Reklama

Reklama

Falcon Lake

Trailer 2

Obsahy(1)

Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé. Vzniká mezi nimi nerovnocenný vztah, který nejasně balancuje mezi romantikou a manipulací. Na břehu jezera, které je opředeno duchařskými legendami, prožívá Bastien prázdniny, které nenápadně změní všechno, co znal. Kluk přestává být klukem, hra přestává být hrou. Dětství se mění v jeden z mnoha přízraků. Debut známé quebecké herečky Charlotte Le Bon je stylovou delikatesou, která v sobě obratně spojuje romantickou komedii o dospívání a mysteriózní drama o místě, na kterém se z lidí stávají duchové. (Artcam Films)

(více)

Recenze (51)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Dělo. Coming of age film v sugestivním audiovizuálním ponoru do očí třináctiletého ("skoro čtrnáctiletého", protože jak vám každý teenager řekne, "skoro mám víc") Bastiena, který se ocitá na chatě u jezera 'Falcon Lake'. Pod jednou střechou se svou francouzsko-kanadskou famílií (a další rodinou) potkává patnáctiletou Chloe (se kterou i sdílí pokoj). Chloe, jako samozřejmě každá sexy patnáctka tvrdí, že je starší, starším týpkům, ráda na sebe strhává pozornost, ale taky je tak trochu divná (a nezapadá, což ji frustruje), protože ji zajímají duchové (a edgy mordy - patrně na instagram) a v noci se občas "modlí" zatímco si plove v nočním jezeře. Sexuální napětí, protknuté celým filmem, je zajímavý prvek. Jakous takous cestou najde Chloe s Bastienem pouto, ale není to tak snadné a přímé, jak by se mohlo zdát, boy meets girl. French Canadians kinda play it in all ways and they are lot more sophisticated. Líbila se mi scéna ve sprše, líbila se mi ta nerovnost mezi nimi, kdy ale každý měl co nabídnout, to netlačené, ladně plynoucí gradování. (...) "Are you ok?" "No." (...) "Do you want some icecream?..." "Okay." (...) Už dlouho jsem nezažil film, který by mě přiměl se s hlavním hrdinou tolikrát cítit jako pátý kolo u vozu, ale zároveň bezmyšlenkovité "jdu do toho" a pak "seru na to". Ať už to byla scéna ve sprše, "být divní" ohledně duchů, přistižení Chloe u masturbace, to vše v nádherné kameře a vizuálu. Bastien, jakoby vždy, když se s Chloe dostane na vlnu, byl od ní odtržen, ale takový už je úděl toho, když jste do někoho blázen, kousání do rukou, než vám začne krvácet aneb buďme divní spolu, do konce věků. Sen všech osamělých. "Sex" scéna. (...) Z anotace si člověk jakoby řekne, že se snad Chloe staVí do jakési role, kdy bude nebohého Bastiena využívat, ale on ten popis dost svádí z cesty, o čem příběh je ve skutečnosti. Příběh se točí jen okolo dvou postav a o těch se toho na malé ploše člověk dozví hodně a je zajímavé, jak je snímek jakoby odtržen od veškeré reality, prostředí, chata, jezero, vše jen hraje druhé housle. (...) Geniální scénář. Líbí se mi zacyklení. Chloe a její duch. Působivé. Jestli bude Charlotte Le Bon točit do budoucna podobný kousky, I'm a fan. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Příjemně civilní kanadský snímek o dospívání a prvních láskách s překvapivě jiným koncem. Kanadská respektive quebecká artovka/festivalovka, blízká příbuzná amerického nezávislého filmu s jeho nezaměnitelnou náladou a poetikou. Nikoliv příběhový, nýbrž pocitový film. V subžánru coming-of-age dramat rozhodně patří k tomu výrazně lepšímu, co daný segment nabízí... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Charlotte Le Bon přichází s geniálním nápadem zachytit teen romanci formálním slovníkem hororu. Protože co jiného je děsivější, monstróznější a více zneklidňující než dospívání s jeho ostychem, nejistotou opakovaných citů i přetvařovaným frajeřením před ostatními. Už samotný tento nápad by mohl stačit, ale "Falcon Lake" nad to navíc vyniká tím, jak úchvatně odpozoroval a jak následně delikátně a empaticky na plátno otiskl ono zjitření, obavy i nemotornosti první velké teen lásky, kde se ještě v onom drásavém napětí sváří dětinská naivita a křehkost s hormonálně rozbouřenou tělesností. Zpočátku může pozvolné tempo a žánrové budování napětí působit nemístně, ale když na ně člověk přistoupí, zaryje se mu nejen pod kůži, ale i do srdce, a možná i zpřítomní vlastní staré šrámy či prohřešky. Ponořit se pod hladinu "Falcon Lake" je tak výstižně bolestivé a současně romanticky krásné. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemný coming of age, ale na mě poněkud dietní. Ospalá letní atmosféra jezera v lesích skvělá, taky bych se tam hned vydal strávit léto, horší už je to s ospalým tempem vyprávění v první polovině. V té druhé se začnou množit zajímavé scénky (porovnávání strachů, hecování striptýzem k noření se do obávané vody) a dospěje to k fajn pointě, ale na mě - odrostlého na svižnějších a intenzivnějších Stůj při mně, Navždy spolu, Fucking Amal nebo Ginger snaps - to bylo too little too late. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Louise? V tom jezeře se někdo utopil?!“ - „Neposlouchejte Chloe. Vymýšlí si, aby byla zajímavá.“ Trávení prázdnin u jezera s rodinou a jejich známými nevyznívá pro Bastiena kdovíjak zajímavě. Ale to jen do té doby, kdy se jeho pozornost začne čím dál víc upínat k o několik let starší Chloe…V jednoduchosti je síla. Celovečerní režijní i scenáristický debut herečky Charlotte Le Bon dopadl nad má očekávání. Má to velmi podmanivou komorní atmosféru (výborně podpořenou hudbou a vizuálem), člověk si ten milý, nevyzrálý vztah hlavních hrdinů prožije a procítí s nimi. Zejména tedy s objevujícím Bastianem. Velmi atmosférický je i závěr…ačkoliv někomu nejspíš sedne bez problémů a podtrhne celkové vyznění filmu, jiného zas mine, možná jako celý snímek. Já patřil do té první skupiny. Film jsem si užil a hodnotím solidními 4*. „Slyšela jsem, že je super se topit.“ - „Fakt?“ - „Když pod vodou zadržíš dech, plíce se ti stáhnou. Takže když se potřebuješ nadechnout, plíce se ti naplní vodou a je to skvělej pocit.“ - „Škoda, že jsem tohle nezažil.“ ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Ne všichni duchové dokážou komunikovat.- Léto, jezero, čas malin nezralých, oblaka, les, den a noc. Impresionistický pohled na mládí, které je plné objevů a tajemství. Momentky, střípky, krátké epizody a závěr, co je magický. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

[VIDĚNO 27.4.] Aneb potkali se u jezera.... Sice nejde o nijak převratnou romanťárnu – protože kontrastní vztah mezi stydlivým třináctiletým Bastienem a impulzivní šestnáctiletou Chloe, který ambivalentně balancuje na pomezí kamarádství a lásky, mohl mít přeci jen o něco poutavější dynamiku – ale i tak jde o neskutečně civilní, lidský, citlivý a subtilní dílko [jelikož nejde o film příběhový, ale pocitový] a vynikající coming-of-age leporelo, který zcela přirozeně a bez jakýchkoliv příkras pojednává o zkoumání vlastní intimity, strastech i radostech dospívání, půvabu první lásky, a vůli čelit vlastnímu strachu a samotě. K tomu si ještě přičtěte echt poctivý formální zpracování, který perfektně snoubí melancholicky atmosferickou poetiku s až rozjímavým rytmem a nostalgicky stylizovanou estetiku [formát 4:3 v kombinaci s 16mm filmem je neskutečně vizuálně podmanivej] a máte vymalováno na prvotřídní náladovku/letní teenage romanci [která je však parádním artovým protipólem tohohle subžánru], skvělý režijní debut Charlotte Le Bon a víc než působivý příspěvek do francouzské větve Quebecké kinematografie, po jehož zhlédnutí budete mít chuť se se svým soulmatem kousat do ruky až do krve.... možná tak jedině zamrzí dost nejednoznačný a interpretačně otevřený konec, o jehož happy endu lze polemizovat donekonečna. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal, že naposledy mě takhle okouzlil Genesis, a pak přišlo to strašné zakončení, které mě dost nasralo/otrávilo, ale pokud to takhle bylo i ve Vivèsově komiksové předloze (kterou by btw. vůbec nemuselo být marné vzít do ruky, pokud by byla možnost), tak asi ok no. Každopádně ještě druhý den ve mně doznívá ten nádherný zážitek ze všeho, co tomu příšernému konci předcházelo - dokonalé obsazení, lokace, soundtrack, kamera (i když ten formát 4:3 na mě dnes působí poněkud samoúčelně/pozérsky), atmosféra, dialogy a celková autentičnost (byť všechno to prdění a krkání bych si z toho rád odmyslel, podobně jako je nutné tolerovat jistou nepravděpodobnost milostného vztahu mezi Bastienem a Chloé, neboť 16 leté dívky obvykle o mladší kluky nejeví zájem). Velká filmová nádhera, která - nebýt toho nežádoucího rozuzlení - mě nekriticky nadchla a současně připomněla, jak málo vlastně stačí k tomu, vytvořit skvělý film, který vyvolá velké emoce, a u jehož sledování si pošetile přejete, aby nikdy neskončil. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Prázdniny, které budou pro Bastiena zásadní. První párty, první láska, první erotický dobrodružství. Prázdniny, které změní životy všech v okolí Bastiena nejenom ten jeho. Prázdniny odehrávající se na břehu jezera Falcon Lake, které je obestřené legendou, která se možná teprve začíná tvořit. Knižní předlohu jsem nečetl takže hodnotím pouze samotný film. A na to, že jde o režisérskou prvotinu(doposud) jenom herečky Charlotte Le Bon tak si počínala velmi dobře. A jsem velice zvědav na její další film. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Záver, ktorý sa v coming of age filmoch len tak nevidí. Navyše za sprievodu (pre mňa) namakaného beatu som dokonca premýšľal i nad piatou hviezdou. Výborný filmový zážitok, ktorý vo mne slušne zarezonoval a kvôli tomu koncu rozhodne nevyšumí do prázdna. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

První láska a ztráta nevinnosti v hororových kulisách, kterých by byla hloupost nevyužít, když máte alespoň na okamžik možnost zbavit se zmatené tíživosti reality a stát se strašidlem. Je to coming of age se vším všudy, včetně postav k vylískání, jednoho posledního léta, bicykly a všudypřítomnou vodou. Leč pod ní chytají za nohu podivné ruce, v jezerech plují mrtvoly, dívky na cestách nemají puls, kdosi chodí za chatou a na večírku breakujou duchové. Miluju to. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

To je tak, když člověk doufá že, přestože dialogy a náznaky v průběhu celého filmu k podobnému konci směřují, si tvůrci vystačí s krásně autentickým, atmosférickým a veskrze příjemně zpracovaným coming of age příběhem. Jenže oni nevystačí, jakoby se báli, že to je málo a kromě trochu pozérské 4:3 vše opřou o "šokující", leč dosti líne a v kontextu filmu nepůsobivé rozuzlení. Hmmm... 6.5/10 ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Filmy tohto typu (coming of age) mám celkom rád, keďže prechod z detstva do dospelosti (resp. puberta) so sebou prináša obrovskú škálu tém a námetov. Spočiatku pôsobilo Falcon Lake trochu nevýrazne, ale postupne sa nám to pekne rozbehlo a bolo zaujímavé sledovať ako sa vyvíjal vzťah medzi Bastienom a Chloé. Aj keď to bolo najprv v rovine priateľstva, neskôr iskra predsa len preskočila, hoci skôr smerom od Bastiana. Čakal som však, že sa to ešte viac rozvinie a neskončí sa to takýmto štýlom... Tie mysteriózne odbočky ohľadom tých "jazerných duchov" tu boli úplne zbytočné. 3* ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Skvělá a neuvěřitelně pohodová ARTovka a režisérská debutovka Charlotte Le Bon, při které ztratíte pojem o čase. Alespoň takto tento skvost budu mít v paměti vrytý já. Pokud mohu srovnat s podobně tématicky zaměřeným filmem Aftersun, tak je Falcon Lake o 4 jezera napřed. Ty postavy si nejde nezamilovat a skvěle napsaný scénář, kamera, herecké výkony Vás budou těšit po celou 100 minutovou stopáž. Jen si říkám, že za tím nemá prsty studio A24. Nicméně už dlouho jsem z kina neodcházel tak spokojený jako z tohoto filmu. Více takových filmů, jako je Falcon Lake. 9,5/10 ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov amerického indie, filmového dospievania, mágie a prvých lások povinnosť. Strhlo ma to od otváracieho záberu! ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Podmanivé coming of age drama se stylistikou osmdesátkových slasherů, tajuplnou atmosférou, dokonalou hudbou a mysteriózním závěrem. Jeden z těch filmů, co se vám libí, protože jste něco podobného zažili nebo zažít chcete. Nádherný film. 9/10 ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tohle je typ filmu, kterej bud' hned odstřelíte, že je o ničem, anebo na vás padne jakási nostalgie a stejně jako já si užíváte ten klid, kterej z filmu vyzařuje. ()

Reklama

Reklama