Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916. Romanovci slavili 300 let své vlády matičce Rusi a na nádherném plese se loučila princezna Anastasia se svou babičkou Marií. Vtom se objevil odvržený carův mág, Rasputin, aby se pomstil celému rodu Romanovců. Přizval si na pomoc kouzla a čáry a uvrhl na celý rod kletbu. Pohromu přežila jen mladinká Anastasia. Když pak o mnoho let později opustila sirotčinec, neměla tušení, kdo vlastně ve skutečnosti je. To Dimitrij, pohledný mládenec, v ní poznal dokonalou dvojnici ztracené princezny a přemluvil ji, aby se s ním vydala do Paříže. Anastasia si pomalu začíná vzpomínat na svou minulost, do které patří i zlý Rasputin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po hodně blbém večeru jsem se s dcerkou rozhodl oprášit jedno z hromady dětských DVD, které jsme nikdy neviděli. jsem očekával, že budu jen apaticky zírat (tak jako občas u jiných kreslených filmů) a v hlavě si přehrávat proč sakra se ten večer tak podělal... Kupodivu mne ale ten příběh celkem zaujal a děj vtáhl do posledních okažiků carského Ruska 1916, těsně před okamžik, než bolševický mor zachvátí nejen Rusko, ale bude se postupně šířit celou Evropou. Divil jsem se jak někdo mohl na základě vyvraždění Romanovců Leninovými nohsledy natočit kreslenou pohádku pro prťata. A ejhle, ono to šlo a celkem se to povedlo. Zlo reprezentuje Rasputin, který obětoval své tělo silám zla, jen aby mohl uskutečnit svoji pomstu na celé carské rodině. My dospělí víme, že tenkrát v roce 1918 se z té sklepní místnosti domu v Jekatěrinburgu nikdo živý nedostal, tedy ani Anstázie. Nicméně pro děti je příběh stavěn tak, že Anstázie s babičkou prchají posledním vlakem do Paříže, ale Anastázii se útěk nezdaří... Film má příjemný dabing, všechny písničky jsou zpívaném česky a nejde jen o tuctovky, kterých jsou kreslené pohádky plné. Některé melodie dokázaly vzít za srdce. A vlastně mně film v jednom místě i dojmul. Proč to nepřiznat. Takže pokud přemýšlíte zda to nebude pro vaše nejmenší moc drsné, nebojte se. O popravě ani muk a celé je to vlastně o souboji dobra se zlým čarodějem v lokacích zasněnženého Ruska a Petrohradu a později Paříže dvacátých let. Animace byly slušné a mně se tato pohádka opravdu líbila. A tak dávám za 4 vzpomínky na cara Nikolaje, carevnu Alexandru a jejich pět dětí! * * * * ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem to zbožňoval, ale Anastázie je fakt průměr. Animace nádherná. Rasputin luxusní (jeden z mých nejoblíbenějších záporáků v dětství a čas mu naštěstí neubral), skvělá atmosféra carského Ruska, ale příběh je v tomhle animáku opravdu navýsost průměrný, i když obsahuje hromadu výtečných scén (prolog, vlak). A ta hudba mě taky nijak neuchvátila. Ale furt je to fajn. 65%. Bartok je skvělej taky. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Příběh krásné romantické pohádky s povedenou animací vyznívá vlastně docela dospěle, nejmenším dětem ho tak zpřístupňují hlavně komické zvířecí postavičky. Titulní Aňu si jako živoucí lidskou bytost, půvabnou a ráznou dospívající dívku bez minulosti, nelze nezamilovat, vypíchnout pak musím ještě nádherné písničky ve fantastickém muzikálovém provedení. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Punťa by byl jistě skvělý Sárinčin kamarád :o) Jinak bych se pomalu a jistě měla učit cizí slova, protože pociťuji, že se u pohádek opakuji a budu opakovat. Anastázie je další z řady příjemných pohádek, které nemůžou nikoho urazit. Netopírek a psík jsou kouzelné postavičky, které ozvláštňují klasickou romantickou zápletku, která končí že by happy endem? Písničky se hezky poslouchají. Kdo čeká víc, je naivní, tedy hloupý :o) ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem tuhle "disneovku" fakt žrala. Teď s odstupem (a hlavně když jsem měla možnost viděl starší klasiku) už tak nadšená nejsem. Přesto jde ale o milej film, při kterým se desetiletý holčiny budou rozplývat a hrát si na ztracenou princeznu. ("Once upon a december" je jeden z nejkrááásnějších valčíků:) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Snímek se zabývá známou teorií, podle které měla skutečná princezna Anastázie Nikolajevna vyvraždění svého rodu přežít. Stejnou teorií se zabývá například i film Anastasia (1956). Tato teorie byla vyvrácena roku 2008, kdy byly nalezeny ostatky skutečné Anastázie. (fiLLthe3DD)
  • Baletné predstavenie, na ktoré sa prišli pozrieť postavy, sa volá "Cinderella", čiže u nás "Popoluška". (Carol Pifková)
  • Režisér Don Bluth, dřívejší pracovník společnosti Walt Disney, byl ve světe počítačových her známý především díky precizně animovaným arkádám z 80. let, jako jsou Dragon's Lair, Dragon's Lair 2 nebo Space Ace. (GlaDOS)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama