Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (229)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Jak by měl asi vypadat takový film o filmu? Jako tento. Jak by měl vypadat film o upírech? Přesně jako film Ve stínu upíra. Naprosto vynikající film s Johnem Malkovichem, který si tu hraje na režiséra. Film je vynikající a má vynikající příběh. Není mu co vytknout... 5* ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Konečně jedna zábavná konspirační teorie. Nejsympatičtější pro mě je to, že o zápletku tu jde vlastně tak trochu mimochodem a celý film je vlastně pocta filmařskému řemeslu v éře němého filmu a konkrétně Murnauově eposu. Rozhovor o tom, proč musel Orlok vysát zrovna kameramana a ne skriptku, která není tak důležitá. Stejně tak scéna o režisérském egu a neustálém stresu producenta mě přesvědčil o tom, s jakým nenuceným nadhledem Merhige ke svému filmu přistupuje. Jak přiznává, že se nesnaží o to vyrovnat se Murnauově veledílu, ale chce jen tak navnadit diváka, aby si původního Upíra z Nosferatu pustil. Zkrátka taková škola hrou s výborně vypointovaným závěrem o věčném souboji geniality a šílenství. O životě, smrti a věčnosti nejen filmového umění. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Willem Dafoe ako Max Schreck posadnuti a kompletne ovladnuti postavou Orloka je genialny a vedie cely film, hoc povazovat Johna Malkovicha v ulohe F.W.Murnaua za sekundanta by bolo viac nez trufale. Som rad, ze sa Merhigeovi podarilo zachytit najdolezitejsie momenty tak, ze im dal aj trosku z vlastneho vizualneho smrncu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Šikovný, zábavný a rozšírený vtip o bezohľadných režiséroch, metodických hercoch a sile kina. 6/10 ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Viděno ihned po skončení Nosferatu, čímž byl zážitek mnohem intenzivnější. Dafoeovy grimasy a pitvoření, stejně jako celý jeho výkon, povznášejí tento film o tom "jak to tehdy (možná) bylo" o stupeň výš. ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Ten divný režisér vytvoril film, ktorého kvality som si uvedomoval až spätne. Pri sledovaní bravúrnej záverečnej scény, ktorá mi doslova vyrazila dych som sa musel sám seba spýtať: "Vážne bolo tých predchádzajúcich 80 minút takých zlých?" ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by se mi tento snímek nelíbil, jako horor byl vcelku obstojný, jako nápad taky celkem ušel, ... i když nechápu, kdo to mohl vymyslet. Max Schreck by se snad o sobě dověděl, že je upír, chudák, i když vím, že tu padla věta, která to měla vše vysvětlit. Dívatelné to rozhodně bylo. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

