Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že se lidé pozastavují nad tím, že se někdo někde chová špatně k psu, kterého utrácí, ale už ho moc nesere, že třeba řezníci z Boko Haram denně masakrují desítky lidí. Ne, nepodporuji nějaké brutální chování ke zvířatům, ale zároveň za něj necítím jakoukoli vinu a je mi to ve výsledku jedno, protože s tím stejně nic neudělám. 55% ()

zette 

všechny recenze uživatele

1, Domaci mazlicci jsou problem. Dnes kazdy idiot chce doma zviratko, mozna, aby ho mel konecne nekdo rad, aby se mohl chlubit... Ne vsichni se vsak o nej umi postarat. A to treba i tak, ze po nem na ulici, trave uklidi jeho vykaly. Tolik "vrozenych" nemoci domaci zvirata nikdy nemela, nikomu to ale nevadi a tak veterinari a farmaceuticke spolecnosti krasne bohatnou... 2, Maso jako obziva- jeste jsem nenasel maso, vcetne vnitrnosti, nad kterym bych ohrnoval nos. A verte, ze uz jsem snedl ledasco. Nejsem clovek, ktery by maso vyhledaval denne, je ale potrebne a hlavne proto zde zvirata mame. 3, Obleceni- kozesinu jsem nikdy nemel, nechci a nepotrebuji. Kozene boty ci opasky z veprovice ci kravy se primarne nezabijeji pro kuzi. 4, zvirata a zabava- nesnasim cirkusy, neuznavam dostihy, korridu respektuji jako spanelske kulturni dedictvi. Tod muj pohled na hlavni kapitoly dokumentu, ktery ukazuje nekale praktiky lidi na zviratech (autor daval nahravky z celeho sveta dohromady osm let, spousta z nich natoceno skrytou kamerou), uz vsak nehleda reseni ci nejake vychodisko. Ja, ac i bez tohoto dokumentu vim, ze se tak deje s tim nemohu nic udelat, jen vim, ze se na to nediva dobre... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat něco siláckého jako, že ani kdybych si to měl pouštět každý den před večeří, tak bych stejně maso jíst nepřestal. Earthlings se ale nezabývá jen a pouze problematikou masa/jatek, nabízí náhled na celou problematiku zacházení se zvířaty. Spoustu věcí odsuzuji také, i když je zde samozřejmě vše hnáno do extrému a předkládáno jako všudypřítomná rutina. Možná jsem naivní, ale prostě věřím, že ne vždy tomu taky musí být a že tomu tak je. Uhrančivý komentář Joaquina Phoenixe stejně jako podmanivá hudba od Mobyho dotváří tísnivě nepříjemnou atmosféru tohohle dokumentu a to je dobře. Maso jíst nepřestanu, ale už nikdy nepůjdu do cirkusu, to je dobrý začátek ne? ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

"Nechutnost" - toto podstatné jméno asi nejlépe charakterizuje to, co dokument popisuje. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se lidé po zhlédnutí tohoto snímku staly vegetariány či vegany, protože to, co je divákům předkládáno, si vyžaduje velmi silné žaludky. Nedivila bych se, kdyby někteří dokument vypnuli po prvních minutách, občas jsem od toho také neměla daleko. Každý záběr, který je divákovi servírován, je naprosto otřesný, odstrašující a nepochopitelný. Dokument na mě působil jako encyklopedie toho, co nejhoršího se dá v rámci chování na zvířatech nejen skrytou kamerou natočit. Protože některé činy se nedějí skrytě, jsou všeobecně známy a pouze tiše akceptovány. Osobně si kladu otázku, zda mám zapotřebí sledovat 95 minut takto nechutné záběry a dospěla jsem k názoru, že ano. Dokument byl za tímto účelem natočen, jeho cílem je ukázat, jak se lidé dokáží nelidsky chovat, ale chovají se tak mimo jiné proto, že spotřeba a především poptávka po mase či kožešinách neustále vzrůstá. Dokument je nepochybně jednostranný, zachycuje pouze to nejhorší, co se za poslední dobu lidem podařilo natočit. Jedno je ale jisté, zmíněné chování není výjimka, v některých případech se opravdu jedná o zajeté postupy, což je ještě více zarážející. Earthling si bere na mušku velice silné téma, po druhé bych asi nebyla schopna jej opět zhlédnout, jednou opravdu stačilo. Jediným pozitivem snímku pro mě představoval komentář Joaquina Phoenixe, jehož hlas byl velice příjemný. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Nechcem byť marxista, ale v jednom mal Engels pravdu. Za všetko môže ekonomika. Tá je určujúca od kedy zliezol pračlovek zo stromu a začal vyrábať potraviny ktoré sa stali tovarom . Neplatí pre potravinu uživiť sa ale zarobiť na nej. A aby bol čím výnosnejším tak vznikajú farmy s tisíckami dojníc z ktorých sme urobili stvor päťlaktačne biolaboratorie- výrobne mlieka, tak vznikli hydinárne s tromi štyrmi obratmi výkrmov hybridov s použitím kadejakých biopreparatov, tak vnikli morské továrne na lov rýb, velerýb a plodov mora. A všade všade vzniká odpad, s ktorým sičlovek nevie rady. :( Som zvedavý, ako to dopadne s potravinami po uzavretí obchodnej dohody o výmene tovarov medzi EÚ a Amerikou. :( Mám dojem , že keby sme boli v opačnom garde - extréme - celý svet vegetariánsky, dnes by sme pestovali hrachy veľké ako fotbalové lopty, nehovoriac o zemiakoch, ovocí ktorých pôvodná chuť už dnes začína miznúť z pamätí ľudských chuťových kanalíkov . Veľmi dobrý film s filosofickým podtónom - najmä v prvej stvrtine filmu. :) Neodporúčam divákom slabších pováh, niektoré zábery (skrytou kamerou) sú až príliš extrémne. ()

eisha3

všechny recenze uživatele

Tento dokument jsem nedokázala dokoukat ani do poloviny. Nevím, jestli na to vůbec někdy příště budu mít koule. ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Toľko utrpenia a bolesti... pohľad na trápiace sa a vystresované zvieratá, je pre mňa asi najhorší na svete. Tento film má síce iba hodinu a pol, ale každý záber týraných zvierat pre mňa trval večnosť. Moralizátorské otázky klásť netreba, tento dokument je dostatočnou odpoveďou. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se zabívá vztahy mezi člověkem a ostatními zvířaty naší planety. Dokument, který má potenciál člověka přetvořit ve vegetariána. Občas sice příliš a očividně tlačí na pilu emocí, ovšem prezentace šokujících obrázků z prostředí utrpení a zoufalství jatek, krvavých zátok, slepičárek, prasečáků, útulků a především středisek pro vědecké testování na zvířatech, dávají řečem typu "nový hollocaust" za pravdu. Deka která na člověka padne od prvních vteřit je tak intenzivní, že k závěrečným titulkům se skrze záplavu slz propracuje jen opravdu silná osobnost. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Tak na začátek - jsem masožravec (resp. všežravec, ale maso mi jede nejvíc) a neplánuju to měnit. Tohle je film vytvořený s účelem působit na citovou stránku člověka, jsou použity nejhorší existující záběry a prezentovány nejhorší existující metody. Přece si inteligentní člověk nemůže myslet, že by to takhle fungovalo všude. Za tuhle snahu vydírat strhávám jednu hvězdičku, nemám ráda, když na mě někdo tlačí. Ty záběry na mě působily taky, ale ve všech průmyslech by se dalo najít něco kompromitujícího… Tyhle záběry jsou z jatek za oceánem, tady by se něco takového praktikovat nedalo, nebyl by prostor, nebylo by soukromí, okamžitě by se to ohromně rozmazalo v médiích a ty cvoky, co ty zvířata takhle trápí, by pozavírali. Ovšem to, co tenhle film ukazuje bez zkreslení, je, že někde to takhle funguje, že ta zvířata těm lidem nestojí už ani za humánní kulku do hlavy a radši je hodiny trápí. A s tím by se mělo rozhodně něco udělat!!! ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Parta amerických ekoaktivistů vytvořila film, na kterém se dobře vydělají peníze. Pouštěl bych ho lidem na středních školách jako první krok k tomu se něco dovědět, další hledání informací je však na nich, určitě bych tento snímek nebral jako konečné dogma reality. Pokud bych alespoň ve zkratce okomentoval nějaké postřehy, pokud to vemu od konce - využití zvířat ve vědě, často asi zbytečné, někdy však bezesporu nezbytné - uváděná čísla velmi zavádějící - na obrazovce se objeví číslo s neuvěřitelným počtem nul a samozřejmě záběr na primáty - i kdybych ho bral vážně, většinu z něho tvoří laboratorní myšky, které nekončí svůj život žádným utrpením, ale v anestezii - málokdo ví, že do těchto čísel spadá například i kroužkování milionů ptáků po celém světě. Dále porovnávat zoo a cirkusy je taktéž nesmyslné, spousta ohrožených druhů už je pouze v zoologických zahradách (např. bílí nosorožci ve Dvoře Králové) a reintrodukční činnost určitě není stejný nonsens jako drezura slona. Naprosto zavrženíhodná je situace s kožešinovými zvířaty, v tom s tvůrci plně souhlasím. Využití hospodářských zvířat na jídlo - už lidé v pravěku lovili a upotřebili produkty ze zvířat, nevýhoda dnešní doby je samozřejmě počet obyvatel - vše se točí v obrovských kvantech, ale zabíjení probíhá už tisíce let, nyní určitě není méně humánní než kdykoliv v historii, spíše naopak. Jen alespoň malé pozitivum pro diváky z ČR, u nás se kravám neprovádí výžeh na tvář, ani kamkoliv jinam (výžeh se provádí pouze u koní na bok) a odrohování je vždy s použitím anestetik - alespoň v kravínech s odpovědným personálem. No a domácí mazlíčci? To je opravdu na každém z nás, psi i kočky dělají lidem společníky taktéž už tisíce let, zvířata končící v útulcích tam jsou pouze zásluhou hloupých lidí. Pokud bych měl tedy uposlechnout zkratkovitý příkaz ekoaktivistů - nejlepší je tedy být veganem (žádné mléko ani vejce, tedy ani žádné sýry a jogurty, pokud bychom neměli vejce - neměli bychom ani lepidla, kam se přidává bílek, upadl by veškerý průmysl, protože drcené skořápky slouží v leštění skel atd, musel bych dále mít oblečení z listu kapradin - protože i výroba syntetických látek samozřejmě zatěžuje krajinu, nepoužívat auto ani žádný jiný dopravní prostředek - kromě jízdního kola, usadit se v lese, postavit chýši a sbírat lesní plody) - v tom případě by asi bylo jednodušší celé lidstvo vystřílet, protože morální osvěta sedmi miliard idiotů není možná. I přes dvojsečnost těchto dokumentů je jejich produkce přínosem, ať alespoň zčásti lidé o něčem vědí. ()

Mr.Husts 

všechny recenze uživatele

Pokud pro vás tohle nebyl jeden z nejsilnějších zážitků v rámci audiovizuální tvorby, je čas zamyslet se nad vaší pozicí ve společnosti. Respekt všem vegetariánům a veganům. Smrt v utrpení všem co se dopouští nerespektu a tyranie na jakémkoliv druhu této planety. Navíc velice příjemný doprovodný komentář u kterého pro mě byla totální rána do hlavinky když jsem zjistil že patří zmrdovi z gladiátora, Joaquinu Phoenixovi. Nádherný andělský hlas! ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak se tohle náborové video Pety dostalo až takhle vysoko na CSFD. Většina věci co tam ukazují se už dnes nedělá, nebo jen v méně rozvinutých zemích. Zbytek je počínaní individuí, nebo jsou informace účelově zkresleny. Prý: "kdybysme si všichni měli sami zabít zvíře pro maso, tak budemem všichni vegetariani". To snad nemyslí vážně. Tahle povýšená generalizace je typická pro všechny vegany. Jíst maso je špatné áááno. Jíst mléčné produkty je špatné áááno. Jenomže zelnina je taky živá. Jak těď vyřešit ten zapeklitý problém, kdy se musíme nějak živit a jako inteligentní a citlivé bytosti nechceme nikomu ublížit? Buď mějte to srdce a jezte hlínu jako žížaly a nebo udělejte kolektiní sebevraždu. My ostatní si dáme stejk. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Hrůzostrašné, ale přesto fascinující záběry u kterých máte občas nutkání zacpat si oči i uši, popřípadě celý film vypnout. Výpovědní hodnota filmu je velká i díky jeho řemeslné kvalitě - ještě pět minut před koncem to bylo na jasný 5* - kvalitní film věnující se aktuálnímu tématu, způsobem, který je mi blízký. Ale závěr...závěr byl tak plný manipulativnosti a směrování k jedinému řešení a to celé pro jistotu zopakováno několikrát... Nu i přesto, že jsem vegetarián a sám se trochu angažuji v ochraně zvířat, tak tohle mě nepotěšilo. Každý má mít právo na svůj názor a to tenhle film neumožňuje...nebo umožňuje, ale jen lidem s kamenným srdcem.... We are all earthlings... ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Aby bylo jasno, přispívám na Greenpeace, podepisuji kdejakou zelenou petici, včetně těch pro zákaz pokusů na zvířatech, jsem vegetarián. Přesto si o tomto filmu myslím to, co si o něm myslím, a to, co si o něm myslím, není nic lichotivého. Snaha je asi takováhle: Série záběrů na zvířecí utrpení vás dožene k vegetariánství. Jde opravdu o cyklus záběrů na nejrůznější krutosti, páchané na zvířatech, od chytání zdivočelých psů po zabíjení kožešinových lišek. Asi vás to hodně deprimuje, možná opravdu dožene k vegetarináství. Ale mně na tom pár věcí štvalo tak, že tomu nemůžu dát plné hodnocení, i když bych chtěl. Především - je to agitka. Vypravěč se snaží obrátit vše na emoce a to se mi vůbec nelíbí. Já vím, že ty zvířata trpí a že je kruté šlapat stříbrným liškám na hlavu jen proto, aby si její kůži mohla nějaká kráva dát na kabát. Opravdu to vím a uráží mně, když mi to autoři ještě cítí potřebu opakovat. A to nemluvím o generalizaci. Film se snaží vydávat kruté zacházení jednotlivce za kruté zacházení všech - odmítá existenci prasečáků, kde vepřům ošetřovatelé netrhají ocas zaživa. To mně uráží ještě víc - a je to jeden ze znaků špatné propagandy. Za druhé, je to zčásti podvrh. Minimálně v tom, že záběry z lovů na velryby (a s velkou pravděpodobností i z drůbežáren) jsou někdy ze sedmdesátých či osmdesátých let - tedy z doby, kdy platily úplně jiné zákony a zvyklosti než dnes. Záběry ze sedmdesátých let prostě není možné chápat jako reálný obraz dnešního stavu věcí. Za třetí, film si protiřečí. Na začátku tvrdí, že podobné skutky nejsou nijak neobvyklé a že to odpovídá americkým standartům. A pak tam jsou záběry z Číny a z Angoly, které zcela určitě americkým standartům neodpovídají. Kdyby k tomu nebyl vypravěčský komentář a některé pochybné záběry, dal bych tomu pět hvězdiček. Kdyby to bylo chladnější, strožejší a nehrálo si to na emotivitu, dal bych tomu pět hvězdiček. Kdyby to šlo a kdyby to bylo takové tvrdčí a syrovější, nezabalené v bezpečnostním obalu příjemného hlasu voiceoveru, možná zkrátka evropské, dal bych tomu pět hězdiček. Škoda. Příště si asi vypnu zvuk a bude to jeden z nejdepresivnějších dokumentů vůbec. Chcete se podívat taky? http://tinyurl.com/r96rxv P. S. Mnohem lepší (i když podstatně starší) film s toutéž tématikou: Le sang des bêtes. ()

Micione 

všechny recenze uživatele

"Zvířata na celém světě žijí v neustálém útlaku ze strany lidského pokroku a expanze. Pro mnoho druhů není jiné místo kam jít - přitom mají právo tady být stejně jako lidé !! Zdá se jakoby osudem zvířat bylo být oblíbena člověkem hodně / např. psi a kočky/ a nebo vůbec. Lidé by měli zvířata milovat opravdovou láskou pro jejich nevinnost a silnou láskou pro jejich zranitelnost." ()

Reklama

Reklama