Reklama

Reklama

Soumrak samurajů

  • Česko Poslední věrný chrámu Mibu (festivalový název) (více)

VOD (1)

Za dávných časů bylo v Japonsku bráno opuštění klanu jako zrada, ale Kanichiro Yoshimura ze své rodné vesnice přesto odešel. Dostal se do elitní Shinsengumi, školy nejlepších samurajů. A i když zprvu jako samuraj příliš nevypadal, choval se hamižně a pro pár pytlů rýže neváhal sekat hlavy, byl opravdovým hrdinou. Měl k tomu veliký důvod - lásku k rodině, kterou musel zasytit. Když se nad vládou samurajů začala stahovat mračna a přišla dlouhá a nemilosrdná válka, měl krví zbrocený Youshimura jen jediný sen: po letech zase spatřit svou rodinu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film, ktory spracuva velmi podobnu temu ako hollywoodsky The Last Samurai, pricom asi so 100krat mensim rozpocotom a ovela vyssou kvalitou. Silne a nadherne v jednom. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

SAMURAJ z Namby nikdy nezaváhá ve službě, ať ho žádá kdokoliv..... 100 minut o kousku japonské historie, samurajské jednotce Šinsegumi, pádu šógunátu a příchodu světa, ve kterém se čas mečů stal historií a ze samurajů se stali jen bojovníci z povinnosti. Dalších 40 minut japonské poetiky o smrti, cti, rozjímání o povinnosti doprovodit blízkého přes řeku smrti. Ta jejich touha po smrti je pro našince nepochopitelná. Je fajn, že i dnes točí Japonci příběhy o samurajích. Jsou plné jejich tradic a upevňují národní hrdost. O tom je příběh Jošimury Kaničiró, muži, který byl OPRAVDOVÝ SAMURAJ! ... 3a½!... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Myslím si, že poslední samuraj byl T.Cruise. 2.) Přemýšlím, jak vychovat děti k (národní) hrdosti. 3.) Zajímá mě, proč Japonci neustále chtějí umřít. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

