tvrdé, i když pochopitelné ctižádosti, ani příliš nezáleží. "Přece svou dceru nepřipravíte o matku!"-"Budou to vaše hříchy, co ji o matku připraví." ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Otrepaný príbeh s neznámymi hercami, ktorý sa nemôže porovnať s obdobným filmom z roku 2008 s Banom, Portman a Johansson. V porovnaní s ním vyznie nielen na míle amatérskejšie, ale tí herci, no povedzme si pravdu, pohľad na nich nebol veľmi estetický zážitok. Ale aspoň takto dokázali tvorcovia možno lepšie priblížiť skutočného anglického kráľa a skutočné anglické dievčatá. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Na TV film to bylo dost slušné, dokonce tak dobré, že jsem se od toho nemohla odtrhnout ani v pozdních večerních hodinách. U mě je ostatně vždycky samotný zajímavý námět umocněn tím, pokud se příběh skutečně stal a já si takhle mohla udělat alespoň představu o tom, že Anna Boleynová šla pro svůj prospěch klidně přes mrtvoly a nakonec se jí to tvrdě vymstilo. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama