Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vypráví o osudu malého Michálka (T. Josíf), který zůstává po smrti maminky sám. Chamtivý zelinář Haboš (M. Huba) jej chce připravit o chaloupku. Vyláká proto Michálka na cestu za pokladem a v temné sluji ho opouští. Dobroděj (L. Chudík), pán Radhoště, ukáže Michálkovi cestu za kouzelným kvítkem do čarovné zahrady. Když jej chlapec po překonání mnoha černokněžníkových nástrah získá, dostane se zpátky na zem jako dospělý mládenec (M. Dlouhý). Na knížecím zámku je svědkem toho, jak zlý černokněžník (K. Roden) unese komtesu Bělinku (J. Schneiderová). Vydává se ji proto hledat a vysvobodit. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

sud 

všechny recenze uživatele

Ponurá temná pohádka na motivy jedné z nejslavnějších Valašských lidových pověstí. Ludvík Ráža prostě takovéhle filmy uměl. Petr Hapka napsal jednoduše vynikající hudbu, Michal Dlouhý je sympatický, Jitka Schneiderová moc krásná a Karel Roden v roli černokněžníka nezklame nikdy. 65%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Malý, ubohý chlapec je zlým bylinkářem vyšoupnut do jeskyně, kde má umřít, když se nezadařilo už po cestě. Nad dítkem drží ochrannou ruku pán Radhoště. Chlapec tedy získá kouzelný artefakt a v mžiku dožene stárnutí, které se mu podařilo zastavit. Takže je věkem tam, kde by být měl, akorát mezi tím neměl nic odžito, pokud cestu přes louku a taneček s dámou v zeleném nechceme vydávat za životní zkušenosti. To mu ovšem nebrání v tom zamilovat se do první ženský, co kdy viděl. Vlastně to vzplanutí tím je dost vysvětleno. A nad vším dozoruje stařenka, tedy pán Radhoště. Chlapcova životní láska je unesena zlým čarodějem, jak jinak, hodní čarodějové dívky neunášejí. Chlapec pak svou lásku statečně vysvobodí, což je po tom, co ji viděl chovat jako naprostého troubu, vcelku s podivem. Zlu se dostane odpuštění a ponaučení, hudbou Hapka vykradl sám sebe, ale pan Chudík se mi jako pán Radhoště moc líbil. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Občas taková depresívní kamera a nepříliš působivý příběh. Sice s Rodenem, ale na něm stavět nejde. ( Hodnocení: 3/10 ) ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Předpokládám,že tato pohádka čerpala námět z knížky pohádek o Radhošti, nemohu si teď vzpomenout na ofciální titul, která vyšla ještě někdy za první republiky a bohužel se mi ztratila. Je v ní sestava víceméně pochmurnějších pohádek či snad spíše i pověstí, která jsou stravitelné spíše až pro starší děti než pro malé čtenáře, protože příběhy jsou přece jen syrovější, postrádají tu učesanost Němcové či Erbena a humornější prvky nese v té knížce jen jedna pohádka, možná dvě. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Michálek je blbé děcko, které na sobě nechá dříví štípat a ještě za to plačtivým hláskem poděkuje. Tento skvělý materiál pro pedofily má štěstí, že bylinkář Haboš je veskrze hodný člověk, který usiluje pouze o sirotkův zděděný majetek, nikoliv o chlapcovu nevinnost. Podezřele se ovšem jeví transvestita primář Sova, co se Michálkovi snaží vlichotit v různých nápaditých převlecích. Navíc nebohého kluka nahání jódlující víla a vyhrožující Roden, po kterém uklízečka hodila hadrem tak šikovně, až mu zůstal přilípnutý na hlavě. Michálek nedbá na protivenství, překoná dokonce i dvojici "hrůzostrašných" plyšových psů, aby se dostal ke kvítku páchajícímu dobro. Za odměnu je mu ukradeno 10 let života a tak se pitomý klouček náhle ocitne v mužském těle a na míru padnoucích šatech. Primář Sova v dámském úboru nelení a vmanévruje naivního mládence přímo do spárů rozmazlené princezny, která vrhá cizím majetkem po svých poddaných. Když princezničku unese Roden (že si nedá pokoj, vždyť už těch ženských musí ve svém černokněžnickém hnízdě mít tři prdele, ne-li víc), Michálek ve své nezměrné blbosti nezajásá, že se kravky zbavil, nýbrž vyrazí na rescue mission. No co si budem nalhávat, s ohledem na atraktivní prostředí Beskyd jsem doufala v poněkud inteligentnější námět i zpracování, ale proti většině troškovin z polistopadové doby je "Sýrotek z Radhoště" ucházející pohádka. Rozhodování, kolik hvězdiček udělit, mi usnadnila hezká Hapkova hudba. 51% ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Porevoluční záchvat filmařů jak uctít národní povědomí Valachů a nasrat tak Slezinu, je mi jasný, že jsem píchnul do hadích sraček, takže se vyvaruju polemice o tom, že vše na východ od Pelhřimova je Asie a nechám si i další vejšplechty, které mám na svém českém jazyku. Stačí, když nebudu souhlasit s tím, že by zde byla Hapkova hudba pro mé ucho lahodící a jako vždy, dnes už klasicky, odporné postsynchrony se zvukem jak ze sloní prdele. No, a abych nezapomněl na oko, díky mé čivě si nakonec vysloužila pohrábka aspoň dvě hvězdy a to díky primáři Sůvovi, protože jako radhošťská transka by mohl z fleku mazat do Bouloňského lesíku a kasírovat těžké love.Takže jedna hvězda za transportéra a druhá za to, že se netočilo v barandovském papundeklu. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Včera byl divnej den. Prezidentský volby vyhrál Zeman a odpoledne pak dávali tuhle zfetovanou pohádku, ve který hrál doktor Sova přestrojenej za starou bábu. No prostě "Divnej den"... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka. Některé momenty byly jako z hororu. Ta rakev, kterou se lezlo do podzemí, na mě působila hrozně. Michaela Kuklová vypadala jako mírně vyšinutá. Roden asi nebude nikdy v pohádkách hrát kladnou roli a ani si nedokážu vybavit, jestli měl někdy v pohádce kladnou roli. Michal Dlouhý byl sympaťák a nezklamal. Příroda byla krásná, jako vystřižená z nějakého přírodovědného seriálu. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Zbytečně morbidní, smutné a vcelku ohraná zápletka . Herci jsou příšerní a jediným kladem jsou nádherné Beskydské exteriéry za které dávám jednu hvězdičku. Po obsahové stránce ale jako vždy blitka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Filmová pohádka, vypadající jako pověst, tvářící se jako film. Krásné exteriéry a úchvatné záběry Beskyd bohužel nestačí, když děj je nudný a postavy - byť zvučných hereckých jmen - unylé a bez šťávy. Navíc hudba působí depresivně. Nic pro děti. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha skvělých českých klasických pohádek na které se dá koukat. Žádné studio, ale krása naší přírody... ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Chudák malá. Vypadat v dospělosti jako Dlouhý a navíc se stejným hlasovým projevem, šla bych si hodit mašli. Navíc Kuklová ve své milionté roli krásné děvy v nesnázích, Schneiderová v roli dementní komtesy (ani nekoukne nápadníkovi do tváře, hlavně že přinesl odoporné zlacené srdce) a Roden zase jako záporák. V záporné roli Roden sklouzne (myslím v pohádkách) do naprosto stejné šablony. Mezi tímhle černokněžníkem a padouchem z Ptáka Ohniváka nenajdete rozdíl. ()

Attta

všechny recenze uživatele

Velké a milé překvapení na mě čekalo v televizi když jsem si pustil tuhle pohádku, od které jsem čekal mnohem míň. Čekal jsem opět nějakou béčkovou studiovku, která je tak maximálně dobrá na nedělního šlofíka, ale hned z rozjezdu jsem byl "donucen" věnovat více pozornosti. Pěkné přírodní scény doplněny scénami ze skanzenu z Rožnova s velmi příjemným hereckým obsazením mě velmi bavily a ani dějově na tom pohádka není špatně. Slušná hudba a už jenom fakt, že jsem se vydržel po včerejším flámu dodívat v neděli na pohádku je zázrak. Slušné 3 hvězdy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Temná, dlouhá a nikterak výživná pohádka, kde první polovinu je hlavní hrdinou malý chlapec, pak naráz dospěje do podoby Michala Dlouhého a najde si princeznu, přemůže zlého kouzelníka a je konec. Podprůměr. ()

bubun odpad!

