Reklama

Reklama

Jasné nebezpečí

  • USA Clear and Present Danger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americká pobřežní hlídka najde na lodi zavražděného amerického podnikatele i s rodinou. Zavražděný muž je dlouholetým přítelem prezidenta Spojených států Bennetta. Ukáže se, že muž byl zapleten do obchodů s kolumbijskou drogovou mafií a měl jim vyprat 650 miliónů dolarů, které se později najdou na jeho účtech. Prezident ty peníze chce, a tak společně se svým poradcem pro národní bezpečnost Jamesem Cutterem usoudí, že se v tomto případě jedná o jasné nebezpečí, a tím mu dává neoficiální povolení k tajnému vojenskému zásahu s krycím jménem Reciprocita, jehož cílem je likvidace muže, který nechal zabít jeho přítele. Jedná se o muže jménem Ernesto Escobedo. Mezitím je do funkce zástupce ředitele CIA jmenován Jack Ryan, protože admirálu Jimu Greerovi byla diagnostikována rakovina slinivky a on umírá. Jack Ryan žádá kongres o navýšení financování akcí CIA v Kolumbii a dává senátorce své slovo, že se nejedná o vojenskou akci. To pro Cuttera znamená, že musí vojenskou akci v Kolumbii před Reacherem utajit a spojí se s Bobem Ritterem ze CIA. Ritter na akci najímá Johna Clarka, jehož úkolem je vybrat vhodné vojáky, a kapitán Ricardo Ramirez bude celou akci v Kolumbii řídit. Ernesto Escobedo o akci neví a je vzteky celý bez sebe, že se ke svým 650 miliónům dolarů nemůže dostat. Najímá si agenta Felixe Corteze, který zjišťuje, že do Kolumbie přijede ředitel FBI Jacobs, aby o těchto penězích vyjednával s kolumbijským generálním prokurátorem. Jenže Cortez hraje proti Escobedovi právě s Cutterem a nechá Jacobse zavraždit tak, aby podezření padlo na Escobeda. Dohoda je taková, že Cortez Escobeda zabije, převezme vedení nad kartelem a pak sníží dodávky drog do USA. V USA pak zavřou nějaké drogové bossy a bude to vypadat, jakože se daří vyhrávat válku s drogovou mafií. Cutter na oplátku zradí vojenskou operaci v Kolumbii a nechá je napospas Cortezovi. Ritterovi přikazuje, aby se zbavil veškerých důkazů o operaci Reciprocita. Jack Ryan se však o schůzce Cuttera a Corteze dozvídá a nabourá se do Ritterova počítače, kde se mu podaří získat pár důkazů o spiknutí v Kolumbii. Má obavy o životy vojáků a okamžitě letí jako civilní osoba do Kolumbie, aby se zde setkal s Clarkem, a společně se vydají na záchrannou misi... (TV Prima)

(více)

Recenze (164)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Harrisonovi Fordovi v 90. rokoch dost dlho nedochadzalo, ze casy Indiana Jonesa su davno tatam, a ze hereckeho talentu nema na rozdavanie. Vyspoke hodnotenie dam len preto, ze to na seba fajne zarobilo  87 % ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Stále jsem neviděl Vysokou hru patriotů, ale takhle můžu říct, že se v případě Jasného nebezpečí jedná o celkem jasně nejslabší Ryanovku. Problémem je především nevýrazná akce a nedostatek napětí ve většině filmů, čímž jsou Ryanovky tak typické. K mému překvapení jsem také hůř zkousával délku, se kterou obvykle nemám problémy...Přestože je Ford v roli Ryana výborný, štvalo mě, jak tady byl upozaděný a dokonce se ty nejzajímavější části filmu odehrály bez jeho účasti. To, co mě na filmu totiž bralo nejvíc, byly veškeré nekalé politické praktiky, které navozovaly neblahý dojem, že skutečnost není o příliš jiná - tj. že lidé na hlavních pozicích jsou takřka vždy jen nevědoucími pány, jejichž slovo může být jakkoliv překrouceno a je tedy v podstatě jedno, kdo v tom Whitehousu sedí. Pokud by se film ubíral víc tímto směrem, jistě by to bylo zajímavější, ale to by zas nemohla být Ryanovka:-) I takhle to však působí dost nevyváženě. Velmi slabé tři hvězdičky... ()

Lopic 

všechny recenze uživatele

I kdyz je to obecne hodnoceno hur nez predchozi Ryanovka s Harrisonem, me se libila o neco vice. Lvi podil na tom ma Willem Dafoe, ale taky vetsi akcnost a tempo filmu. S takovouhle si budu muset precist Clancyho knihy a taky sem uz hodne zvedavej na dalsi Ryanovku s Chrisem Pinem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nemám zdání, jak se OPRAVDU rodí vysoká politika - a na jakých principech funguje. Takže můžu pěkně v klídku posbírat střípky iluzí, které mi ještě zůstaly ... a z tepla domova sledovat agenta CIA Jacka Ryana, kterak si s čistým srdcem, jasnou myslí a pohledem Indiana Jonese neuměle hraje na Johna Ramba ... nebo alespoň na jeho pravou ruku. Leč zápletka je vcelku osvěžující a její zpracování přijatelné ... třebaže zároveň musím dodat, že téměř veškerou moji pozornost upoutal mladý ostřelovač s proklatě dobrou muškou, který milého Jacka Ryana hravě zastínil a vytlačil z mého zorného pole. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Celkově třetí snímek o agentu CIA Jacku Ryanovi (předchozí jsou Hon na ponorku a Vysoká hra patriotů, čtvrté setkání je Nejhorší obavy). ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Moc politiky, móc politiky a politická moc. Akční scéna přestřelka v kolumbijskejch uličkách a taky ta závěrečná to hezky oživila a taky mířená střela na barák plnej členů kartelu byla moc hezká. Celkově ta tajná operace těch vojáků v džungli byla to hlavní, co mě na tom nejvíc bavilo (takže Raymond Cruz se tady předvedl v jedné ze svejch nejlepších rolí a Willem Dafoe je už klasicky skvělej). Joaquim de Almeida a jeho záporák mu taky sedl dokonale (no, přiznejme si, on snad ani klaďase hrát nemůže). Escobedo má asi aspoň jménem asociovat skutečnyho Pablo Escobara. Tady si ho stříhnul klasickej kubánskej nebo kolumbijskej hereckej ksicht Miguel Sandoval a taky se do role docela hodí. A Jack Ryan a jeho kancelářsky vyšetřování byla prostě nudná pasáž. A tak se nám tohle Ryanovo pokračování tak nějak stočilo do průměru... To znamená: dobry vidět, ale dobry vidět jenom jednou... ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nudny akcni thriller. Potencial tohoto filmu nebyl bohuzel plne rozvinut a tak trochu nevim cim to je, zda li rezii nebo scenarem. Kazdopadne nekolik svetlych okamziku se samozrejme najde (prepadeni v ulici, odstrelovac...). Celkove to vsak staci na prumerne hodnoceni. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

...V návaznosti na film Vysoká hra patriotů se opět objevuje Jack Ryan , který čelí, coby hrdina ctící spravedlnost, čest i dobré mravy, jak Kolumbijské narkomafii, tak prezidentovým poradcům a prezidentovi samotnému a jeho naivní vypočítavosti... Určitě jeden z lepších amerických akčních filmů, kde hrdina ctí spravedlnost s určitou přirozeností jemu vlastní... ()

