Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

tron 

všechny recenze uživatele

Zápletka je geniálna (čo ak mal režisér dohodu so skutočným upírom?), ale nakoniec ma to neuchvátilo až tak, ako som čakal. Pritom objektívne tomu ťažko niečo vyčítať. Všetci herci, vrátane malých rolí, podávajú skvelé výkony, hlavne samozrejme Malkovich a najviac Dafoe. Výprava ja krásna, mnohé scény skvelé, je to sympaticky krátke (hodina a pol, z toho 5 minút tvoria úvodné titulky) a po vizuálnej stránke sa režisér fakt hrá (nádherná pasáž, v ktorej gróf sprostredkovane, cez natočený materiál, sleduje denné svetlo). Ale aj tak ma to nejak nedostalo, nechalo ma to chladným, miestami ma to vyložene nudilo a napriek zaujímavého finále to v mojich očiach na 4* nemá, hoci je to istým spôsobom unikát. Nás poteší, že sa tu často spomínajú tunajšie končiny. Produkcia: Nicolas Cage. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z prvních zfilmovaných příběhů o Draculovi, avšak bez možnosti použití tohoto jména (nezakoupená práva). Film původní byl opředený nejedním nevysvětleným zmizením, případy pomatení a dokonce pověrám o nelidském původu představitele hrabě Orlocka Maxe Schrecka. Tyto tvrzení se časem začaly označovat, jako jedny z prvních reklamních tahů. Ve stínu upíra je ve své podstatě laciný film (jde o to zda schválně), který těží z účasti hereckých hvězd a pro filmového fanouška obrovsky zajímavým námětem. Ten se však daří plně využívat pouze v prvopočátku snímku. Později už převládá spíše snaha nějakým způsobem se alespoň dokopat ke konci, který však rozhodně stojí za odpuštění některých nedostatků a stejně tak i zvýšení konečného hodnocení. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do alternativní historie vzniku slavného Nosferatu v dobách němé černobílé éry filmu. Co kdyby upíři existovali a jeden si opravdu zahrál v začátcích kinematografie? Tento film na tuto otázku dává odpověď. Výborné herecké výkony kralují tomuto komornímu hororovému dramatu po němž mám hned chuť se opět podívat na původní snímek z roku 1922. Pro hororové fanoušky povinností. A Wilem Dafoe jako Max Schreck kraluje. Škoda jen, že jde tu a tam znát lacinost tohoto snímku. 70% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Posedlost v jakékoliv svojí formě je nebezpečná...Přesto je to právě posedlost, která dala vzniknout mnoha úžasným dílům. A takovýmto případem byl i film "Nosferatu" - alespoň o tom se nás snaží přesvědčit snímek "Ve stínu upíra". A věřte tomu, že se mu to daří!! Fanatický John Malkovich v roli F.W.Murnaua a naprosto neuvěřitelný (i když řádně odporný) Willem Dafoe rozehrávají hru, v níž se jako loutky pohybují ostatní členové štábu...Otázka, jestli je vůbec přijatelné stvořit legendární film za takovou cenu, má pro mě jednoznačnou odpověď. I tak je temný a mystifikující pohled do duše dvou netvorů, "Ve stínu upíra", svým způsobem fascinující. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Miestami super atmosféra a Dafoe v ulohe Maxa Schrecka neuveriteľný. Ako celok je to ale nemastne, neslane. Zbytočne pomalé a občas úsmevné tam kde chceli docieliť opačný efekt. Mystický podtón mi až tak neladil s tým že film sa z časti prezentuje ako skutočný príbeh, no a väčšina postáv je strašne nevýrazných. Páčila sa mi štylizácia pri natáčaní konkrétnych scén z pôvodného filmu, to bola paráda a ak ste videli Marnaovu klasiku, ešte lepšie ak ju máte radi, tak sa oplatí pozrieť aj toto. Spracovanie je ale silno priemerné a veľmi je aj cítiť nízky rozpočet. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)
  • Poté co producenti snímku Spider-Man viděli Dafoeho výkon ve filmu Ve stínu upíra, obsadili jej do role Green Goblina. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama