Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud se na tento film podívá člověk, který váhá, jestli se má stát vegetariánem nebo nemá, tak po zhlédnutí bude rozhodnut. Záběry skrytou kamerou jsou skutečně mňamka, která ovšem nemusí chutnat každému. Trošku mi vadilo, že jsem z dokumentu cítil, že jediným východiskem, jak problém vyřešit je přestat žrát zvířátka. Představoval jsem si, že se na jatkách odehrávají ještě ošklivější věci, ale třeba tvůrci měli pouze špatnou ruku při výběru, kam se vydat natáčet. A navíc je dokument strašně moc křesťanský a nad některými úvahami zůstává rozum stát. Rozhodně se však zhlédnutím cítím obohacen. 3* ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Film se s velkou přesností trefuje do všeho, čeho se lidé dopouštějí na zvířatech. Řada záběrů je až nesnesitelných, člověk má pak pocit, že na jatkách nebo v prasečákách pracují snad jen sadisti. Na místě je ale otázka, zda je dokument opravdu odrazem reálné situace na zvířecích farmách, nebo zda nebyly účelově využity jen ty nejhorší případy. To bohužel nejsem kompetentní posoudit. Navíc všechno má dvě strany mince. Lidé odjakživa jaksi jedli maso a zvířata živá nejíme (tedy já ne), tudíž se musí zabít. Stejně tak potřebujeme léky a nemyslím si, že by bylo humánnější je testovat na lidech. Koneckonců léky používáme i pro zvířata. Už kritičtější postoj lze zaujmout k oděvům z kůže, domácím mazlíčkům a „sportům“ jako rodeo. Tady bychom se vážně měli zamyslet nad tím, zda to máme zapotřebí a jestli se bez toho nedokážeme obejít. Jeden dokument, byť sebevíc odstrašující a působivý, uvažování lidí těžko změní. ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Najväčším kladom filmu je snaha presvedčiť divákov, že pozemšťania nie sú iba ľudia, ale všetko živé na tejto planéte. To živé, ktoré sa systematicky drancuje, zneužíva a hubí. Okrem stereotypných záberov na všetky svinstvá, ktoré ľudia na zvieratách páchajú, aby mäsko bolo čo najlacnejšie, zábava čo najvzrušujúcejšia a bádanie čo najvedeckejšie, bol málo akcentovaný fakt, že primárnym dôvodom všetkého, čo je vo filme demonštrované je premnožená ľudská populácia. A to nás o nejaký čas dobehne, lebo príroda si rovnováhu obnoví, či sa to bude pánom tvorstva páčiť alebo nie. A nemusí to mať podobu nejakej prírodnej kataklizmy, skôr podobu niečoho nepatrného, rýchlo mutujúceho. ()

whack 

všechny recenze uživatele

"Ale čo mám robiť, aj tak nič nezmením." Keby mal každý takýto názor, ešte tu je feudalizmus a otroctvo! Namiesto skutkov kecy, obmedziť sa, to nejde, vlastný pupok bolí vždycky viac. Každý jeden z vás, čo si kúpi kozmetiku, mäso, cigarety, kožu a pod, financuje tieto masakry, je za ne plne zodpovedný. Tak prestaňte nadávať, oni tie zvieratá zabíjajú kvôli vám. Tak začnite (aspoň) bojkotovať, v opačnom prípade vidím vo vašich poburujúcich komentároch iba pokrytectvo. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se zabívá vztahy mezi člověkem a ostatními zvířaty naší planety. Dokument, který má potenciál člověka přetvořit ve vegetariána. Občas sice příliš a očividně tlačí na pilu emocí, ovšem prezentace šokujících obrázků z prostředí utrpení a zoufalství jatek, krvavých zátok, slepičárek, prasečáků, útulků a především středisek pro vědecké testování na zvířatech, dávají řečem typu "nový hollocaust" za pravdu. Deka která na člověka padne od prvních vteřit je tak intenzivní, že k závěrečným titulkům se skrze záplavu slz propracuje jen opravdu silná osobnost. ()

Zajímavosti (3)

  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)
  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)

Reklama

Reklama