adams89 

všechny recenze uživatele

Na motivy knih Toma Clancyho vznikl další film a opět s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Na rozdíl od Vysoké hry patriotů byl však Ford tentokrát o poznání méně akční a ve filmu to spíš vypadalo, že odchází do důchodu. V tomto ohledu ho zde zastiňuje skvělý Willem Dafoe a boje speciálního komanda s drogovým kartelem v Kolumbii. Až na mé drobné výhrady k Fordovi hodnotím Jasné nebezpečí, jako vůbec ne špatný film, který je jen o něco málo horší než jeho předchozí díl. Opět, milovníkům politických thrillerů můžu doporučovat. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tak skvělý hrecký potenciál zkazit překombinovaným dějem je obroským krokem stranou... akce bylo pramálo a stopáž byla přímo zabijácká.... na lehký nadprůměr, ověnčený trojicí hvězdiček tak zbyla povedená hudební linka, sám hlavní sympaták Ford a frajersky nikdy se neminoucí sniper Cruz..šíleněěěě nataženéé zlamánííí! ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když je zjištěno, že zavražděný drogový překupník je vlastně blízký přítel prezidenta USA, je z vyšších míst dán jednoznačný příkaz. Kolumbijskou mafii zničit (i přes to, že jde o nelegální akci vojenských jednotek USA) a celý případ ututlat. Bohužel se nepodaří všechny svědky zničit jednou taktickou raketou, a tak je do boje vyslána jednotka agenta Clarka (William Dafoe). Na druhé straně po vrazích pátrá i agent CIA Jack Ryan (Harrison Ford), aby nakonec skončil s Clarkem uprostřed bojů v Kolumbii. ... Tak tohle už bylo hodně překombinované. Film má ukrutnou délku na to, že jeho děj je velmi plytký a tak nějak ničím nepřekvapuje. Kdyby to byl tří dílný seriál, tak budiž. Ale narvat všechny myšlenky do jednoho filmu, nehledě že po chvilce už není jasné kdo s kým bojuje proti komu, nevím nevím. I když se Ford s Dafoem snaží seč můžou, film z šedivé nudy prostě nevytáhnou. Im sorry, Mr. Noyce.. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nejjednoduší by bylo dát sem komentář k Vysoké hře patriotů a pozměnit pár detailů. Ale to by bylo velmi špatné. Jasné nebezpečí je horší film, než Vysoká hra patriotů. Je to dáno hlavně tím, že předchozí film byl divácky vděčnější a z jistého pohledu se dá říci i zábavnější. Chybí tady nějaký záporák ve stylu Seana Beana, který by šel po hlavním hrdinovi jako pes po kosti. A samotná postava Harrisona Forda nemá tolik prostoru, jako minule. Willem Dafoe si svůj part odehraje velmi dobře, ale přesto si myslím, že má navíc. Není to vůbec špatné pokračování, jen je mnohem pomalejší a více politicky zaměřenější, což mě zklamalo. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Ďalšia klasická Fordovka, ktorá kolísa na tenkom lane medzi kvalitným thrillerom a béčkovým akčňákom. Vo výsledku dobre pozerateľná ale akosi nestačí na niečo viac. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Dialo sa tam toho strašne veľa a dokopy nič. Všetko to bolo spúšťané samospádom ako z veľkého akčného politického tobogánu ale nezaujatý divák, ktorý navyše nepozná predlohu sa v deji veľmi ľahko utopí a potom ho to jednoducho prestane zaujímať. Fordove titerné pohyby, na ktoré som si už za tú dobu zvykol tiež nepridávajú moc veľkú dynamiku akčným scénam. Čo sa týka politických thrillerov ide v mojich očiach o priemer v rámci žánru do ktorého zapadajú aj kartely a južný Amerika. 55% ()

Související novinky

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Agent „Mr. Clark“

Agent „Mr. Clark“

20.01.2006

Postavu agenta Johna Kellyho alias Mr. Clarka stvořil spisovatel Tom Clancy (Hon na ponorku). Ten už se ve filmu objevil jednou a to v podání Willema Dafoea v thrilleru Jasné nebezpečí. Tehdy však… (více)

Reklama

Reklama