Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tvrdím, že krutost lidí ke zvířatům dalece převyšuje zvěrstva válečných konfliktů, protože ty jsou minimálně rehabilitovány, kdežto zvířata žádný Schindlerův seznam nemají. A sami od sebe se ničeho dovolat nemohou. Systém nezmění. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Víc než celkový film mě zaráží komentáře zde napsané... Dokument prý nenabízí řešení.. Je to jednoduché, přestaňte to podporovat. Tak je to jednoduché.. Když nebudete kupovat maso, mléčné výrobky, sýry, nebudete chodit do zoo a cirkusů, budete si kupovat kosmetiku a drogerii netestovanou na zvířatech, nebudete si kupovat kožené zboží, kožešiny apod. a místo domácího mazlíčka od chovatele ho adoptuje z útulku, co se stane? Sníže se poptávka, tudíž nebude potřeba tyhle zvěrstva páchat.. Nezmění se to ze dne na den, ale vše je v rukou nás spotřebitelů!! My určujeme, co trh bude nabízet. Pokud toužíme mít dvakrát denně na talíři maso, pokud se chceme bavit pohledem na zvíře, pokud se chceme hřát pravým kožichem, zvířata pro nás budou pořád trpět.. Otevřete oči, srdce a zkuste udělat ten první krok!! Když už ne se toho vzdát úplně, zkuste to omezit a co dřív bylo běžné, mít maso jen v neděli k obědu, otočte to, mít aspoň jednou v týdnu den bez živočišných produktů.. Vaše tělo a duše a hlavně zvíře které se dožije o den déle Vám poděkuje!! Zahoďte svoje ega a nadřazenost, všechny živé bytosti na planetě si jsou rovni, proč ale my lidi, tolik ubližujeme a ničíme náš domov? Udělejte změnu :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Lidská rasa dokázala ve své historii vyprodukovat mnoho zvěrstev a to nejen vůči zvířatům. Přestože má vina v tomto směru začíná a končí konzumací masité potravy, tak jsem ochoten se zvěři všeobecně a jednotlivým kusům konkrétně jménem lidstva omluvit. Přesto si myslím, že kdybych byl zvěří vyhodnocen jako chutné sousto a dal bych jí sebemenší šanci, tak by se se mnou také nepárala. Tento dokument mi přinesl dostatek znechucení, nulovou zábavu a kdybych v sobě našel sílu dokoukat ho až do konce, tak bych patrně šel s hodnocením ještě níž. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tvrdé, nekompromisní. Nehraje si to na naučný dokument - je to předání myšlenky. Ano, je to trochu moc očividné a nemuselo by se to (hlavně na konci) tak moc opakovat, ale v podstatě je to maximálně působivé. Maso jíst určitě nepřestanu. ()

whack 

všechny recenze uživatele

"Ale čo mám robiť, aj tak nič nezmením." Keby mal každý takýto názor, ešte tu je feudalizmus a otroctvo! Namiesto skutkov kecy, obmedziť sa, to nejde, vlastný pupok bolí vždycky viac. Každý jeden z vás, čo si kúpi kozmetiku, mäso, cigarety, kožu a pod, financuje tieto masakry, je za ne plne zodpovedný. Tak prestaňte nadávať, oni tie zvieratá zabíjajú kvôli vám. Tak začnite (aspoň) bojkotovať, v opačnom prípade vidím vo vašich poburujúcich komentároch iba pokrytectvo. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Takoví jsme byli. Je celkem bezpředmětné přemýšlet nad zastaralostí některých pasáží, biotrendy, lokálními odlišnostmi, koncentrací na masovou produkci a toho nejhoršího, co lidstvo vůči zvířatům a potažmo sobě napáchalo a páchá. Protože přesně tohle je otisk, který po nás zůstane. Otisk, u kterého už pár generací po nás nedokáže pochopit, jak jsme k něčeho takového byli schopni. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúci dokument pre "silných" jedincov, ktorí sa dokážu pri sledovaní krutých, nemorálnych praktík pri chove zvierat, ich týraní či kynožení, preniesť cez holý fakt, akým spôsobom sa dostáva náš konzum na holý tanier, alebo ako končia životy domácich maznáčikov, ktorí nemali šťastie na svojich pánov. Som fanúšik hororov, ktorý znesie mnoho, na ktorého len málo čo negatívne zapôsobí, ale na toto som sa po zhruba 20 minút pozerať proste nemohol. ()

