Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 72 před Kristem nemělo Římské impérium přemožitele. Jeho moc se táhla široko daleko. Každá dobytá země znamenala přísun nových otroků do područí římských pánů. Spartakus, otrok, jemuž před očima zavraždili otce, měl odvahu se vzepřít mocným římským generálům i politikům a stal se vůdcem mohutného povstání otroků. Jeho boj za svobodu, jenž ohrozil celé Římské impérium, měl hluboký dopad na mnoho budoucích generací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zručně a působivě natočený televizní velkofilm. Dokonce ani nevypadá příliš televizně. Myslím, že se podařil scénář i obsazení, což stačilo zručnému režisérovi k tomu, aby natočil Spartaka s přehledem konkurujícího Kubrickově verzi z roku 1960. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno a okomentováno po druhé části, a pár finálních akčních scénách: No to by snad ani nebyla Hemerika, aby i v těch sebemenších okamžicích, ale i třeba vtom nejmenším náznaku nepřenesla svou brutalitu v plné své síle na filmové plátno. Tím se ale alespoň dobrý film bohužel neurobí..Ne prostě mi zde něco nesedělo, byl to v uvozovkách jen TV-film, chápu asi tedy byl v tom případě logicky i nižší rozpočet než u normálních filmů. I tak si ale myslím že to mohlo bejt i o něco lepší..Ale zaplaž panbůh alespoň zato, mohl to být klidně i odpad! Ale už k věci, v některých situacích na mě film působil dosti nevěrohodně, zmateně až přehnaně vyumělkovaně. Samotný děj, kamera, střih i některé akční scény byli špatné. Už jen co se týkalo, jak už tu někdo poznamenal samotných dialogů. Které přeci ve roce 71 resp. 73 nemohli bejt ani za píď takové. Na to si měli samotní tvůrci, v první řadě dát pozor, než něco takového vypustí do světa. Ale byli tam i jiné drobné nedostatky, za zmínku stojí už třeba samotné kulisy některých staveb, róby, zbraně i snaha o napodobení a alespoň částečné přiblížení tehdejší přírody se tu zrovna moc nevyvedla. Připadalo mi to jako když se to točilo někde u nás v Čechách, a to u nějakého rybníku. Samotný válečný zajatec Spartacus který po dva roky v revolučním povstáním, vybojovával jedno velké vítězství za druhým na Římským impériem (kterému v té době ještě daleko před prvním triumvirátem Caesar-Pompeius-Crassus a po Sullově smrti v období let 73-79 př. n. l. de-facto nikdo nevládl), se mi též svým zjevem a svým ztvárněním role nějak nezamlouval. Hezký napomádovaný klučík, a pár akčních scén, kterými se pyšní snad jen Amerika, no vážení přátelé to uznejte sami to není vše..? Po druhé už tedy radši ne. Jen marná snaha o natočení nového klasického příběhu a trochu se vyrovnání a přiblížení klasickému Kubrickovi Spartausovi který byl v tehdejší době co se týče některých scén i značně skandální. To však nevadilo. Tam jsem především oceňoval čistě chlapácký výkon charismatického Kirka Douglase, který působil přirozeněji. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Spartakus nemá rozpočet ako Gladiátor, nemá hercov ako Gladiátor, nemá výpravu ako Gladiátor a nemá režiséra ako Gladiátor. Ale má myšlienku, má nádherné zobrazenie počiatku mocenských bojov o charakter Rímskeho štátu, má dosť dobré a prehľadné bojové scény, z ktorých vidno i spôsob a taktiku boja vtedajších rímskych légií a má histórii celkom verný scenár. ...a preto sa mi páči viac ako Gladiátor. 8/10 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu je na sto honů cítit jakí to je nízkorozpočtová sračka, která se snaží působit jako velkofilm, ale prostě na to nemá. Představitel Spartaka je naprosto nevýraznej a zapadá mezi ostaní, takže film nemá vůbec kdo táhnout a proto to dopadlo jak to dopadlo. Radši si touhle slátaninou nekazit vzpomínky na pořádnýho Spartaka s Kirkem Douglasem ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak po prvním díle, od kterého mě odradilo vyslechnutí věty "je to také boj za rovnost žen a mužů" jsem se na většinu druhého dílu podíval a ja to slabota na ntou. Od výbavy římského vojska a jeho taktiky (špatné štíty, zbroj, zbraně, zvláště poslední bitva, která by měla být vyvrcholením, je úplně nejhoprší ze všech) po obsah dialogů připomínajících slovutnou Rosalindu a jiné jihoamerické telenovely. Povstání je nesmírně idealizováno, při tažení krajem se neloupí (jen občas se něco naznačí), sám Spartacus vypadá skoro jako reformátor společenského zřízení, samozřejmě v zájmu vyrovnané genderové politiky přes rameno kontrolován Varinií. V prostředí Říma je to o nepatrný kousek lepší, proto taky nedávám odpad. Je to prostě jen celkem plochý televizní výtvor ani příliš historicky věrný, ani dramaticky zajímavý. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Spokojnosť. Medzery v scenári a herecké nedostatky prekryl dynamický dej, kvalitná hudba a dobre nasnímané historicko-vojnové scény, v televíznom spracovaní silný nadpriemer. 75%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

2/2 Novodobá verze Kubrickova spektáklu je mi v mnohých ohledech sympatičtější. Chybí velké herecké hvězdy, které by si svými výstupy kradly film pro sebe a tím pádem mohou být lépe exponovány postavy. Pořád samozřejmě chybí bystré a celkově vynalézavější zpracování tvůrců seriálu Spartacus: Blood and Sand (Gods of Arena & Vengeance), ale pro rekapitulaci základního příběhu bez manýr zlatého věku sandálů je tento Spartak ideální. A navíc v této verzi chybí onen slavný patos na kříži. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Představitel Spartaka je sice toporný, ale vypadá alespoň přesvědčivě, zato představitel císaře je nevýrazný až běda. Celkově slabý film, který se snaží (možná až moc) být realistický, přitom je mnohem více historii vzdálen než Kubrickova verze. 40%. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku jsem se víceméně (spíše více) dostal náhodou, jelikož jsem si nejdříve chtěl "pořídit" Kubrickova Spartaca a jeden neznámý inteligent označil tohoto nového za Kubrickovo, čili jsem po "dopořízení" v očekávání spustil soubor a moje naštvání neznalo mezí. Ale teď už k samotnému hodnocení: počátek filmu byl ve znamení mrzutosti nad tím, že se dívám na Spartaca od Roberta Dornhelma a ne na Spartaca od Stanleyho Kubricka. Na to jsem ale díkybohu brzy zapomněl, jelikož z počátku panovala snad 100% jistota, že snímek skončí tragicky a výborná první polovina mě doslova pohltila. Doba, kdy je Spartacus gladiátorem a i první chvíle, kdy je vzbouřencem, by se daly oznámkovat i pěti hvězdami...Co se ale stalo pak? Stále stejné scény, únavné hrdinské projevy, chabé vysvětlení na první pohled roztodivných spartacových pohnutek chodit stále sem a tam, dojem, že dnešní Itálie má rozlohu snad 10-ti kilometrů, někdy až průhledné zabíjení v bitvách, kdy bylo zřetelně vidět, jak meče zapichují za záda protivníka a především konec, ve který jsem, už mírně zklamán, vkládal své naděje, mě zklamal ještě o něco více. Zde totiž začaly v plné parádě padat věty, které by tamního Římana nikdy nenapadly. Slogany typu "aby na nás historie nezapomněla", nebo "stojíme na prahu veliké změny, konce Římu, jak jej známe" a podobné, se zdají být v pořádku dnes, kdy víme, jak a co bylo. V té době ale nemohli mít lidé o těchto myšlenkách ani potuchy. Nebo se mýlím? Dále jsem byl rozladěn samotným závěrem. Na začátku komentáře jsem psal, že od začátku je jasné, že příběh skončí tragicky, ani ve snu by mě nenapadlo, že by se mohl stát opak. Co všechno ale americké autory nenapadne, jen aby mohli jejich spoluobčané klidně spát? To je až k nevíře. Také je zde mnoho momentů, které vzbuzují historicky podivné skutečnosti. Například, jak protestují proti dvěma konzulům a že je to proti tradici. Já nevím, já se vždycky učil, že za Římské republiky bylo běžné několik stovek let, že za dob míru byli voleni na jeden rok 2 konzulové a za dob ohrožení 1 diktátor na půl roku. Byl jsem tudíž značně zmaten... Nicméně při pozorování, alespoň tedy té první poloviny, jsem si uvědomil, že sledování velkofilmů (ať už to je Spartacus, Troja nebo i třeba Pán Prstenů) mě ohromně baví a i přesto, že hodnocení těchto velkofilmů, až na výjimky, nedopadá příliš dobře, vcelku pravidelně se jedná o skvělé, koukatelné a zábavné (a taky dlouhé) počiny. A konkrétně Spartacus se řadí mezi ty lepší a ke 4 hvězdám neměl daleko i díky povětšinou celkem realisticky působícím scénáři (nebo aspoň tedy ne do uší bijícím) a občas i celkem zajímavými hudebními motivy (nebo spíš tedy tím jedním). Takže vcelku spokojenost. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento film je kompilátom legendárneho Spartaka a Croweovského Gladiátora. Rovnaké postupy, rovnaké zápletky, horšie triky a slabšia akcia. Ale inak , nie je to až taký totálny prepadák. Také lepšie akčné, historické béčko.... ()

petero 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo slušne natočený film, ktorý je po dejovej stránke zaujímavejší ako jeho stomiliónoví kamarát Gladiátor. Príjemným prekvapením je herecké obsadenie; nie sú to žiadne herecké hviezdy, ale do svojich úloh zapadli. Mňam Rhona Mitra. Vinikajúce tu boli: súkromný boj, skok koňa do rímskych légií, vstup do arény presne okopírovaný z gladiátora. Škoda že je taký dlhí (v TV by bol rozdelený na dve časti), no a ten jeho rozpočet. A hodil by sa k nemu aj výraznejší hudobný doprovod. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Průměrný historický film o Spartakově povstání. Film je to podřadný a právě o to víc dokáže zaujmout. Prostě takový normální film s hostorickou tématikou, který dokáže nejvíce zaujmout válečnými střety. 60% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další verze (tentokrát TV) Spartaka - legendárního vůdce otroků. Celkem se to povedlo a ani bych neřekl, že to bylo cítit nedostatkem financí i když samozřejmě na svůj velký vzor to nemá. Jen ta družka Spartaka... Ta byla tak emancipovaná až mně to vytáčelo... Holt další , moderní verze... Solidní průměr. * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jejejejej, opravdu "historický" velkofilm zmrvený tak odporně, že už to ani víc nešlo! Proč ty prachy radši nedat na charitu, než je vyhodit oknem! Hvězdičku dávám jen za hudbu, film absolutně nestojí za řeč. Nagelovanej Spartacus, kterej má snad u sebe pojízdnou maskérnu, děj řídký jako průjem, mizerně natočený, od A do Z trapný dialogy napěchovaný legračními pokusy o tehdejší humanismus (tak to mě dojalo, málem jsem rozbil stůl, jak jsem do něj smíchy bušil)...samozřejmě že to nemá se skutečným povstáním gladiátorů nic společného! Je to prosťoučká blbina plná do očí bijících nelogický černých děr, že jsem se spíš celou stopáž smál jako při výsostně dobré komedii. Casting byl mizerný, režie uboze chatrná, takže jsem zůstal jen kvůli hudbě Randyho Millera, která se kupodivu poslouchat dala (narozdíl od Gladiátora Hanse Zimmera). ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +slušně výpravné, věrně zpracované, -jen televizní/// Spartakus se stal Římskou hrozbou tehdejší doby, ale bylo by zlé mu nefandit. Snad jen můžeme litovat jeho osudu, o němž víme jak dopadne už na začátku filmu. Přesto bylo pěkné se na jeho cestu podívat znovu, tentokrát v moderním hávu. Ten se sice nemůže rovnat historickým filmům jako je Trója, Alexandr (alespoň co se rozpočtu týče) ale jako televizní produkt je to film velice solidní. I když film neoplývá hvězdným obsazením, pár známých herců se tu najde. Přesto předně jde přece o postavy a ty sou zajímavé a hlavně jsou čitelné (na rozdíl od některých filmů). Hudební a obrazová složka skutečně ostudu tomuto filmu neudělá, snad jen některé scény mohli být emotivnější, nebo snad drsnější. Trošku mi to přišlo s trochou velké nadsázky jako uhlazená pohádka o jednom hrdinovy. Ale to je jen takové rýpnutí./// Celkem 76%/// ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Dobře verze s Kirkem Douglasem zůstala nepřekonáná. Ale Goran Visnjic má také slušné charisma a je fešák. Rhona Mithra přivede ke spokojnému vrnění určtiě většinu mužského publika. Angus Macfadyen v roli Crassa je prostě úžasný(působí velmi ohnivě, živě až démonicky uhrančivě), takovým Crassem se starý Spartakus chlubit nemůže. Bojové scény jsou moc dobře natočeny ať už jde o souboje koňmo nebo pěšmo. Tenhle film jsem viděl několikrát a neomrzel se mi. OST je vcelku povedené. A příběh netrpí ztrátou tempa, historicky je to vcelku věrné, ukazuje to i mocenský boj v Římě a rozhodně se pár starověkým fórům a historkám zasmějete. Vzhůru za svobodou! Nezáleží jestli vyhrajeme,jak zemřeme, ale jak jsme žili.... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Obstojné spracovaie legendy. Pieskové filtre, dostatok akcie, napätie... Goran Visnjic (po ELEKTRE) prekvapil. Televízny feeling ako hovädo, ale vedel ma zaujať... ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarená televízna adaptácia príbehu otroka Spartaka, ktorá podľa mňa nie je o nič horšia ako staršia verzia Stanleyho Kubricka. Takmer *****. ()

Reklama

Reklama