Reklama

Reklama

Inspektor Taggart

(seriál)
  • Velká Británie Taggart
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (1983–2010), 159 h 21 min (Minutáž: 45–153 min)

Tvůrci:

Glenn Chandler

Hrají:

Blythe Duff, Mark McManus, Alastair Duncan, James MacPherson, John Michie, Iain Anders, Ashley Jensen, Therese Bradley, Andrew Lee Potts, Andrée Bernard (více)
(další profese)

Série(27) / Epizody(110)

Recenze (23)

Tiiso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anglické klenoty v podobách seriálových detektivek, pro mě vždy znamenaly a stále znamenají vysokou úroveň kvality a nacházím v nich takovou prazvláštní energii. První série Taggerta tuto zažitou skutečnost potvrzuje a příběhy mě vždy dokázali nejen potěšit, ale i občas zamyslet se. Tato série není tolik cítit tv produkcí, respektive není cítí tv produkcí 21.století. Neumím si to vysvětlit, jelikož ztvárnění není nějak světaborné. Jde prostě jen o tu atmosféru, snad o bezpečí teplých kámen, u kterých obrazně člověk při sledování sedí. Toť vše. Tuším, že hodnocení nebylo vůbec objektivní, ale při neustále snaze toto dodržovat, mám občas chuť, jako v tomto případě, nechat se unést i blbostí a takříkajíc zalibovat si v těch slovech. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

V pořadí už šestý (začala jsem to počítat :-) ) britský seriál, u kterého jsem si ze začátku říkala Co tohleto propána je?!?, načež si mě úplně získal... - Nečekejte anglickou detektivku à la Agatha Christie - jednak by vám každý Skot řekl, že tahle detektivka je SKOTSKÁ :-))) a jednak jsou jednotlivé díly inspirované skutečnými případy a natáčené ve spolupráci s policií. - Pro prvních 11 sérií s Markem McManusem je typická jistá syrovost prostředí a tvrdost (ale ne drsnost) hlavního detektiva - inspektora Taggarta. Krátké náhledy do života podezřelých, výraznější smysl pro humor i pro realitu než v pozdějších sériích a také než v anglické detektivce. Díly se skládají z krátkých scén, které ukazují, co se kde děje, aniž by to vysvětlovaly - vlastně staví takovou mozaiku, ve které teprve postupně začínáte vidět smysl. Když navíc seriál sledujete ve skotské angličtině, je to úplná gymnastika pro mozek. - Díly z 90. let jsou kratší, jednodušší a přímočařejší, případy vypadají více jako vymyšlené. Někdy se docela podobají anglickým detektivním seriálům, třeba Vraždám v Midsomeru. - Díly po roce 2001 s Alexem Nortonem jsou zaměřené čistě na policejní vyšetřování, někdy hraničí s thrillerem a stylově se podobají anglickým seriálům z té doby - např. Waking the Dead a The Shadow Line. Celkově by se dalo říci, že dřívější díly si hrají s divákovým mozkem a pozdější díly spíše s jeho náladou a emocemi. - První díly obdivuji, je to opravdu kus mistrovské televizní a detektivkové práce a Mark McManus je dokonalý hlavní policajt. Některé z těch dílů jsou vůbec to nejlepší, co jsem kdy v detektivním žánru viděla. Na pozdější díly se zase příjemně kouká. Nejnovější díly jsou na mě už moc thrillerovité, ale ještě pořád zajímavé. Hodnotit celý seriál je tedy dost těžké, když se postupem času tak měnil. Ale bylo by to asi 70%. - P.S. Mimochodem, taky vám připadá, že Mark McManus nevypadá moc jako Skot - spíš jako Sibiřan nebo Laponec? :-) ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sleduji původní sérii s Markem McManusem. Ten chlap je obrovsky charimsatický sympaťák, inspektor Taggart je nesmírně zajímavý a drsný charakter, atmosféra je nesmírně hutná a scénáře a zápletky velice realistické, což je jedině dobře (taky to psal Glenn Chandler, že jo). Zahráno na jedničku, se skvělou hudbou, prostě další anglická (skotská) detektivka, která stojí za pozornost a i teď dovede zaujmout. Těším se na další díl, je to neskutečně podmanivá paráda, které pomalejší tempo a rozdělení jednotlivých případů na tři části velmi prospívá a přínáší ještě lepší zážitek. Zatím jsem nadšen a hodlám pokračovat dál, ale ten McManus je fakt perfektní, nemá konkurenci. Velmi silných 85%. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvních 10 let se postupně vytvořil tým Mark McManus, James MacPherson, Blythe Duff a superintendant Iain Anders. Díly z 80ých let jsou za 4 frčky a pro mě je to nostalgická záležitost okořeněná songem k závěrečným titulkům. Detektivkové seriály z osmdesátek jsou príma, ještě za komoušů na našich TV obrazovkách v Itálii řádil Cattani, v Západním Německu Schimanski a ve Skotsku Taggart. Seriál se v novém obsazení točí i po roce 2010, ale o už je jen odvar toho původního. Z nostalgie 4 frčky a 70% ()

ondrasimic 

všechny recenze uživatele

Jsem moc rád, že ČT začala dávat stará díly od počátku seriálu, s vynikajícím dabingem dua Haničinec/Svoboda (díly, které jsou dabovány jinými herci tak dobře nepůsobí). Staré díly jsem nikdy neviděl, nemůžu se tedy dočkat čtvrtečního večera. Novější díly, od 43. epizody, jsem viděl všechny až po ten úplně poslední. Taggart je naprostá špička krimi seriálů, původně v podstatě celovečerních filmů. Každý z dílů by si zasloužil své vlastní hodnocení, na to ovšem není prostor. Zajímavostí také je, že autoři nechali zemřít 2x hlavní postavu, není to rozhodně obvyklé. Zejména smrt Mike Jardina v epizodě The Death Trap byl pro mě neskutečně silný zážitek. Přestože posledních pár epizod je na můj vkus už hodně moderně pojatých a nejsou mým šálkem čaje, v celkovém hodnocení nemůžu dát jinak než absolutní hodnocení. P2t hvězd a 100% ()

Galerie (227)

Zajímavosti (3)

  • Taggart je nejdéle vysílaným detektivním seriálem v britské televizi (25 let). (xerno)
  • Seriál Taggart se stal slavným také díky velkému charisma ústředního hrdiny, zásadového a tvrdého šéfinspektora skotské kriminálky Jima Taggarta, zosobněného hercem Markem McManusem. Ten však během roztočených dílů - prakticky na počátku seriálu - zemřel v Glasgow na akutní zápal plic jen osm měsíců po své milované ženě. Jeho postava se tak objevuje jen v prvních 5 epizodách. Seriál byl tomuto herci věnován. (LiVentura)
  • Skutečný manžel Blythe Duff, která v seriálu hraje policistku Jackie Reid, jenž se objevuje v nejvíce epizodách, je policista. Pro tuto herečku je tato role zároveň jedinou, kterou doposud před kamerami ztvárnila. (Chamyl)

Související novinky

Statečné srdce jako seriál?

Statečné srdce jako seriál?

15.03.2012

Ano. A prý ve stylu Spartaka či Hry o trůny, tedy v dospělém, drsném, krvavém balení. Prozatím není jasné, která stanice bude seriál vysílat, ale vzejde z produkce britské STV Productions, stojící za… (více)

Reklama

Reklama