Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

awelone 

všechny recenze uživatele

"Kdyby měla jatka prosklené zdi, většina z nás by byli vegetariáni." Hodně silný film, který donutí snad každého, ale se zamyslel nad naším přístupem ke zvířatům. Lidé by měli přestat ignorovat tuto realitu a převzít zodpovědnost za živočišné produkty, které kupují, protože ty "produkty" byly předtím živé bytosti. ()

kyrtab 

všechny recenze uživatele

Tak někomu chybí trochu pozitiva.... Pozitivy jsme krmeni všude kolem a jen dík podobným počinům se může stát, že brýle, které máme, ztratí alespoň trochu ze své růžové. Z dokumentu poznáte, že námitky o nutnosti provádění takových věcí v zájmu přežití člověka jsou nesmysl. Snad je určitá hranice, která by se dala snést -maso na obživu, při těch nejhumánnějších postupech při chovu a zabíjení - což ovšem znamená vyšší náklady a nutnost důsledné kontroly (kolik je jen v tomhle díle záběrů lidí s určitými deviacemi..) a to následně znamená nesouhlas většiny: "Proč mám platit víc? Prostě mi jen neukazujte, co vše se musí provést, než si tu v teple supermarketu koupím tenhle štavnatý flák masa.. Že při tom zvířata trpí? Prosím vás, má trpět zvíře nebo člověk?!" Snad ta určitá opodstatněná hranice existuje, no my lidé přece hranice neřešíme, my chceme pohodlně žít a užívat. Ať se někdo opováží omezit mě!... Tak. Po shlédnutí Earthlings zkoumám jak je to myšleno, když si říkáme, že my lidé jsme nejinteligentnější tvorové na zemi. Chachá...Ah ano, pomalu se vést k záhubě vyžaduje notnou dávku oné inteligence. To už není "jen" o hubení zvířat. My pomalu zabíjíme vše okolo, včetně sebe samých. Dobrovolně, vědomě, vytrvale... ()

krapek 

všechny recenze uživatele

Zabíjanie pre mäso mi nerobí problém, človek ho pre svoj život potrebuje. Ale aj to zabíjanie sa dá vykonať s úctou k tým zvieratám. Spraviť to menej ponižujúcou a bolestnou formou, aj keď drahšie, to stojí za to. Zábery z bitúnkov sú podľa mňa dosť silno zavádzajúce, pochádzajú buď z krajín, ktoré takéto veci neriešia, alebo sú z vyspelých krajín z miest, ktoré porušujú všetky možné predpisy. Žijeme modernú dobu, vyrábajú sa rôzne umelé vlákna (pozdravujem grínpisákov na gumených člnoch), potrebujeme ešte stále zabíjať zvieratá len kvôli kožušine? To sa nedá vydržať bez tej parády? Ďalšia kapitola sú testy na zvieratách. Nevšimol som si, že by autori navrhli nejaké iné riešenie. Má sa testovať len na ľuďoch? Nemá sa testovať vôbec? Máme žiť bez liekov a čakať kedy vypukne ďalšia pandémia, ktorá zabije stovky miliónov ľudí? Iné je to s testovaním kozmetických prípravkov a iných pre život človeka nepotrebných vecí. Jednou z tých nepotrebných vecí je aj zabíjanie pre zábavu. Ako môže byť niekto taký bezcitný? Dokument je dobrý na zamyslenie, ale to neustále preháňanie a zavádzanie ťahá hodnotenie dole. ()

speedy7929 

všechny recenze uživatele

Určite sa nestanem vegetariánom, ale tento dokument o nevraživosti ľudí ma určite ovplyvní. Na začiatku filmu je jasne napísané, že nie je prístupný deťom lebo obsahuje snímky, ktoré by deťom nedovolili spať. Ja asi tiež len tak ľahko nezaspím, ale som toho názoru aby sa to púšťalo starším deťom v školách, aby videli všetko čoho je človek schopný. Nedokázal som pochopiť ako niekto mohol toto natáčať na telefón alebo ísť v kľude spať s pocitom, že zabil brutálnym spôsobom prasa či kravu. Ozaj by sa malo ľudstvo nad sebou zamyslieť. ()

