Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Norský učitel Jostein Gaarder kombinací zdánlivě neatraktivních témat, jako jsou dějiny filosofie a příběh dospívání patnáctileté dívky, vytvořil knížku, která slaví mezi čtenáři velký úspěch. V zápětí po svém norském vydání vyšla v desítkách zemí a v roce 1995 se stala nejprodávanější knihou na světě. Sofiin svět je zároveň krásná literatura i přemítání o záhadě vesmíru a o Bohu, ušlechtilá zábava i návod k tomu, jak se orientovat v životě. V roce 1998 se tohoto nesnadného tématu chopil švédský režisér Erik Gustavson a natočil stejnojmenný film. Čtrnáctiletá Sofie najde ve schránce lístek, kde je napsané "Kdo jsi?". Začne o tom přemýšlet a uvědomí si, že vlastně ani nezná odpověď. Začnou chodit dopisy od neznámého filozofa Alberta Knoxe, který jí prostřednictvím těch dopisů poskytuje kurs filosofie. Zvídavá Sofie se postupně dozvídá o historii filosofie od předsókratovských myslitelů, přes antiku, středověk, osvícenství, romantismus, Marxe, Freuda i Darwina až po současnost. Hlavní roli vytvořila mladá švédská herečka Silje Storsteinová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 8/10 ... Vizuální stránka: 8/10 ... Soundtrack: 7/10 ... Didaktický potenciál: 8/10 ... Celkový dojem: 8/10. ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo se mi to. Právě jsem dočetl knížku, která sice má své mouchy (až příliš pitoreskní závěr), ale je rozhodně nadprůměrně dobrá a dokáže laikům srozumitelně zprostředkovat základní informace o dějinách evropského myšlení. Měl jsem vážné pochyby, zda lze tyto dějiny ještě dále zredukovat tak, aby je bylo možné odprezentovat v dvouhodinovém filmu. Pochyby byly oprávněné - informace, které v tomto směru divák získává, jsou zcela povrchní. Příběh sám je ještě pitoresknější než knížka a je to celé hrozně nudné. Shrnuto: Knižní předlohu sice nepokládám za takový klenot, za jaký je vydávána, ale rozhodně ji doporučuji k přečtení. Film je prostě špatný a nestojí za to do něj investovat čas. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Základy dějin filosofie pro dospívající ve filmu? To jsem opravdu nečekal. Kdo rád filosofii, tak to jistě ocení. Ostatní se ale možná budou nudit. Dobrý nápad. ()

duch 

všechny recenze uživatele

Kdo říká, že se o filosofii nic nedozvěděl, tak tomu filmu vůbec nerozuměl... On člověk musím mít trošku víc duševních schopností. Viděl jsem to 3x a vždycky jsem tam objevil něco, co jsem předtím neviděl. ()

kokoro 

všechny recenze uživatele

Tento film, rovnako ako kniha, podľa ktorej vznikol, je špeciálny. Je špeciálny láskou k človeku a filozofii, a aj tým, akým spôsobom je tá láska vyjadrovaná. Myslím, že je to najmä ten spôsob, ktorý drží celý film pokope. Rozprávanie filmu splýva s jeho obsahom a navzájom sa prelievajú jeden do druhého. Myslím, že čím viac tento film starne, tým viac naberá na dôležitosti: dokonca že je nesmierne dôležitý práve v týchto časoch (10.4.2020). Kto sme, ak nepoznáme svoje dejiny? úvod do knihy Soffin svet stojí v básni od Goetheho: "Nezkušen ve svém temnu zústaň, slepe žij si ke dni ze dne, plných tri tisíce rokú v oko-li ti nepohlédne." Ak nebudeme poznať naše dejiny, nikdy sa nevyslobodíme z ich najhorších častí a nikdy nepochopíme pravú hodnotu ich najlepších častí: hodnoty, ktoré sa naučíme z histórie ľudstva. Tento film je teda láskou k ľudstvu. Jeho hudba takisto. Sofiin svet je svet lásky k ľudstvu. Na tejto láske je niečo nesmrteľné: snáď preto film končí tak, ako aj končí. Ďakujem ti... ()

Související novinky

Komerční Karel Marx

Komerční Karel Marx

04.06.2007

Karel Marx i ve vašich kinech. I nějak tak by mohl znít reklamní slogan připravovaného filmu o Karlu Marxovi (1818 1883). Ten, kdo však očekává adaptaci jeho Kapitálu nebo Komunistického manifestu,… (více)

Reklama

Reklama