Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

aluna 

všechny recenze uživatele

Každej by měl tohle vidět, týká se to nás všech - poptávka určuje nabídku a tak to bylo, je a bude. Nechce po nás, aby se všichni stali vegany, ale když rodinka na týdenním nákupu v Penny obrátí s myšlenkou na Earthlings každý kuřátko a dvě ze čtyř díky němu vrátí, padlo to na úrodnou půdu. Že je dokument jednostranný? Aby ne. Že některý záběry jsou starý? Jsou (a především v sekci pokusy na zvířatech, bez nichž se společnost prostě neobejde, jsou i z roku 89. Nikdo by asi nechtěl být dobrovolníkem v klinických studiích bez ánunku, co daná látka provede na něčem jiným než umělý simulaci.) Že je to agitka? Sakra jo!!! Víc takovejch! Všichni můžeme mít zodpovědnost za potomky našich mazlíčků, za to, čím si patláme ksichty a co nosíme - každá panička, co nosí na límci lišku, by si to rozmyslela, kdyby viděla s elektrodou v konečníku svýho bišonka, i když musí bejt pitomá, když jí to nedochází hned...ale nejen - vsadím se, že všichni máte v botníku kožený kozačky či v šatníku pásek, i já, ale je tomu už dlouho, co mi došlo, že k nim už nový nepřibydou. Zvířata v oděvnictví, v dnešní době nepřebernýho množství kvalitních umělejch materiálů, naprostá zbytečnost. Stejně tak zvířata mučená pro zábavu (jakej zvrhlej paradox už v tom slovním spojení). Jedinou nutností zůstává jen vědeckej výzkum, kde je nutný zvážit přínos poznatku a dál ho provádět s ÚCTOU a zajistit, že zvířata necítí bolest a jídlo. V kosmetice už je ozkoušeno takový množství složek, že by se dál mohly vyrábět jen jejich kombinací. Všichni můžeme maso omezit, když ne nejíst, starat se odkud mi na stůl přistála vejce, mlíčko, třídit odpad... A ty sadistický kreténi, co mají menší IQ než prasata a krávy (o delfínech ani nemluvím), co si na nich vybíjejí svoje choutky a dělají špinavou práci, kterou nenarušení dělat nechtějí, by měli být pečlivě střeženi, aby dodržovali předpisy, který by měli být vypracovány víc s ÚCTOU k životu než s úctou k měně. Když to, jako konzumenti a zákazníci, budeme vyžadovat a preferovat bio farmy, podle hesla: náš zákazník, náš pán bude tohle zvěrstvo skomírat...a zvířata žít... Každej by to měl vidět...(A Joaquinův hlas by se dal poslouchat roky.) ()

erased 

všechny recenze uživatele

Nakonec to vlastně nejlépe vystihuje ten úvodní Schopenhauer - než se problém stane samozřejmým, až příliš jednoduše se mu vysmívá a vůči němu vyhrazuje. Takže stejně jako návštěva na drogách závislého životního ztroskotance ve školní třídě jsou Pozemšťané překvapivě přímočaří, avšak pravděpodobně dosahem zdaleka ne tak silní, jak by si autoři představovali. Přesto: změň jednoho člověka, změníš svět. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Bezesporu zajímavý dokument ukazující tvrdou a krutou realitu. Lidská rasa je zkrátka taková a já nevěřím, že tomu bude někdy jinak. Každý trochu citlivější člověk při sledování tohoto filmu jistě odvrátí oči hrůzou, znechucením (mě dostali delfíni). Nejsem vegetarián, maso jím celý život a nehodlám s tím přestat, takže tvůrce asi zklamu. To vyprávění ve stylu "kdo jí maso, je zrůda" mi docela vadilo. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Earthlings má silu akú má, pretože do ničoho nenúti, nepoučuje, iba nastavuje tvrdé, hnusné zrkadlo speciesistickej spoločnosti, ktoré každého človeka s aspoň minimom súcitu donúti zamyslieť sa, či niesme všetci koniec koncov iba pozemšťanmi a stáva sa tým - minimálne pre mňa určite - najvýznamnejším dokumentom posledných 20tich rokov. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Film se s velkou přesností trefuje do všeho, čeho se lidé dopouštějí na zvířatech. Řada záběrů je až nesnesitelných, člověk má pak pocit, že na jatkách nebo v prasečákách pracují snad jen sadisti. Na místě je ale otázka, zda je dokument opravdu odrazem reálné situace na zvířecích farmách, nebo zda nebyly účelově využity jen ty nejhorší případy. To bohužel nejsem kompetentní posoudit. Navíc všechno má dvě strany mince. Lidé odjakživa jaksi jedli maso a zvířata živá nejíme (tedy já ne), tudíž se musí zabít. Stejně tak potřebujeme léky a nemyslím si, že by bylo humánnější je testovat na lidech. Koneckonců léky používáme i pro zvířata. Už kritičtější postoj lze zaujmout k oděvům z kůže, domácím mazlíčkům a „sportům“ jako rodeo. Tady bychom se vážně měli zamyslet nad tím, zda to máme zapotřebí a jestli se bez toho nedokážeme obejít. Jeden dokument, byť sebevíc odstrašující a působivý, uvažování lidí těžko změní. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Velice jednostranný dokument, který má za úkol šokovat. Kromě střídmosti v jídle a uvědomnění lidí se věnuje naprosto minimálně řešení problému. Ale autoři snímku neměli zřejmě až takové ambice...chtěli poukázat na hrůzy, která se dějí na zvířatech. A to se jim podařilo...ne že by se ze mne stal přes noc vegetarián, ale myslím, že i největšího masožravce to po shlédnutí tohoto dokumenta minimálně napadlo. ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

"Co se týče drůbeže: Američané dnes snědí tolik kuřat za jediný den, kolik snědli v celém roce 1930!!!" Nejsem žádný velký milovník zvířat, ale musím říct, že některé záběry mě opravdu šokovali. Jediné zvíře, které jsem kdy zabil a vykuchal bylo pár kaprů. Ale to co jsem viděl v tomto dokumentu (stažené zvíře z kůže, které ještě žije! -čas cc 55:00- musím říct, že se mi udělalo trochu špatně). Už delší dobu jsem uvažoval o částečném vegetariánství a musím říct, že jsem k němu po zhlédnutí tohoto dokumentu zase o krůček blíže. Celý dokument jsem dal bez pauzy a přerušení, ale občas jsem měl co dělat! Ke shlédnutí s CZtit na http://www.youtube.com/watch?v=52mX6uCbVto ! ()

kinderman

všechny recenze uživatele

Chyběl mi tam ještě medvěd na motorce (kolik z vás rozhořčených se upřímně směje filmové stupiditě Šest medvědů s Cibulkou?) a psi pod rukama vizážistů (debilní soutěže "krásy"). Aniž bych chtěl zpochybňovat nebo ospravedlňovat cokoli, co je v tomto propagandistickém díle obrazově předestřeno jako důkaz nelidského zacházení se zvířaty, jedno si neodpustím: člověk a zvíře si nejsou rovni (tj. člověk není zvíře, už z podstaty svého stvoření), člověk byl postaven nad zvíře a měl se svěřenými hodnotami (včetně přírodních) správně hospodařit. Že to dotáhl až k prezentovaným záběrům je důkaz, že místo zušlechťování lidstva tu máme co do činění s jeho degenerací. ()

hhannie 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který si myslím, že by měl vidět opravdu každý. Bohužel jak už bylo řečeno, lidé raději žijou v nevědomosti a nebo si namlouvají, že je to všechno úplně jinak. Jestli si někdo tento dokument pustím znovu, tak to bude za hodně dlouhou dobu. Opravdu silný zážitek. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Po dokoukání, jsem si řikal, jestli mi to za to vůbec stálo. Byl jsem znechucen a v depresi z toho, co jsem viděl. Dokument doufejme ukazujou pouze extrémní připady, případy trpících zvířat. Poddává je tak, že by se člověk měl stydět, že maso vůbec jí, což mi trochu vadí. Taky dostane člověka do takové nálady, že by okamžitě ubil někoho, kdo by takové věci prováděl. Earthlings jsou rozděleni do pěti kapitol. 1. Mazlíčci a 2. Maso, které by se zamozřejmě měli být ošetřeny zákony a co nejtvrdšími tresty, ale jako takové nemžou zmizet a ani být humální ze dne na den, ba i v blízkých desetiletích. Pak 3. Oblečení a 4. Zábava (bíčí zápasy, rodeo, atd.), které bych okamžitě zakázal. Člověk se v dnešní době obejde bez oblečení ze zvířat a o zábavě ani nemluvě. Kdo potřebuje vidět slona na stoličce v cirkusu nebo v betonové místnosti v zoo? Poslední 5. Věda je zase trochu komplikovanější téma. Dokument není lehký na koukání. Jestli jste slabé povahy, tak to ani nezkoušejte. Já jsem většinou měl oči zakryté a stačil mi zvuk. Ke konci jsem si hrál s myšlenkou pouštět Earthlinks povině na školách, aby lidé opravdu změnili přístup ke zvířatům. Ale nutit někoho na tohle koukat by bylo zlo. - "What do they get for their pain? Do we even give that a second though?" ()

raffspIn 

všechny recenze uživatele

Film tak skutečný že se na něj skoro nedá dívat. Ale dokument ubohý, žádné vlastní záběry, fakta, výzkumy. Jeden konkrétní případ (nebo i desítky případů když uvážíme že podobných farem je na světě statisíce) i když neskutečně brutální nemůže být považován za obraz skutečnosti. Všechno to s nádechem vegetariánství a greenpísáctví... a kdo se postaví za práva rostlin? ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

"Pokud by jatka měla skleněné stěny, každý by byl vegetarián." - asi tak. A tenhle dokument to bez nějakých příkras, naplno a jasně říká a hlavně ukazuje. Člověk vidí, jaké krutosti se dějí, ač si dost možná myslel, že to funguje nějak jinak. Budete mít co dělat, abyste nezavírali oči, jsou to neskutečné (v tom nejvíce možném negativním slova smyslu) věci. Film mě utvrdil v mém rozhodnutí přestat jíst maso a co nejvíce omezit i další živočišné produkty, což se mi už několik měsíců úspěšně daří. Přitom taky jsem rád žil v nevědomosti jako většina světa. A to je ten zásadní problém, který když nevyřešíme (= nezměníme přístup a myšlení), se nám jednou vrátí s plnou parádou. Proto je skvělé, že vznikl dokument jako tento, který nám pomáhá otevřít oči i mysl. Závěr je sice krapet natahovaný a věci již řečené jsou znovu zopakovány, ale v tomto případě platí staré známé OPAKOVÁNÍ MATKA MOUDROSTI. Myslím, že jakmile tuhle hodinu a půl zvládnete, se něco ve vás změní. Zároveň si troufám tvrdit a něco mi říká, že navzdory tomu jen málokterý člověk, který maso jí, ho z jídelníčku nevyřadí. Otázka zní, proč tomu tak je. Asi to je dáno lidskou povahou. A jen z mála věcí se lidstvo dokázalo poučit... ()

MrPierc odpad!

všechny recenze uživatele

Po 20ti minutách jsem musel vypnout. Chápu, že dokument se snaží ukazovat zrůdnosti páchané na zvířatech, ale pokud to ukazuje nonstop a v brutálních detailech, tak se snaží jen šokovat a znechutit. Zvířata mám rád a nikdy bych jim zbytečně neublížil. Maso jím, ale kvůli tomu se nemusím dívat, jak pouští tvárnici praseti na hlavu, dávají smrtící injekce nebo plynují psy v komorách smrti. Autor chtěl lidi upozornit, ale dokument by se dal pojmout trochu méně extrémně. ()

BarryLyndon odpad!

všechny recenze uživatele

Vylhaný ekoteroristický dokument se spoustou staged rádoby krutostí. Kolika zvířatům ublížili oni při natáčení vymyšlenými a narafičenými scénami? Hlavně po první polovině vám to potvrdí každý kdo někdy dělal se zemědělskými zvířaty. ALe jo, dávejte si tomu vysoká hodnocení, nevadí že vám někdo lže, hlavně že to budí emoce, že? ODPAD!!! ()

snob 

všechny recenze uživatele

Humanismus v jeho nejčistší formě. Zabít, zničit, potupit a přitom se ďábelsky bavit. Ale o tomhle lidstvo je. Jenom o tomhle. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Odporúčam nepozerať ľuďom, ktorí si chcú ešte v budúcnosti pochutnať na nejakej ten údenine alebo fajnovom steaku. Je to pomerne nechutné, ale som rád, že sa takéto maniere pomaly bio chovom a novými metódami spracovanie mäsa pomaly vytrácajú. Veľmi sa mi to nepáčilo, ale kvôli objektivite musím udeliť pozitívne hodnotenie. ()

Reklama

Reklama