Reklama

Reklama

Deadly Eyes

  • USA Deadly Eyes (více)

Obsahy(1)

Obyvatelia Toronta majú pokojný život dovtedy, kým ich nezačnú terorizovať nebezpečné hlodavce. Ich počet neustále narastá, preto sa Paul (Sam Groom) s niekoľkými ďalšími ľuďmi rozhodne zistiť, odkiaľ potkany pochádzajú a prečo tak brutálne útočia na ľudí. Na to je už ale zrejme neskoro... (TomX2)

Recenze (11)

hladass 

všechny recenze uživatele

Standardní osmdesátkový animal horor, který neoplývá skvělými zvláštními efekty (jako přerostlé krysy použili tvůrci převlečené jezevčíky), drtivou atmosférou, záplavami krve a vnitřností nebo hereckými výkony hodnými zlatého plešouna, ale svou poctivostí... Takže slušnou atmosférou, pár skvělými scénami, trochou krve a hlavně výbornou knižní předlohou, ke které se rád jednou za pár let vracím... Škoda, že nebyly natočeny další díly... ()

tron 

všechny recenze uživatele

V r. 1974 vydali v UK anglickému autorovi Jamesovi Herbertovi hororový román The Rats. V češtine vyšiel pod názvom Krysy v r. 1995 (reedícia 2003). Následne v ČR vyšli aj zvyšné dva diely Herbertovej krysej trilógie. V r. 1982 na motívy prvej knihy vzniklo filmové béčko z kanadsko-hongkonskej (ehm) koprodukcie z nejakého tajuplného dôvodu pod názvom Deadly Eyes. Pravdupovediac, hoci som knihu čítal len pár týždňov pred pozretím filmu, nie som si istý, či s ním má nejak extra veľa spoločného. Jasné, dej sa odohráva v meste, sú tu zmutované ľudožravé krysy a hlavnou postavou je učiteľ Harris, ale inak mi to nepripadalo ako extra doslovná adaptácia. Ono je to ale vlastne jedno. Hlavne, že krysy útočia na ľudí. Keďže sme ešte len na počiatku 8O. rokov, nestvorili ich filmári s pomocou CGI, ale sú to jazvečíkovia v kostýmoch. Chalani to uhrali fakt dobre, vyzerajú presvedčivo ešte i v r. 2023, kedy som Deadly Eyes videl prvý raz. Inak to nie je ako celok žiadny zázrak, ale zas na druhej strane v tých dobách vznikalo toľko zvieracích hororov a mnohé z nich boli fakt už až skôr céčka, než „len“ béčka, že si to 3* snáď zaslúži. V podstate mi ku šťastiu stačilo len to, že sú v tom hodnoverne (v rámci možností) ukázané zabijacke hlodavce, že je to príjemne nekompromisné (smrť dieťaťa) a bez rušivého humoru. Produkcii sa do vedľajšej úlohy podarilo zohnať Scatmana Crothersa (kuchár Dick Hallorann z Kingovho Osvietenia) Na rozdiel od knihy sme sa sequelov nedočkali. Odpoveď na otázku, prečo postavy vo filme pozerajú práve Drak prichádza s Bruceom Lee, je, že oba filmy natočil rovnaký režisér. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Neviděno na youtube. The Rats je osmdesátka jak vyšitá: jezevčíci tu srandovně pobíhají v kostýmech krys a v pravidelných intervalech útočí na bezbranné oběti. Plus starosta, co ohrožuje město, hrdina, co zachraňuje město, a samozřejmě jeho romantická linka se statečnou hygieničkou. Neviděno na youtube. Masky trochu slabší, ale na druhou stranu některé útoky jsou celkem působivé (černoch v podzemí) a některé vyloženě legrační (ten v kině). Takže jako oddychovka splnila účel, detailisti však ruce pryč! A protože opakování je matka moudrosti: neviděno na youtube. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Cože, krysy velikosti kočky? A k tomu sežerou kočku! A děťátko v sedačce na kolečkách nejprve povalí a hned potom.... Klasická osmdesátka se všemi základními klišé - milostná zápletka, něco erotiky, chvilka napětí, krev, stříkající krev, mrtvola, mrtvoly, masakr. Krysy jsou o něco menší než v pozdějším filmu Chramst! (1989), za to jich je hodně. Nad mechanickými efekty přimhouřím oči, jelikož pořád lepší varianta, než levné pixely. Místy zábavné - třeba masakr v kině, kde zrovna dávají poctu B.Leeovi... Pištění krys připomene gremliny. Gore zprvu umírněné, ke konci už je krve na vědra. Krysy skáčou na nebožáky jako magnetky, a tak cesta tunelem metra se stává cestou do pekla. Nebudu psát levné béčko, jelikož efekty určitě levné nebyly, byť dnešního rozmazlence nenadchnou. Zábavné a já konečně sáhnu po knize, co mi léta straší nepřečtená v knihovně... ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Viděno na youtube. Ovšem nevím proč se to jmenuje takhle,když v titulcíh bylo napsáno The Rats. Krysy. Viděno na youtube. Jinak jsem hned poznal,že tohle nebude americká podívaná,typoval jsem na britskou produkci,ono to přitom má na svědomí Kanada. Bylo hodně velké překvapení,že to režíroval režisér,který natočil filmy s Brucem Lee a nebo China Obiren 1 a 2 se Cynthí Rothrock. Nevím jak kniha,ale film působí na mě všelijak. Nikdo se nepohřešuje a krysy se na lidech klidně ládují.kromě neustálých útoků krys,ať malých nebo velkých máme tu studentku co miluje svého učitele. Ten však miluje někoho svého věku,studentka je přesunuta na druhou kolej. Ukáže se tu,ale nakonec taky zařve. Máme tu deratizátory,kteří v kánálech krysy ničí plyn,ale je jasné,že jsem uprostřed filmu,tak tohle se ukáže zbytečné,je tu klišovitý starosta,který chece mít klid a o paniku nestojí. Krysy se přežerou nějakými steoridy a jak je známo krysy jsou hladové a,když jsou velcí jako psy je jasné,že si jdou tvrdě za svým. Jsou všude. U vás doma, v kině, v kanazlizacích,potkat je můžete také na bowlingu. Krysy jsou prostě všude a stále útočí.. Přitom se nejedná o žádné překrývané optické triky jako v hororu Noc králíku,kdy králici běhali kolem modelu nebo v hororu Food of the Gods, The. Ikdyž musíme uznat,že druhý dil byl jak trikově,scénaristky a režijně lépe zvládnutelnější. Jedná se o slušné modely,které se bohužel skrývají ve tmě,ale i tak si jich užijem dost. Moc gore nebo nějaký velký masakr nečekejte,ale na finále v metru si jistě počkejte. Nevím zač 4 hvězdičky snad tu nějakou děsivou atmosféru,která se dokázala ve filmu vytvořit i v chaotickém scénáři,kdy se střídá kecavá scéná a útočící scéná. Takový byl ostatně i celý Robert,který ve svých filmech měl slabý scénář,ale za to špičkové bojovníky,kteří se postarali o své. Rozhodně bylo přkevapení,že kromě akčního filmu dokázal natočit solidní zvířecí horor. Nechybí dramatický konec pobýhajících lidí,útočících krys,panika,policejní vozidla a sanitky jezdící sem a tam. Zpět však k mým 4 hvězdičkám. A taky za dobrou hudbu,nejlepší horory se točili fakt v začátkách 80.let. P.S. Já si fakt myslel,že tu malou holčičku krysy nesežerou. Spletl jsem se. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Parádní a nebál bych se říci nejlepší film s krysama v hlavní roli. Tenhle Kanadskej prakticky neznámej kousek mě potěšil dvěma věcma a to že se ve filmu nebojej zabít dítě a že celé je to takové krvavé. A druhá věc je atmosféra, která houstla každou minutou. Možná bych vypíchl nějaké scény které dnes působí, ne úsměvně, ale divně. Samotný konec je takovej nemastnej neslanej. Film je sice dost klišoidní ale mě se na něj dost dobře koukalo, ale je to možné také tím že mám pro zvířeci horory slabost. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Již tak dost filmově stylizované, jednoduché, přímočaré a prosté knihy "Krysy" Jamese Herberta se film zrovna moc nedrží (společné mají snad jen krvežíznivé krysy, hlavního hrdinu a snězenou malou holčičku). Což je škoda, protože kdyby se jí držel více, mohlo by ho to výrazně odlišit od záplavy podobně laděných animal/monster snímků nejen osmdesátých let o přerostlých/zmuzovaných krvežíznivých zvířatech (piraně, aligátoři, pavouci, včely, žraloci apod., apod, apod.). Tyhle filmy jsou brány jako přes kopírák a Deadly Eyes se k nim svou klišovitostí, neoriginálností (starosta, který nechce slyšet a nehodlá si zkazit svou party při otevření nové stanice metra) a nelogičností (metro nejede, protože krysy překoušou elektrické vedení, film se ale neobejde bez hrdinského příjezdu přeživšího hrdiny a zachráněných, do stanice - ještě že tento příjezd má alespoň dobrou pointu). Prostě klasický osmdesátkový průměr, který by v záplavové vlně vhskových horrorů počátkem devadesátých let posbíral mnohem lepší hodnocení, než se mu povede dnes. Hlavní hrdina mi byl docela sympatický, krysy byly po trikové stránce zvládnuty docela dobře, jen mě štval ty jejich trochu divné zvukové projevy a taky fakt, že na rozdíl od knihy filmová verze obsahuje tradiční klišovitou romantickou linii, a to hned ve dvou liniích. Docela mě pobavil krátká odkaz na tradičnější režisérovy karate/kung-fu filmy s těmi známějšími hrdinami a hrdinkami žánru (Bruce Lee, Cynthia Rothrock), zkuste uhádnout na čí film koukají diváci v kině než na ně hromadně zaútočí krysy (mimochodem kromě samotného závěru asi nejlepší scéna filmu). A městská hygienička jezdí v sovětském voze značky Lada :-). 2,5* ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Niektoré scény s besnejúcimi prerastenými krysami (kanál, bowling bar či masívny útok v kine) nie sú vzhľadom na rok výroby filmu najhoršie, navyše fakt nemám rád potkany, ako hororoví predátori teda pre mňa majú isté čaro. Potešila ma aj predstaviteľka jednej z titulnýchch rolí - necudná Lisa Langlois, ktorá sa neskôr blysla vo výbornom švábom animal horore The Nest. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Útok nic moc, krev nic moc a příběh ušel, no nenudil jsem se ale že bych byl ohromen se říct neda slabší ale koukatelný horor. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Obyvatelia Toronta majú pokľudný život do doby, kedy ich nezačnú terorizovať nebezpečné hlodavce. Tí sa začnú viac a viac zhromažďovať. Preto sa Paul s niekoľkými ďalšími ľudmi rozhodne zistiť, z kade potkany pochádzajú a prečo brutálne útočia na ľudí. Na to je však veľmi neskoro, keďže potkany sa dostali do centra mesta a sú veľmi hladní.. Celkový dojem: Je pravdou, že horory so zvieratmi, hmyzom, či inými živočíchmi nemám rád a dlhodobo sa im vyhýbam, no tento film sa od nich celkom líši - je iný. Horory o potkanoch však nezvyknú byť dobré (jasným príkladom môže byť Rats z roku 2003, Altered Species a niekoľko ďalších, ktorým sa pre moje dobro budem do smrti vyhýbať), obsahujú veľmi nepekné a dovolím si povedať aj hlúpe efekty, litry omáčky a tiež vyzerajú ako amatérske počiny - až vtipne otravní herci, blbý scenár, vizuál atp. Deadly Eyes je však, ako som písal vyššie, úplne odlišný - herci hrajú prekvapivo dobre (najväčšiu zásluhu však má asi Sam Groom, ktorý to tu ,,vedie"), práca s kamerou, obrazom a zvukom je tiež na dobrom mieste a scenár je reálny bez medzier, proste postavy sa chovajú zhruba tak, ako by sme sa v ich situácii chovali aj my. Čo ma však na tom filme prekvapilo najviac je to, že má ako jeden z mála animal hororov dobrú atmosféru, kvôli ktorej tomu priraďujem ešte niekoľko plus, keďže s ňou všetci protagonisti pracovali dobre - miestami sa tvári ako rodinný film s každodennými vzťahmi a zápletkami, inokedy zas ako napínavý horor s krvilačnými bestiami. Priznávam, že miestami som tomu chcel dať aj 5*, avšak to by som sa musel silno nútiť. Na záver by som si dovolil doporučiť film The Food Of Gods , ktorý sa mi svojim spôsobom páčil a tiež je jeden z mála tých kvalitnejších animal hororov. Moje hodnotenie: 70% edit (25.11.2018): Nuda. ()

patho666 

všechny recenze uživatele

Dej, herci, nejaké to budovanie atmosféry, proste pohoda. Všetko však končí akonáhle človek zbadá tzv. krysy, snáď najhoršie zvieracie masky čo som kedy videl. Hromadné útoky obstaráva asi osem kusov jazvečíkov prehodených handrov a o pohľade na detail hlavy sa mi ani písať nechce, proste plyšák z hračkárstva, nalepené zuby a hotovo. Na druhú stranu to vyvoláva úprimné salvy smiechu, len neviem či zrovna to bol účel tohto filmu. ()

Reklama

Reklama