Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokáže mladý středoškolák John Cusack obhájit svou lásku k mimořádně šikovné a ambiciózní spolužačce, která chce odejít studovat na prestižní univerzitu v zámoří? Diane Courtová a Lloyd Dobler právě končí střední školu. Dianin rozvedený otec James chce, aby jeho mimořádně inteligentní, ambiciózní a šikovná dcera studovala na prestižní univerzitě ve Velké Británii. Proto se mu nelíbí, že Diane začala chodit s Lloydem, který se mu nezdá pro jeho dceru dost dobrý. Lloyd je sice dobrý sportovec, ale nemá žádné ambice. Aspoň zpočátku. Když však jde o srdce milované dívky, je schopný udělat cokoliv, aby dokázal, že není žádné béčko. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

golfista 

všechny recenze uživatele

První film Camerona Crowea (ke kterému si napsal i scénář) předznamenává, že na scénu vstupuje velmi talentovaný rejža. S citem pro muziku, objevování a vedení mladých nadějných herců.... Tenhle klasický příběh o nadějně nastartované studentce, jejíž další plány naruší láska, se mi moc líbil :) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Uvolněnej a upřímnej film nejen pro maturanty. Okouzlující svou spontaneitou, překvapující vedením příběhu, přesvědčivej lehkostí dialogů i mladých herců. Krása. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ten pocit, když se údajná skoro třicet let stará "kultovka" ukáže být skutečně kultovní, ale jinak, než byste ve škatuli "romantická komedie" čekali. Say Anything je skvěle napsaná a výborně zahraná, trochu veselá, a hlavně velmi lidská vztahová záležitost (pozor, nejen o vztahu dvou hlavních postav), která po všech těch tradičních více či méně povedených limonádách dokáže hodně překvapit. Johnu Cusackovi nejde nefandit, i když objektivně jeho Lloyd nepochopitelně mrhá svým talentem - přičemž obdivuhodně kryje záda svojí sestře, které zůstal na krku malý synek. A Diane pro změnu taky v zásadě řeší to, co vzešlo z vyrůstání jen s všemožně se snažícím, ale přece jen nedokonalým otcem. Nečekejte, že se budete smíchy válet po zemi nebo slzet dojetím, tenhle film si vás dokáže získat něčím úplně jiným. 80% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější věc na celym filmu je to, že konečně vim, odkud se vzala inspirace pro legendární scénu s magičem nad hlavou v Noci v Roxbury. Jinak jsem tam neobjevil nic, co by stálo za zmínku. John Cusack tradičně působí jako úplná trubka a lítá tam pořád jak magor v kabátu, přestože je léto a všichni okolo jsou tam v tričkách a v kraťasech. Mladičká Ione Skye sice byla celkem hezká, ale přišla mi v týhle roli jako strašná kráva. Asi bych vzal radši za vděk Lili Taylor, která za rok složila 65 depresivních písniček o nešťastný lásce. Navíc tohle nefunguje ani jako nějaká teen-komedie, u který bych třeba zavzpomínal na bouřlivý mládí. Tady jsou hlavní postavy tak strašně zodpovědný, že kdyby se to točilo v dnešní koronovirální době, tak nejspíš budou mít pohlavní styk přes skype a navíc v rouškách. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Crowea rád nemám, Cusacka nesnáším... ale sakra, tady jim to šlape jedna báseň. Romantické až na dřeň, otcovskou linií osvěžující jako "jedenáctka" v parném létě, a s jedním z nejsympatičtějších párů, jaký kdy celuloid viděl. Budete jim fandit, budete brečet a možná si koupíte i boombox a budete hrát té své 80s pecky pod oknem. Totální srdcovka... 9/10 ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Je to stejný případ, jako u novějšího It's Kind of a Funny Story. Kdybych to viděl za rok, dva, tak by mě to (pravděpodobně) nezasáhlo tolik, jako se stalo teď (student těsně před maturitou). Say Anything… je film, který rozumí mysli mladého člověka a ukazuje nám, že za těch dvacet a něco let se moc nezměnilo. Stále jsou zde mladí, kteří jsou předurčeni k něčemu většímu a stále jsou zde tací, kteří ještě nevědí, co si zvolit. Scéna s rádiem je dnes kultovní, stejně jako tenhle film (minimálně v Americe, zde je poměrně neznámý). Kvůli důvodům výše musím dát plný počet. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Pro tento svůj kulatý 700. komentář jsem si záměrně vybral jeden z nejlepších filmů mého nejoblíbenějšího herce Johna Cusacka. Opravdu tento film je jedním z nejlepších, které má tento sympatický herec ve své bohaté filmografii. Krásný, citlivě podaný romantický příběh o lásce mezi dvěma mladými absolventy střední školy, kteří se poznají, zamilují a prožívají krásné chvíle, ale i mnoho zklamání. Kde jen jsou ty časy takovýchto sympatických teenagerovských filmů, které se obešly bez nahých těl a nechutných scén. Tenhle film navíc zůstane v mé paměti kvůli dvěma aspektům, kvůli dvěma scénám, které se opravdu absolutně povedly a troufám si říci, že v rámci romantických filmů patří tyto scény mezi úplně ty nejlepší. První scéna, která je naprosto úžasná, přichází v okamžiku, kdy se Lloyd v podání Johna Cusacka pokouší o poslední možnost získat zpátky svou milovanou Dianu. Zastaví v noci se svým autem před jejím domem a stojí tam s rádiomagnetofonem nad hlavou a nahlas pouští své milované její oblíbenou písničku. Tahle scéna pro mě zůstává nezapomenutelnou a vím minimálně o jednom americkém seriálu ze současnosti, kde byla tato scénka použita právě s odkazem na tenhle film. Druhá scénka je dokonalá hlavně díky otázce, kterou pronese hlavní hrdina. Diana přiběhne za Lloydem s tím, že se k němu chce vrátit a on jí položí naprosto nezapomenutelnou a geniální otázku: "Potřebuješ někoho, nebo potřebuješ mě?" Tohle je opravdu jedna z nejlepších vět v historii romantických filmů. Díky těmto dvěma zmíněným okamžikům ve filmu se tento film pro mě stává nezapomenutelným, nesmrtelným a jedním z nejlepších romantických filmů, který jsem kdy viděl. Více snad netřeba dodávat. Snad jen to, že John Cusack, který je zde velice sympatický, příjemný a především přirozený, si stejně jako jeho herecká kolegyně Ione Skye zaslouží za tuto svou roli absolutní uznání a plné absolutorium. Tohle je skutečně jeden z filmů, který musí vidět každý, kdo má v oblibě Johna Cusacka a celkově romantické filmy. Smekám, tleskám a skláním se před tvůrci a herci, kteří se na tomto filmu podíleli. Tohle je skvost mezi romantickými filmy a bohužel v Česku je velmi neprávem opomíjen. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

