Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva otrávení muži v luxusním hotelu a Hercule Poirot na stopě rafinovaného vraha v americkém detektivním filmu na motivy románu Agathy Christie.  Hercule Poirot přijíždí na pozvání kapitána Hastingse do Acapulka na dovolenou. Na večírku u americké filmové hvězdy na odpočinku, Charlese Cartwrighta, dojde k tragédii - po přípitku zemře reverend Baddington. Ani Poirot zpočátku nepovažuje reverendovu smrt za vraždu, a proto odjíždí do Los Angeles psát své paměti. Tam ho zastihne zpráva, že na večírku neurologa dr. Strange byl zavražděn sám hostitel - prakticky ve stejné společnosti jako reverend. Už zase v Acapulku Poirot zjišťuje, že oba byli otráveni stejným jedem, což ovšem nijak nezužuje široký okruh podezřelých... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Peter Ustinov jako Poirot mi nevadí a třeba Vraždu na Nilu řadím ke špičkám žánru...tady je to ale těžší. Je znát televizní zpracování a nebýt dvou herců (spolu s Ustinovem ještě vynikající Tony Curtis), bylo by to ještě horší. Sám jsem nemohl věřit tomu, že Jonathan Cecil, šklebící se střízlík, hraje kapitána Hastingse! Knihu jsem nečetl a závěr snímku mi přišel poněkud nedotažený, řekl bych, že se zde porušuje pravidlo "detektiv nesmí odkrýt ani jedinou stopu, pokud ji neodhalí také čtenáři", jak to trefně ve svém desateru definoval páter Knox. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Je zde hodně zdát televizní zpracování a navíc, Peter Ustinov to svým zpracováním nikdy nedotáhl na Davida Sucheta a ani na Alberta Finneyho.Ovšem Tony Curtis je jako vraždící herec, mistr převleků skvělý a dávám mu symbolickou 4 hvězdičku a ta je také za to že takové detektivní filmy se netočí. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Všiml jste si někdy, že většina tajných chodeb vede z knihoven, Hastingsi ??" ;) Skvělý Peter Ustinov dodává Poirotovi velké množství charismatu i důstojnosti, zachovává také v detektivovi jistou dávku nezbytné infantility i neurotičnosti, bohužel u něj však oproti Davidu Suchetovi naprosto postrádám noblesu, vtip i pověstný lišácký pohled detektivního génia !! Jistě z tohoto mého srovnání vychází jediné, že David Suchet pro mě představuje Poirota nedostižného a neopakovatelného !! Sám Ustinovův Poirot dává najevo, že Američané se prostě chtěli s tématem vypořádat po svém a dodat Poirotovi lidský rozměr, když Ustinov říká: "Jistě mám skvělou dedukci, ale nejsem jasnovidec !!" Bohužel mně osobně tato Poirotova poloha "obyčejného smrtelníka" prostě nesedí a činí z filmu obyčejnou tuctovou detektivku !! Tragédie o třech jednáních s již zmiňovaným Suchetem v hlavní roli jako verze této dosti překomplikované povídky Agathy Christie právě tuto televizní americkou záležitost převálcuje na celé čáře, přičemž o poznání slabšímu příspěvku poirotovskému tématu schází atmosféra i ten nutný nádech teatrálnosti, byť právě tato slabina činí Vraždu o třech dějstvích mnohem přehlednější !! Také velmi exotická lokace Acapulca musí těšit, jistě tuto detektivku s dostatečným napětím jasně ozvláštňuje, ani herecké obsazení Nelsonovu snímku nedělá ostudu jmény jako Dana Elcar, vynikající Tony Curtis či krásná Emma Samms.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dva otrávení muži v luxusním hotelu a Hercule Poirot na stopě rafinovaného vraha v americkém detektivním filmu na motivy románu Agathy Christie. Hudba - Alf Clausen ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Ač jsem od Agathy četl celou řadu knih (patrně už asi nadpoloviční většinu), k Tragédii o třech jednáních jsem se bohužel dosud nedostal. Tenhle film tak pro mě byl docela příjemně sledovatelný, bez nutnosti porovnávání s předlohou. Ustinovův Poirot mě nikdy příliš nenadchl, ale zároveň rozhodně neuráží a je poměrně zábavný. Problém tohoto filmu bych viděl ve třech problémech: 1) 'díky' televiznímu zpracování vypadá spíš jako hodně špatná epizoda seriálu To je vražda, napsala - ovšem nic proti, na Jessicu se občas rád podívám. 2) naprosto tragicky obsazený Hastings!!! 3) průměrně inteligentní divák zná vraha snad dříve, než Poirot, a to nemá oproti Poirotovi pražádnou výhodu. - - - - Ovšem celkově; jak říkám, příjemně sledovatelný filmík. Agatha to ovšem není. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Svůj původní komentář jsem musel psát snad omámený. Zcela nešťastně a neuvědoměně jsem napsal, že Poirot neopustil Evropu (naprostý nesmysl) pouze z důvodu, abych zdůraznil skutečnost, že Poirot nenavštívil ani jednu z Amerik (což je skutečně fakt!) a jelikož jsem ho psal po uplynutí určité doby po zhlédnutí filmu, napsal jsem, že Poirot přijel do Argentiny na návštěvu za kapitánem Hastingsem, což mi vyplynulo z toho, že tam se (aspoň podle Agathy) Hastings později odstěhoval. Na umístění zápletky do Acapulca jsem zcela zapomněl. Tímto se omlouvám, je mi trapně a doufám, že komentář nečetl nikdo z mých vyučujícíh. Právě ten násilný přesun do současnosti a do jiných míst mě rozhořčil. Původní předloha se odehrává v Anglii (česky pod názvem Tragédie o třech jednáních) a místo v Los Angeles pobývá v knize Poirot na francouzské Riviéře a hlavní zápletka se neodehrává v Mexiku, ale na starém dobrém anglickém venkově. Pitomost kapitána Hastingse je tu sice dotažena ad absurdum, ale nevinil bych z toho Jonathana Cecila (mým kandidátem na tuto roli v tomto filmu by byl britský herec Kenneth Williams) a není to aspoň takový odklon od původního pojetí postav jako tady. (Mimochodem v knize Hastings nevystupuje, místo něho zde máme pana Satterthwhitea, asisenta jiného hrdiny Agathy, tajemného Harleyho Quinna) Zápletka je celkem povedená, Tony Curtis příjemný a Peter Ustinov mi nikdy jako Poirot nevadil. Ale až později televizní tvůrci dokázali pochopit, že kouzlo těhle detektivek nespočívá pouze v pátrání a vraždách, ale i v dobovém zpracování, které současnost osmdesátých let nezachrání. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Bylo to ... slabší. Ustinov prostě nikdy nebude Suchet, ale zde mě to až tolik nevadilo, dokonce ostatní herci byli kvalitní, ovšem výprava díla minulého ty budoucí nepřemáhá ani omylem a čtyřmi hvězdami možná i nadhodnocuji. ... Sklenky šampaňského, herecká zkouška, jed, sídlo na pokraji hory. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná detektivka se starším, ale stále vitálním Peterem Ustinovem, který opět odhaluje pointu příběhu na základě své nadměrné inteligence. Vše je zpracováno poměrně zábavně a Tony Curtis je ve své roli vynikající. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Celkem věrné zpracování předlohy a jedna z lepších Ustinovek. Trvalo mi, než jsem si na Ustinova zvykl, ale je docela v pohodě. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Strašne moc filmu uškodilo, že je vyrobený pre TV. Je to dosť cítiť. Inak je to najslabší film o Poirotovi v ktorom hral P.Ustinov. 60%. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Opravdu děsné. Hercule Poirot tímto filmem prošel peklem a jeho tvůrkyně se v hrobě musí zděšením otáčet rychleji než kuře na grilu. ()

