Reklama

Reklama

Jasné nebezpečí

  • USA Clear and Present Danger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americká pobřežní hlídka najde na lodi zavražděného amerického podnikatele i s rodinou. Zavražděný muž je dlouholetým přítelem prezidenta Spojených států Bennetta. Ukáže se, že muž byl zapleten do obchodů s kolumbijskou drogovou mafií a měl jim vyprat 650 miliónů dolarů, které se později najdou na jeho účtech. Prezident ty peníze chce, a tak společně se svým poradcem pro národní bezpečnost Jamesem Cutterem usoudí, že se v tomto případě jedná o jasné nebezpečí, a tím mu dává neoficiální povolení k tajnému vojenskému zásahu s krycím jménem Reciprocita, jehož cílem je likvidace muže, který nechal zabít jeho přítele. Jedná se o muže jménem Ernesto Escobedo. Mezitím je do funkce zástupce ředitele CIA jmenován Jack Ryan, protože admirálu Jimu Greerovi byla diagnostikována rakovina slinivky a on umírá. Jack Ryan žádá kongres o navýšení financování akcí CIA v Kolumbii a dává senátorce své slovo, že se nejedná o vojenskou akci. To pro Cuttera znamená, že musí vojenskou akci v Kolumbii před Reacherem utajit a spojí se s Bobem Ritterem ze CIA. Ritter na akci najímá Johna Clarka, jehož úkolem je vybrat vhodné vojáky, a kapitán Ricardo Ramirez bude celou akci v Kolumbii řídit. Ernesto Escobedo o akci neví a je vzteky celý bez sebe, že se ke svým 650 miliónům dolarů nemůže dostat. Najímá si agenta Felixe Corteze, který zjišťuje, že do Kolumbie přijede ředitel FBI Jacobs, aby o těchto penězích vyjednával s kolumbijským generálním prokurátorem. Jenže Cortez hraje proti Escobedovi právě s Cutterem a nechá Jacobse zavraždit tak, aby podezření padlo na Escobeda. Dohoda je taková, že Cortez Escobeda zabije, převezme vedení nad kartelem a pak sníží dodávky drog do USA. V USA pak zavřou nějaké drogové bossy a bude to vypadat, jakože se daří vyhrávat válku s drogovou mafií. Cutter na oplátku zradí vojenskou operaci v Kolumbii a nechá je napospas Cortezovi. Ritterovi přikazuje, aby se zbavil veškerých důkazů o operaci Reciprocita. Jack Ryan se však o schůzce Cuttera a Corteze dozvídá a nabourá se do Ritterova počítače, kde se mu podaří získat pár důkazů o spiknutí v Kolumbii. Má obavy o životy vojáků a okamžitě letí jako civilní osoba do Kolumbie, aby se zde setkal s Clarkem, a společně se vydají na záchrannou misi... (TV Prima)

(více)

Recenze (164)