When the Last Sword Is Drawn(壬生義士伝, Mibu Gishi Den) Příběh z konce ery Tokugawa(EDO) a padu Šoguna, který sebou přinesl i konec meče a to znamenalo i konec Samurajů oddaných služebníku svého pána. " Morioka klanu Nanbu. Je to překrásné místo. Daleko na jihu je hora Hayachine......na západě zase hory Nansho a Azumane. A na severu je hora Iwate a Himekami. Z hor stéká řeka Nakatsu, jaký nádherný výhled! Buďte nespoutaní. Rozkveťte. " 85% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá akčná historická dráma. Má dosť dobrý príbeh o mužovi, ktorý sa stane súčasťou vybranej skupiny samurajov, kde sa chce spriateliť s najlepším z nich, no napriek svojej snahe sa mu to nedarí. Počas jeho kariéry ale prichádzajú aj mnohé problémy, kvôli ktorým musí občas porušiť aj samurajské zásady, keďže rodina je dôležitá, no hlavne sa blíži koniec samurajského veku, čo ovplyvní každého skutočného samuraja. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať ešte o trochu lepšie. Rozhodne musím pochváliť na pomery žánru až mimoriadne dynamické prevedenie, za čo môže aj to, že dej zaberá dlhý časový úsek a nevenuje sa len konkrétnym problémom jednotlivca, ale aj zásadným udalostiam, ktoré výrazne ovplyvnili celú dobu, či už hladomor, ale hlavne koniec obdobia samurajov, takže tu sa prakticky stále niečo deje a aj pri tej výrazne nadpriemernej dĺžke to prejde rýchlo bez možnosti nudiť sa. Zaujímavo pôsobí aj samotný hlavný hrdina, ktorý nie je práve tradičným samurajom, vôbec nevyvoláva rešpekt a miestami pôsobí ako lakomec, aby to vzápätí úplne vyvrátil, veľký význam má pre neho rodina a kvôli svojej odlišnosti sa postará o mnoho výborných situácií. Ale stále sa z toho dalo získať aj viac, viaceré časti mi prišli dosť skratkovité a tak som cítil potrebu dozvedieť sa o tom viac, tie scény z línie po rokoch mi prišli úplne zbytočné, radšej by som bol, keby sa to stále venovalo hlavnému príbehu, no je ich len pár, takže to je skôr len detail a ešte som pri tom nepocítil tú pravú samurajskú atmosféru, ktorú mám v tomto žánri tak rád, toto mi prišlo také iné, akoby komerčnejšie. Po stránke akcie som celkom spokojný, nájde sa tu viacero rozličných bojových scén, či už komornejších s pár samurajmi, ale aj veľkolepejších s väčším množstvom vojakov na oboch stranách. Chýbal mi tu ten tradičný samurajský pokoj a sústredenie na každý pohyb, tu sú postavy také divokejšie, ale pozerá sa na to dobre a nechýba ani krv. Herecké obsadenie nie je zlé, chýba mi tu niekto výraznejšie charizmatický, ale aj tak hlavný hrdina je dostatočný sympaťák, ktorý ma neustále bavil a aj okrem neho sa tu nájde plno dobrých vedľajších postáv, či už medzi samurajmi alebo rodinnými príslušníkmi. S réžiou a technickou stránkou som celkom spokojný, chválim výpravu a vizuálnu stránku, je tu množstvo príjemných lokácií, využívajú sa ročné obdobia a viacero scén vďaka tomu dokáže celkom zapôsobiť, len ako som spomínal, chcelo by to aj tú pravú samurajskú atmosféru. Samurajské filmy mám rád, či už klasické, ale aj tie novšie a tento patrí medzi tie priemernejšie. Nemám dôvod dávať horšie hodnotenie, dosť ma to bavilo, ale napríklad taký o rok starší Twilight samuraj sa mi páčil o dosť viac. 74% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Krasne spracovany koniec ery tokugawa, co bol vlastne aj koniec obdobia samurajov. Tuto udalost sledujeme na pozadi pribehu vidieckeho samuraja (skvely vykon Kiichi Nakaia), ktory je obrazom praveho samuraja (vernost ceste samuraja a jej poslaniam), no je zobrazeny omnoho ludskejsie a jeho ciny su vyrazne obvplyvnovane aj laskou k rodine (co je v zasade na ceste samuraja az druhorade). Tento typ samuraja mame moznost vidiet aj v dalsich novodobych samurajskych dramach (Twilight samurai), no tu je tento nazvime ho "konflikt povinnosti" umocneny velkostou a vaznostou udalosti (prave spominany koniec tokugawa a zaciatoch vlady imperia) ktore sa v pribehu odohravaju. Samuraji mali na vyber bud sa pridat na stranu imperia, alebo bojovat predom prehrany boj, no zachovat si svoju hrdost a cestu, aj za cenu toho, ze za to, za co by ich pred tym nazivali hrdinnmi, su teraz oznacovani ako rebeli. Aj hlavny hrdina je takymto rebelom. A aj ked zo zaciatku ako skutocny samuraj veru nevyzera, ako sa pribeh pomaly rozvija, dozvedame sa jeho skutocne dovody, motivacie a jeho charakter sa rozvinie do krasy. Ako plynu roky, tak sa meni aj film a tak ako vyzeral samurajsky film v rokoch 60-70 uz vyzerat nikdy nebude. Meni sa film, menia sa aj divaci. Pribehy o ukradnutom zlate nahradzaju melodramaticke prvky. Ale stale je to japonsky film o samurajoch, kde sa bliskaju nabrusene katany, caj nalievaju slicne konkubiny a za chyby sa plati seppuku. Skvely kus. (9/10) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mně evokoval zlatou éru samurajských filmů šedesátých let. Důraz je kladen spíše na jejich životní filosofii, než na bojově umění, přičemž vše je součástí posmutnělého byť nijak zvlášť strhujícího příběhu. Zaujmou především skvělí herci v obou hlavních rolích, ale po filmařsky je film klasické odvyprávění příběhu bez jakékoliv přidané hodnoty. Jako fanda tohoto subžánru považuji Soumrak samurajů za mírně nadprůměrný film, který však nedosahuje kvalit děl Akiry Kurosawy, Kihachy Okamoty, nebo Masaky Kobayashiho. Jen se jim přibližuje. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

When the Last Sword Is Drawn začíná tuším v roce 1899, kdy postarší muž přinese k téměř již přestěhovanému lékaři svého nemocného vnuka. A zatímco doktorova manželka vyšetří dítě, muži se napijí saké a začnou vzpomínat nad jednou fotkou, která stojí doktorovi na stole. A tak se film přesune asi o 30 let zpátky, kdy onen starší muž patřil k Shinsengumi. A takhle střídavě vzpomíná on, občas lékař a občas i nějaká postava ze vzpomínek. Což vyplynulo v to, že jsem v tom měl skoro třetinu filmu docela "guláš", kdo je kdo a proč jedná tak, jak jedná. Navíc ten konec, resp. pár desítek minut ke konci, ztratí tempo a po těch dvou hodinách se to přeci jen začně trochu vléct... ovšem samotný závěr je velmi povedený. ____ Ale ačkoliv jsem teď spíše kritizoval, film se mi vlastně docela líbil. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a atmosférou velmi povedený film. Bohužel značně nepřehledný. Nezapamatovatelná jména postav, které se těžko rozlišují, prolínání časových rovin, odkazy na japonskou historii, o níž toho mnoho nevíme, to všechno způsobuje, že divák občas neví, kde se nachází on a kde filmaři. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

V japonsku se opet zacinaji tocit samurajske filmy! Tento je snad prilis, naivni a nostalgicky, ale presto podivana po ktere jsme uz dlouho prahli. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velkolepě zpracované a i pro běžného diváka neznalého samurajské mytologie překvapivě zajímavě zpracované samurajské drama se všemi atributy, které by dané téma mělo mít. Průměrné hodnocení dávám jen z důvodu mého nezájmu k dané látce, zpracování není moc co vytknout. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Pomerne silný príbeh, podávaný spätne formou spomienok dvoch účastníkov udalostí okolo samuraja Yoshimuru a japonskej občianskej vojny, do ktorej boli jednotky Shinsengumi, ktorých bol Yoshimura členom zapojené, pričom každý z nich sa na vec díval z odlišného uhla pohľadu, čo v očiach diváka vytvára určitú metamorfózu tejto, sprvoti možno nepríliš sympatickej postavy. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pekný historický film o konci šogunátu. Štýlom mi pripomenul filmy môjho obľúbenca Yoji Yamadu. Takže dôraz je kladený na dramatickú stránku a bojov je tu minimum, pôsobia tuctovo a ničím nestrhnú. Trochu zvláštne pôsobí, že hlavným rozprávačom je postava, ktorá hlavného hrdinu nemala rada a mnoho vecí podáva skreslene. Až neskôr sa dozvedáme dôvody hlavného hrdinu prečo konal na prvý pohľad sebecky a tým pádom dlho pôsobil úlisne a nesympaticky. A nakoniec vlastne ani tá nenávisť rozprávača v súčasnosti už príliš nedáva zmysel, keď mu behom spomienok postupne prišiel chuť. Dlho film na mňa pôsobil pútavo, ale emocionálne ma nedokázal vtiahnuť. Až koniec konečne vo mne vzbudil nejaké emócie. Celkovo to je príjemný film o tragických prelomových časoch v Japonsku, ktorý stojí za pozretie. 7/10. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Velmi mě překvapilo, jak nudně se dá zpracovat jedna z nejpamětihodnějších a nejomílanějších událostí japonské historie, tedy události kolem Shinsengumi a konec éry šogunátu Tokugawa. První polovina filmu je ještě zajímavá s výbornými souboji na začátku, ale po půlce se začíná děj neuvěřitelně táhnout a hlavně se stále jen hraje na city a skutek utek. Slabota. Ani postava hlavního hrdiny, která je ze začátku zajímavá a sympatická, ale brzy začne lézt na nervy, se příliš nevyvedla. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Film trocha podobny Yamadovej samurajskej trilogii, chudobny samuraj, ktory musi zivit svoju rodinu + moralny konflikt. Naviac, hlavny hrdina stoji ako historia ukazala na nespravnej strane, na strane shinsengumi, tajnej policie shogunatu, ktory v reformach meidzi padol. Bohuzial, Yojiro Takita nema skusenosti Yoji Yamadu a film menej drzi pokope, je menej realisticky a predchdzajuce mainstreamove hity Yojiro Takita-tu tiez nepomohli zamyslanemu autorskemu vyzneniu. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

silný snímek vyprávějící o konci "éry mečů" a dávající dohromady portrét mistrného šermíře a samuraje Yoshimury (který mi svým optimismem a ukecaností trochu připomínal Roberta Benigniho:), vydělávajícího peníze pro rodinu ve službách posledního Shoguna Tokugawy. Až na občasnou zdlouhavost a s tím související přehnanou stopáž nemám co vytknout. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Hodnocení *** v tomto případě neznamená, že by byl Soumrak samurajů průměrný film. Vyjadřuje pouze poměr mezi momenty, které byli vynikající a desítkami minut, které byli příšerné. Pokud přečkáte prvních dvacet minut, dočkáte se velmi slušné hodiny filmu, kterou bohužel zprasí utahaný konec, trvající další hodinu. Srovnání s Posledním samurajem je úplně zcestné, protože jediné co mají tyto filmy společného, je období nepokojů v Japonsku, kdy došlo ke střetu mezi tradicemi, které zosobňoval shogun a touhou vládnout neomezenou mocí, což společně s pokrokem, prosazoval císař. Respektive lidé kolem císaře. I když zpětně Japonci oslavují statečnost samurajů kteří bránili tradice, pravdou je, že tento boj neměl morálního vítěze. Na pozadí těchto nepokojů sledujeme osudy muže, který upřednostňoval osobní čest a lásku k rodině, před kodexem cti, který vyznávali ortodoxní samurajové. Hrdinství je pouze vedlejší produkt mravní síly a odvahy. A každému dodává tuto sílu něco jiného. Láska k rodině, povinnost/přísaha, čest... . Soumrak samurajů ukazuje jak rozdílné mohou být cesty za stejným cílem. Pro mě osobně přišla pointa a vyvrcholení filmu, po cca 90 minutách a kdyby v tu chvíli film skončil, klidně mu dám 4*. Pro vyznavače bitek mám varování. Žádní ninjové, superšermíři, zpomalené záběry, stylizované rubačky... . Tady jste v Japonsku, ne v hollywoodských nebo hongkongských filmových studiích. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Samurajská dráma, ktorá viacmenej popisuje ich zánik. Ten je pre mna zaujímavý, resp. ten prerod, ktorý vo filmoch vyhľadávam. Škoda dlhšej stopáži a z nej vyplývajúce niektoré pasáže, kroré boli zbytočne naťahované....viď naťahovaný záver filmu. Spracovanie, vrátane súbojov, je spravené excelentne, aj keď vo filme nejde o ne. Hodnotenie: 75% ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Samurajské, čestné, hrdinské, bojující, krvavé. Trochu delší to bylo, ale on příběh o samurajích nemůže být přece krátký. Jen mi trochu vadily ty citové a emoční výlevy. V druhé půlce jsem dokonce na chvíli usnula, ale po probuzení se děj stále nezměnil a stále se čekalo na harakari hlavního hrdiny. Trochu mi to připomínalo samurajskou trilogii. .."poníženě děkuji".. ()

TKKMR 

všechny recenze uživatele

Emotívne silná, odschoolovo nakrútená samurajská dráma. Od skončenia éry Kurosawu či Kobayshiho som videl iba málo takto poňatých filmov. ()

Související novinky

EIGASAI 2015

EIGASAI 2015

10.03.2015

Pražská část festivalu Japonského filmu a kultury EIGA-SAI 2015 začíná již ve čtvrtek 12.3. a poběží do 18.3. v kině Lucerna. Hlavním hostem bude oscarový režisér Takita Yōjirō. Zatímco plzeňský… (více)

Reklama

Reklama