Reklama

Reklama

Zelený lučištník

  • Západní Německo Der grüne Bogenschütze (více)

Obsahy(1)

Západoněmecký kriminální film podle známého detektivního románu Edgara Wallace. Cholerický americký milionář Abel Bellamy (Gert Fröbe) se vrací do Anglie na svůj zámek Garre poblíž Londýna, o němž kolují legendy, že v něm vraždí tajemný zelený lukostřelec. Brzy tu dojde k vraždě a mrtvý má skutečně v těle šíp. Bellamyho neteř Valérie (Karin Dorová) se nastěhovala do domu poblíž zámku, neboť tuší, že je tu někde vězněna její matka. Inspektor Featherson (Klausjürgen Wussow) ze Scotland Yardu Valérii chrání a pokouší se zjistit, kdo je vražedným duchem zámku Garre. (Mariin)

(více)

Recenze (22)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne sa žiada doplniť žáner komédia. Tentokrát to ale nepíšem z recesie, ale z dôvodov prostých a jasných. Samotný film totiž disponuje nie len dialógmi na úrovni daného žánru, ale objavujú sa tu aj situačné prvky, ktoré tlačia snímok do atmosféry z kategórie - odľahčenej. Čo sa krimi týka, potešil výber prostredia a s tým súvisiace kulisy, ktoré snímku dodávajú tu správnu atmosféru starého kaštieľa. Toto je však úplne všetko, viac pozitív tu ešte okrem námetu okolo záhadného vraha - nevidím. Osobne som si od filmu sľuboval zážitok v podobe ČS kriminálok. Nedostal som, no tragédia to nie je .. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíce zůstane v paměti Karin Dor. V lecčems mi film připomněl Reinlova Tajemného mnicha. Jako záplata pro zimní večer to nebylo vůbec špatné ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Wallaceovka, která baví i po letech. Hned v úvodu rozčísne blesk strom a kamera ukáže ponurý zámek obklopený mlhou a vysokými stromy. Legenda o tajemném zeleném lučištníkovi ožívá během prohlídky sídla, kdy je jeden z návštěvníků nalezen se zeleným šípem v zádech. Pak už se roztáčí klasický kolotoč pátrání, únosů, vražd a osnování tenat. Hlavní hrdinové, především krásná Karin Dorová, jsou v neustálém nebezpečí a střídavě upadají do pastí a léček. Padoušský Abel Bellamy v podání Gerta Fröba (Stalo se za bílého dne, Goldfinger) je přesvědčen, že má vše pod kontrolou a jeho plán bude konečně naplněn. Netuší, že zelený lučištník, jehož legendu oživil, je někým úplně jiným, než by si býval přál. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Tak pojďme s hodnocením níž. K zelenému lučištníkovi jsem přistupoval jako k jednomu z nejlepších zpracování legendárního Edgara Wallace, aby také ne, když se zde tu na CSFD těšil hodnocení k 80%. Mluvilo se tu o něm samými superlativy a obklopovala ho aura výborné detiktivky, která se dokonce promítala za komunistů i u nás. Teď po shlédnutí kolečka do sebe zapadla. Mnoho lidí dávalo vysoké hodnocení z nostalgie a při tom kvalita filmu je velice nízká. Takhle zmatený a roztříštěný děj jiná Wallecovka opravdu nemá a k tomu další kopa nedostatků. Tak především otravné herecké obsazení v čele s pitvořícím se a přehrávajícím Edim Arentem, dále nulové napětí s absolutně se nehodícími "vtipnými" momenty a nakonec šédé zpracování, které nebylo způsobéné tím, že jde o černobílý film. Korunu tomu nasazuje to, že film vás tak unudí, že je vlastně jedno jak to dopadne a kdo vraždil. PS: Pointa je vcelku průhledná, neboť se objevila i v jiných wallacovkách. A pokud si chcete zahnat pachuť tohoho nepovedeného kousku, doporučuji o několik tříd lepšího Tajemného Mnicha. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

