Reklama

Reklama

Saša vstupajet v žizň

  • Sovětský svaz Tugoj uzel (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Umírá okresní tajemník komunistické strany a na jeho místo nastupuje energický Pavel Mansurov (Viktor Avduško). Ze začátku vše vypadá dobře, ale postupně se ukazuje, že mu jde o kariéru a ne o lidi na okrese. Přijímá od nadřízených vnucené závazky, které kolchozy nedokáží splnit, pokud s ním někdo nesouhlasí, organizuje proti němu v novinách diskreditující kampaně. Vše vyvrcholí, když jeden předseda kolchozu po sporu s tajemníkem spáchá sebevraždu. Do čela odporu se postaví mladý, upřímný a čestný Saša Komelev (Oleg Tabakov), syn bývalého předsedy, který nejprve Mansurova podporoval, ale už nedokáže mlčet o tom, co vidí kolem sebe. (Peabody)

(více)

Recenze (1)

Peabody

všechny recenze uživatele

Debut Olega Tabakova mne zajímal, tak jsem se kouknul, sehnal jsem jen černobílou původní verzi, ne tu ideologicky upravenou. Pochopitelně je to film ze SSSR a z 50. let, kritika je dobově silně limitovaná )1958 už asi nešlo o život, ale o kariéru a pohodlí zcela zásadně).  Nicméně Tabakov hraje přesvědčivě, připomněl i postavu Iskremase z Mittova vynikajícího filmu Sviť sviť má hvězdo. Celkově mi to přišlo v dobovém kontextu velmi slušné, i když je to pochopitelně pro pamětníky a navíc velmi specifické. . ()

Zajímavosti (1)

  • Film natočil Michail Švejcer podle povídky Vladimíra Těndrjakova. Hned po natočení začal mít ale cenzurní problémy a byl vrácen k přepracování pro hrubé ideové chyby. I když se díla zastali významní spisovatelé jako Paustovskij a Tvardovskij, nic nepomohlo. Bylo nutno změnit obraz stranických vedoucích, vyloučit kritické poznámky na adresu systému řízení zemědělství. Příčiny sebevraždy musely být změněny, stejně jako někteří herci a v neposlední řadě musela být hudba nahrazena optimističtější. Pak směl film jít do kin a Michail Švejcer zanechal natáčení aktuálních témat a točil už jen klasické autory. Až v roce 1989 byla uvedena původní verze pod názvem Pevný uzel místo vnuceného Saša vstupuje do života. (Peabody)

Reklama

Reklama