Pai-Mei 

všechny recenze uživatele

Silný dokument, ktorý pravdivo ukazuje čo sme za hovadá. Zábery, keď dáky číňan sťahuje zaživa kožu so psa a ten je ešte aj potom pri plnom vedomí sú len zlomok toho, čo človek vykonáva na zvieratách a je vo filme použité. ()

Vikinec odpad!

všechny recenze uživatele

A měli byste zavřít i lvy, tygry, vlky, orly, kočky a pokutu by měly dostat i krávy, když sežerou brouka. Jste blázni, co nemají rádi lidi. Pár idiotů se samozřejmě najde v každé lidské činnosti (třeba v hodnocení filmů) a já nejsem a priori pro mučení zvířat. Ale samoúčelné týrání zvířat je jen materiál pro psychiatry, ne pro celospolečenskou debatu a vymýšení tzv. práv zvířat, která v žádném případě neexistují. Pokud chcete jíst maso, je třeba zvíře zabít, nedá se nic dělat. Zvíře nelze sníst živé. Pokud chcete mít léky, je třeba dělat pokusy na zvířatech ( můžete se přihlásit jako dobrovolníci). A za odchyt zvířat pro chovatelské účely můžou ti největší milovníci zvířat, kvůli kterým je všude venku nasráno a nachcáno. Je třeba vidět svět v mnohem a mnohem větších souvislostech a ne se upínat na laciné proklamace a nářek nad jednotlivostmi, které jsou ke všemu v mnoha případech nezbytná. ()

Andrew159 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je fakt síla. Dokument který bych nedoporučoval slabým povahám. Původně sem se ani na to nechtěl podívát, ale pak sem si řekl že má jakous moralní povinnost , když jím maso aspoň vidět jak se mi dostává na talíř.... Záběry tohoto dkumentu byly skotečně smutné a drastické. Celkem se to na mě podepsalo a to sem fakt tvrďák. :-) ***** ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Opravdu zatím nejsilnější film s tematikou ubližování, otročení zvířat a ničení naší planety. S těžkým srdcem a slzami v očích jsem se přenesl přez všechny záběry, mnohdy to nebylo snadné např. liška ztažená z kůže, která stále žila nebo krávy, které byly podřezány a na háku ještě zaživa zpracovávány a mnoho dalších šílených záběrů. Nemá cenu tu nadávat na něco, když tím nic nezměním, můžu jen doporučit, aby jste se na tento film podívali a pokud máte aspoň nějaký zbytek z vaší duše, tak určitě přehodnotíte to jak žijete. Věta "nechci to vědět, nekaž mi chuť k jídlu" je opravdu výstižná, tohle řeknou všichni co sou slepí a nechcou vědět co to jí a odkud se to všechno bere, protože jsou tak zarytí v tomhle koloběhu a maj vštěpeno do hlavy od každého, že takhle to má být. Takhle to nemá být!!! Toto není lidské a lidé jsou na tom největším dnu téhle planety a to jen díky svému chování a myšlení. Díky bohu, že někdo tyhle filmy točí a že máme šanci vidět aspoň něco z té kruté pravdy, jeden z takovýchhle filmů kdyby každý člověk na světě viděl, tak by tu byly veliké změny. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů, které jsem kdy viděl. V reakci na jiné komentáře, které upozorňují na to, že není uvedeno řešení: prvním krokem je začít u sebe - už delší čas se snažím omezit výrazně konzumaci masa. Je to levnější, zdravější a prostě není nutné konzumovat maso v takovém množství, jako se to děje v dnešní době. Dokument mě v tom jen utvrdil. Je to v podstatě součást konzumního života a určitý idiotský myšlenkový konstrukt, že když jím maso, tak je to výraz hojnosti a blahobytu. Dokonce je ve většině společnosti zakořeněný nesmysl o nezbytnosti konzumace masa. V minulosti se maso jedlo např. pouze ve slavnostní příležitosti, v neděli atp. Více ovoce, zeleniny, luštěnin to je návrat k přírodě a rozumnému stravování. Škoda, že takový dokument neběží nikdy na veřejnoprávní tv. Proč asi? Já bych to pouštěl už na základních školách. Taková exkurze na jatka by také neuškodila. Nedávno jsem přemýšlel, zda bych nevzal brigádu ve fast foodu. Když jsem si uvědomil, co bych tam lidem nabízel (nehledě na to za jaký pakatel), tak jsem to zavrhnul. Kolik nemocí je spojeno s přemírou masa v našem jídelníčku? Nemám ve zvyku moralizovat, ale co je moc to je moc!!! Co se týče kapitol dokumentu, které se netýkají našich stravovacích návyků - ke spotřebním krámům ze zvířecí kůže jsem měl vždy odpor. Na koridě jsem byl a v cirkuse a v zoo také, ale nikdy jsem to neschvaloval. No nejdůležitější asi opravdu je, že je to otázka svědomí, které je černé jako bota u většiny populace, a proto širší debata není vedena. Je to tak jednodušší. Co není košer o tom se raději nebavme - tak jsme to dopracovali s racionalitou a vědou do pěkných sraček. Snad na závěr - pokud má Harry Potter hodnocení kolem 50 tisíc a tento dokument cca 1400, tak to o něčem také vypovídá. Zábava, konzum a to stačí k životu. Pokud někomu dokument přinesl nulovou zábavu a dostatek znechucení (reakce na Járu Cimrmana jr.), tak to leda znechucení sama nad sebou. Přece to není jen otázka nějakého omluvení se... Provrtám ti ucho bez umrtvení vrtačkou, pak tě zavřu do klece a budu těm tam držet kurva zbytek života a pak tě sejmu tím nejodpornějším způsobem a pak řeknu soráč, já měl na tebe prostě zrovna chuť nebo jsi byl lépe prodejný než hrášek. ()

Ondrasecek 

všechny recenze uživatele

Pozemštané jsou velmi depresivní dokument, který by jistě měla řada lidí z dnešní konzumní společnosti vidět. Bez servítek nám ukazuje prostřednictvím záběrů, které normálně jen tak neuvidíte, jak brutálně lidé běžně zachází se zvířaty. Jsou rozděleny do částí: domácí mazlíčci, jídlo, oblečení a zábava. Sice dokument některé věci omílá dokola a snaží se dosti moralizovat, nicméně to nemění nic na výsledném hlubokém dojmu z filmu, některé věci mi celkem změnily pohled na svět. ()

Sssiksseilor odpad!

všechny recenze uživatele

Další z řady matoucích dokumentů dělaných přesně tak, aby záměrně pobláznil ty méně uvědomělé, nebo poskytl pseudo-argument fanatickým retardům, bojujících za prosluněné utopické zítřky. Earthlings ukazuje samozřejmě jen to nejhorší a to nejen obsahově, ale i kvalitou záznamu. Phoenix do toho prská v té nejsmutnější tónině těžce hloupoučké věty, zplozené nějakým fatálním pomatencem a již v úvodu, v první části, se "řeší" téma domácích mazlíčků a to za soustavného oplakávání jejich úhynu, přičemž je nabídnuto "geniální" řešení, které má být aplikováno i na ty zaběhlé či toulající se, prostě je všechny obřezat, vykastrovat (HAHahaha). To bezpochyby vyřeší úplně všechno, že mě to ještě nenapadlo. Hnedle zanesu zvěř k veterinářům, ta bude mít jistě ukrutnou radost ze ztráty svých orgánů. Už v ten moment jsem tuhle nablitou agitku chtěl setřít, ale jelikož jsem velmi důkladný, pokračoval jsem! Po rozjezdu se přejde hned na tvrdost a ukrutnost a násilí, kdy je vše podané tak, že se to děje úplně všude na každém rohu, kde si kdejakej floutek s kloboukem přijde k obyčejné krávě, pohraje si s vemenem, stáhne ju z kůže a se strnulým úsměvem na rtech, za zvuků podřadné country hudby, si pečlivě vyhoní. Důkazem má být jakási pohybující se šmouha na obrazovce, kterou už stejně divák nevidí, protože pokud má srdce, tak se jeho oči přirozeně dávno topí v nezastavitelném proudu slz. Tvůrci ale nekompromisně pokračují dál a předkládají v podstatě úplně všechno, co se jim podařilo vyhrabat a použít k manipulaci. Takže se kope do zvířat, bouchá do zvířat, řeže do zvířat a samozřejmě poukazuje na nedostatečný či pro větší efekt přímo nechutný a nejnechutnější místa pro jejich (od)chov. Do toho neustálý komentář balancujíc na samotné hranici pláče a mnoho "nejchytřejších" slov poukazující na to, že by asi vážně bylo nejlepší zbavit se všeho živočišného, protože i v tom nejpřívětivějším případě, se pro maso zvíře stejně musí zapíchnout i na láskyplné biofarmě. Zkrátka emotivní manipulace v praxi, která vzhledem k masivnímu počtu pěti hvězd v hodnocení stále dobře funguje. Přitom koho například při nákupu zajímá, kdo a jakým způsobem se podílel na výrobě a distribuci určitého zboží? Každý to má u prdele! Je mu fuk, co vše se semlelo předtím, než si mohl do regálu sáhnout pro pytlík kešu oříšků. Je mu fuk, kde a kdo vypěstoval zkurvenou okurku a jak se při tom měl. A co teprve takovej balíček rýže, hmm? Jak ten se