Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Dont 

všechny recenze uživatele

Film se s velkou přesností trefuje do všeho, čeho se lidé dopouštějí na zvířatech. Řada záběrů je až nesnesitelných, člověk má pak pocit, že na jatkách nebo v prasečákách pracují snad jen sadisti. Na místě je ale otázka, zda je dokument opravdu odrazem reálné situace na zvířecích farmách, nebo zda nebyly účelově využity jen ty nejhorší případy. To bohužel nejsem kompetentní posoudit. Navíc všechno má dvě strany mince. Lidé odjakživa jaksi jedli maso a zvířata živá nejíme (tedy já ne), tudíž se musí zabít. Stejně tak potřebujeme léky a nemyslím si, že by bylo humánnější je testovat na lidech. Koneckonců léky používáme i pro zvířata. Už kritičtější postoj lze zaujmout k oděvům z kůže, domácím mazlíčkům a „sportům“ jako rodeo. Tady bychom se vážně měli zamyslet nad tím, zda to máme zapotřebí a jestli se bez toho nedokážeme obejít. Jeden dokument, byť sebevíc odstrašující a působivý, uvažování lidí těžko změní. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Každej by měl tohle vidět, týká se to nás všech - poptávka určuje nabídku a tak to bylo, je a bude. Nechce po nás, aby se všichni stali vegany, ale když rodinka na týdenním nákupu v Penny obrátí s myšlenkou na Earthlings každý kuřátko a dvě ze čtyř díky němu vrátí, padlo to na úrodnou půdu. Že je dokument jednostranný? Aby ne. Že některý záběry jsou starý? Jsou (a především v sekci pokusy na zvířatech, bez nichž se společnost prostě neobejde, jsou i z roku 89. Nikdo by asi nechtěl být dobrovolníkem v klinických studiích bez ánunku, co daná látka provede na něčem jiným než umělý simulaci.) Že je to agitka? Sakra jo!!! Víc takovejch! Všichni můžeme mít zodpovědnost za potomky našich mazlíčků, za to, čím si patláme ksichty a co nosíme - každá panička, co nosí na límci lišku, by si to rozmyslela, kdyby viděla s elektrodou v konečníku svýho bišonka, i když musí bejt pitomá, když jí to nedochází hned...ale nejen - vsadím se, že všichni máte v botníku kožený kozačky či v šatníku pásek, i já, ale je tomu už dlouho, co mi došlo, že k nim už nový nepřibydou. Zvířata v oděvnictví, v dnešní době nepřebernýho množství kvalitních umělejch materiálů, naprostá zbytečnost. Stejně tak zvířata mučená pro zábavu (jakej zvrhlej paradox už v tom slovním spojení). Jedinou nutností zůstává jen vědeckej výzkum, kde je nutný zvážit přínos poznatku a dál ho provádět s ÚCTOU a zajistit, že zvířata necítí bolest a jídlo. V kosmetice už je ozkoušeno takový množství složek, že by se dál mohly vyrábět jen jejich kombinací. Všichni můžeme maso omezit, když ne nejíst, starat se odkud mi na stůl přistála vejce, mlíčko, třídit odpad... A ty sadistický kreténi, co mají menší IQ než prasata a krávy (o delfínech ani nemluvím), co si na nich vybíjejí svoje choutky a dělají špinavou práci, kterou nenarušení dělat nechtějí, by měli být pečlivě střeženi, aby dodržovali předpisy, který by měli být vypracovány víc s ÚCTOU k životu než s úctou k měně. Když to, jako konzumenti a zákazníci, budeme vyžadovat a preferovat bio farmy, podle hesla: náš zákazník, náš pán bude tohle zvěrstvo skomírat...a zvířata žít... Každej by to měl vidět...(A Joaquinův hlas by se dal poslouchat roky.) ()

