Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Ano, lidí jsou krutá a odporná stvoření, která dokáží naplno využívat svou nadřazenost. A na kom ji využít nejlépe než na zvířatech, že ano... Doteď jsem již viděl dost dokumentů na toto téma, takže už jsem byl při sledování dá se říct ostřílenější a všechny ty obrázky mě tentokrát nevehnaly krev do žil a kudlu do ruky v takové míře. To nic nemění na faktu, že ty zrůdy, co vymyslely všechny "přístroje" na zabíjení zvířat by měli shořet v pekle, stejně jako všichni ti zamindrákovaní lidé, kteří si své problémy na zvěři v těchto sádkách smrti vybíjí. Nedivil bych se, kdyby polovina z nich byla vrahy lidí. Jakýkoliv soucit jim totiž schází. Co mě dostalo do kolen, tak svlékání lišek z kůže. Zaživa. Větší odporností je snad už jen zabíjení delfínů. Dokument samotný je dnes již notně zastaralý a já doufám, že tyhle praktiky již vymizely. Nejsem tak naivní abych si myslel, že zvířata jsou zabíjena "v klidu", protože to vždy bude stresující faktor, ale dá se to dělat humánněji. Dokud ale budou existovat fast foody a superkarkety, tohle masové šílenství neskončí nikdy. Kapitolou samu pro sebe je zabíjení zvířat pro radost (tímto zdravím všechny hajné a lovce) a užívání zvířat pro experimenty. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější dokument který jsem kdy viděl, dnes po druhém zhlédnutí mám pořád stejný nepříjemný pocit jako poprvé. Smutné koukat na to. Pro silné žaludky ale každý by se měl podívat, a zamyslet se co víc k tomu dodat, nemám slov. Tenhle dokument by měli všude pouštět. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

"Ale co mám dělat, vždyť tím nic nezměním." Kdyby měl každý takový názor, ještě dneska se potkáváme s feudalismem a otroctvím - jak už píše uživatel 'whack'. Co je ale uplně nejlepší jsou ne-vegani, kteří při tomto filmu brečí nad tím, jak se nemohou na utrpení takového rázu dívat s tím, že lidé, kteří takhle zabíjejí, týrají a vykořisťují zvířata, jsou bezcitní psychopati. Ale už si neuvědomují, že ta zvířata zabíjejí jen kvůli nim. Protože každý, kdo si koupí živočisné produkty (maso, sýry, vejce), testovanou kosmetiku, kůži a podobně, tyto masakry financuje a je za všechno tohle utrpení uplně stejně zodpovědný jako ti psychopati. - "Since we all inhabit the earth, we are all considered earthlings. There is no sexism, racism, or speciesism in the term 'earthling'. It encompasses each and every one of us: warm or cold blooded, mammal, vertebrate or invertebrate, bird, reptile, amphibian, fish and human alike." ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ach ľudia, ako strašne sa za nás hanbím, ako strašne sme sklamali, ako jednoznačne a bezpochyby dokazujeme svoju úbohosť, ignoranciu, blbosť a krutosť. Ako jednoznačne si zasluhujeme zmiznúť z povrchu našej nádhernej zeme. Sme len rakovina čo túto planétu požiera za živa. Každému, kto vedome spôsobí utrpenie živej bytosti, želám aby sa mu vrátila rovnakým dielom! Každý človek má svôj podiel viny, aj ty... ()

6thSun

všechny recenze uživatele

Žeru maso, takže kdybych tomu dal pět hvězd, který si to už jen z informačně/osvětového hlediska určitě zaslouží, budu jenom prachsprostej pokrytec. Na druhou stranu ten dokument v podstatě naznačuje, že kdyby byla zvířata vražděna humánně, tak konzumace jejich masa nebude takový problém. Ale můžu já kurva za to, že jsou lidi nelidský dobytci? Dokument naznačuje, že když to maso žeru, tak že jsem spolupachatel. A já mám neodbytnou obavu, že je to pravda :-(( ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

nekonečně smutné svědectví o tom, že lidé jsou krutá hovada.. ano, jím maso.. ano, chápu, že nekonečné množství zvířecích produktů např. v supermarketech vyžaduje velkochovy a masovou produkci.. ne, nechápu, proč se lidé, kteří se účastní tohoto procesu, chovají ke zvířatům tak, jak se chovají.. dokument je sám o sobě zručně udělaný tak, aby byl co nejvíc nepříjemně šokující, já bych ale ocenil o něco komplexnější pojetí - rozhovory s lidmi, kteří s tím mají co do činění, návrhy na řešení situace atd... P.S.: vegetarián se díky tomu ze mě nestane, bohužel / naštěstí.. problémem totiž podle mě není samotný fakt, že lidé jedí maso, ale to, odkud a jakou cestou se k nim to maso dostane.. začal bych tedy s řešením spíše odshora.. P.P.S.: zabíjení zvířat kvůli luxusním kožichům, korida a podobné prasárny, cirkusy atd... to už je zase úplně jiná kapitola... ()