asi měl a jaký má původ? A jak vlastně zjistím, jestli s ním někdo sjetej při zásobování mrsknul o podlahu? Také jsem záměrně vybral veganské produkty. Kdo z vás vůbec ví, co je všechno zapotřebí pro to, aby si mohl zákazník koupit třebas balení mořských řas, hmm? A přirozeně je úplně jedno, jestli je to označkované jako "BIO", nebo ne; velmi často je to jen laciný reklamní tah a často se dokonce můžeme setkat s tím, že 'nebio' produkty jsou kvalitnější a nechcal na ně cikán při sklizni. Zapojte mozek pozemšťané, je to jen hra na city a vy tenhle cirkus vaším chováním podporujete. Zvířata se maj skvěle, humanoidní bytosti se maj skvěle a v každé populaci čehokoliv, se dá najít část, která se má na hovno. Mám kvůli tomu vyšilovat a mít se z toho taky na hovno, protože se našlo něco v mém vnímání, co se má zrovna na hovno? To by bylo přeci k posrání. Každá bytost se vyživuje přesně dle její momentální úrovně vědomí a Země k tomu poskytuje ideální podmínky. Budeme snad trestat masožravá zvířata za to, že si uloví a rozpářou jejich oblíbenou pochoutku? A co teprve všelijaké roztodivné rozkladače, kteří spucujou ponechané zbytky? No co si to ty miniaturní svině dovolují, některé se požírají i navzájem! Earthlings na ně! Pokud má tedy někdo chuť, tak ať si dá, když mu chutná. Mimochodem já sám maso nejím, stejně jako spoustu jiných potravin, protože mi nedělaj dobře (ani chuťově), a přesto by mne ve snu nenapadlo, nutit do mého výživového stylu kohokoliv dalšího a už vůbec ne vyrábět podobné zavádějicí přijeblé motion picture verbovačky a cejchovat se vege/vega/vego značkami. () (méně) (více)

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Jsem v pokušení dát 5 ***** Tvůrci odvedli skvělou práci, nicméně bych od nich očekával záběry natočené samotnými tvůrci filmu a aktuální k roku 2005. Hodně použitých záběrů bylo staršího data. To ale nic neubírá na obrovském poselství filmu. Nemá cenu v komentáři rozebírat jak odporné stvoření člověk je, ať už ten, kdo řídí obrovské jateční / zemědělské koncerny až po takové, kteří mají žaludek pracovat třeba na jatkách. V dokumentu přesto chybí byť jen malá kapka optimismu a pohledu do budoucna, např. zmínky o nových zákonech, které situaci zlepšují, mezinárodních úmluvách, o všemožných organizacích bojujících za práva zvířat a ochranu životního prostředí apodobně. Přesto povinnost pro každého lidského pozemšťana. ()

Matthew013 

všechny recenze uživatele

To je šílený jak se lidstvo chová ke zvířatům. Tohle by měli vidět všichni co odsuzujou vegany. Žijeme ve fejkové civilizaci, je potřeba jí radikálně změnit k lepšímu a nečekat, že nám pomůžou politici ()

Ilinoiska 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný dokument. Po dodívání jsem měla ještě hodně dlouho velice špatnou náladu a bylo mi smutno. Tohle by se mělo povinně pouštět ve školách. Lidi, co se vyžívají v bolesti a utrpení zvířat, by měli dostat stejnou měrou. Chci věřit, že nějaké mlýny tu jsou, i když melou hodně pomalu. ()

Reklama

Reklama