Reklama

Reklama

Rohy

  • angličtina The Horns
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1986, 17 min

Obsahy(1)

Loutkový příběh, namluvený Zdeňkem Svěrákem, o manželské dvojici čertů - Blance a Arturovi, jehož problémem je, že nemá rohy. Dlouho se tím trápí až jednou... příjde na to, že jeho "šancí" je Blanka - kdyby mu byla nevěrná, parohy by se mu určitě objevily... a tak jí přinutí. Chce je ale stále větší a větší až nakonec skončí s výstavním parožím, s kterým neprojde ani dveřmi. (wictoria)

(více)

Recenze (31)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Animovaná groteska pro dospělé o tom, jak bezrohému čertovi narostly rohy a výměnou za to ztratil milovanou ženu aneb koho pálí dobré bydlo a kdo chce kam, pomozme mu tam. Má to vtip, téměř plzákovský ponor do vztahů dvou pohlaví a manželského soužití. A návdavkem k tomu příjemný hlas vypravěče Zdeňka Svěráka. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mulisy, mulisy…a, pardon.“ Malá, nenápadná záležitost, ale jak vydařená! Na první pohled, resp. poslech diváka zaujme moc povedená Uhlířova hudba s opravdu krásným hlavním motivem. Potěší i animace, která možná není z nejoriginálnějších, přesto je vydařená a především efektivně umožňuje naplňovat potenciál mluveného slova. A o to tu jde nejvíce. Svěrák se s rolí vypravěče popasoval (nepřekvapivě) dobře, dodává vyprávění onu pověstnou přidanou hodnotu. A samotný obsah jeho monologu, to je oslava češtiny. Ať už hrátkami s jazykem, spoustou více či méně známých čertovských přísloví nebo často doslovným humorem, který já osobně mám moc rád (a právě animace mu dává možnost vyniknout více, než by to umožňoval film hraný). Morální (poučný) apel spolu s koncem už ke Svěrákovskému duchu patří, neměl jsem s ním problém. Celkově hodnotím slabšími 5*. „A paní Blanka, jen a jen z lásky ke svému muži, představte si, svolila. Ale byla to tím pádem nevěra velice malá, taková dobročinná.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka není mimořádná jen tím, že ji báječně - na úrovni Filipovského či "kerkonošské" Neumannově - namluvil Zdeněk Svěrák, ale zejména zaslouží mimořádné ocenění asociativní aliterace kolm slov čertovský-roh-paroh. Humor, který je v tomto případě ryze a výhradně svěrákovský, to je mimořádnéí překvapení jaksi namluvené "navrch". Překvapení zvlášť milé. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Rozkošná loutková ne tak úplně pohádka, která se rodičům na konci listopadu hodí, neb napomůže v dítku utvrdit víru v existenci čertů. Trocha té bázně boží neuškodí. Dítko humorný přesah nepobere, v době, kdy ano, už zas nevěří na ty čerty. Dá se tedy říct, že divák s příběhem roste. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Verbální humor mám rád, ale tady všech těch čertovských přirovnání, přísloví, pořekadel, rčení a bůhvíčeho dalšího bylo přece jenom příliš. Nebýt Svěrákova vypravěčského umu ("Ještě jednou, a odhlásíme noviny!") a Uhlířovy bezchybné hudby (z hlavního motivu o pár let později vznikla píseň To je hezky), nebylo by moc oč stát. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Romanticko - hravý příběh o manželství čertice Blanky a čerta Arthura. Arthur nemá rohy a tento nedostatek ho velice trapí a taky mu trochu škodí v kariéře. Blanka mu může pomoci - nasadí-li mu parohy. Největší kvalitou je komentář Zdeňka Svěráka. Najdete tu snad všechna česká čertí přísoví. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

