Barry SonnenfeldScénář:
Ed SolomonKamera:
Donald PetermanHudba:
Danny ElfmanHrají:
Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Vincent D'Onofrio, Rip Torn, Tony Shalhoub, Siobhan Fallon Hogan, Mike Nussbaum, Jon Gries, Carel Struycken (více)Obsahy(1)
Na mexicko-americké hranici zastaví policisté dodávku pašeráků lidí. Záhadný agent K mezi zadrženými imigranty objeví mimozemšťana. Když se tvor pokusí uprchnout, zastřelí ho speciální zbraní. S kolegou D pečlivě zamaskují stopy a policistům vymažou vzpomínky. Mladý černoch James Edwards, který slouží u newyorské policie, pronásleduje zločince, který se ho těsně předtím, než spáchá sebevraždu, pokusí varovat. Na Zemi přichází brouk a světu hrozí nebezpečí. Poblíž opuštěné farmy přistane létající talíř. Jeho pilot zabije buranského farmáře Edgara a navlékne si jeho kůži. Agent K se setká s Jamesem a pozve ho na konkurz. Ten si díky nestandardnímu přístupu k řešení úkolů vede nejlépe a nakonec přijme nabídku nastoupit u tajné vládní organizace MiB (Muži v černém), která monitoruje pohyb mimozemšťanů. Stává se agentem J v době, kdy se celá planeta ocitá uprostřed krize. Byla uloupena galaxie Arquillianců, po níž pase i mimozemšťan z nebezpečné rasy brouků. Arquillianci hrozí, že pokud nebude vrácena v termínu, zničí celou Zemi. K a J po ukradené galaxii i broukovi pátrají. Zabaví jeho létající talíř, vetřelec jim však unikne. Když se brouk zbaví Edgarovy kůže a stane proti K a J ve své skutečné podobě, je zřejmé, že půjde o velmi nerovný souboj. Jenže v sázce je osud celé planety! (TV Nova)
I po druhém či třetím zhlédnutí se na to stále ještě dá koukat a dobře se bavit. Vtipná, místy dokonce hodně vtipná sci-fi komedie, sice bez náznaku jakéhokoliv přesahu k čemukoliv výjimečnému a nezapomenutelnému, ale alespoň ústřední dvojice hrdinů má šmrnc a přívažek nadčasovosti. Planetární (i když velmi lokálně, čistě americky, pojatá - svět rovná se Amerika) konkurence nejen federálnímu úřadu FBI, ale možná dokonce i samému agentu 007... Podobné filmy: Muži v černém 2, Krotitelé duchů, Mars útočí! ()
Po nevtipném a nudném začátku jsem si už pomalu začal říkat, proč se o tomto filmu svého času mluvilo jako o diváckém hitu, ale při "pohovoru" to naštěstí začalo chytat šťávu a občasný humor. Ten nebyl ani tolik založen na hláškách jako hlavně na sehranosti nesourodé dvojky K&J. Masky byly nápadité, triky a efekty samotné mi už ale přišly celkem obyčejné. Potěšil však pěkný závěr. MiB jsou docela zábavnou a pohodovou jednohubkou, ideální na odreagování, která je (v daném žánru) tak na slabší 4*. ()
První Men in Black s přehledem fungují i po 15 letech. I když efekty možná trochu zavál písek času, i když byl film viděn již několikrát, přesto dokáže pobavit, nadchnout pestrostí, originalitou a Willem Smithem na začátku doby, kdy mu Hollywood líbal nohy. Barry Sonnefeld se vytáhl, Danny Elfman nezklamal. Funguje obsazení, akční i vtipné scény, originalita a vše si do sebe vůbec tak nějak sedlo. Muži v černém mají možná několik chyb, možná trochu zestárli a vždycky to byla a bude tak docela blbost, ale rozhodně nezklamou a pobaví. Jednoznačné 4* ()
Relativně zábavná blbůstka o agentech, co nás chrání "před šmejdem z vesmíru". Překvapivě to není zas tak tupá zábava, čímž sice nechci říct, že by se zde řešili zásadní otázky lidstva, ale Sonnenfield to vzal za správný konec a podpořen zdařilými triky a sympatickými herci vytvořil důstojnou sci-fi podívanou. Zdá se mi však, že se tímhle filmem Sonnenfield poněkud vyčerpal. ()
Výborná popkornovka, možná vůbec nejlepší, jaká byla v rámci sci-fi kdy stvořena. Tommy Lee Jones představuje protřelou zkušenost, která se opírá o přísný řád a léta praxe, zatímco Will Smith překypuje mladistvím entuziasmem a nebojí se za to pořádně vzít. Oba dohromady jsou pak zárukou prvotřídní zábavy a úderných fórků, které můžu opravdu vždycky a všude. Originální námět je jim postavený přesně na tělo a Sonnenfeld ho dokázal zpracovat takovým způsobem, který prostě musí přitáhnout lidi do kina- humor, spousta akce a pekelně vydařená vizuální stránka. Ovšem to, co předvedl pan režisér ve dvojce, je vyloženě zločin. ()
- V 38. minúte filmu má K (Tommy Lee Jones) preložené nohy, po chvíli ich má vystreté, no hneď v ďalšom zábere ich má opäť preložené. (Kub_ees)
- David Schwimmer a Chris O'Donnell mohli hrát postavu J (Will Smith), ale nakonec odmítli, stejně jako Clint Eastwood roli K (Tommy Lee Jones). (don corleone)
- Mačka s obojkom, na ktorom je nápis „Orion“, ho má v jednej scéne vymenený za iný obojok. Môžme si to všimnúť podľa tvaru písma na obojku. (Kub_ees)