fishki 

všechny recenze uživatele

Určite veľmi silná téma. Dokument bol silný a priamočiary. Ukazoval to najhoršie, čo sa zvieratám robí. Či už pre jedlo alebo pre kožu. Po skončení som sa zamyslel a je mi ich ľúto. Ale vegetariána to zo mňa nespraví. Sorry ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nám poskytuje holé zábery zaobchádzania zvierat ľudskou rasou. Iba preto, že my ľudia, dokážeme rozprávať a premýšľať nad hlbokými myšlienkami, si automaticky myslíme, že zvieratá sú ochudobnené o akékoľvek pocity, dokonca i o ten najzákladnejší - uvedomovať si vlastnú existenciu. Dokument na diváka nijako netlačí, iba sa snaží, aby divák dokázal zmeniť svoje zmýšľanie, ktoré je spoločnosťou degenerované a ochudobnené o pouhopouhú pravdu. Nezáleží na tom, či zviera zabité pre peniaze trpí či nie, v obidvoch prípadoch tým škodíme ekosystému. Riešenie tam je, len je povedané skrz záberov. To, že nebolo povedané tými "správnymi" slovami a od slova do slova, ešte neznamená, že tam žiadne nie je. Riešenie problému, ktoré tento film nepriamo naznačuje (pre tích, ktorí nepostrehli) je nezatvárať oči pred pravdou, naivne si niečo nenamýšľať, a hlavne - nejesť pozemsťanov! btw. komplexnejšie riešenie ten, kto hľadá, nájde v iných dokumentoch (predsa, nemôžu všetky ponúkať všetko. potom by stačil iba jeden, pretože ostatné by nemali žiadnu sledovanosť) btw. že hlavnou úlohou je šokovať? a nie náhodou ukázať pravdu a otvoriť oči? (pre mňa, šokovať znamená, keď niečo nie je rozšírené a iba malá hŕstka robí niečo špecifické) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorý by mali vidieť všetci ľudia na planéte! Brutálne! Toto rozhodne nie je pre slabšie povahy, ale pritom je to tak závažné, že by to mali vedieť aj oni. Som proti ródeu, býčím zápasom, cirkusom s akýmikoľvek zvieratami, ZOO uznávam len z časti, pokiaľ ide o záchranu ohrozených druhov a nejakú poučnú výučbu pre deti, ale aj tam si myslím, že by to nemalo byť navždy a ľudia by zvieratám mali zabezpečiť slobodný život a ak by ich niekto chcel vidieť, nech si za nimi vycestuje, samozrejme po vyriešení energetickej otázky, čo by nemal byť problém, ak potlačíme biznis s našou planétou na burzách a podobne. Som proti noseniu kožených výrobkov z takejto formy, jedine ak ste Eskimák, tá koža vás otepľuje a to zviera netrpelo a nebolo zabité zbytočne. Doma pokiaľ viem mám len nepravú kožu, neviem však čo topánky, tam dúfam tiež. Avšak vo väčšine nášho oblečenia sú rôzne takéto materiály a mali by sme si na to dávať pozor, aj mydlo, hocičo okolo nás je zo zvierat a mali by sme sa zaujímať akou formou to bolo získané a ak zlou, tak zavrhnúť. Rozmýšľajme a zaujímajme sa o veci okolo seba. Nie som vegetarián a priznám sa, že tiež som to radšej nevidel, ale teraz si myslím, že pravde sa treba pozrieť do očí, lebo sa nám to vracia, chorobami a inými vecami. Nie som za prehnanú agitku ekobláznov, ale som skôr na strane ochrancov prírody, tým myslím dosť na ich strane. Byť humánny je pre mňa ešte slabé slovo, treba viac. Riešenia sami poznáme, je to ako s obnoviteľnou energiou, ale nechceme pre svoju chamtivosť tomu dať priestor. Keby mal priemerný Číňan konzumovať toľko, čo priemerný Američan, Zem neprežije. Dúfam, že po tomto filme sa zamyslíte a pozmeníte svoj život, ak ste to ešte neurobili a rozšírite toto posolstvo ďalej, lebo je hlúpe si myslieť, že sa to už nedeje, naopak populácia Zeme rastie a rastú aj tieto problémy. Zmeňme svet k lepšiemu, záver ponúka mnoho posolstiev a múdrych slov. Sme predsa Pozemšťania. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pokud se uprostřed dokumentu zastavím a zjistím, že je se mnou manipulováno-je něco špatně..Earthlings nepřistupují k tématu seriózně s ověřitelnými čísly a fakty-nené naopak=Ukazují "šokující"krvavé záběry(občas natočené někdy v 80tých letech?!?) podkreslené smutným(emoce ždímajícím) housličkovým doprovodem a do toho všeho nám Phoenix předvádí šikovné herecké cvičení na téma "srdceryvný komentář"(úplně jsem viděl jak se mu během toho čtení kutálí slzy po tvářích )........Pro mě byl dokument přínosný vlastně jen v tom, že jsem viděl, že ekofanatici jsou ochotní lidmi manipulovat stejně sprostě a za pomoci stejně trapných metod jako např. TV Nova.....Děkuju ale tuhle"Pravdu"si strčte do prdele........................................PS:Tak jsem si to tu projel a asi nejrozumnější a nejoběktivnější komentář tu sepsal gjjm ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"Kdyby jatka měla skleněné zdi, nebyli bychom všichni vegetariány?" Tohle by neměl vidět NIKDO, a nebo vlastně spíše KAŽDÝ!! Jen těžko nacházím slov. Je mi úzko, zle, místy i do breku (nebojím se to přiznat). Absolutně nechápu, jak na ty práce někdo může mít žaludek a osobně bych jim nejradši zpřerážel ruce. Je jasné, že USA, odkud pochází tento dokument, je na tom podstatně hůře, než třeba Evropa, potažmo ČR, ale to nic nemění a nezlehčuje fakt na tom, jaká zvěrstva se všude dějí. Nebudu to nějak protahovat - tenhle dokument můžu zcela bezpochyby označit jako snímek, který mnou nejvíce otřásl a ovlivnil můj dosavadní i budoucí život. Samozřejmě ne v tom smyslu, že bych přestal jíst maso, nosit bundu s kožichem nebo přestal chodit do ZOO, ale spíše mě to donutilo se zamyslet nad chováním lidského pokolení a nad tím, kam ten dnešní tyranský svět spěje. No nic, jdu se pomazlit se svými hafany a říct jim, jaké mají štěstí, že jsou součástí zrovna té naší rodiny....5* za dokument, Odpad! za to, co je obsahem tohoto alarmujícího dokumentu. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Jedl jsem u toho párky. Byly dobré, ačkoliv u toho druhého jsem měl podezření, že dost trpěl. Mám tady ještě dva. Dám si je asi k večeři. A stejně se nic nezmění... ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

"Právě jsi dovečeřel a jakkoliv daleko od tebe jsou jatka, jsi spolupachatel..." - Nemám slov. Obdivuji Joaquina Phoenixe za to, že tomuto snímku propůjčil svůj hlas, stoupl u mě o 200%! A pro vás, kdo se ptáte, jaké je řešení problému... Není to snad úplně jasné? Nedávat zvířata do útulků, nejíst maso z velkochovů, nenosit kožichy, nenavštěvovat býčí zápasy, nekupovat kosmetiku testovanou na zvířatech... To je to úplně nejmenší, co se dá dělat. Prostě žít se zvířaty a ne nad nimi... Někteří lidé (vlastně možná většina) je myšlením a prožíváním mnohem níž než ostatní pozemšťané... A co se týče filmu - NEJLEPŠÍ DOKUMENT, co jsem kdy viděla!!! ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Jednostranne zameraný dokument, ktorý má za účel v prvom rade šokovať. Takéto typy dokumentov nemám rád pretože nedávajú nejakú možnosť nápravy. Podobne ladený dokument sa dá natočiť na každú ľudskú činnosť. U mňa za 3*. ()

-Ravee- 

všechny recenze uživatele

Je to agitka a demagogie jako kráva asi jako Inconvenient Truth Ala Gorea a komentáře typu „toto se neděje zřídka“ působí výpovědní hodnotou asi jako věta „něco podobného se stalo v šedesátých letech v Texasu“ z Věřte nevěřte, nicméně téma zacházení se zvířaty, které odporuje všem principům lidskosti, je nutné mít neustále na paměti a Earthlings ho podávají sice velmi radikálním avšak působivým a intenzivním způsobem. Maso sice jíst nepřestanu, ale určitě zbystřím při výběru dodavatele uzenin a Earthlings bych označil za povinnou četbu pro každého, kdo do svého jídelníčku zahrnuje maso, aby se předcházelo do očí bijícímu pokrytectví. Moje otázka zní: Bylo by vůbec pro celou světovou populaci materiálně možné přejít na rostlinnou stravu? ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jestli lidi, který s těmi zvířaty takhle nakládají, jsou nějak duševně narušený, nebo jestli to jsou milující otcové od rodin, který by mimo jatka nezkřivili mouše ocas... nebo spíš jaký procento z nich jsou sadisti s cílem pořádně si tu práci užít a kolik se jich "pouze přizpůsobilo", protože zvyknout se dá na cokoliv. Earthlings předesílají zajímavý a mnohdy šokující fakta a záběry, otázka je, nakolik je takový zacházení se zvířaty rozšířený. Nechce se mi věřit, že by se tohle dělo na každý farmě a ono to tak asi ani nebude - imho se to týká jen těch opravdu monstrózních podniků... ale kdo ví, chtělo by to nějakou statistiku, nějaký čísla, aby si o tom člověk mohl udělat přesnější obrázek. Každopádně je to odsouzeníhodný a ubohý, když takhle někdo jedná s živočichem nižší úrovně. Ale jakkoliv je ten dokument výchovný, já kvůli němu maso jíst nepřestanu, na to se mám moc rád. Promiňte mi to, jsem sobec. ()

Reklama

Reklama