A práve aj v tomto prípade by som navrhoval červenú farbu na čsfd posunúť na filmy od 85%, pretože toto si byť v červenom ani nezaslúži. Snímku som si pozrel kvôli legendárnej scéne, kedy mladík zdvihne nad hlavu magneťák, v ktorom zaznie song pre jeho frajerku. Túto scénu spomínajú a parodujú v každej druhej snímke a tak som sa rozhodol, že už je na čase aby som celé toto dielo videl aj ja. No nechápem prečo je tá scénka tak populárna, keď je absolútne o ničom, videl som milión lepších prejavov lásky vo filmoch a aj samotné filmy sú omnoho kvalitnejšie než tento nudný s mizerným scenárom. A Johna Cusacka mám rád, ale že by tu nejako vyčnieval zo svojho štandardu sa povedať nedá. Asi mu to scenár ani neumožnil. Sklamanie. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Romantika ako sa patrí. Baloňáčik a magnetofón nad hlavou, ale veru pri Ione Skyne by som pod tým oknom veľmi rád stál aj ja. Film aj napriek jednoduchému deju dokáže zabaviť svojou neodolateľnou atmosférou a sympatickými hercami. Mal by byť povinne premietaný na Valentína. 75/100 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Teen film amerických osemdesiatych rokov, síce (trochu predčasne) odštartoval John Landis so svojim Animal Houseom, ale ten pravý boom prišiel až za Johna Hughesa. Jeho Sixteen Candles a Breakfast Club sa stali filmami dospievania jednej generácie a spolu so Say Anything, scenáristu legendárneho Ridgemont High; tu réžijne debutujúceho Cameron Crowea, zároveň aj najmilovanejšími a najcitovanejšími teen filmami vôbec. Crowe žáner, v podstate pre osemdesiate roky uzatváral, aby neskôr spolu s Kevinom Smithom a tou istou generáciou násťročných, prežil deväťdesiate roky ako 20+ single. Videl som tento film prvý krát niekedy v puberte a odvtedy vlastne pravidelne - asi raz za päť rokov - a vždy mám naňho iný názor. Dnes ho beriem ako nostalgickú spomienku a iné hodnotenie ako päť hviezdičiek, pre mňa nepripadá v úvahu. Keď budem mať 30, uvidíme ... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred Beverly hillsovský teenagerský romantický film. A omnoho viac zo života. A omnoho viac romantický, ako hocičo v seriáli a ľubovoľná romantická komédia. Say anything je silný v tom, že chovanie hlavných postáv je veľmi úprimné, odzbrojujúce a uveriteľné. Proste prvá skutočná láska dvoch sympatických a inteligentných mladých ľudí. Ak dojde na krutú realitu, Crowe neuhýba, hlavné postavy sa so situáciami musia vysporiadať (otcove podvody). Crowe v tomto filme definoval svoj pohodový štýl a tradičný pesničkový doprovod. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Příliš naivní a sladké a to většinou vydržím hodně. Až na pár věcí na mě celých 100 minut působilo nevýrazně, od hlavních postav počínaje a příběhem konče. Nejlepší aspekty filmu byly "keymaster" scénky, Lili Taylor a výborný soundtrack, který je už pro Crowea samozřejmý. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nevšední sympatický kousek určen zejména (jak tu mnozí správně píší) pro čerstvé maturanty. Divák tu nalezne vše, co má takový film mít. Jsou tu inteligentní procítěné dialogy, sympatie i charakter postav, šarm a v neposlední řadě rozmanitá dějová linie, která přichází v první polovině s příjemnou romantikou a v druhé řadě s trochu vážnějším dramatem, v němž jedna z postav doplácí na chyby z minulosti. Skutečně originální podívaná, kterou však nedokážu lépe ocenit a to jednak z důvodu, že nejsem čerstvý maturant a jednak z důvodu, že jsem cynické prase. Snad se polepším a dílo přehodnotím. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Český dabing a vůbec celá zvuková stopa je tak příšerná, že by pro dabovanou verzi byl příhodnější název: Proboha, už mlč! ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem k tomuhle filmu dělal titulky, a mám ho tudíž zhlédnutý asi tak padesátkrát, tak je možné, že ten film nevidím přesně tak, jak bych ho vidět měl, resp. na mě možná působí v trochu jiném světle... Ovšem jak vidím, tak jsem ho zapomněl ohodnotit v době kdy jsem se na něj poprvé podíval vcelku, což znamená, že jsem ho skoro rok neviděl. To by mi mohlo dát patřičný odstup... Jedná se o romantický film s vynikajícím Johnem Cusackem a nádhernou a talentovanou Ione Skye... Stejně tak je to asi jediný film (o kterém vím), kde John Cusack hraje bratra své skutečné sestry, Joan. A rozhodně se jedná o zdařilý kousek... Hlavním hrdinům, i většině postav okolo nich, je cca 19 let, takže by se člověk ani nepodivil, kdyby se jednalo o lacinou teenagerovskou komedii. To by tento film ovšem nesměl točit Cameron Crowe. Film vsází na podstatně vážnější notu a snaží se nám ukázat skutečný vztah dvou skutečných lidí, kteří se k sobě až neskutečně nehodí. Úskalí jejich vztahu rozhodně nepatří mezi oblíbená hollywoodská klišé, což je jedna inovace a další inovace spočívá v pohledu na věc... Zatímco Lloyd do tohoto vztahu od začátku investuje a celou dobu ho neskonale silně prožívá, Diane je nejdřív poměrně vyjevená když zjistí, kdo že jí to vlastně pozval na rande, následně mile překvapená výsledkem, ovšem je to právě ona, kdo nakonec vztah kvůli jiným problémům bojkotuje a vzdá... Lloyd nemá absolutně žádnou vinu na krachu tohoto vztahu a je to on, kdo se snaží ho dát zpátky dohromady.... To je krása, protože nejednomu chlapíkovi to určitě připomene situace, se kterými se sám setkal:.. Abych se tu zbytečně nerozkecával, v rámci žánru se jedná o velice kvalitná kousek, ovšem i tak má své mouchy, proto dávám silné 4*... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vám ulahodí podstatne viacej ak si ho pozriete v správnom čase. Jeden z tých filmov, ktoré sa hrajú na úprimnosť, a ktorým sa to dá aj veriť. Crowe si zvolil predsa len trochu všednejšiu tému na svoj debut, v ktorej sa ale objavili všetky prvky, ktoré bude neskôr používať a ktoré ho rozhodne radia k veľmi zaujímavým americkým režisérom. Láska k dievčaťu, rozhodovanie sa čo so svojím životom, po strednej škole. Myslím si, že tá téma je väčšine ľudí veľmi známa. Troška my vadila druhá dejová línia a to vzťah hlavnej hrdinky s otcom, ktorý trocha spomaloval vzťah ústrednej dvojice, ktorá filmu zabezpečila pár silným miest. Státie pod oknom s rádiom na pozadí piesne in your eyes je nezabudnuteľné. Herci sú veľmi príjemný. Aj hlavný aj vedľajší. Páči sa mi ako Crowe strieda scény, aké dejové prechody používa a aké prostredie využíva k tomu aby porozprával všedný príbeh po svojom. Rozhodne jeden z filmov, ktoré sa dajú pozrieť viac krát. Len ako vravím, ak vystihnete správny moment, môže to byť jeden z tých filmov, ktoré si vás získajú a nepustia. ()

Reklama

Reklama