Reklama

Reklama

Jasné nebezpečí

  • USA Clear and Present Danger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americká pobřežní hlídka najde na lodi zavražděného amerického podnikatele i s rodinou. Zavražděný muž je dlouholetým přítelem prezidenta Spojených států Bennetta. Ukáže se, že muž byl zapleten do obchodů s kolumbijskou drogovou mafií a měl jim vyprat 650 miliónů dolarů, které se později najdou na jeho účtech. Prezident ty peníze chce, a tak společně se svým poradcem pro národní bezpečnost Jamesem Cutterem usoudí, že se v tomto případě jedná o jasné nebezpečí, a tím mu dává neoficiální povolení k tajnému vojenskému zásahu s krycím jménem Reciprocita, jehož cílem je likvidace muže, který nechal zabít jeho přítele. Jedná se o muže jménem Ernesto Escobedo. Mezitím je do funkce zástupce ředitele CIA jmenován Jack Ryan, protože admirálu Jimu Greerovi byla diagnostikována rakovina slinivky a on umírá. Jack Ryan žádá kongres o navýšení financování akcí CIA v Kolumbii a dává senátorce své slovo, že se nejedná o vojenskou akci. To pro Cuttera znamená, že musí vojenskou akci v Kolumbii před Reacherem utajit a spojí se s Bobem Ritterem ze CIA. Ritter na akci najímá Johna Clarka, jehož úkolem je vybrat vhodné vojáky, a kapitán Ricardo Ramirez bude celou akci v Kolumbii řídit. Ernesto Escobedo o akci neví a je vzteky celý bez sebe, že se ke svým 650 miliónům dolarů nemůže dostat. Najímá si agenta Felixe Corteze, který zjišťuje, že do Kolumbie přijede ředitel FBI Jacobs, aby o těchto penězích vyjednával s kolumbijským generálním prokurátorem. Jenže Cortez hraje proti Escobedovi právě s Cutterem a nechá Jacobse zavraždit tak, aby podezření padlo na Escobeda. Dohoda je taková, že Cortez Escobeda zabije, převezme vedení nad kartelem a pak sníží dodávky drog do USA. V USA pak zavřou nějaké drogové bossy a bude to vypadat, jakože se daří vyhrávat válku s drogovou mafií. Cutter na oplátku zradí vojenskou operaci v Kolumbii a nechá je napospas Cortezovi. Ritterovi přikazuje, aby se zbavil veškerých důkazů o operaci Reciprocita. Jack Ryan se však o schůzce Cuttera a Corteze dozvídá a nabourá se do Ritterova počítače, kde se mu podaří získat pár důkazů o spiknutí v Kolumbii. Má obavy o životy vojáků a okamžitě letí jako civilní osoba do Kolumbie, aby se zde setkal s Clarkem, a společně se vydají na záchrannou misi... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si časy tohoto filmu v kině, okouzlení z úvodní hudby Jamese Hornera následované nadšením z tentokrát již poněkud akčnějšího Jacka Ryana a jako vždy spolehlivého Williama Dafoea ve vedlejší roličce. Nic ovšem netrvá věčně a po více než 8 letech od vzniku tohoto filmu je již terorismus natolik provařenou veličinou, že nepůsobí až tak zajímavě. Na druhou stranu film nabízí řadu i dnes stále ještě velmi působivých scén.... ()

Reklama

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Aj trochu z kancelárie aj trochu z terénu. Obe výborné, i keď nie tak ťažkotonážne ako napr. Spy game. Ten špionážnu kanceláriu dostal na Olymp, či kresťanské nebo. Noyce s Fordom však čítali knihu asi 3x, lebo dávky informácii sú pod ťažkou paľbou, ktorá dostáva diváka do situácie, kedy pracujú mozgové závity. Ozaj je potrebné si veľa vecí dávať do kontextu, a rýchlo. Film ide svojím tempom, vždy sa niečo deje. Ináč poctivá akcia, všetko natočené tak aby bol prehľad. Výborné striedanie lokalít. V dnešnej dobe je už také zvláštne sledovať, že tajné údaje boli na diskete :) Skrátka a dobre, nič vymýšľať netreba. Poctivé remeslo vo svojej dobe, na ktoré sa aj po rokoch dobre pozerá. (videné 22.9.2018, Prima Max) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice e tu všichni chovají jak naivní idioti - prezidentem USA překvapivě počínaje (což je posléze vysvětleno tím, že přísahu Jak Ryan nedal prezidentovi, ale lidu USA, který má chránit), jeho poradci nepředvídajícími další kroky pokračuje, přes Jacka Ryana, který vždy jen překvapeně vykulí oči, když ho zas někdo oblafne, až po samotné mafiány. Být to béčko do hodiny a půl, nemám s tím problém, protože na druhou stranu je zápletka docela slušná, postavy - kromě Ryana, prezidenta a jeho dvou pitomých poradců - nejsou černobílé, a míček ve hře se pravidelně přesouvá z jedné strany na druhou a někdy i změní směr či vzhled. Ta rakovina mi tady přišla zbytečná, stejně jako smrt té sekretářky, ale zase je zde víc akčních scén, než je u Ryana zvykem (přičemž on sám opět nevezme zbraň do ruky, a přesto vyhraje, asi nějaký trade mark), a musíme skousnout i na áčkový film nezvyklý běh mezi kulkami nebo pancrfausty, které hlavního hrdinu ani nezraní. Ale jinak to má slušný scénář, a kdyby se to sestříhalo o mnoho zbytečných scén a nehrálo si to na áčkový film, ušlo by to. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tak skvělý hrecký potenciál zkazit překombinovaným dějem je obroským krokem stranou... akce bylo pramálo a stopáž byla přímo zabijácká.... na lehký nadprůměr, ověnčený trojicí hvězdiček tak zbyla povedená hudební linka, sám hlavní sympaták Ford a frajersky nikdy se neminoucí sniper Cruz..šíleněěěě nataženéé zlamánííí! ()

Galerie (91)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se od 8. listopadu 1993 do 14. března 1994 v D.C., Nevadě, Kalifornii, Arizoně, Virginii, Mexiku a Ekvádoru. (Varan)
  • Ve scénách z Oválné pracovny je na prezidentově pracovním stole jasně vidět dóza s želatinovými bonbóny. Jde o odkaz na prezidenta Ronalda Reagana, o němž je obecně známo, že v jeho blízkosti nesměly „jelly beans“ nikdy chybět. (nOvYl)

Související novinky

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Agent „Mr. Clark“

Agent „Mr. Clark“

20.01.2006

Postavu agenta Johna Kellyho alias Mr. Clarka stvořil spisovatel Tom Clancy (Hon na ponorku). Ten už se ve filmu objevil jednou a to v podání Willema Dafoea v thrilleru Jasné nebezpečí. Tehdy však… (více)

Reklama

Reklama