Reklama

Reklama

1923

(seriál)
  • USA 1932 (pracovní název)
Trailer 1

Série(2) / Epizody(16)

Ve stopách Yellowstonské rodiny Duttonů z počátku 20. století v USA čelí další generace pandemii, historickému suchu, konci prohibice a nástupu Velké hospodářské krize, zatímco dále prozkoumávají hornatý západ. (SkyShowtime)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (9)

Season 1 (2022) (S01) 

Stále jsem neviděl původní Yellowstone a 1923 je tak to mě primárně pokračování výborného 1883, z kterého se vrací jen pramálo postav, a ty stejně většinou hned zkraje překvapivě vyklidí prostor. Sheridan pokračuje v tom, že se nebojí šokovat v rámci zacházení s postavami, a nikdo tam nemá nic jisté. Mimo to se nám tu rýsuje další přenádherná road-movie, tentokráte začínající v daleké Africe, a pokračující přes Evropu až....To uvidíme až v druhé řadě, kam se tato spektakulární cesta vyvine. Do toho je nám servírován krásný generační přechod Ameriky jako takové, něco, co jsme viděli třeba v Tenkrát na západě, ale tady jsme o nějaké to desetiletí vpřed, a prim tak hrají pračky, automobily, silnice...To vše začíná rezonovat "novou" Amerikou, a staré generace ztrácejí půdu pod nohama, či naopak využívají nastále situace. Herecké obsazení je tu jen taková třešnička na dortu. ()

1923 (2022) (S01E01) 

Poslední dobou mi příjde, že pilotní díly jsou u nových seriálů takové dost zabržďěné. Opět, taková klasika poslední doby, představovačka postav, lokací, ale zatím nic, co by úplně vtáhlo do děje. Zatím docela zvlášťně působí ta dějová linka v Nairobi, uvidíme, jak nakonec zapadne do celistvého děje. ()

Prázdný trůn přírody (2022) (S01E02) 

Zatím stále nejsem úplně zaháčkovaný, jako tomu bylo u 1883. Stále si přidám jakoby bychom byli teprve na rozjezdu, ačkoliv hlavně u linky v Africe tam potenciál do dalších dílů vidím velký. Což je překvapivé, protože jsem čekal, že to gró série se bude odehrávat klasicky v USA, ale tam se to zatím rozjíždí dle mého opravdu pomalu, a ta Africká dobová atmosféra zatím u mě vyhrává. ()

Válka začíná (2023) (S01E03) 

Tak tímhle dílem si to definitivně získalo mou pozornost. Zatím nevím, k čemu bude dějová linka s Indiánkou, ale v tomto díle je to jedno, jelikož se tu vůbec nevyskytuje. Tvůrci se toho vážně nebojí, a klidně odpraví jedno z větších hereckých lákadel, aniž by dostalo větší příležitost se ukázat. V tomhle díle mě konečně zaujala i linka v USA ,a to ještě před klíčovým závěrem, z kterého si všichni sednete na zadnici. Do města totiž ještě předtím přijela nová doba, a krásně je tu znázorněný ten kontrast odcházející generace rančerů, honáků a nastupujícího konzumu a kapitalismu. Jen asi škoda, že linka v Africe se chýlí ke konci. ()

Válka a tyrkysový příliv (2023) (S01E04) 

Stejně mě v té Yellowstone lince zatím nejvíc baví ty protiklady "zaostalého západu" a "moderního východu". Je zajímavý vidět, jak moc se toto území za těch 100 let do současnosti rozvinulo, a jak rychle jsme jako lidstvo začali šlapat. Africká linka se zřejmě definitivně uzavírá a přesunuje do Ameriky, ale musím tvůrce pochválit, za velmi autentické znázornění této oblasti a dané doby v ní. A jak pravila i jedna z postav, tak i té utajené části Afriky, kterou moc v takovýchto projetkech nevídáme. ()

Duch Zebriny (2023) (S01E05) 

Tohle je jednoznačně zatím nejlepší díl. Celý díl mi hodn atmosférou připomínal předchozí sérii 1883. Opět tu vidíme to znázornění odcházení starých věcí, pořádků názorů a nástup nové doby (plyn, elektřina...). Tohle předávání generací mě baví zatím úplně nejvíc. Něco jako v Tenkrát na západě, kde vidíme kontrast starých kovbojů a nových obchodních magnátů. Ještě lepší byla ale (stále) Africká linka. Lodě duchů, to je něco, o čem jsem neměl vůbec tušení, že existovalo. Každopádně scéna s ní měla mnohem lepší atmosféru, než třeba celé Dark dohromady. ()

O oceán blíže k osudu (2023) (S01E06) 

Po natřískáném minulém díle jsme trochu zvolnili, abychom zklidnili emoce, a dali postavám trochu oddechnout. Vypadá to, že Spenerova linka bude tedy v této řadě komplet o tom, že se bude dostávat do Ameriky, což dává smysl, když teda bude i druhá řada. Snad se teda dočkáme i nějaké te cesty napříč Amerikou, aby bylo co porovnat s 1883, a jak se doba posunula vpřed. Stejně tak, jako se posouvá i na samotném ranči. Co je třeba koupit...pračku, auto, elektřinu...? Doba postupuje vpřed, a jak to bývá, tak nejstarší generace se má největší problém přizpůsobit. ()

Pravidlo pěti set (2023) (S01E07) 

On se snad ten Spencer nedostane domů ani do konce řady. Opět skrze něj vidíme nové kulisy a prostředí, což je super, výprava jede na 100%, tahle road-movie je naprosto výborná, nemá chybu. Je to takový průnik do všech koutů společnosti napříč celým světem. Je jasné, že ve finále se stane určitě něco velkého, jsem zvědavý, jestli s námi Ford a Mirren vydrží i do druhé řady, nebo příjde nějaké opravdu brutální, vybíjející finále. V USA to směřuje k nějakému finálnímu konfliktu, Dalton si zas po mnoha letech užívá pořádnou roli, a je to takový ten správný příklad toho westerného pokrokového zbohatlíka, který si jde tvrdě za svým. ()

Není co ztratit (2023) (S01E08) 

Tak to vypadá, že v podstatě celá první řada je spíš takové připravování si půdy pro masakr, co příjde v řadě druhé. Zatím se nám nic nevyřešilo, a končíme se spoustou otázek a natěšeností na další díly. Výborná road-movie Afrika-USA zatím stále není u konce, a vypadá to, že snad i v druhé řadě bude nějakým způsobem pokračovat, což je jen a jen dobře. Spencerova linka má v sobě snad všechno, co má dobrý příběh mít, to je klenot současné TV tvorby. Těžko říct, kam se to bude vše dál ubírat a kdo se vůbec dožije konce. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

Nečekaný konec seriálu Yellowstone?

07.02.2023

Seriálové bomby začínají padat už v únoru. Právě jsme se totiž dozvěděli, že jeden z nejsledovanějších a nejúspěšnějších seriálů současnosti – drsné drama Yellowstone od Taylora Sheridana (Sicario,… (více)

Reklama

Reklama