Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá fraška satiricky pohlíží na zázrak svobody a kapitalismu v novodobém Rumunsku. Pětatřicetiletý Ovidiu, který stále bydlí s rodiči, nemá jako středoškolský učitel literatury u svých studentů jezdících mercedesy žádný respekt. Bláznivě se zamiluje do Diany, modelky, která pěje ódy na přednosti zubní pasty v reklamě. Rád by ji pozval do nočního klubu, ale za jeden takový večer utratí celý svůj měsíční plat. Na pomoc přichází Nadace Filantropica, kterou vede záhadný, ďábelsky podnikavý Don Pepe. Napůl umělec, napůl obchodník pracuje jako impresário chudých a vymyslí pro Ovidia velice neobvyklou roli. Přes noc se z učitele stane manžel Pepovy asistentky Miruny... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Příběh obyčejného muže, učitele na privátní škole, amatérského a neúspěšného spisovatele Ovidia, který se zamiluje do barbíny Diany a potřebuje peníze, aby ji okouzlil. Hledá východisko a tak se snaží prodat své knihy ve zkrachovalé společnosti spisovatelů, kde potká poeta, který není tak chudý, jak vypadá a po krátké rozpravě nad vodkou ho odkáže na vychytralého Dona Pepeho. Ten se morálkou příliš nezatěžuje a ukáže mu způsob, jak se dají vydělat peníze v dnešním světě žebráků a s jeho smutnou vizáží má pro něj také zajímavou práci aneb jak oblbnout společnost bohatých. Výborný rumunský snímek, postavený především na nevšední zápletce s uvěřitelnými hereckými výkony, který nám ukazuje stav společnosti s jejími sociálními a ekonomickými rozdíly. Filantropica je podána zábavnou formou, okořeněná menší dávkou černého humoru a činí tak z filmu lehce plynoucí komedii, která nenudí. (8/10) ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Sem tam nějaký nápad, nicméně stejně jde jen o lehký nadprůměr. Restauračním tématem mi to strašně připomínalo Vrchní, prchni:) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Mě to přišlo takový neosobní, dělaný na efekt, docela překombinovaný a už ten scénář je šitý tak trochu horkou jehlou, ale i tak jde o zajímavý a občas i nápaditý snímek, ukazující Rumunsko v hollywoodském pozlátku. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Velmi velmi paranoidní film. I když hlavní hrdina celý film kráčí za svým cílem, nakonec pokorně přijímá mediální mýtus, jež sám v průběhu filmu vytváří. Žádná řachanda, ale přesto velmi vtipné. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mily film o stredoskolskom ucitelovi, ktory zije v akomsi rumunskom meste. Film dobre zobrazuje rumunsku realitu po roku 1989, rumunske realie na urovni : 85 % ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek v režii Nae Caranfil. Ten nám představuje obyčejného učitele literatury na střední školy, zároveň příležitostního spisovatele Ovidia, jenž nemá u studentů žádný respekt a psaní mu taky zrovna nejde. Nenadálý zvrat v jeho životě přijde v momentě, když se seznámí se sestrou největšího grázla na škole, atraktivní Dianou. Jenže aby s ní mohl znovu někam zajít potřebuje peníze. Jeho nová kniha nejde zrovna na dračku, a proto musí najít jiný způsob, jak získá peníze, což ho přivede až k muži, který mu ukáže, jak snadno může vydělat peníze. Film vtipným způsobem poukazuje na rumunskou společnost, ve které je běžné okrádat druhé, stát, či kohokoli, kdo se k tomu naskytne. Sice zachází skoro až do krajnosti, ale v tomto případě to vůbec nevadí. Zároveň přímo upozorňuje na lidskou naivitu a hloupost. Mimo tyto aspekty musím ocenit skvělou kameru, která si v některých scénách přímo pohrává s prostorem. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný film, než jaké nám servíruje hollywoodské produkce. Postavy filmu jsou pro českého diváka rozhodně bližší, než u většiny amerických filmů. Nejsou to ani suverénní supermani ani "roztomile" potrhlá paka, které si prostě "musíte" zamilovat. Ale něco mezi :-) Překvapivě vtipný film o prostém člověku, co se probíjí životem. Vtipné ... 75% ()

Související novinky

Dny evropského filmu běží

Dny evropského filmu běží

29.01.2006

Jen abyste nezapomněli... momentálně probíhá až do 5. února v pražských kinech Světozor a Aero promítání filmů v rámci festivalu Dny evropského filmu. Od 6. do 14. února pak bude festival probíhat v… (více)

Reklama

Reklama