všechny recenze uživatele

Asi se (opět) všichni dívali na něco jinýho než já. Tahle "pohádka" by možná dávala smysl po požití nějakých halucinogenů (hlavně všichni aktéři se chovají a mluví jako kdyby byli na tripu). Tak si to shrneme: nejprve sledujeme mladého chlapce v jeskyni, který najde jakési dva pozlacené pahýly, s kterými později machruje. Pak se jaksi záhadně promění v dospělého Michala Dlouhého a potká Chudíka, u kterého se asi projevily jeho latentní transvestitní sklony, takže je oblečen do ženských šatů a k tomu je předabován. Dlouhý ho posadí na vozejk a jede s nim a je to pro oba děsná bžunda. Chudík řekne Dlouhýmu, ať najde kouzelný kvítek, a že je na nějakém stromě - nikdo neví proč. Mezitim se tam chvílemi objevuje šílená Kuklová, která se snaží (asi svůdně) tančit a k tomu vyluzuje podivné zvuky a hučí. Postsynchron a hall efekt tomu všemu taky moc nepřidal. Dlouhý chce ten kvítek, ale brání mu v tom Roden na koni, nicméně nakonec ho získá. Poté se na scéně objevuje Schneiderová, která je taky úplně šílená. Myslím, že asi měla být kladnou postavou, ale je to těžké rozšiforvat. Možná ji chtěli tvůrci prezentovat jako rozpustilou, mně ale přišla prostě jen šílená. Z nějakého se důvodu před zámkem, v němž žije, shromažďují potenciální ženichové (pro ni). Ti jsou taky úplně šílení. Schneiderová mezi nimi chodí, a pokládá jim všelijaké otázky, a také se jich ptá, co jí přinesli. Zde je nutné zmínit haluzoidní tanec MIchala Suchánka. Tento tanec Schneiderové alias Belince věnoval a zřejmě protože je tak humorný (rozuměj šílený) můžete si ho pustit i na youtubu. Dlouhý ukáže Bělince ty pahýly a ona se ušklíbá, tak jí ukáže kvítek. Pořád je jí to málo, přestože Dlouhý "kvůli němu málem přišel o život". U toho všeh stojí Roden, jehož ale nevidíme, neb se schovává za prapodivným papundeklovým štítem se třemi barevnými fóliemi. Těmi fóliemi nejspíše ale zapůsobí, takže ženichem se stává on. Ovšem jakmile štít zmizí, rozpustilá Schneiderová změní názor... Ještě budeme mít možnost vidět znovu Martina Hubu, kterého na začátku obtěžovali hadi, a opět na scénu vstoupí Chudík, tentokrát sice ne v ženských šatech, ale s platinovou parukou a berlou - stále předabovaného, ale už aspoň sebou samým... A to je jen část všech těch šíleností, kterými tento film oplývá. Hudba dost příšerná, nicméně atmosféru výletu s LSD dokresluje výborně. No nevím, ale takhle já si tedy pěknou pohádku pro děti na deštivou neděli nepředstavuju. ()

ChaZty 

všechny recenze uživatele

No ten dabing? ten byl příšerný uplně tím celou pohádku(pověz) zničili. Jinak to není špatná pohádka na podívanou v neděli při oběde. LululuuuLuuu to mě pobavilo. ()

PhillM.

všechny recenze uživatele

Pohádka, která je pro mě nekoukatelná (a tudíž nehodnotitelná) kvůli jedné jediné technické záležitosti - tou jsou postsynchrony, které se nahrávaly snad někde v plechovém barelu, u kterých vidím herce dřepět u mikrofonu a číst repliky z papíru. Dělají z TV filmu rozhlasovou hru, na kterou odmítám přistoupit. ()

Reklama

Reklama