Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (53)

  • Detektiv Donald Kimball (Willem Dafoe) se před odchodem z kanceláře Patricka Batemana (Christian Bale) zmíní o tom, že si právě koupil nové CD Huey Lewis & The News. Cédéčko přitom vytahuje ze svého kufříku, aby se jím jakoby pochlubil. Na první pohled to může vypadat, že je detektiv Kimball nekoncentrovaný na svou práci a uhýbá ze své profesionality. On přitom použije velmi rafinovaný způsob, aby si zběžně ověřil, zdali je Patrick Bateman psychopat. Využije totiž odrazu světla od obalu CD, aby pustil do tváře Batemana „prasátko“, posvítil mu do očí a ověřil si tak jeho reakce. Normálnímu člověku by to bylo nepříjemné, okamžitě by hlavou ucuknul. Patrick Bateman se však ani nepohne a Kimball si tak potvrdí, že má Bateman autonomní hyporeaktivitu v odezvě na averzivní podněty, že se tím pádem velmi pravděpodobně jedná o psychicky silně narušeného jedince. (JsemPohodlny)
  • Scéna, kde je možné zahlédnout hlavu v igelitovém sáčku v lednici Patricka Batemana (Christian Bale), je odkazem na sériového vraha Jeffreyho Dahmera, v jehož bytě byly také nalezeny kusy lidských těl v lednici, které potom vařil. (Hlavonozec)
  • Nad záchodem v Patricově (Christian Bale) bytě visí zarámovaný plakát k muzikálu "Bídníci". "Nemůžu, jdu Bídníky," je zároveň první z výmluv, kterou ve filmu pronese. (Moena)
  • Patrick Bateman (Christian Bale) ve filmu odkazuje na dva skutečné sériové vrahy. Nejdříve v klubu cituje prvního mediálně proslulého vraha Eda Geina a poté, u sebe doma, odkazuje na psa Teda Bundyho, dalšího sériového vraha, který za svůj život zabil více než třicet lidí. (Moena)
  • Ačkoliv je Patrick Bateman (Christian Bale) prezentován jako velmi bohatý muž, nikdy jej není ve filmu vidět dělat žádnou práci. (Angelic-77)
  • Jedním z mnoha důvodů, proč chtěla Chloë Sevigny ve filmu hrát, bylo to, že její bratr také pracuje na Wall Street. (Angelic-77)
  • Poté, co byl film uveden do kin, obdržel autor knižní předlohy Bret E. Ellis několik dopisů, ve kterých mu bylo vyhrožováno smrtí. (Angelic-77)
  • Nejdražší na celém filmu byl nákup autorských práv na písně, které zde zazněly. (Angelic-77)
  • Dva velké plakáty v Batemanově bytě jsou součástí série nazvané "Muži ve městech" od Roberta Longa. (Angelic-77)
  • Christian Bale se vyjádřil, že postava, s níž se nejvíce ztotožňuje, je právě masový vrah Patrick Bateman. (Sufferer)
  • Do role Batemana byl původně zvažován Leonardo DiCaprio. Ten si za chtěl za ztvárnění role přijít na 20 milionů amerických dolarů, s čímž nesouhlasila režisérka Mary Harron, která prosazovala Christiana Bala a která proto dokonce odstoupila od smlouvy. K filmu se později vrátila poté, co DiCapria Gloria Steinem přesvědčila, že je po filmu Titanic (1997) idolem dívek a role pro něj není vhodná. Sama Steinem si pak přála ve filmu ztvárnit Batemanovu matku. (Danny F.)

Reklama

Reklama