Reklama

Reklama

Byl jednou jeden... vesmír

(seriál)
  • Francie Il était une fois... L'Espace (více)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Byl jednou jeden vesmír je dalším z cyklu animovaných seriálů Byl jednou jeden? Jako ve všech řadách se i zde setkáváme s Maestrem, vousatým průvodcem dětí historií těch nejdůležitějších objevů a objevitelů-od starověkých mořeplavců až po dobývání kosmu. Diváci České televize mohli sledovat několik řad zábavných, naučných animovaných sérií Alberta Barillé. Jistě si pamatujete i další díla tohoto velkého režiséra a popularizátora vědy - Byl jednou jeden člověk, Byl jednou jeden život, Byl jednou jeden vynálezce, Byl jednou jeden objevitel. Režisér, autor a producent kultovních seriálů Byl jednou jeden... André Barillé nás opustil 11. února 2009 ve věku 88 let. Připomeňme si jeho slova, umístěná na stránkách seriálů: "Veďme naše děti k touze po poznání, probuďme jejich zvídavost. Jednejme s nimi jako se sobě rovnými, kteří chápou mnohem víc, než si my dospělí myslíme. Stanou se silnější a jednou nám za to budou vděčné." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Legendární pokračování animovaného seriálu ´´Byl jednou jeden´´ / Viděné epizody z 1 série *26.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

byl jednou jeden... sci-fi seriál, trochu jsem očekával že se zpoza rohu vyloupne Barbarella. sci-fi pro děti, které neublíží, ani nezůstane v hlavě moc dlouho ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden... rok 1981. Už je to dávno a mně už bohužel také není deset. Pořád by ale tenhle třicet let starý dětský seriál mohl dělat učitele těm současným. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Na těch předchozích "Byl jednou jeden..." seriálech jsem vyrůstal, takže jsem byl zvědavý i na ten, který u nás uveden nebyl... Postavy zůstávají stejné, dabing je jiný a nyní se stáváme svědky jejich účinkování v podivné space opeře s mimozemštany, telepatií a bůhví čím jiným... ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Možná to ani není tím, že by to bylo slabší než mega úspěšný bratr "Byl jednou jeden život", ale jde o to, že jsem to poprvé viděla v nedětském věku, takže jsem u toho přistihla, že koukám všude možně, jen ne na tu televizi. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Léta jsem si přál, aby Česká televize koupila i tento seriál z cyklu "Byl jednou jeden...", neboť o astronomii se zajímám už od dětství a naivně jsem doufal, že i tentokrát to bude něco ve stylu "Život" nebo "Člověk". Jenže shlédnutí bylo pro mě veliké zklamání. Vzdělávací a faktografická forma je zde téměř nulová, namísto toho autoři sesmolili jakýsi sci-fi příběh a ještě ne zrovna zajímavý. Že jsou informace zastaralé mi nevadí, neboť těch, které se zakládají na skutečnosti bylo v seriálu jen nepatrně, povětšinou je tu prezentována fikce a fantazie scénáristů. Když mám chuť shlédnout sci-fi seriál, sáhnu po mnohonásobně kvalitnějších Dobrodruzích z vesmíru, ale tohle už nikdy více. Dvě hvězdičky za to, že jsem vydržel dokoukat "Vesmír" až do konce. 30% ()

Santa666 

všechny recenze uživatele

Nejhorší "spin-off" cyklů Byl jednou jeden... Na jeho brášcích bylo atraktivní zejména spojení faktů a dětsky pojatých vysvětlení za které by se nemusel stydět nejeden dokument pro ty "mentálně vyspělejší"...:-) Vesmír je ale o něčem jiném, jelikož každý tuto sérii zná, tak čeká zajímavosti o galaxiích, planetách a vůbec o celém vesmíru. Jediné, čeho se tady dočkáme, je smyšlený sci-fi příběh, pojednávajicí o vyspělém celovesmírném společenství. Kdesi se ztratilo kouzlo originálu a většina dílů je jak přes kopírak. Škoda, no... ()