V tieni upíra sa veľmi ťažko hodnotí. Nádherne sa totiž naňho pozerá a ani chvíľu nenudí. No keď sa na to pozriem tak-trochu realisticky, tak je to vlastne celé o "ničom". Nič nové, čo by som už inde nevidel, mi tento film nedal, no pozerá sa naň ozaj s radosťou. Za pozornosť tiež stojí skvelý a skvelo zamaskovaný Willem Dafoe... ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert posedlého Malkoviche a uhrančivého, k nepoznání namaskovaného, Dafoa. A i když je to vlastně jen klasická historka "co by kdyby", srdce cinefila musí plesat. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Velmi zajimavy film pojednavajici o nataceni zahadami opleteneho filmu Nosferatu z roku 1922. To co predvadi Willem Dafoe je opravdu desive a dokonale. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Originální zápletka a výborný scénář, ale především brilantní herecké výkony (fenomenální Willem Dafoe, úžasný John Malkovich a výborný Udo Kier). ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z prvních zfilmovaných příběhů o Draculovi, avšak bez možnosti použití tohoto jména (nezakoupená práva). Film původní byl opředený nejedním nevysvětleným zmizením, případy pomatení a dokonce pověrám o nelidském původu představitele hrabě Orlocka Maxe Schrecka. Tyto tvrzení se časem začaly označovat, jako jedny z prvních reklamních tahů. Ve stínu upíra je ve své podstatě laciný film (jde o to zda schválně), který těží z účasti hereckých hvězd a pro filmového fanouška obrovsky zajímavým námětem. Ten se však daří plně využívat pouze v prvopočátku snímku. Později už převládá spíše snaha nějakým způsobem se alespoň dokopat ke konci, který však rozhodně stojí za odpuštění některých nedostatků a stejně tak i zvýšení konečného hodnocení. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Krásná mystifikace na téma "Co kdyby byl Max Schreck skutečně upír?". Sice mi to nepřijde moc pravděpodobné a popravdě by se mi to líbilo více třeba s Bélou Lugosim (u něho je tahle teorie pravděpodobnější), ale to nic nemění na tom, že tenhle film je mistrovské dílo. Nakouknutí pod pokličku natáčení jednoho z mých nejoblíbenějších filmů je fajn, tyhle filmy ve filmu mám vždycky hrozně rád a tady je to dotažené k dokonalosti díky velkému množství černobílých záběrů, takže jsem občas nevěděl jestli jsou ukradené z originálu nebo nově natočené, za což tvůrcům patří velká pochvala. Teď ale k další položce: herci. Ve vedlejší roli tu máme Johna Malkoviche jako Munraua, režiséra až příliš posedlého svým snímkem. Vynikající výkon, to jistě a i když byl opravdu, opravdu parádní, přece jenom herec hrající režiséra je tady jenom číslo dvě. Jedničkou je bez veškerých pochyb Willem Dafoe. Něco tak strašně působivého jsem snad ještě nikdy neviděl (ani u samotného Maxe Schrecka). Jak píše Superpero, jeho výkon je precizní, sugestivní a lze ho popsat snad všemi pochvalnými přídavnými jmény, popřípadě jejich třetími pády, protože takový ten výkon opravdu je. Áááá...mám to! Geniální! A dvakrát! Ta postava se vám vryje do paměti a jen tak nezmizí. Atmosféra je parádní, exteriéry a interiéry jsou z Draculy jako vystřižené (obzvlášť ten hradní sklep), kamera je vynikající, natáčení filmu je krásně natočené, herci se skvěle doplňují a scénář... docela působivá dohoda mezi režisérem a hlavní hvězdou, která nepotřebuje make-up (i když ho chce) a obzvlášť posledních deset minut filmu, to byl pro mě opravdu vynikající filmový požitek. Já opravdu nemám jediného vyčítavého slova, tenhle film je prostě nepotřebuje - sice to jako horor moc nefunguje, ale já žádný horor nečekal a ani to horor není, takže je opravdu vše v pořádku. Jen je škoda, že ho Filmová Akademie (asi, nevím) pravděpodobně ničím neocenila. 100%+ještě docela dost za Defoa (kdyby to šlo). ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Miestami super atmosféra a Dafoe v ulohe Maxa Schrecka neuveriteľný. Ako celok je to ale nemastne, neslane. Zbytočne pomalé a občas úsmevné tam kde chceli docieliť opačný efekt. Mystický podtón mi až tak neladil s tým že film sa z časti prezentuje ako skutočný príbeh, no a väčšina postáv je strašne nevýrazných. Páčila sa mi štylizácia pri natáčaní konkrétnych scén z pôvodného filmu, to bola paráda a ak ste videli Marnaovu klasiku, ešte lepšie ak ju máte radi, tak sa oplatí pozrieť aj toto. Spracovanie je ale silno priemerné a veľmi je aj cítiť nízky rozpočet. ()

senor 

všechny recenze uživatele

Zábavná drobotina, pocta žánru. Dafoea bych nechtěl potkat doma na chodbě. Akorát mě mrzí, že jsem to viděl dříve než klasiku F.W.Murnaua. ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Pokud jste neviděli původního Nosferata, Shadow of the Vampire vám toho řekne hodně málo. Přelomový snímek ze dvacátých let si však přímo říká o podobnou "rekonstrukci", která přiblíží dnešnímu divákovi situaci, ve které se nacházeli filmaři oné doby, kdy filmový průmysl teprve začínal vznikat. Zaznamenaný fakt, že tehdejší režiséři byli fetující maniaci a herci "stanislavského" školy skuteční upíři, je nejpíš lehce přehnaný, ale ideálně dokresluje atmosféru, kterou členové štábu při natáčení zažívali. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Průměrný mystifikační pseudodokument o natáčení Murnauova Upíra Nosferatu. Režisér se pokusil o horor, ale při sledování jsem měl pocit, že si měl spíše vybrat komedii. Napětí se skoro nedostavilo, zčásti kvůli topornému vyprávění a zčásti kvůli mizerné atmosféře. Film drží nad vodou skvělý výkon Willema Dafoea v roli Maxe Schrecka. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Režisér F.W.Murnay (John Malkovich) chce natočit film dle knihy Brama Stokera - Drákuly, leč nedostává povolení od Stokerovy vdovy. Něco málo ve svém scénáři pomění, ale hlavně sežene úchvatného herce představujícího hlavního hrdinu, upíra Nosferatu. Max Schreck (Willem Dafoe) se dle Murnaye do své role perfektně vžil, což mu všichni věří jen do okamžiku, kdy Schreck začne běsnit po krvi... Námět tohoto - částečně - upírského filmu patří k nejoriginálnějším, za což dávám kladné body. Také herecké výkony, a obzvlášť Willem Dafoa se taktéž povedly, takže to dávám taky k dobru. Líbilo se mi i celkové pojetí filmu, kdy se prolíná realita s "pohledem do kamery" (pozn. kamery z roku 1921, takže černobílé, a v odpovídající kvalitě). Jenže si myslím, že z námětu šlo vytvořit i něco víc, než jen "trochu" zajímavý film. Takže jen lepší tři hvězdičky... ()

Reklama

Reklama