důkaz toho, že čeština je opravdu krásná, když se to s ní umí... a taky důkaz, že naše drahé polovičky nás mají rády, i když nejsme dokonalí... milá a pravivá genderová čtvrthodinka s poučením. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento bábkový kraťas čerpá svoj vtip z doslovnosti. Nemaľuj čerta na stenu, koho to sem čert vezie a tak podobne. A funguje to. Čo nefunguje, je záverečný Svěrákov komentár k tomu, prečo nám tento príbeh vlastne rozprával. Myslím, že by nám to došlo aj bez neho. Ale zase ak je dĺžka rohov pre čerta to, čo dĺžka penisu pre muža, tak sa čertíkovej posadnutosti získať rohy ani nečudujem. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Rozverná pohádka pro dospělé o manželských problémech jenoho pekelného páru. Vypravěč Zdeněk Svěrák si pěkně hraje s jazykem a sype jedno čertovské pořekadlo za druhým. Ani mě nenapadlo, že jich v češtině tolik máme. Animace mi trochu připomíná tvorbu Jiřího Trnky. No, není tak dokonalá, ale povedla se. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Svěrákovské hrátky s po čertech krásnou češtinou mě nadchly; k tomu hudba Jaroslava Uhlíře a je jasné, že loutkový film Rohy nemohl dopadnout špatně. Pohádka o lásce, která by milému i parohy snesla, u mě získala poctivé čtyři hvězdičky. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jedna z báječných komedií na mužskou hloupost, tentokrát ve velmi hezké loutkové podobě. Pěkná hudba vynikajícího Jaroslava Uhlíře a klasické Svěrákovské vyprávění, doplňuje skvělou atmosféru příběhu. Jako feminista také obdivuji projev lásky čertice Blanky, jež je pro hluboké city ke svému muži schopna obětovat jednu z nejkrásnějších ženských vlastností, věrnost. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Scénáristické vytěžení českých nalezišť (nejen) čertovských idiomů, které by si zasloužilo lepší pointování a rytmus slova vůči obrazu, což by dnes Zdeněk s dědečkovskou zkušeností zvládl určitě lépe. Občas jako bych slyšel spíše smoljakovskou dikci. Svěrákovská témata slastného ale nebezpečného života messengerů a vztahových trojúhelníků (Jako jed, Vratné lahve) tentokrát v loutkové, dobročinné verzi: "To by v tom byl čert, abychom manželovi nepomohli". Ale nechtějte být stejní jako ostatní. ♫ Netypická hudba J.Uhlíře, přesto s rozpoznatelným rukopisem. 3-4* Doplňková četba (tumáš, čerte, kropáč!): evoluční rohy ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Prosím, nedávejte příště Svěrákovi za trest namluvit pohádku, ať radši 100x něco opíše. Jeho líný znuděný monotónní přednes ji dost kazil. Z pohádky jsem si odnesl poučení, že není dobré mít přespříliš poslušnou ženu - údernici. Jen taková si totiž může vzít až moc k srdci běžně používanou, nevinně vypadající větu "vypadni a dokud mi nenasadíš pořádné parohy, tak se nevracej", a chudáku člověku (čertovi) pak vyraší takové paroží, že by i osmadvacaterák záviděl. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

no, moc veselá pohádka to teda není, ani poučení na závěr, které si ZS neodpustil, od hořkého vyznění nepomůže. Chudák manželka, která byla zjevně odhodlána splnit svému čertovskému muži každé jeho přání. Snad byl tedy Artur se svými (pa)rohy nakonec spokojen. Výborné jsou slovní vyhrávky s čertovskou tematikou, které ale někdy zanikají v poněkud monotónně nezúčastněném Svěrákově přednesu. A Uhlířovi se povedla jímavá melodie, která by se klidně mohla uplatnit i v nějakém celovečerním filmu. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh o vztahu mezi čerticí a čertem. Vtipné hrátky se slovy doprovázené doslovným vyobrazením, hudbou a panem Svěrákem tvoří neoddělitelný celek. Nic tomu nechybí, slovní spojení typu "ohnivé milování", "nevracej se dřív než mi nasadíš pořádné rohy" a mnoho dalších, jsou prostě dokonalé. ()

Reklama

Reklama