Reklama

Reklama

Lancelot

(TV film)

Obsahy(1)

Televizní inscenace znamenité moderní české opery Luboše Fišera na libreto Evy Bezděkové... Luboš Fišer (*30. 9. 1935 – †22. 6. 1999) byl český hudební skladatel, významný autor soudobé vážné hudby. Byl také vyhledávaným a oceňovaným autorem hudby k filmům (např. Případ pro začínajícího kata, Petrolejové lampy, Zlatí úhoři, Adéla ještě nevečeřela) a televizním inscenacím (Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou a na tři sta dalších). Jeho raná opera Lancelot měla divadelní premiéru v roce 1961. Dramatický příběh lásky Lancelota ke krásné Sandrině byl uveden na mnoha jevištích. V roce 1973 se dočkal prvního televizního zpracování v režii Ivana Kotrče (obsazení – titulní roli zpíval Zdeněk Švehla, hrál Josef Čáp, Sandrinu představovala Kateřina Macháčková, hlas jí propůjčila Jadwiga Wysoczanská). Nové televizní adaptace se roku 1998 ujal zkušený televizní i divadelní režisér Tomáš Šimerda, který obsadil do titulní role Bohdana Petroviče, Sandrinu zpívala Simona Šaturová, matku Libuše Márová, rytíře Vratislav Kříž, mluvených hereckých rolí se ujali Sabina Laurinová a Boris Rösner. Melodická a – i uchu nezkušeného posluchače přístupná – hudba Luboše Fišera má schopnost současného diváka zaujmout, stejně jako bájný příběh nešťastné lásky. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Vynikající Fišerova hudba i působivá scéna. Televizní divák si však nemůže koupit program, aby si přečetl obsah opery, takže je nepochopitelné, že ČT neopatřila inscenaci titulky, když v divadlech je zcela běžné, že i při českých operách běží titulkovací zařízení, neboť zejména zpěvačkám není zpravidla rozumět, co zpívají. Což je případ i této inscenace, takže chybou ČT není bohužel divácký zážitek plnohodnotný. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Lancelota jsem shlédnul hlavně kvůli hudbě Luboše Fišera, jehož je toto dílo první operou, kterou zkomponoval. Musím se přiznat, že tento žánr není mým šálkem kávy a ani samotná instrumentace s Kühnovým ženským sborem mě moc nebrala. Mnohem radši mám mistrovu tvorbu k filmu a k televizi, nebo jeho koncertní, orchestrální, komorní a vokální skladby. Nešmakovala mě ani minimalistická výtvarná stránka, ani výkony pěveckých aktérů. Ta necelá hodina mě bohatě stačila. Hodnotím tedy zejména hudební část a Borise Rösnera se Sabinou Laurinovou v rolích Jestřába a Stromu, kteří provázejí a zpestřují děj svými vstupy a mluveným slovem. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Spojení opery a hraného filmu je určitě zajímavé. Vedle operních zpěváků se objevují Sabina Laurinová a Boris Rösner. Mě tento žánr moc nebere, ale zase téma Lancelota rozhodně ano. Škoda jen, že si tvůrci nedali tu práci...scénické zpracování je hrozné. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama