Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Víc než celkový film mě zaráží komentáře zde napsané... Dokument prý nenabízí řešení.. Je to jednoduché, přestaňte to podporovat. Tak je to jednoduché.. Když nebudete kupovat maso, mléčné výrobky, sýry, nebudete chodit do zoo a cirkusů, budete si kupovat kosmetiku a drogerii netestovanou na zvířatech, nebudete si kupovat kožené zboží, kožešiny apod. a místo domácího mazlíčka od chovatele ho adoptuje z útulku, co se stane? Sníže se poptávka, tudíž nebude potřeba tyhle zvěrstva páchat.. Nezmění se to ze dne na den, ale vše je v rukou nás spotřebitelů!! My určujeme, co trh bude nabízet. Pokud toužíme mít dvakrát denně na talíři maso, pokud se chceme bavit pohledem na zvíře, pokud se chceme hřát pravým kožichem, zvířata pro nás budou pořád trpět.. Otevřete oči, srdce a zkuste udělat ten první krok!! Když už ne se toho vzdát úplně, zkuste to omezit a co dřív bylo běžné, mít maso jen v neděli k obědu, otočte to, mít aspoň jednou v týdnu den bez živočišných produktů.. Vaše tělo a duše a hlavně zvíře které se dožije o den déle Vám poděkuje!! Zahoďte svoje ega a nadřazenost, všechny živé bytosti na planetě si jsou rovni, proč ale my lidi, tolik ubližujeme a ničíme náš domov? Udělejte změnu :) ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Ano, dokument je to jednostranný, generalizuje, vyhání skutečnosti do extrému a kromě letmé zmínky nenabízí žádné řešení popisovaného problému. Tedy na dokumentární film docela zásadní prohřešky... Přesto bych si ho netroufl odsoudit - Toto je totiž dokument o morálce, tedy o něčem, co je absolutní a nejvyšší imperativ. Snímek nedělá nic jiného, než že zobrazuje ve vší nahosti náš vztah ke zvířatům jako využitelným věcem. Přitom Descartovský přístup, že zvíře je jen necítící stroj, je už dávno překonaný - ze záběrů to však patrné není... Shodneme se snad na tom, že utrpení, které bylo možné vidět na šokujících záběrech, může nechat lhostejným nebo dokonce činit potěšení jen člověku citově prázdnému až sadistickému, příp. sadisticko-nekrofilnímu. A právě to nutí člověka k zamyšlení, je-li zavedený životní standard správný, když vede k takovým excesům. Dokument nikoho k ničemu nenutí, nepřesvědčuje - za celou dobu je slovo "vegetarián" (či jeho variace) zmíněno pouze 2x a to ještě v souvislosti dosti neutrální. Nastíněným řešením je pouze věta: "Nadešel čas, aby každý z nás přehodnotil své stravovací návyky, své tradice, styl a módu a především své myšlení." Nic víc, nic míň - vlastně je to vágní výrok, který by zapadl i do dokumentu třeba o problémech třetího světa, globalizaci, ropě, globálním oteplování atd. Není to vegetariánská agitka, člověk si může udělat názor sám - Ovšem názor na co? Jestli jíst maso, nebo na způsob jeho získávání? Já jsem v průběhu sledování přemýšlel především o tom druhém. Pokud někdo byl na brigádě v drůbežárnách, tak ví, že ta generalizace, kterou předvádí Shaun Monson, není zase tak přehnaná - problém je právě v tomto. V mnohých názorech je Monson sice radikální, přesto je jeho pohled cenný a i přes fyzickou nevolnost, kterou člověk při sledování tohoto dokumentu zažívá, jsem rád, že jsem ho viděl. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorý by mali vidieť všetci ľudia na planéte! Brutálne! Toto rozhodne nie je pre slabšie povahy, ale pritom je to tak závažné, že by to mali vedieť aj oni. Som proti ródeu, býčím zápasom, cirkusom s akýmikoľvek zvieratami, ZOO uznávam len z časti, pokiaľ ide o záchranu ohrozených druhov a nejakú poučnú výučbu pre deti, ale aj tam si myslím, že by to nemalo byť navždy a ľudia by zvieratám mali zabezpečiť slobodný život a ak by ich niekto chcel vidieť, nech si za nimi vycestuje, samozrejme po vyriešení energetickej otázky, čo by nemal byť problém, ak potlačíme biznis s našou planétou na burzách a podobne. Som proti noseniu kožených výrobkov z takejto formy, jedine ak ste Eskimák, tá koža vás otepľuje a to zviera netrpelo a nebolo zabité zbytočne. Doma pokiaľ viem mám len nepravú kožu, neviem však čo topánky, tam dúfam tiež. Avšak vo väčšine nášho oblečenia sú rôzne takéto materiály a mali by sme si na to dávať pozor, aj mydlo, hocičo okolo nás je zo zvierat a mali by sme sa zaujímať akou formou to bolo získané a ak zlou, tak zavrhnúť. Rozmýšľajme a zaujímajme sa o veci okolo seba. Nie som vegetarián a priznám sa, že tiež som to radšej nevidel, ale teraz si myslím, že pravde sa treba pozrieť do očí, lebo sa nám to vracia, chorobami a inými vecami. Nie som za prehnanú agitku ekobláznov, ale som skôr na strane ochrancov prírody, tým myslím dosť na ich strane. Byť humánny je pre mňa ešte slabé slovo, treba viac. Riešenia sami poznáme, je to ako s obnoviteľnou energiou, ale nechceme pre svoju chamtivosť tomu dať priestor. Keby mal priemerný Číňan konzumovať toľko, čo priemerný Američan, Zem neprežije. Dúfam, že po tomto filme sa zamyslíte a pozmeníte svoj život, ak ste to ešte neurobili a rozšírite toto posolstvo ďalej, lebo je hlúpe si myslieť, že sa to už nedeje, naopak populácia Zeme rastie a rastú aj tieto problémy. Zmeňme svet k lepšiemu, záver ponúka mnoho posolstiev a múdrych slov. Sme predsa Pozemšťania. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neskutečně depresivní dokument, který nesoudí ale útočí na všechny divákovi smysly. Smutek, deprese, vztek, znechucení, beznaděj i takové pocity může mít divák při sledování, pokud má dost odvahy podívat se na to, jak pán tvorstva zachází se zvířaty, ať už pro pobavení ostatních, pro obživu nebo na lékařské experimenty. Po všech směrech, jen pro silné žaludky. A komentář Joaquina Phoenixe je až děsivě uhrančivý, stejně jako hudba od Mobyho. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Nakonec to vlastně nejlépe vystihuje ten úvodní Schopenhauer - než se problém stane samozřejmým, až příliš jednoduše se mu vysmívá a vůči němu vyhrazuje. Takže stejně jako návštěva na drogách závislého životního ztroskotance ve školní třídě jsou Pozemšťané překvapivě přímočaří, avšak pravděpodobně dosahem zdaleka ne tak silní, jak by si autoři představovali. Přesto: změň jednoho člověka, změníš svět. ()

Zajímavosti (3)

  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)
  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)

Reklama

Reklama