Ony

všechny recenze uživatele

Nijak velkou díru do hlavy mi konkrétně tento film neudělal, ale pokusím se shrnout, co mě u něj napadalo. A nebude to asi nic moc zajímavého. Už jako dítě jsem podobné záběry viděla v odpoledních pořadech na ČT a dále, aniž bych to vyhledávala, jsem se takto zprostředkovaně setkala s lecčíms. Nemá to znít zvrhle ani hrdinsky, když řeknu, že jsem si na nepříjemný pohled zvykla. Ale to neznamená, že přestal být nechutný a nepříjemný, a už vůbec by to nemělo znamenat, že jsem si zvykla na utrpení druhých. A jsme u toho. Bohužel jsem taky člověk. A nic lepšího ze mě nedělá to, že se dívám na Earthlings, ani to, že si na ohníčku radši opeču doma vypěstovanou brambůrku než flák krkovice. Dokonce ani to, že se štítím kožešin a že neholduji cirkusům nebo býčím zápasům, mě nezbavuje příslušnosti k lidskému rodu a odpovědnosti, kterou nese za deformaci světa. Jenže kdo sebere odvahu něco změnit a kdo vůbec ví jak na to? Já ne. Cokoli, co se snaží naši zaslepenost, naivitu a pasivitu podkopat a vyburcovat nás alespoň k zamyšlení, soucitu a proslulému „začni u sebe“, je chvályhodné. Earthlings se tváří komplexně, ale samozřejmě těžko za nepříjemným pohledem ukáže celou nepříjemnou pravdu. Nemluvě o tom, že víra v jedinou pravdu mě opouští. Léta jsem byla v docela úzkém kontaktu s jednou přírodovědkyní. Sice omdlévala, když zaslechla slovo „žíla“, ale ceknout před ní něco proti pokusům na zvířatech, GMO nebo praktikám na jatkách bylo jen pro nejodvážnější. Čemu věřit? Kde jsou (především ve vědeckém úsilí) hranice morálního chování? Zase nevím._____ Ještě bych měla obhájit své zděšení z filmu Le sang des bêtes, protože kdo ho viděl, asi si na něj v souvislosti s Earthlings musí vzpomenout a mohlo by vypadat divně, že na mě zapůsobil o tolik silněji. Zásadní rozdíl je ve zpracování. Le sang des bêtes je především dechberoucí surrealisticko-dokumentární filmařina. Nachází zvrácenou estetiku zabíjení. Podává to prostě jinak než s alarmující nabádavostí. (Ne)lidská lhostejnost, která je společnou rovinou obou filmů, zde spoluvytváří děsivou kompozici uměleckého díla. I Le sang des bêtes můj útlocit (vím, že se nerovná morálce) ponechal bez hodnocení hvězdičkami. Dále třeba u Renoirových Pravidel hry scéna masakru divokých králíků zapříčinila, že se nakonec nemůže jednat o můj nejoblíbenější film. A mimochodem ve stejném snímku zazní i slavná věta: „Na světě je hrozné, že každý má své důvody.“ ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Ano, dokument je to jednostranný, generalizuje, vyhání skutečnosti do extrému a kromě letmé zmínky nenabízí žádné řešení popisovaného problému. Tedy na dokumentární film docela zásadní prohřešky... Přesto bych si ho netroufl odsoudit - Toto je totiž dokument o morálce, tedy o něčem, co je absolutní a nejvyšší imperativ. Snímek nedělá nic jiného, než že zobrazuje ve vší nahosti náš vztah ke zvířatům jako využitelným věcem. Přitom Descartovský přístup, že zvíře je jen necítící stroj, je už dávno překonaný - ze záběrů to však patrné není... Shodneme se snad na tom, že utrpení, které bylo možné vidět na šokujících záběrech, může nechat lhostejným nebo dokonce činit potěšení jen člověku citově prázdnému až sadistickému, příp. sadisticko-nekrofilnímu. A právě to nutí člověka k zamyšlení, je-li zavedený životní standard správný, když vede k takovým excesům. Dokument nikoho k ničemu nenutí, nepřesvědčuje - za celou dobu je slovo "vegetarián" (či jeho variace) zmíněno pouze 2x a to ještě v souvislosti dosti neutrální. Nastíněným řešením je pouze věta: "Nadešel čas, aby každý z nás přehodnotil své stravovací návyky, své tradice, styl a módu a především své myšlení." Nic víc, nic míň - vlastně je to vágní výrok, který by zapadl i do dokumentu třeba o problémech třetího světa, globalizaci, ropě, globálním oteplování atd. Není to vegetariánská agitka, člověk si může udělat názor sám - Ovšem názor na co? Jestli jíst maso, nebo na způsob jeho získávání? Já jsem v průběhu sledování přemýšlel především o tom druhém. Pokud někdo byl na brigádě v drůbežárnách, tak ví, že ta generalizace, kterou předvádí Shaun Monson, není zase tak přehnaná - problém je právě v tomto. V mnohých názorech je Monson sice radikální, přesto je jeho pohled cenný a i přes fyzickou nevolnost, kterou člověk při sledování tohoto dokumentu zažívá, jsem rád, že jsem ho viděl. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Těch pět hvězd je za téma. Miluji zvířata a tenhle dokument jsem dal jen s největšími obtížemi. Film nenabízí řešení, jen dokumentuje. Teď nebudu mluvit o vyloženě cíleném mučení zvířat pro zábavu. To je záležitost chorých jedinců a ti by se měli léčit a měli by být izolováni. -- Ano zvířata většina z nás potřebuje k životu. Potřebujeme z nich maso, kožešiny a další... Veškeré zacházení s nimi by však mělo být lidské ať už se jedná o jejich chovy, transporty či přímo jatka. Jakmile se ze zvířete udělá surovina, pohlíží se tak na něj a chováme-li se tak k nim je to v háji. Občas si říkám, že už jsme se tak trochu vymkli kontrole a naše pasování se na pána tvorstva skončí nějakým hodně velkým průserem. --- Sem tam se ze zpráv dozvíme jak tam a tam v drůbežárně kopali do slepic při nakládání, jak tam a tam převáželi ovce na kamionu 4 dni ve vedru bez vody, jak v Číně zabíjejí psy pro kožedělný průmysl.... Tenhle dokument je hodina a půl obžaloby lidské společnosti a je plný pouze takovýchto záznamů ze skrytých kamer apod.. Slabším povahám zásadně nedoporučuji se na to dívat. Budete plakat a budete se stydět. * * * * ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Jedna vec je výsledný pokrok a rozvoj, a druhá vec je cesta, ktorou sa dosiahne. Nadradenosť ľudskej rasy nepozná hranice, smutné je však to, že ak sa dostatočne skoro nezastavíme a nezačneme si uvedomovať plnú mieru svojho konania, nedopracujeme to ďaleko. A práve na toto zamyslenie a vnímanie súvislostí poukazuje bez servítok tento dokument, v ktorom sa úlohy rozprávača zhostil Joaquin Phoenix. Podobné dokumenty by sa mali vysielať všade po svete aspoň raz ročne, nech si väčšina populácie uvedomí skutočný dopad ľudského zaobchádzania so živými organizmami a prírodnými zdrojmi. No ale keď sa namiesto toho na obrazovke objavujú “veselé kravy“, ktoré nám s úsmevom a radosťou poskytujú trocha toho mäsíčka, niet sa čo diviť, že spejeme do sračiek a pokriveného vnímania sveta. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem stovky hororů a žádný není tak hrozný jak tento film. Totální exploitace těch nejhorších pocitů, hodně podobné jako u Cove. Kdo se na toto může s klidem dívat, měl by si přiznat, že to je vlastně film o něm, člověku jako druhu, lidském odpadu jako charakteru. Alternativu nabízí třeba Cowspiracy. (Ne)Doporučuju, chce to opravdu silný žaludek... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podobně jako nedávno u filmu Svědectví: Pravda, která měla zůstat skryta, mě i zde překvapilo, jak se 100% ztotožňuji s veškerým komentářem, který film podává. V dokumentu mj. zazní: "Zabití zvířete je samo o sobě skličující akt. Říká se, že kdybychom si měli každý zabíjet maso co jíme, byli bychom všichni vegetariány. Ale samozřejmě jen málo lidí navštívilo jatka a záběry z nich nejsou v televizi populární. Lidé si mohou namlouvat, že jídlo, které kupují, je ze zvířat, která netrpěla. Ve skutečnosti o tom ale ani nechtějí vědět. Ovšem ti, kdo nakupují maso, vyžadují smrt zvířat. A proto si nezaslouží být uchráněni před věděním o způsobech produkce masa, které kupují." Naprosto s tím souhlasím a normálně bych ten film pouštěl všem dětičkám ve škole, ať vidí, do jakého světa vyrůstají. Fakt, prostě bych z toho udělal něco jako povinnou četbu, ať je velectěné lidstvo - ten evoluční omyl a nejodpornější tvor na planetě - dostatečně informováno, jak zvráceně se ke zvířatům chováme. Film už je starý 17 let, ale že by se něco změnilo k lepšímu, o tom bych si iluze moc nedělal, viz zmiňované Svědectví ze současnosti. Btw. jestli někdo prohlašuje o filmech typu Threads (tedy čistě fiktivní vykreslení něčeho, co se nestalo), že to je největší depka a horor, jaký kdy viděli, přijde mi to vyloženě komické, protože jestli je něco nejtemnější horor, jaký jsem kdy viděl, tak to je přesně toto, protože všechny ty nechutné záběry ze skrytých kamer ukazují dokonale nepřikrášlenou realitu - Earthlings je jednoznačně největší šílenost a nekončící defilé hrůzostrašně bezbřehého sadismu a vrcholně odporné řezničiny a týrání, která nesnese srovnání s absolutně ničím, co jsem kdy viděl, a nikdy ten hnus už nedostanu z hlavy. Pokud jsem si u toho filmu něco uvědomil, tak je to to, že skutečné peklo není nějaké virtuální místo, kam se dostanou lidi po smrti "za trest" (a není to ani peklo z Goyových a Boschových obrazů či takové, které zobrazil Trier ve svém filmu Jack staví dům, jakkoli působivá se tato "pekla" mohou zdát), ale že skutečné peklo je tady s námi bezprostředně rozeseto na zemi a že jsou do něj uvrženy nekonečné zástupy zvířat, a tím největším ďáblem jsme my sami. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud se na tento film podívá člověk, který váhá, jestli se má stát vegetariánem nebo nemá, tak po zhlédnutí bude rozhodnut. Záběry skrytou kamerou jsou skutečně mňamka, která ovšem nemusí chutnat každému. Trošku mi vadilo, že jsem z dokumentu cítil, že jediným východiskem, jak problém vyřešit je přestat žrát zvířátka. Představoval jsem si, že se na jatkách odehrávají ještě ošklivější věci, ale třeba tvůrci měli pouze špatnou ruku při výběru, kam se vydat natáčet. A navíc je dokument strašně moc křesťanský a nad některými úvahami zůstává rozum stát. Rozhodně se však zhlédnutím cítím obohacen. 3* ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto úžasného, ale bohužel i hodně smutného dokumentu, slibuji, že nikdy nenavštívím Cirkus či španělskou Coridu. "Dokud budou existovat jatka...budou existovat války!". ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Najväčším kladom filmu je snaha presvedčiť divákov, že pozemšťania nie sú iba ľudia, ale všetko živé na tejto planéte. To živé, ktoré sa systematicky drancuje, zneužíva a hubí. Okrem stereotypných záberov na všetky svinstvá, ktoré ľudia na zvieratách páchajú, aby mäsko bolo čo najlacnejšie, zábava čo najvzrušujúcejšia a bádanie čo najvedeckejšie, bol málo akcentovaný fakt, že primárnym dôvodom všetkého, čo je vo filme demonštrované je premnožená ľudská populácia. A to nás o nejaký čas dobehne, lebo príroda si rovnováhu obnoví, či sa to bude pánom tvorstva páčiť alebo nie. A nemusí to mať podobu nejakej prírodnej kataklizmy, skôr podobu niečoho nepatrného, rýchlo mutujúceho. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

U dokumentárních filmů jsem měl vždy problém s hodnocením. Jak s formou, jak s obsahem? Hodnotit dohromady, zvlášť? U Earthilngs je tenhle problém ještě vyostřenější. Formou toho totiž 95ti minutová stopáž moc nepředvede. Ano, jsou to jen šílené záběry poskládané za sebou s hlasem Phoenixe, ale tak nějak to slouží účelu. Neříkám, že to byl nejlepší dokument, ani nějak perfektně zpracované veledílo - nic z toho to není. Ale je to kopanec do hlav, který je potřeba. Pravdou je, že pokud tenhle dokument změnil byť jen jediného člověka, pak zaslouží chválu. Earthlings přináší poměrně velkou řádku faktů, které se hodí využít v jakékoliv debatě. Pravdou je, že se moc nezaobírá vysvětlováním "proč? kudy z toho? kam dál? vývoj?". A je to možná trošku škoda, ale na druhou stranu...on to asi nebyl účel tvůrců. Myslím, že účel byl "Do hajzlu, tohle se opravdu děje a je mi jedno, proč nebo co si o tom myslíte...chci vám to ukázat." V tom případě jde o perfektní a potřebnou šlehu do hlavy. Když pročítám ty negativní komentáře, abych se podíval i na druhou stranu barikády, pak přemýšlím i o přidání poslední hvězdy. Argument, že zvíře by mě taky snědlo nehumáně je zřejmě tím nejhloupějším. Jakožto lidstvo máme velkou možnost volby a nebudu ji zahazovat z důvodu, že zvíře by mě snědlo krutě, naopak by se měla využít. Neříkám, že souhlasím se vším, co Phoenix odříkává...zdaleka ne, nicméně dokument vyvolává diskuze a debaty a to je fajn. Poměrně často je před tvůrce předhazováno, že jde o staré záběry. Tady trochu nevěřím vlastním uším. Nejdříve se říká, že takové odporné věci se přeci nemohou dít. Když se najdou záběry, tak se začne říkat, že takové odporné věci UŽ se nemohou dít. a) nevěřím tomu, že už se nedějí a b) i kdyby už se neděly, je třeba dokola připomínat, za co jsme byli odpovědni. Nedá se u toho jíst ani maková buchta a navíc stejně všichni podvědomě tušíme, že tyhle šílenosti se dějí i teď. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neskutečně depresivní dokument, který nesoudí ale útočí na všechny divákovi smysly. Smutek, deprese, vztek, znechucení, beznaděj i takové pocity může mít divák při sledování, pokud má dost odvahy podívat se na to, jak pán tvorstva zachází se zvířaty, ať už pro pobavení ostatních, pro obživu nebo na lékařské experimenty. Po všech směrech, jen pro silné žaludky. A komentář Joaquina Phoenixe je až děsivě uhrančivý, stejně jako hudba od Mobyho. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o týrání zvířat. Koukám kolik lidí ho shlédlo. Měl by se to promítat nově narozeným lidem s komentářem Vítejte na zemi. Některé záběry jsou až neuvěřitelně kruté jako pes hozený do popelářského auta. Člověk si říká, že kdyby některé druhy zvířat získali inteligenci a moc, jestli by nás zmasakrovali také. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Všetci sme pozemšťania. Ľudia aj zvieratá. A každý má právo na dôstojnú smrť, dodávam. Polemizovať nad týmto dokumentom sa podujalo mnoho užívateľov a v podstate má každý svoju pravdu. Aj tento tendenčný dokument ju má. Minimálne v tom, že je nenormálne takýmto bezpríčetným spôsobom zabíjať zvieratá, nech je to na akýkoľvek účel. Podotýkam, nenormálne ! Ľudský druh je najsilnejším na svete a tak sa i chová. Pozastavovať sa, že zabíja zvieratá kvôli strave je hlúpe, ďaleko dôležitejšie je, aby zviera netrpelo. Zabiť sa dá všelijakým spôsobom. Čo ukazuje Earthlings je však zvrátené, choré a nenormálne. Zisk a vlastná nadradenosť začína ľudí stále viacej pohlcovať, až ich nadobro pohltí. Takto sa dokáže chovať jedine človek. A po zásluhe sa dočká odmeny... Po filmárskej stránke je dokument len sériou záberov, poväčšinou tajne natočených, hoci s pôsobivým Phoenixovým komentárom. Neponúka nič len bohapusté explicitné zabíjanie a týranie, bez riešení a východísk. ()

Reklama

Reklama