V českých kinech se film promítal roku 1971. Po mnoha letech jsem jej dnes viděl znovu - jak roztomile naivní a nechtěně komické! Děj je poměrně nepřehledný a roztříštěný, postavy až na Karin Dorovou, tělnatého amerického majitele zámku (Gert Fröbe) a komického Eddi Arenta nevýrazné. Slabší tři hvězdičky. Jenom Harald Reinl a Alfred Vohrer dokázali vybrousit tento žánr filmových wallaceovek ke kvalitě typu "Tajemný mnich" či "Indický šátek"... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další z řady od filmů od Wallace a opět jsem se dokonale nudil. Jak jsem psal už u nikolika jeho filmů tohle prostě není pro navíc díky hodnocení jsem čekal něco lepšího. Uznávám atmosféra a akčnější první polovina je obstojná ale pak to padá a vrah je totální idiot. Nicméně to stojí za to shlédnout aspoň díky první polovině. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Mám zvoniť ja?" / ,,Myslíte, že zvoníte lepšie než ja?" :-) Oddychová, humorom odľahčená čiernobiela detektívka (či skôr "detektívna fantázia", ako by to nazval Eduard Fiker) typu, aké vznikali v 60.rokoch aj v Československu (napr. Poklad byzantského kupce, Nahá pastýřka). Nepoznám vôbec nemeckých hercov tejto doby, takže neviem hodnotiť, do akej miery tento film má či nemá hviezdne obsadenie, ale vnímal som film zrežírovaný a zahraný na úrovni. Oslovil ma samotný námet o tajomnom vrahovi s netypickou historickou zbraňou a nadpriemerný scenár s množstvom komických i napínavých situácií a s veľmi originálnym úvodom a záverom... a to je u takéhoto filmu "brakového" žánru tiež veľmi dôležité; 75% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Najznámejší román Edgara Wallaceho bol trikrát sfilmovaný, ale trúfam si povedať, že tento sotva niektorý predčí. Napätie sa dá krájať, mnoho postáv je podozrivých a vrahom je tajomný lukostrelec - klasika ako vyšitá. Piata v poradí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Samotná kniha je asi tak nejméně ztřeštěná, dobře se čte, i když její závěr je už překombinovaný. Film naštěstí tentokrát není parodií tohoto žánru, ale snaží se o dramatické vyprávění s odlehčujícími prvky (v postavě reportéra a částečně sluhy), ale přece jen se v některých věcech od knižní předlohy odchyluje, díky čemuž je zmatek v postavách o něco větší než v knize (tam jsou přece jen představovány alespoň ze začátku postupně), navíc tajná gotická sklepení zámku z knihy ve filmu vypadají jako obyčejný sklep na jablka někde na vesnici, což také své kouzlo poněkud ubírá. Jinak standardní režie, standardní herecké výkony, a vlastně i ten příběh je pojat tak nějak standardně. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Oproti Tajemnému mnichovi, kterého jsem viděl včera, je to trochu zklamání. Atmosféru je sice pěkně tajemná a Karin Dor pěkná nicméně mi to přišlo strašně nepřehledný, alespoň tedy pro někoho jako já, kdo nečetl předlohu. Strašně jsem se ztrácel v ději i postavách. Z motivu Zeleného lučištníka jako vraha se dalo vytřískat mnohem víc. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Nebyl bych k tomuto filmu přísný. Že klopýtá logika děje? Že příliš napíná důvěřivost diváka? Že používá zprofanované postupy a triky? Je to brak, takže je to v pořádku. A tento to vůbec nezastírá a spiklenecky mrká na diváka, aby ho nebral vážně. Karin to tady opravdu sekne, Gerd Fröbe je hezky neurvalý a Edi "Motýlkář" Arent provozuje svou prkenou verzi toho, co asi sám považuje za suchý, britský humor. Poctivé tři. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mi nesedl příběh včetně postavy vraha, který zabíjel v převleku Zeleného lučišníka. Jinak se opět objevil problém, který mám u kriminálních filmů na náměty Edgara Wallace poměrně často, a tím je humor. Ten určitě své místo v těchto filmech má a je jedním z jejich poznávacích znamení, ale v tomto případě to byla místy až příliš nemístná taškařice. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mnoho dvojkhviezdickarov je mimmo realitu si myslim. Suhlasim s uzivatelom fragre a tiez nevidim hodnotenie dam mierne.  Reziser Jurgen Roland je neoddelitelnou sucastou zapadonemeckej a aj tej nemeckej kinematografie. Roland bol rocnik 1925, nemecku drsnu a temnu minulost nejak prezil, potom roku 1953 natocil  celkom uspesny kriminalny serial Der Polizeibericht Meldet, kde spracoval kriminalne pripady z Hamburgu a jeho okolia. V nemecku bol oblubeny i Stahlnetz  1958. Zeleny Lucistnik ma v hlavnej ulohe Gerta frobeho, ktory ale tymito zapadonemeckymi TV filmami neprerazil, stalo sa to az 1964 s Goldfingerom.  sam o sebe je to brak. Film bol objaveny vdaka vymene filmovej teorie za filmovu prax. 55 % ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Naprostý chaos v chování postav a celkovém střihu. Korunu tomu nastavoval Eddi Arent a jeho neustálé zjevování se. Alespoň tak povýšil tenhle snímek na grotesku. Ještě že to bylo černobílé, jelikož o napětí nemůže být ani řeč. PS: Kostým lučištníka přípomínal něco mezi Kick Ass a Batmanem. Viděno v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov - červen 2015. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Začátek rulézní - 13 minut včetně titulků a už dva mrtvý. Jenže pak se to sesype jak domeček z karet. Mrtvol sice nadále přibývá, ale logiky ubývá. Tohle nezachrání ani hezká tvářička Karin Dor a překvapivě ani Gert Fröbe, kterej toho padoucha hraje jak po mrtvici. ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa mi vôbec nepáčilo. Z celej série detektívok podľa Wallaceho určite najslabšie. Ak to bola paródia, tak by som sa asi mal krotiť, ale ono to bohužiaľ tak myslené nebolo. Pchať nemecký typ humoru do Londýna? No neviem. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Jinak filmy komentují dnešní diváci a jinak my, kteří jsme v polovině šedesátých let navštěvovali vyprodaná kina západoněmeckými wallaceovkami. Namátkou vzpomínám na filmy jako Černý opat, Hostinec na Temži, Mrtvé oči Londýna, Indický šátek a další, pro nás to bylo něco nového stejně jako třeba filmy kolem Jerry Cottona. ()

Reklama

Reklama