Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podobně jako nedávno u filmu Svědectví: Pravda, která měla zůstat skryta, mě i zde překvapilo, jak se 100% ztotožňuji s veškerým komentářem, který film podává. V dokumentu mj. zazní: "Zabití zvířete je samo o sobě skličující akt. Říká se, že kdybychom si měli každý zabíjet maso co jíme, byli bychom všichni vegetariány. Ale samozřejmě jen málo lidí navštívilo jatka a záběry z nich nejsou v televizi populární. Lidé si mohou namlouvat, že jídlo, které kupují, je ze zvířat, která netrpěla. Ve skutečnosti o tom ale ani nechtějí vědět. Ovšem ti, kdo nakupují maso, vyžadují smrt zvířat. A proto si nezaslouží být uchráněni před věděním o způsobech produkce masa, které kupují." Naprosto s tím souhlasím a normálně bych ten film pouštěl všem dětičkám ve škole, ať vidí, do jakého světa vyrůstají. Fakt, prostě bych z toho udělal něco jako povinnou četbu, ať je velectěné lidstvo - ten evoluční omyl a nejodpornější tvor na planetě - dostatečně informováno, jak zvráceně se ke zvířatům chováme. Film už je starý 17 let, ale že by se něco změnilo k lepšímu, o tom bych si iluze moc nedělal, viz zmiňované Svědectví ze současnosti. Btw. jestli někdo prohlašuje o filmech typu Threads (tedy čistě fiktivní vykreslení něčeho, co se nestalo), že to je největší depka a horor, jaký kdy viděli, přijde mi to vyloženě komické, protože jestli je něco nejtemnější horor, jaký jsem kdy viděl, tak to je přesně toto, protože všechny ty nechutné záběry ze skrytých kamer ukazují dokonale nepřikrášlenou realitu - Earthlings je jednoznačně největší šílenost a nekončící defilé hrůzostrašně bezbřehého sadismu a vrcholně odporné řezničiny a týrání, která nesnese srovnání s absolutně ničím, co jsem kdy viděl, a nikdy ten hnus už nedostanu z hlavy. Pokud jsem si u toho filmu něco uvědomil, tak je to to, že skutečné peklo není nějaké virtuální místo, kam se dostanou lidi po smrti "za trest" (a není to ani peklo z Goyových a Boschových obrazů či takové, které zobrazil Trier ve svém filmu Jack staví dům, jakkoli působivá se tato "pekla" mohou zdát), ale že skutečné peklo je tady s námi bezprostředně rozeseto na zemi a že jsou do něj uvrženy nekonečné zástupy zvířat, a tím největším ďáblem jsme my sami. ()

BarryLyndon odpad!

všechny recenze uživatele

Vylhaný ekoteroristický dokument se spoustou staged rádoby krutostí. Kolika zvířatům ublížili oni při natáčení vymyšlenými a narafičenými scénami? Hlavně po první polovině vám to potvrdí každý kdo někdy dělal se zemědělskými zvířaty. ALe jo, dávejte si tomu vysoká hodnocení, nevadí že vám někdo lže, hlavně že to budí emoce, že? ODPAD!!! ()

Reklama

-Ravee- 

všechny recenze uživatele

Je to agitka a demagogie jako kráva asi jako Inconvenient Truth Ala Gorea a komentáře typu „toto se neděje zřídka“ působí výpovědní hodnotou asi jako věta „něco podobného se stalo v šedesátých letech v Texasu“ z Věřte nevěřte, nicméně téma zacházení se zvířaty, které odporuje všem principům lidskosti, je nutné mít neustále na paměti a Earthlings ho podávají sice velmi radikálním avšak působivým a intenzivním způsobem. Maso sice jíst nepřestanu, ale určitě zbystřím při výběru dodavatele uzenin a Earthlings bych označil za povinnou četbu pro každého, kdo do svého jídelníčku zahrnuje maso, aby se předcházelo do očí bijícímu pokrytectví. Moje otázka zní: Bylo by vůbec pro celou světovou populaci materiálně možné přejít na rostlinnou stravu? ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

U dokumentárních filmů jsem měl vždy problém s hodnocením. Jak s formou, jak s obsahem? Hodnotit dohromady, zvlášť? U Earthilngs je tenhle problém ještě vyostřenější. Formou toho totiž 95ti minutová stopáž moc nepředvede. Ano, jsou to jen šílené záběry poskládané za sebou s hlasem Phoenixe, ale tak nějak to slouží účelu. Neříkám, že to byl nejlepší dokument, ani nějak perfektně zpracované veledílo - nic z toho to není. Ale je to kopanec do hlav, který je potřeba. Pravdou je, že pokud tenhle dokument změnil byť jen jediného člověka, pak zaslouží chválu. Earthlings přináší poměrně velkou řádku faktů, které se hodí využít v jakékoliv debatě. Pravdou je, že se moc nezaobírá vysvětlováním "proč? kudy z toho? kam dál? vývoj?". A je to možná trošku škoda, ale na druhou stranu...on to asi nebyl účel tvůrců. Myslím, že účel byl "Do hajzlu, tohle se opravdu děje a je mi jedno, proč nebo co si o tom myslíte...chci vám to ukázat." V tom případě jde o perfektní a potřebnou šlehu do hlavy. Když pročítám ty negativní komentáře, abych se podíval i na druhou stranu barikády, pak přemýšlím i o přidání poslední hvězdy. Argument, že zvíře by mě taky snědlo nehumáně je zřejmě tím nejhloupějším. Jakožto lidstvo máme velkou možnost volby a nebudu ji zahazovat z důvodu, že zvíře by mě snědlo krutě, naopak by se měla využít. Neříkám, že souhlasím se vším, co Phoenix odříkává...zdaleka ne, nicméně dokument vyvolává diskuze a debaty a to je fajn. Poměrně často je před tvůrce předhazováno, že jde o staré záběry. Tady trochu nevěřím vlastním uším. Nejdříve se říká, že takové odporné věci se přeci nemohou dít. Když se najdou záběry, tak se začne říkat, že takové odporné věci UŽ se nemohou dít. a) nevěřím tomu, že už se nedějí a b) i kdyby už se neděly, je třeba dokola připomínat, za co jsme byli odpovědni. Nedá se u toho jíst ani maková buchta a navíc stejně všichni podvědomě tušíme, že tyhle šílenosti se dějí i teď. ()

whack 

všechny recenze uživatele

"Ale čo mám robiť, aj tak nič nezmením." Keby mal každý takýto názor, ešte tu je feudalizmus a otroctvo! Namiesto skutkov kecy, obmedziť sa, to nejde, vlastný pupok bolí vždycky viac. Každý jeden z vás, čo si kúpi kozmetiku, mäso, cigarety, kožu a pod, financuje tieto masakry, je za ne plne zodpovedný. Tak prestaňte nadávať, oni tie zvieratá zabíjajú kvôli vám. Tak začnite (aspoň) bojkotovať, v opačnom prípade vidím vo vašich poburujúcich komentároch iba pokrytectvo. ()

Zajímavosti (3)

  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)
  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)

Reklama

Reklama