Reklama

Jonash87 

všechny recenze uživatele

"Pokud by jatka měla skleněné stěny, každý by byl vegetarián." - asi tak. A tenhle dokument to bez nějakých příkras, naplno a jasně říká a hlavně ukazuje. Člověk vidí, jaké krutosti se dějí, ač si dost možná myslel, že to funguje nějak jinak. Budete mít co dělat, abyste nezavírali oči, jsou to neskutečné (v tom nejvíce možném negativním slova smyslu) věci. Film mě utvrdil v mém rozhodnutí přestat jíst maso a co nejvíce omezit i další živočišné produkty, což se mi už několik měsíců úspěšně daří. Přitom taky jsem rád žil v nevědomosti jako většina světa. A to je ten zásadní problém, který když nevyřešíme (= nezměníme přístup a myšlení), se nám jednou vrátí s plnou parádou. Proto je skvělé, že vznikl dokument jako tento, který nám pomáhá otevřít oči i mysl. Závěr je sice krapet natahovaný a věci již řečené jsou znovu zopakovány, ale v tomto případě platí staré známé OPAKOVÁNÍ MATKA MOUDROSTI. Myslím, že jakmile tuhle hodinu a půl zvládnete, se něco ve vás změní. Zároveň si troufám tvrdit a něco mi říká, že navzdory tomu jen málokterý člověk, který maso jí, ho z jídelníčku nevyřadí. Otázka zní, proč tomu tak je. Asi to je dáno lidskou povahou. A jen z mála věcí se lidstvo dokázalo poučit... ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

"Ale co mám dělat, vždyť tím nic nezměním." Kdyby měl každý takový názor, ještě dneska se potkáváme s feudalismem a otroctvím - jak už píše uživatel 'whack'. Co je ale uplně nejlepší jsou ne-vegani, kteří při tomto filmu brečí nad tím, jak se nemohou na utrpení takového rázu dívat s tím, že lidé, kteří takhle zabíjejí, týrají a vykořisťují zvířata, jsou bezcitní psychopati. Ale už si neuvědomují, že ta zvířata zabíjejí jen kvůli nim. Protože každý, kdo si koupí živočisné produkty (maso, sýry, vejce), testovanou kosmetiku, kůži a podobně, tyto masakry financuje a je za všechno tohle utrpení uplně stejně zodpovědný jako ti psychopati. - "Since we all inhabit the earth, we are all considered earthlings. There is no sexism, racism, or speciesism in the term 'earthling'. It encompasses each and every one of us: warm or cold blooded, mammal, vertebrate or invertebrate, bird, reptile, amphibian, fish and human alike." ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Ano, dokument je to jednostranný, generalizuje, vyhání skutečnosti do extrému a kromě letmé zmínky nenabízí žádné řešení popisovaného problému. Tedy na dokumentární film docela zásadní prohřešky... Přesto bych si ho netroufl odsoudit - Toto je totiž dokument o morálce, tedy o něčem, co je absolutní a nejvyšší imperativ. Snímek nedělá nic jiného, než že zobrazuje ve vší nahosti náš vztah ke zvířatům jako využitelným věcem. Přitom Descartovský přístup, že zvíře je jen necítící stroj, je už dávno překonaný - ze záběrů to však patrné není... Shodneme se snad na tom, že utrpení, které bylo možné vidět na šokujících záběrech, může nechat lhostejným nebo dokonce činit potěšení jen člověku citově prázdnému až sadistickému, příp. sadisticko-nekrofilnímu. A právě to nutí člověka k zamyšlení, je-li zavedený životní standard správný, když vede k takovým excesům. Dokument nikoho k ničemu nenutí, nepřesvědčuje - za celou dobu je slovo "vegetarián" (či jeho variace) zmíněno pouze 2x a to ještě v souvislosti dosti neutrální. Nastíněným řešením je pouze věta: "Nadešel čas, aby každý z nás přehodnotil své stravovací návyky, své tradice, styl a módu a především své myšlení." Nic víc, nic míň - vlastně je to vágní výrok, který by zapadl i do dokumentu třeba o problémech třetího světa, globalizaci, ropě, globálním oteplování atd. Není to vegetariánská agitka, člověk si může udělat názor sám - Ovšem názor na co? Jestli jíst maso, nebo na způsob jeho získávání? Já jsem v průběhu sledování přemýšlel především o tom druhém. Pokud někdo byl na brigádě v drůbežárnách, tak ví, že ta generalizace, kterou předvádí Shaun Monson, není zase tak přehnaná - problém je právě v tomto. V mnohých názorech je Monson sice radikální, přesto je jeho pohled cenný a i přes fyzickou nevolnost, kterou člověk při sledování tohoto dokumentu zažívá, jsem rád, že jsem ho viděl. ()

Zajímavosti (3)

  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)
  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)

Reklama

Reklama