loveless odpad!

všechny recenze uživatele

Posunout děj příběhu o několik desetiletí dopředu by se nemuselo zdát jako špatný nápad. V tomto případě opak je bohužel pravdou. Vždy elegantní a geometricky přesný pan Poirot se zde (velkým viníkem je hrozná móda té doby) v podání Petera Ustinova stal nevkusným, nudným a líným staříkem s neupraveným knírem, kterého ani šedé buňky mozkové nezachrání. David Suchet forever! ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Můj první Poirot s Ustinovem. Zatím jsem viděl jen britské kousky se Suchetem a nutno dodat, že tohle je dost jiné. Holt britská aristokratická společenská smetánka a historické kulisy jsou přece jen jiná káva než americké a mexické reálie „dneška“. Velmi vtipný začátek, kdy jsem se několika frkům hlasitě smál, ale celkové vyznění prostě na 4 hvězdy nemůže mít i kdyby se Curtis na hlavu stavěl. A propos, všimli jste si, jak děsně nesouměrné má rysy v obličeji? Obzvlášť to vyniklo na konci, kdy hrál „někoho, kdo rozhodně není blázen“. A ještě jedna poznámka. U britského Poirota v podstatě můžete pachatele jen tipovat, důkazy tahá tučňák Suchet až na konci z klobouku, ale tady to bylo fakt lehké uhodnout i zdůvodnit. A to je možná dobře, přesto čtvrtou hvězdu nedám. Ne a ne. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Lety jsme si až příliš navykli identifikovat image Poirota s hercem Suchetem. Ale Peter Ustinov se s touto dnes již ikonickou postavou vypořádat neméně dobře - a jinak. Zčásti filmové, zčásti televizní adaptace románů A. Christí daly vyniknout osobitému šarmu Ustinova, který je jedním z mých oblíbených herců (a dabérů - skvělý je např. jeho výkon v Richardu Lvi srdce z produkce Walt Disneye) ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Taká priemerná, ničím nezaujímavá, televízna detektívka, ktorá ani nenadchne, ale ani neurazí. Ustinov si už na rolu Poirota celkom zvykol, k nemu nemám žiadne výčitky. Skôr ide o to spracovanie bez nejakej štipky emócie alebo zmysluplnejšieho rozvinutia deja či postáv. Také nemastné-neslané. 50 % ()

drkaldj 

všechny recenze uživatele

Zajímavější než předešlé Třináct u stolu. Ale ne o moc. Na to že jde už o čtvrtý film s Ustinovem, dokáže si alespoň držet laťku. ()

Reklama

Reklama