Reklama

Reklama

Ztracená expedice

(TV film)
  • Sovětský svaz Propavšaja expedicija (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Kdysi ještě za cara napsal profesor Smelkov (Nikolaj Griňko) nadřízeným dopis, v němž žádal o sestavení geologické expedice za účelem pátrání po ložiscích zlata v povodí řeky Ardybaš. Tehdy se mu vysmáli, ale o pár let později došlo k nečekanému zvratu. V roce 1918 byl uprostřed noci probuzen ozbrojenou hlídkou a revoluční Moskvou přiveden na jakýsi strážený úřad a v tu chvíli by na svoji budoucnost nevsadil ani zlámaný groš. Byl přesvědčen, že je jako předrevoluční intelektuál přinejmenším zatčen. Jaké bylo profesorovo překvapení, když mu sdělili, že ho přivedli do geologického institutu a nová sovětská vlast mu nabízí uskutečnění jeho dávného plánu. Váhal jen krátce a zanedlouho na Sibiř odjíždí skupina ve složení: on jako vědecký vedoucí, Arsen Kabachidze (Vachtang Kikabidze) jako komisař expedice a Alexej Kumanin (Boris Smorčkov), ostřílený rudoarmějec, jako jediný její řadový člen.
Byla to tedy expedice doslova miniaturní, nicméně jakmile dorazili na Sibiř, přidává se k nim v oblasti zmítané boji ustupující Rudé armády s bílými i profesorova dcera Tasja (Jevgenija Simonova), doposud vychovávaná v petrohradském ústavu pro mladé šlechtičny, bývalý uprchlý vězeň a ještě dříve carský důstojník Zimin (Alexandr Kajdanovskij), kterého kdysi postavili před vojenský tribunál za pokus o zabití sadistického nadřízeného, a jeden místní chlapec, kterého jim doporučili na místním sovětu jako jejich průvodce.
Právě v minulosti Míti a Zimina se skrývá nebezpečí pro geologickou výpravu větší, než je aktuální politická situace. Je to rok, co i chlapcův otec vyrazil hledat bájné zlato. Tehdy byli tři a jejich výprava byla skutečně úspěšná, trojice si vezla domů jisté množství drahého kovu. Podobné nálezy však už pomátly nejednu mysl a nejinak tomu bylo i tentokrát. Silantij, kterého Míťův otec považoval za přítele, během návratu domů své dva parťáky zavraždil. A tento muž dnes hodlá za každou cenu ubránit „svůj“ poklad i proti nově příchozím. A nebude jediný... (chamonix)

(více)

Recenze (2)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hodne dlouhej film. Tesil jsem se na nejakou tu prirodu, ale ono ji tam ve finale zas tak moc neni. Je to spis film o lidech nez o prirode nebo expedici...do toho valka. A zlato? Buh vi... docela smutnej film. ()

Reklama

Reklama