Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chep (Michael Pitt) je mladý samotář, který pracuje jako rekvizitář ve filmových studiích. Jednoho dne se potká s osamělou a okouzlující režisérkou Fran (Paige Turco), která je posedlá i těmi nejmenšími detaily, a protože ženu s takovým ohněm v těle dosud nepotkal, okamžitě se do ní zamiluje. Jenomže Chep možná žil ve studiu už příliš dlouho na to, aby dokázal rozeznat, co je pravda a co jenom kulisa, a tak se jeho odysseovská cesta za rekvizitami, aby splnil Franina přání, trochu zvrtne. Psychologická studie Chepovy duše protkaná černým humorem může začít. Režisér Aaron Woodley (jež rázem svého díla nezapře příbuznost s Davidem Cronenbergem) dostal za tento film na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu cenu pro nadějné objevy. (Morien)

(více)

Recenze (25)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Stravitelnější, než jsem čekal. V očekávání přeartovaného a do sebe zahleděného psycho filmu jsem se tomuto snímku velice dlouho vyhýbal, ale nebyl důvod. Krásně natočený, vizuálně osobitý, kvalitně zahraný film. Perfektní surrealistická atmosféra. Celkově to na mě zapůsobilo jako značně osobní film velice zajímavého tvůrce. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Fascinující výkon Michaela Pitta v hlavní roli by stačil jako tahák i v daleko hůř natočeném snímku, než je tento. Mimo roztomile od reality odtrženého a nesmělého Chepa nám scénář předkládá jeho trhlé spolupracovníky, kteří jsou ohromně vtipní, ať už jen sedí a mají pásku přes oko nebo jsou posedlí hledáním čtyř chlápků, co měli na Halloween kostýmy goril. Co mě osobně taky hodně vyděsilo a zároveň pobavilo byl perfektní manželský párek přes ulici. (Kde ti filmoví tvůrci proboha berou tak dokonalé zvrásněné hororové důchodce?). Snové animované sekvence představ hlavního hrdiny jsou mrazivě pitoreskní, a ač se Michael ani příliš nesnaží měnit hlas, přesto zní jako z jiného světa. Film v podstatě plyne velmi pomalým tempem a nic moc se tam toho neděje, ale pokud jste naladěni na hrdinovu vlnu, nebudete se nudit ani chvilku. Příjemně psychedelická závěrečná pointa je sice předem uhádnutelná, ale krásně natočená, a zaručuje vám, že na tyhle nosorožčí oči jen tak nezapomenete. ♥♥♥ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Chep je mentálne spomaleným chlapcom. Prebýva a zároveň pracuje v špecializovanom obchode na rekvizity. Film je jeho život. Nič iné ho nebaví. Jedného dňa sa na predajni objaví mladá, krásna žena, Fran. Má špeciálnu prosbu, "reálne" hrošie oči. Nakoľko momentálne v obchode ničím takým nedisponujú, a Chepa, Fran skutočne zaujala, rozhodne sa jej za každú cenu pomôcť. Postretol ho totiž cit, s akým doposiaľ nemal skúsenosti - láska. Kam až môže viesť oddanosť zaostalého mladíka, aby si udržal krásnu, mladú ženu? Snímok, ktorý nie je určený pre klasického fanúšika hororu. Ktorý obľubuje prvky, ako gore, mrazivú atmosféru či dokonca lakačky. Tento film totiž ničím takým nedisponuje. Snímok sa rozbieha veľmi pomaly, je miestami dosť nudným, v určitých momentoch prejavom Chep-ových emócii, špecifickým. Každopádne, jedná sa skôr o slabšiu ( čudesnú ) psycho drámu. Okolo hororu "Rhinoceros Eyes" ani len nekráčal. Za pozornosť stála len zápletka a herecký výkon Michaela Pitta. Inak strašná nuda - 40%. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Jde lovit opice s maketou pušky!" Hmmm, výborné! Výtvarný vizuál, snová atmosféra, surrealismus. Zvláštně hypnotický a magický film se točí okolo Chepa, který je tak nějak momentálně zaostalý (což M. Pittovi šlo vždy na jedničku), a jeho světa na rozhraní snu a skutečnosti. Půjčovna rekvizit, v níž pracuje, skrývá nejen řadu tajemství, ale i věci, co ožívají a s Chepem si povídají (vzpomněl jsem si na J. Švankmajera). Povídají...ony ho spíše ovládají. A pak jsou tu dvě osudové ženy - Fran, pracující u filmu, je také poněkud cáklá, a mladičká Ann sedící v pokladně kina, kam Chep v noci vyráží. Splnit ovšem přání půvabné Fran není tak jednoduché, jak se zpočátku zdá. Výlet pro dřevěnou ruku se tak stává napínavějším dobrodružstvím, než bylo získání nosorožčích očí. Horor podle mne ne, ale uhrančivý fantaskní snímek ano! ()

chezush 

všechny recenze uživatele

Moc milý film, který pohladil po duši. Michael Pitt v roli plachého, psychicky narušeného a zakřiknutého samotáře Chepa s dětskou duší, mě opět přesvědčil o tom, že hrát umí. Ponořil mě do světa jeho fantazie, rekvizit a nalákal do pastí mezi realitou a představou, kde si mě halucinogenní stop motion animace naprosto získala. Občas je to úsměvné, například scény, ve kterých se Chep snaží získat prst jako rekvizitu. Kouzelný. Jen se nenechte zmást žánrem, je to film který určitě stojí za povšimnutí, i když to s hororem nemá víceméně nic společného. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny a neobyčajný film, ktorý pôsobí ako bizarný art plný zvláštnych figúrok a podivností - hudobná (a miestami aj scénická) štylizácia filmov z 30. rokov, netradičný strih, plynulé prechádzanie medzi čímsi akoby halucináciami (?) a "realitou", neopakovateľná romanca a punc hororu - no v skutočnosti, ako vraví aj JASM, je pomerne stráviteľný a prístupnejší než mnoho "podobných" snímkov - druhý takýto by ste našli asi ťažko. Michael Pitt je v hlavnej roli tradične skvelý, Paige Turco je niečo medzi Jennifer Garner a Juliou Roberts (našťastie len vzhľadom, nie herectvom), a Aaron Woodley sa javí ako viac než len interesantný experimentátor. Neviem, či som tomuto filmu pochopil, ani č sa to vôbec dá - ale je výborný. Scéna s detským domčekom vzdáva hold hravosti a fantázii, rovnako ako očarenie starými haraburdami v rekvizitáriu. Jeden z filmov roka. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

M. Pittovi vždy išli úlohy psychicky poškodených jedincov a všelijakých pošahancov, v tom je perfektný. Naplno to rozbalil aj tu, jeho herecký prejav je tak zároveň aj najväčšou devízou tohto snímku. K tomu ešte treba prirátať zvláštnu, hypnotickú atmosféru, ktorá si ma dokázala celého získať. No po obsahovej stránke som predsa len čakal niečo zmysluplnejšie. Myslel som, že sa dostaví nejaká pointa, alebo že príbeh niekam dospeje, no nedospelo to nikam, akurát len tak ku odfiknutému prstu. Škoda. Lepší priemer. 65/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Zvláštna, snová atmosféra ako z iného sveta ... výkon Michaela a prostredie skladu s rekvizitami veľké plus ... na tento film musí byť ale tá pravá nálada. A keď zavriete oči a len počúvate muziku, tak akoby ste ani neboli v roku 2003. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Tak báječně a zábavně natočené halucinace jsem ještě neviděl. Domeček pro panenky, maska Tora Johnsona, femme fatale z filmového průmyslu, důchodci, opičáci, třicetikilová třešeň, pitevna, zamilovaná pokladní a desítky dalších povětšinou zábavných motivů a detailů, které mají svůj smysl. Žádný umělý šokantní ART, ale působivá a s citem natočená hříčka. Kdo rád hravé filmy, přijde si na své. Hodně neamerické, tedy nehollywoodské. Chep je při své nemoci šťastná bytost a to je moc dobře. Prozatím silné čtyři. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