Lima 

všechny recenze uživatele

Přes hvězdné obsazení Ford-Dafoe silně překombinovaná nuda, kterou dokoukat do konce dá velkou práci. Ani bojové scény z Kolumbie nejsou tak dobře natočené, aby přinesly trocha potřebného adrenalinu a vytrhli tak diváka z letargie. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jack Ryan, trošku netypický americký agent (žádný nezastavitelný neprůstřelný drak) je zpátky, tentokrát hlavně v pralesech střední Ameriky. Dějově film není špatný, John Clark Willema Dafoe je taky zahraný na úrovni a moje osobní velké plus pro tenhle film je ve skvělém sniperovi (i když si nevybavuju, že by Ding Chavez někdy v tomhle oboru působil). Další povedený mocenský thriller podle předlohy Toma Clancyho. Kdysi osmdesátka, po letech dávám 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kromě jedné naprosto absolutně dokonalé akční sekvence (přepadení konvoje) není o co stát, ale občas i jedna perla zachrání celý film. 70% Zajímavé komentáře: Marigold, tron ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Solidní thriller s přiměřeným množstvím napětí i akce. Málo patetické, což je dobře, herecky střízlivé, což je ještě lepší. Vysoká politika s malým množstvím "načinčanosti." Žádní supermani s Harrisonem Fordem v čele. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vysoká hra patriotů byla určitě lepší, ale ani tenhle thriller není žádný propadák, jak by snad mohlo vyplývat z názorů některých mých kolegů zde. Harrison Ford ale podle mě už ve svých letech není vyloženě typ pro tento filmový žánr. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jednoho prezidenta si zahrál, dalšímu klidně vynadá. Takový číman je ten náš Harrison. Skautík k pohledání, rodinu má klidnou, v práci je hvězda (dokonce navštěvuje smrtelně nemocného šéfa), patriot je jako křišťál a když ošklivci podkopávají zahraniční zájmy Ameriky v Kolumbii a ohrožují na životě americké občany (ozbrojené samopaly a granáty, sic!) neváhá ten náš Harrison vzít pištol a jít to na vlastní pěst vyřešit. Nuže, Jasné nebezpečí je typická clancyovská patlanina, která se jen hemží návody na správné vlastenectví a patosem par excellence. Zároveň se hemží zajímavými reáliemi a tak trochu střílí do vlastních řad, protože ne každý, kdo salutuje pod americkou vlajkou, musí být nutně dobrák. Pokud si člověk odmyslí tu patriotskou tupotu a propagandistické melodrama, je to naprosto standardní thriller s bez zájmu hrajícím Fordem a charismatickým Defoem. Režisér Noyce sotva čím zaujme, akční sekvence jsou jalové, konverzace prkenné a celkové pojetí prostě konzerva jedna radost. Přesto nebo možná právě proto se člověk celkem pobaví, stačí trocha nadhledu a skautík Ford je rázem dobrým klaunem... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další a ne poslední film s Jackem Ryanem v hlavní roli. Další politicky-spiklenecká hra na hodného a zlého agenta. Role Williema Dafoe mi přišla o ničem a Harrison Ford hází stále dokola stejný obličej. A s pistolí bych mu nevěřil ani jeho nos mezi očima. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Všechno, co je na tomto filmu dobré, vychází z původního skvělého románu, a proto ta "politická" místa naprosto zastiňují akční odbočky, především tu závěrečnou, ve které Ford působí tradičně zcela pitvorným dojmem. Pochopitelně celou zápletku můžeme brát akoráť tak jako zábavnou kompilaci zrozenou v hlavě nápaditého spisovatele. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá záležitost. Ford bezvadný. Je to tak docela uvěřitelně podané a chvílema opravdu napínavé. Asi nejlepší role Raymonda Cruze. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To ma neprekvapuje.“ – „Malo by ťa to aspoň zaujímať.“ Po McTiernanovom HONE NA PONORKU, kde kultového CIA agenta Jacka Ryana z bestsellerového pera Toma Clancyho stvárnil Alec Baldwin (a pred Robinsonovou NAJVÄČŠOU HROZBOU s perfektným Benom Affleckom) si austrálsky režisér Philip Noyce a herecká persóna Harrison Ford dali krátko po sebe dve úspešné a hviezdne obsadené, no totálne nudne nakrútené a nezrozumiteľne napísané nudné clancyovky. Po slabej VYSOKEJ HRE PATRIOTOV, kde Ryana terorizoval terorista Sean Bean, je JASNÉ NEBEZPEČENSTVO predsa len o čosi lepšie. Stále je to na skapanie nudné a akcie je minimum (filmu bez debaty dominuje atraktívne nasnímaná prepadovka v dusnej bogotskej uličke, v ktorej je až desivo dobre naakumulovaná neľútostná sila nepriateľa), ale akosi to celé lepšie šliape a drogové kartely tomu dodávajú predsa len určitú jednoduchosť, ktorá chýbala prepálenej a prekombinovanej VYSOKEJ HRE PATRIOTOV. Snímke určite pomáha sympatický Ford, výborný Willem Dafoe (v NAJVÄČŠEJ HROZBE jeho príjemne nemilosrdne kladnú rolu prebral výborný Liev Schreiber) a vynikajúci James Earl Jones, ktorý sa s Fordom prvý raz stretol nepriamo už pred desaťročiami v HVIEZDNYCH VOJNÁCH (daboval Darth Vadera), ktorý jeho šéfa admirála Jamesa Greena stvárnil už v HONE NA PONORKU a VYSOKEJ HRE PATRIOTOV. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tohle už bylo o poznání "ryanovštější". Válka proti drogám, politická konspirace, tajné operace a v centru toho všeho Ford, který mi v té roli furt přijde až příliš starý, tady to nicméně díky jeho povýšení dávalo aspoň trochu smysl. Noyce navíc tentokrát natočil výbornou sekvenci v Kolumbii, a dal konečně pořádný prostoru Jamesi Earlu Jonesovi, zase si to ale pokazil lehce přepálenou stopáží s asi pěti konci. Po nevýrazných Patriot Games ale pořád lehké vykoupení. 7/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, kterýmu neuvěřitelně škodí, že ho naše televize opakují do omrzení. Považte od roku 2003 šel nejméně devětkrát. A to o Jacku Ryanovi natočili celkem čtyři filmy, Hon na ponorku dávali jen třikrát, Vysokou hru patriotů sedmkrát a Nejhorší obavy jednou (pokud nepočítám 20x na HBO). Upřímně řečeno by takováto dávka zabila každý film a tím víc film, kde není zrovna příliš akce, humor vůbec a je delší víc jak sto m"inut. Ford jako Ryan je sice dobrej, ale podle mě byl nejlepší Baldwin. Fordovi prostě tu kancelářskou krysu neuvěříte. Jinak se mi líbilo provázání s předchozím snímkem, přeci jen to potěší, když tam jsou stejní herci i ve vedlejších rolích. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemá smysl zapírat bombu, když už jednou vybuchla." To nemá, ale dá se to hodit na někoho jinýho. A skaut doktor Ryan je vhodná figura na to, aby si to na férovku rozdal s narkobarony i šmejdama ve vlastních řadách. Je to sice trochu pohádka, protože samozřejmě nelze věřit tomu, že by vrcholnej americkej politik myslel na svoje zájmy. Kdepak. Ten usíná s myšlenkou na to, jak by pomohl svýmu lidu, aby se mu vedlo ještě líp. V tom jsou politici na celým světě stejní. Já jim bezmezně věřím a žádnej pochybovačnej Ryan mě nepřesvědčí o svejch dezinformacích. Přesto mu věřím to, že nakupování kávy je velmi nebezpečnej obchod. ()

Související novinky

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Agent „Mr. Clark“

Agent „Mr. Clark“

20.01.2006

Postavu agenta Johna Kellyho alias Mr. Clarka stvořil spisovatel Tom Clancy (Hon na ponorku). Ten už se ve filmu objevil jednou a to v podání Willema Dafoea v thrilleru Jasné nebezpečí. Tehdy však… (více)

Reklama

Reklama