Darth_AK 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden vesmír dost vybočuje ze zajetých kolejí série, tím že vlastně nepřináší žádnou "učební" osvětu, ale pracuje na vlastním sci-fi příběhu, který některým přijde značně odfláklý, ale při bližším průzkumu člověk zjistí, že i tato "rozprávka" v sobě skrývá řadu Barilléových schémat. Barillé zde vpodstatě odsuzuje jak znečišťování, tak lidskou hamižnost a někdě připomíná schémata přírody (díl o rostlinách, či o obřích broucích), či historické události (Kromaňonci, planeta Bohů, Atlantida). Planeta Kassiopea symbolizuje Třetí říši e všech aspektech, Omega a její aliance zase spojenecké mocnosti (ty "hodné")-zajímavou výlukou jsou humanoidi z planety Jama a okolních soustav, zkonstruování géniem ze Země, který "neměl rád" lidi. Ukazují vpodstatě, že lidstvo nepotřebuju vnější hrozbu, ale že se chamtivostí, snahou o neustálé zdokonalování a zrychlování všeho uvrhne do víru sebezničení samo. A to si myslím je základní myšlenka seriálu. Že je jedno jestli jede o budoucnost, nebo by se ta příběhová linie odehrávala v přítomnosti-jde o myšlenku toho, že lidstvo by se mělo opravdu chovat obezřetně, ale ne zpátečnicky. Uf, to bylo ale filozofické. A co bych dodal na závěr? Jen že postavy jsou klasické, sympaťáci Petr, Gustav, Psí a tamta vojanda, génius Maestro a tentokrát i jeho výtvor geniální robot Metro a hlavní záporáci generál Prašivec a jeho poskok+Humanoidi symbolizující jednotvárnost celé své populace, aneb v jednotě je síla. A tudíž na závěr-jak se ostatním nelíbí odklon od typického "Barillé style" seriálu, tak pro mě je to naopak jeden z drahokamů série, spolu se životem, vynálezcem a objevitelem. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabý seriál zo série Bol raz jeden... Dávam tri hviezdy, ale aj dcérka mala problémy to pozerať a ja taktiež. V podstate všetko boli také sci-fi rozprávky, ktoré moc nič nenaučili a nie kvôli svojmu veku, ale kvôli spracovaniu, námetu a podobne. Asi najslabší Bol raz jeden... zatiaľ. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Jestliže předchozí série Byl jednou jeden... byla založena na faktech, u vesmíru tomu tak není. A z hravé poučné série v pohádkovém hávu animovaného světa se přesunul do něčeho, co lze spíše vnímat jako fikci, budeme-li hodně shovívavý. Nemá to náboj předchozích "sérií" a už vůbec ne jejich vypovídací hodnotu. 65% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem dokumentární kreslený seriál o Vesmíru ve stylu ostatních seriálů BYL JEDNOU JEDEN... A on je to kreslenej Star Trek, kterej mě ovšem v tomto zpracování vůbec nebaví. [890. hodnocení, 27. komentář, 64%] ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejslabší ze všech "Byl jednou jeden...". A navíc na dnešní dobu zoufale zastaralý, na rozdíl od ostatních. Tvůrci měli zůstat u faktů (historie, biologie...), tam je (bylo) jejich místo. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem zřejmě neviděl celé, ale pár dílů určitě. Opět kvalitní, ale starší se mi líbili více. Je tam toho dost vymyšleno, kdoví jak by to bylo. ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Další seriál z vynikajícího naučného univerza tentokrát nepochopitelně vybočuje z řady. Upřímně, nechápu jeho účel, protože krom grafického zpracování do celého cyklu naučných animovaných seriálů vůbec nezapadá. Co hůře, ve většině dílů dokonale mate směsicí historie Země, ovšem umístěné na rozličné planety, a velmi nepovedené fikce. Nedrží se jednotného konceptu ani sám k sobě, natož v rámci celé série. Pamatuji si, jak jsem si při sledování "Byl jednou jeden život" kdysi přál, aby vznikl seriál, kde "vesmírné lodě" bílých krvinek budou brázdit skutečný vesmír. Přání se mi vyplnilo, ale bohužel v tak mizerné scénaristické kvalitě, že snad tento sriál neměl vůbec vznikat. Do vesmíru tak příště raději s Ládínkem. 40 % ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Tohle by mohl být úspěšný úvod do sci-fi pro děti. Je to takový animovaný Star Trek - jo, počkat, ten už existuje. :-) Jinak ale vzdělávací hodnota nic moc, více než informace o vesmíru tady jde o sci-fi příběh. ()

Reklama

Reklama