Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když seržant Lo Sa z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ztratí svou služební zbraň, protože byl napaden členy triády, snaží se mu policisté z PTU (Police Tactical Unit) pomoci. Mají na to však pouze jednu noc, protože poté se celá věc stane oficiální a Loovi bude tato chyba uložena do služebních záznamů. Film převážně zobrazuje zneužívání policejní autority, která je někdy potřebná k dosažení výsledků, a také poukazuje na zvláštní spolupráci mezi zločinci a policisty, která je v hongkongských ulicích nezbytná. Na druhou stranu však vyobrazuje i nepřátelství mezi zločinci samotnými a dokonce i na rivalitu mezi různými policejními odděleními. (Jigvell)

(více)

Recenze (10)

JFL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Johnnie To začínal jako režisér již v osmdesátých letech, až na přelomu tisíciletí vytříbil svůj osobitý rukopis a stal se přední režisérskou hvězdou Hongkongu. Policejní hlídka PTU představuje mistra v jeho vrcholné formě se všemi typickými atributy, které mu vynesly uznání nejen doma, ale také z něj udělaly miláčka největších mezinárodních festivalů. Ztráta služební pistole roztáčí zlomyslně nevyzpytatelné vyprávění, kde během jedné noci policisté různých útvarů od pochůzkářů po vyšetřovatele interních případů mnohokráte stanou na tenké hranici dělící strážce zákona od zločinců. Černohumorně vypointovaný a bravurně gradující scénář od mistrů zlomyslné náhody Yau Nai-hoie a Au Kin-yeeho zpracovává Johnnie To do ultra stylové podívané, která uhrane důmyslnými inscenačními řešeními jednotlivých scén. (Filmasia 2017) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Co všechno se může stát, když polda přijde o kvér? V případě PTU na celovečerní film velice málo. Zatímco v americkém bijáku Running Scared stejná situace rozehrála strhující dějovou smršť, PTU se plazí k cíli jako dýchavičný důchodce. Co naplat, že místy je atmosféra nočního Hong Kongu celkem podmanivá, když většinou jen civíte na pochůzkáře, kterak jen rutinně pomalu chodí po ulicích a bytech, a tváří se u toho drsně. Mne to po hodině už moc nebavilo, i když zpočátku se mi pozdávalo, že to bude zážitek podobný výborné One Nite in Mongkok. A trapně přehnaná závěrečná přestřelka mě jen dorazila. PTU bych rozhodně za perlu ve filmografii Johnnyho To nepovažoval. ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Jedna vražda, dve skupiny hongkongských gangsterov, banda policajtov, a seržant, čo stratil svoju zbraň a do rána ju musí bezpodmienečne nájsť. Johnny To točí zaujimavé filmy a je jedným z najpoprednejších predstaviteľov novej HK režisérskej vlny. PTU je vpodstate dosť dementný film, keďže dej sa odvíja totálne nezrozumiteľne (príkladom všetkého je policajná jednotka, ktorá na počkanie každého fackuje a divák nechápe prečo) a väčšina postáv je slabo napísaná aj zahraná. PTU ale vyniká po režijnej a hlavne vizuálnej stránke. Opustené ulice nočného Hong Kongu sú prekrásne nasvietené (svetlá neónov robia svoje), použité filtre dokonale umocnia pocit z temných pivníc triádskych "doupětí" atď... Akcie si tu priveľmi neužijeme, a až na pár naháňačiek a záverečného shootoutu tu prakticky nie je. PTU je teda dosť pocitový film, pripomínajúci žáner noiru a už len kvoli tomu, že som sa hodinku a pol cítil takmer ako v srdci Hong Kongu, si vysoké hodnotenie zaslúži. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Co všechno se může stát, když jeden policista přijde o pistoli? Opravdu hodně. V obavách před následky požádá svého známého v pochůzkové jednotce (PTU), aby mu pomohl ji najít. Peklo jedné noci, které se sledem okolností při pátrání rozpoutá, je opravdu silným zážitkem. Johnny To tyhle nestandardně pojaté zápletky prostě umí, každý jeho film je perlou a tento není výjimkou. Příběh o pokřivených charakterech a ironii osudu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nemám rád film Johnnie Toa. Majú takú zvláštnu atmosféru, ktorá mi vôbec nesedí. Ale tentokrát mi to sadlo. Čo je divné, keďže miestny Toov fanúšik číslo jeden, dal filmu len 2*. Zápletka je totálne jednoduchá. Jeden z policajtov stratí zbraň a celý čas ju hľadá, aby nemal z toho problémy. Pritom mu pomáhajú niektorí kolegovia. Do toho sa pripletie ešte jedna vražda medzi mafiánmi. Ale dejovo to je aj napriek krátkej stopáži dosť primitívne. Hlavnou devízou filmu je zvláštna atmosféra, keď sa policajti pofľakujú po nočných uliciach Hong Kongu. Normálne som mal pocit ako keby som tam bol s nimi a neskutočne som si to vychutnával. Naviac do toho neustále hrala taká pohodová hudba. Z hereckého obsadenia ma zase strašne bavil môj obľúbenec Simon Yam ako veliteľ jednej policajnej jednotky. Behom filmu toho veľa nenahovorí, ale jeho pohľady sú veľavravné. Pôsobí autoritatívne a miestami z tých jeho pohľadov ide neskutočný strach. Neviem či to bol Toov zámer, ale miestami policajtov vykreslil ako riadne svine. Napriek tomu som im celkom fandil, keďže išli po krku zloduchom, ktorý si to zaslúžili. Takže pre mňa to je jeden z mála obľúbených filmom od Johnnie Toa. 8/10. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Luxusní krimi skládačka s jednoduchou ale naprosto mistrně rozehranou zápletkou. Přehršel antihrdinů a porce nenápadně a stejně mistrně dávkovaného humoru nemá chybu. Děj zasazený do jediné noci v Hong Kongských ulicích netradičně podkreslenými doprovodem instrumentálního rocku má za následek jedinečnou komorní atmosféru. Celé to jede od začátku skvělým tempem a po správných kolejích. Scénář, režie i kamera však během snímku několikrát vytáhnou (v uvozovkách) naprosto zbytečně ještě pár dalších es z rukávu a přebíjí sami sebe. Ve finále tak nelze říct, že jde o poctivě odvedenou práci, ale o plán splněný na 150%. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Typická kriminálka Johnnyho To s jeho klasickou (dá se říci) atmosférou. Závěrečná přestřelka u mě přidala jeden bodík navíc (jak zde vidím, tak u některých zde naopak ubírá - věc názoru). ()

Lucretius 

všechny recenze uživatele

Na Toovi je sympatické a osvěžující jak zkouší nové věci. Vyprávění vizuálem s minimem děj posouvájících dialogů filmu dodává dynamiku a součastně vytváří zcizující pocit, který skvěle pasuje k pohledu na policii jako na brutální a lehce zkorumpovanou instituci s jednotlivými složkami jdoucími proti sobě. Kladní hrdinové zde nejsou a těch pár záchvěvů soucitu vzbudí spíš zločinci. Uchopení policie je opět zcela jiné než třeba v Mad Detective, nebo Eye in the Sky, jsem zvědav kolik dalších perspektiv na ni To ještě zužitkuje. ()

muti 

všechny recenze uživatele

najviac si musim vytknut hudbu ktora sa tam miestami absolutne nehodila. pointa o zmiznuti zbrane ma sklamala. a to bol taky dobry zaciatok... a dobre bolo aj zaverecne hlasenie. that's it. suhlas s: tombac. PS: PTU = Police Tactical Unit ()

Reklama

Reklama