No o horore sa tu priliš hovoriť nedá. To však neuberá filme na zaujímavosti, skvelá atmosféra a Michael Pitt úchvatne stvárnil psychicky labilného, samotárskeho a nesmelého Chepa. Veľmi sa mi páčil jednooký starý priateľ a aj úchylný nekrofilný zriadenec v márnici. Manželský pár seniorov tiež nebol ani trochu nudný, vlastne tam nebola jediná nudná postava a prostredie plné filmových rekvizít dodávalo celému snímku mysteriózny nádych. Výnimočné. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Několikaleté čekání na titulky se vyplatilo. Díkybohu že jsem to nevzdala a na tento filmek nezapomněla!!! Jeden z nejúžasnějších psychologických filmů, které jsem doposud shlédla, prostě prvotřídní filmový zážitek s neskutečně silnou atmosférou. Herecký výkon Michaela Pitta mi vzal doslova dech. Neskutečně se do své role vžil, každý pohyb, výraz....bezchybné a dechberoucí. Zaujal mě už ve Funny Games USA ale tentokrát mě dostal na kolena. Tenhle film jsem rozhodně neviděla naposledy. 100%-ní spokojenost!!! ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Něco tak originálního se skutečně jen tak nevidí. Prolínání reality a fantazie, temná, chvílemi skoro groteskní atmosféra, evokující jak vizuálně, tak hudebně éru horrorů dvacátých let a někdy zase filmů noir, to vše umocněno faktem, že se téměř celý snímek odehrává výhradně v noci. Ústředním motivem příběhu je Chepova posedlost Fran, pro níž je tento podivínský, introvertní mladík schopen udělat doslova vše, třeba číhat v tmavých uličkách, aby pro ni získal neobvyklé předměty, které po něm filmařka požaduje. Tato jeho obsese ho dostává do neobvyklých, bizarních situací, navíc postupně ztrácí schopnost rozlišovat co je skutečné a co už ne. Film je opravdu velmi zvláštní, z části snový, ale zároveň dobře koukatelný, alespoň pro diváky, jejichž filmový rozhled není pouze mainstreamový. Moc se mi líbily postavy, nejen Chet a Fran, ale i šéf obchůdku s rekvizitami, jeho part'ák, detektiv Barbara nebo pokladní v kině Anna, ti všichni působili neuvěřitelně sympaticky. K tomu všemu úžasná animace, Chetovo magické okouzlení filmem, pro mně celkově silný zážitek a je to pětka jak vyšitá. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně zvláštní film (žánrově nezařaditelný), snový, okupovaný představami hlavního hrdiny, kterej byl tak roztomile nervózní a nevinnej až z něj šel chvílema strach. Michaela Pitta si vážím za to, na jaký role je schopnej kývnout a přestože jeho xichtík je přesně toho typu, kterej by mi byl ve sladkobolnejch romanťákách protivnej, díky takovým postavám jako je Chep ho mám čím dál radši. Ztvárnění je fakt hodně netradiční a prostředí rekvizitárny tvoří parádní atmosféru "světa mimo svět". Díky Pittově herectví, neotřelý vizáži celýho filmu, občasnejm vtipnejm momentům a animacím vůbec nevadí, že děj to v podstatě moc nemá. Mně to jeho neklidný přešlapávání a lítání v masce Tora Johnsona k udržení pozornosti naprosto stačilo. A vidět babku vyhazovat nohy nad hlavu se taky nepoštěstí každej den...Howk ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Film je bohatý na náladovú atmosféru.Je to taká budúca filmová kultová klasika.Unikátny vizuálny svet,v prepchanom tmavom dome plnom nostalgie,mágie a nebezpečenstvá.V tom dome žije a aj je zároveň aj zamestnancom chlapec Chete,dom opúšťa len zriedkavo,a keď aj,tak väčšinou navštevuje len kino a sleduje staré filmy.Skôr je to absurdná dráma ako horror.A film je dosť nepredvidateľný.Hodne mi to pripomína Lyncha. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

V Kanadě se zřejmě rodí režiséři s nespoutanou invencí, se smyslem pro černý humor a s osobitým výtvarným viděním. Takoví, kteří kašlou na konvence a nabízejí svůj zvláštní svět každému, kdo si uchoval hravost a fantazii. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Tak po takovým filmu mám chuť probdít celou noc, pomalu popíjet hutné portské a propadat se do vlastních fantazijních světů :-))) Atmosférická pocitovka, kde hranice mezi realitou a snem je křehká jako pírko. Bylo to...tak jiné, zvláštně halucinogenní, ulítlé, hutně barevné, vesele temné a hlavní hrdina Chep kouzelně trhlý. Tak zajímavě pitoreskní postavičku, ve své jinakosti originální a zranitelnou, jsem dlouho neviděl a to jeho pobíhání skrze noční tmu v zvláštně uhrančivé masce....toť delikátní chuťovka. Mix jaký se jen tak nevidí, svůdně kořeněný skvělou fantazijní animací a prošpikovaný pestrobarevnými postavičkami, které nenudí a skvěle dotváří tuhle neortodoxní artovou podívanou. No je čas nalít si sklénku, noc je ještě mladá a fantazie nekonečná........ ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Malý, celkem milý film. Kluk, o kterém se tady mluvilo coby o idiotovi, se párkrát projevil jako značně inteligentní, aniž by mu třeba někdo napověděl, vydal se pro prst do nemocniční márnice. K tomu si ho střihnul fešák Pitt, čímž z něj už definitivně udělali idiota ryze filmového. Takže rádobyumění, ale v mezích Hollywoodu. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Podivná artovka o podivném podivínovi, Michaelu Pittovi, který je sice jako vždy vynikající, ale jenom jeho výkon nedokáže dostat Woodleyho podivnost v mém srdci výš než na mírně nadprůměrné hodnocení. Mám rád filmy, které se nedrží osvědčených stereotypů a jdou svou vlastní cestou, což je přesně případ Rhinoceros Eyes. Bohužel nedochází k průniku v srdeční rovině a v hlavě mi zůstává jen úchylnost samoty, která dokáže nejednoho dobráka zlomit do nevratné polohy děsivého samotáře. To sice není úplně případ na první pohled sympatického Chepa (Michael Pitt), ale to odtržení od reality jde s každou minutou hlouběji, a i proto jde o snímek s kvalitní psychologií, ale velmi individuálním účinkem na každého diváka. 70% ()

Reklama

Reklama