Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama velké lásky a velkého utrpení. Životní příběh básníka T. S. Eliota. Příběh vztahu básníka T. S. Eliota a jeho první ženy Vivienne, vztahu, který nebyl naplněn štěstím a pohodou a končil tragickým rozchodem. Manželství bylo výsledkem velice krátké známosti a psychicky labilní Viv, trpící stupňující se duševní poruchou, se stávala pro básníka stále větší přítěží. Z rozhodnutí celé rodiny skončila nakonec v jakémsi vznešeném blázinci. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Lima 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh spisovatele T.S.Eliota a jeho šílené ženy, která svojí duševní nemocí ztrpčovala život svému okolí. Herecký koncert Willema Dafoe a Mirandy Richardson. Můj oblíbenec Dafoe v roli introvertního spisovatele je jako vždy skvělý, ale exceluje tu Miranda Richardson, jejíž šílenou kreaci si dost dobře dokážu představit oceněnou Oscarem, i když se tak nestalo. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Na shléddnutí v televizi (díky ČT art) docela zajímavý film, ukazující v obecnějším kontextu jednu zajímavou črtu vývoje rytmu života společnosti - jak ve 30. letech (bez počítačů, televize, mobilů) bylo veřejné předčítání poezie společensky "in" a vůbec, jaký byl v literárním (i akademickém) světě o poezii zájem. Kdo dnes něco ví o současných poetech ? Žijí vůbec nějací ? A dokážou si získat takovou společenskou prestiž ? ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Tyhle životopisné filmy o soužití dvou výrazných osobností bývají nezřídka docela smutné a Tom a Viv nejsou výjimkou. Tak jak to vlastně mohlo být? Film je poměrně decentní a snaží se nezastávat žádná konfrontační stanoviska. I emocionálně vypjaté scény dávkuje velmi střídmě, zvláště k závěru (absurdní zkouška příčetnosti, bratrova návštěva u zapomenuté sestry), na druhou stranu scéna odvedení Viv ze společnosti vypadá hodně přehnaně. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Historicky vcelku věrné vyprávění o tom, jak se jeden inteligentní a velmi nadaný Američan chtěl stát Britem a dopomohla mu k tomu jedna krásná, duševní chorobou trpící žena. Když se stal slavným básníkem, jedním z největších ve 20. století, její stav se začal zhoršovat, až bylo nutné ji hospitalizovat. Tam se Vivianina duše skoro uzdravila, ale její manžel, čtenáři i kritikou hýčkaný velikán T. S. Eliot, už ji nechtěl -- byla by na obtíž... A on přece musel psát... Tenhle film se zadře pod kůži a pálí jako čert. Už proto není pro každého. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Možná ještě větší než láska až za hrob je láska, která nepoleví, ani když druhý člověk je v jiném světě ještě za života. Můj milovaný T. S. Eliot v mých očích stoupl ještě výš, když jsem se seznámila s jeho bolavým manželským příběhem. A když navíc vím, že tohle není jen legenda, ale že takoví chlapi vážně jsou. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama